Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Frankenstatul Ungaria

Îl știți pe Frankenstein, monstrul făcut din bucăți, cusut și cârpit cât să arate a ființă umană? Deși toate părțile erau la locul lor, creatura arăta totuși înfricoșător – era un mort viu, cu înfățișare grotescă. Ei bine, asta este acum Ungaria – un mort viu, un monstru hidos, de care toată Europa este înspăi­mân­tată. Un Frankenstat. Organizația ame­ri­cană Freedom House a anunțat, în ultimul raport publicat, că Ungaria nu mai este o de­mo­crație. Prima țară din Europa care iese din lu­mea democratică.

Cum a fost posibil? Pare de necrezut, dar acesta este rezultatul politicilor defectuoase, duse cu multă sâr­gu­ință, în ultimii ani, de Viktor Orban și partidul FIDESZ. Au trezit demonul antisemitismului în proble­ma Soros, au cumpărat și au aservit toată presa guver­nanților sau apro­piaților lor, au promovat scriitori extrem-na­ționaliști și au restrâns libertatea universitară, corupția s-a extins, posturile cheie în justiție s-au dat pe 9-12 ani. Plus multe altele. Cireașa de pe tort, sau mai bine zis bomboana de pe coliva maghiară, a fost pusă odată cu pandemia – Victor Orban a primit dreptul de a con­duce țara prin decrete, pe termen nelimitat. O adevărată lovitură de stat constituțională, nu militară.

Raportul Fredom House stârnește însă îngrijorare și din cauza altei concluzii: organizația consideră că cel mai important factor destabilizator al Ungariei a fost influența externă. China și Rusia. Și, din păcate, astăzi, nici măcar nu mai este vorba de propagandă pentru înfruntarea unor ideologii, așa cum era pe vremea Cortinei de Fier. Azi nu mai vorbim de comunism ver­sus capitalism, ci doar de extinderea influenței, profi­tând de sisteme politice sau economice slabe și corupte. Așa se face că, pe acest culoar al non-democrației, vin tare din urmă Polonia, Serbia și Muntenegru, aflate și ele în topul raportului Freedom House. Prostia și tică­loșia se pot transmite mai ușor decât un coronavirus, iar Balcanii și Estul Europei nu par vaccinate nici după de­cenii de suferință totalitară.

Europa, dar mai ales România, nu au cum să doar­mă liniștite cu asemenea vești. Când ai astfel de vecini, cu asemenea apucături și asemenea anturaj, te gândești de două ori înainte de-a lăsa poarta descuiată. Delimi­tă­rile față de politicile și ideile Ungariei ar trebui să fie ra­pide, concrete și dure. România are în acest moment un mare avantaj al stabilității pro-europene, pro-demo­cratice și pro-trans-atlantice. Ce bine ar fi să știm să pro­fităm de el și de poziția de lider regional ce se con­turează! Iar pentru asta e nevoie nu doar ca guvernanții noștri să fie atenți și vigilenți. Frații români de etnie maghiară trebuie să știe și să înțeleagă ce mână le conduce presa locală – finanțată aproape în întregime de la Budapesta, și din ce mână vin euro-zloții dați cu atâta generozitate în Harghita, Covasna, Mureș. Mâna unui Frankenstat.

Catalin Manole

Născut în 1978, la Călărași, dar crescut în Slobozia, a urmat la Bucurelti studii de Filosofie și Jurnalism. Lucrează ca reporter pentru „Dilema” și „Plai cu Boi”, colaborând în paralel cu BBC, Tele7abc, LA&I etc. În 2002, este declarat Reporterul Anului de către Clubul Român de Presă. Locuiește 3 ani la Paris, unde își aprofundează studiile de Filosofie la Sorbona și efectuează stagii de pregătire la „Liberation” și RFI. În 2005, se alătura echipei de reporteri de la „Formula AS”. „Reporterul are una dintre cele mai frumoase meserii: să pună în cuvinte misterul și emoția vieții”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian