
În dimineața asta însorită de martie, când ultimele bucăți de zăpadă din grădină se micșorează văzând cu ochii și de sub ele scot capul ghioceii victorioși, am început să îmi primenesc casa pentru primăvară. Din toate cotloanele îmi fac semn felurite obiecte care așteaptă atenția gospodinei. Praful, păianjenii le-au acoperit cu un strat de tristețe așa cum, bunăoară, necazurile vieții căzute peste sufletele noastre le răpesc strălucirea și energia.
Refuzat la export
Încep cu suportul de ziare. S-au adunat în el câteva kilograme bune de hârtie, și mai glossy, și mai comună, după tipul și condiția grafică a publicației cumpărate. Citesc, evident, destul de mult on-line, dar nimic nu poate egala plăcerea și stimulul intelectual pe care-l găsesc în litera tipărită. Iar foșnetul paginii de ziar îmi aduce mereu în minte scene de epocă interbelică, momentul relaxant în care, după ce a parcurs, prin ochelarii fixați pe nas, editorialele sau cancanurile din vreo gazetă la modă, un mic burghez din târgul Ieșilor, din Bucureștiul zeflemist, ori din Cernăuțiul emancipat, depune ziarul împăturit în suportul de lemn, așezat lângă fotoliu. Vor fi avut Ibrăileanu, Caragiale, Eudoxiu Hurmuzachi astfel de obiecte în casele lor?
Suportul meu de ziare e mult mai tânăr. L-am cumpărat prin anii ‘80-’90, când un curent retro pătrunsese în România, iar comenzile de mobilier venite din străinătate mai aveau mici rebuturi, spre bucuria cumpărătorilor autohtoni. „Refuzat la export” era, în mentalul nostru de atunci, garanția unui obiect mai aparte, ieșit (credeam noi!) din banalitatea obiectelor produse în serie. Șters acum, despovărat de ziarele care debordau din el altădată, coșulețul meu de lemn este pregătit pentru noile publicații. Cât timp vor mai poposi ziarele și revistele în el?
Piulița de alamă

Pe marginea unui bufet așteaptă cuminți două piulițe de alamă. Una mai mare, alta mai mică, sunt doi cilindri groși, evazați în partea de sus, cu mici toarte laterale, având fiecare câte un pilug greu, din același metal, numai bun de zdrobit bucăți mari de zahăr, scorțișoară, ienibahar, piper, sâmburi de caisă, pâine uscată. Și câte și mai câte altele, pe care nu le mai știu, pentru că au plecat de mult cei sau cele care, prin gestul lor repetat, transformau corpul solid în pulbere fină.
Ultima care le-a folosit a fost bunica mea maternă, Elena Maftei (coana Lența pentru cei apropiați). Citadină, crescută în Botoșanii anilor 1900, în pitorescul cartier Popăuți, de lângă biserica lui Ștefan, avea obiceiuri mic-burgheze bine conturate. Cel mai pregnant – băutul cafelei – era precedat de un întreg ritual: prăjirea boabelor verzi într-un castron de aluminiu, în care – cu prestanța unui mareșal ce conduce o bătălie decisivă – învârtea cu o lingură de lemn, arsă și boantă de atâta folosire. Se umplea casa de o aromă care ieșea până în curte, ba chiar pe toată strada suceveană „Jean Bart”, cochetă pe atunci, ce cobora înspre gara Burdujeni. Semnal clar pentru prietenele coanei Lența, care se și înființau la ușă… Era luată mai apoi din sertar vechea râșniță de alamă, un cilindru ușor de ținut cu o mână, pe când cealaltă învârtea de zor toarta, până când întreg ustensilul se înfierbânta. Ca în Cartea șoaptelor, râșnitul cafelei era o vrajă, o incantație, un gest pe care pesemne că bunica l-a moștenit de la mama ei, Elencu Demetrian, fiică a comunității armenești din Botoșani.
Născută Crețulescu, bunica Lența s-a logodit, în 1910, cu Gheorghe Maftei, un chipeș „Suboficer secretar Reg. 8 Roșiori”, așa cum este notat pe o fotografie sepia din acel an, purtând inscripționată marca atelierului: „S. Chevallier Photographe d’art Jassy”. După căsătorie, familia s-a așezat în localitatea Lespezi, din Județul Iași, un mic târg multietnic, înfloritor în perioada interbelică, unde a fost angajat bunicul meu, absolvent al Școlii ieșene „Drumuri și poduri”, prima promoție, 1914. Acolo, nu departe de valea Siretului, și-au zidit casa, acolo li s-au născut cele patru fete: Maria, Aneta, Ecaterina şi Ileana. Am din Lespeziul de atunci, tot prin bunica Lența, o lampă cu picior, dintr-o sticlă gălbuie și transparentă, pe care o șterg întotdeauna cu infinită atenție. Trebuie să-i fi fost de mare folos în timpul zbuciumatei sale vieți. Pentru că, pe la 50 de ani, femeia tonică și isteață care era s-a trezit dintr-o dată văduvă, soțul murindu-i de tifos exantematic. Dar s-a văzut și fără un acoperiș deasupra capului, pentru că la sfârșitul războiului, linia frontului a trecut chiar prin Lespezi. Când s-au întors din refugiu au găsit în loc de casă un morman de ruine fumegânde. Clădirea cu etaj, înălțată cu multă pricepere de picherul Gheorghe Maftei (constructorul podului de peste Siret, folosit și astăzi) nu mai exista. Atunci Lența s-a retras la locuința părintească din Botoșani, unde – lipsită de orice venit – a fost ajutată financiar, atât cât se putea, de cea mai mare dintre fete, Maria, deja profesoară de franceză. Când au apărut nepoții de la fiica cea mică – mama mea – bunica a venit să ne crească, stând cu noi la Suceava, în locuințele de serviciu pe care Căile ferate de atunci, din anii 50-60, le puneau la dispoziția angajaților.
În casa de pe strada Jean Bart nr. 13, colț cu Nicolae Iorga, în mica bucătărie care era și odaia bunicii, o văd și acum: pisează în piulița de alamă felii de pâine uscată, la cald, după sobă, transformându-le într-un pesmet auriu. După care, tăvălește în pudra fină minunatele ei pârjoale moldovenești…
Ghemele mamei

Dar cine mai folosește azi ciuperca pentru țesut ciorapi? Alt obiect (aproape) uitat, mica emisferă de lemn, cu un mâner central, se introducea cu dibăcie în șosetele găurite, până când căciula ciupercii se potrivea exact pe conturul bucății roase. Urma un balet bine condus al acului cu fir de lână sau de bumbac, de aceeași culoare ca șoseta (deh, erau și criterii estetice la cârpitul ciorapilor, nu numai utilitariste…). Din patru cusături bine strunite, se făcea în jurul găurii un chenar, apoi acul aluneca orizontal și vertical, țesând bucata lipsă de material.
Cel puțin așa o vedeam eu pe mama, Ileana Sumanaru, în serile de iarnă: stând pe un scăunel lângă sobă, cu micul ei coș de lucru alături. Trebuie să fi fost o corvoadă plăcută pentru tânăra telefonistă CFR de atunci, epuizată de turele de noapte, defilările și nenumăratele ședințe de la care nu avea voie să lipsească. Cârpitul ciorapilor era o muncă mult mai ușoară decât spălatul rufelor, care îi lua cel puțin o zi din săptămână, folosind lighene mari, emailate, în care freca cearșafurile și prosoapele pe un măngălău dreptunghiular, din tablă ondulată de zinc, care azi nu se mai găsește decât în muzeul obiectelor de menaj. Apa se aducea de la pompa din curte, chiar și după ce mașina de spălat marca Alba Lux a ajuns la noi în casă în anii ‘60.
Tata, impiegat de mișcare în gara Burdujeni – pe atunci o misterioasă clădire pentru mine – aducea un braț bun de lemne, proaspăt tăiate, mirosind a ger.
– Iar ai cărat zăpadă în casă, Gică! îl mustra, cu un zâmbet șăgalnic, mama, pe când eu și fratele meu așteptam la difuzor emisiunea „Noapte bună, copii !”
– Să aibă grijă toată lumea să-și scuture picioarele la intrare, măi Lenuș!, răspundea tata, iar noi tăceam mâlc.
Nu pot uita acele seri de iarnă din anii copilăriei, când mâinile mamei dansau țesând cu măiestrie ciorapii rupți de un băiețel și o fetiță care, privind-o, se simțeau învăluiți în mister.
Blacheurile lui Fred Astaire

Tot iarna, când intrau în funcțiune bocănceii mai călduroși, se mergea la cizmar pentru o operațiune esențială: pingelirea și aplicarea de blacheuri pe încălțămintea copiilor. Blacheurile – mici aplice de metal, pe care astăzi nu le mai poartă nimeni, pentru că au cam dispărut și cizmarii care știau să le pună – apărau atât vârfurile, cât și tocurile pantofilor noștri scâlciați.
Mai târziu, în adolescență, am descoperit, uitându-mă la televizorul nostru alb-negru (cumpărat de părinți în vara invadării Cehoslovaciei, când magazinele din Suceava au cunoscut un subit reviriment în aprovizionarea cu mărfuri de tot felul!), că bucățile de metal de pe talpă pot deveni adevărate generatoare de ritm. Priveam cu uimire scenele de tap dance în care marii dansatori Fred Astaire și Ginger Rogers transformau orice suprafață în suport pentru dans și vibrație. Mi-ar fi plăcut să-i imit, doar că la vremea aceea nu mai purtam bocăncei cu blacheuri: trecusem deja la primele mele cizme de damă, dintr-o imitație de piele țeapănă, care mi se păreau culmea eleganței. Aveau cinci centimetri de toc…
Cufărul bunicii Agripina

Ce ar mai fi de scos din uitare, în dimineața de primăvară însorită în care izolarea mă face să-mi redescopăr casa în care trăiesc? Ah, da, aici, în stânga, cufărul din lemn, cu ferecături din metal, despre care îmi place să cred că a fost lada de zestre a bunicii paterne, Agripina. Nu știu cu precizie dacă e așa, dar mi-o închipui pe tânăra de atunci, o șatenă cu ochii verzui, plecând cu acest bagaj din casa părinților Gheorghe și Ecaterina Vasiliu din Huțani, sat situat la jumătatea distanței dintre Botoșani și Suceava, într-o Românie devenită Mare de numai cinci ani. Pleca nu foarte departe, peste câteva dealuri, la Leorda, unde avea să trăiască o jumătate de veac, până la văduvie: nevasta harnică, destoinică și înțeleaptă a lui Constantin Sumanaru, agricultor.
Anii interbelici le-au fost extrem de favorabili: după nașterea singurului lor fiu, Gheorghe, în 1924, lucrurile au mers din bine în mai bine. Au pus ban peste ban, cu parcimonia țăranului care nu se gândește la altceva decât la pământ. Poate că în serile lungi, de iarnă, când satul era acoperit de un clopot de beznă și viforul sufla dinspre stepele rusești, se sfătuiau ce și cum să facă pentru a-și spori venitul. Poate că Agripina venise cu o dotă frumușică, pentru că tatăl ei, primar în Huțanii de la început de veac și ctitor al bisericii din sat, era un om avut și influent.
Dușmanii poporului

În anii 1927-28, tânăra pereche a construit o casă frumoasă, nu departe de ieșirea din Leorda spre Bucecea. Au adus lemne solide și meșteri pricepuți din Bucovina, de la munte. Au gândit un plan în formă de cruce, destinând una din cele două camere de la stradă negoțului, pe care aveau să-l practice cu succes. „La Costache Sumanaru” era un magazin sătesc cu de toate, dar și o crâșmă cu vinuri bune, aduse de proprietar tocmai de la Valea Călugărească, din jos, cum spuneau moldovenii pe-atunci despre ținuturile Vrancei. An după an, au investit câștigurile în pământ, cumpărând prăjini numeroase de țarnă roditoare, nu foarte departe unele de altele. Înainte de război, ajunseseră la o proprietate de 30 de hectare teren arabil!
– Pe atunci, la primărie, era un tablou cu toți proprietarii din sat, și noi eram primii! îmi povestea, uneori în șoaptă, bunica, în lungile vacanțe de vară pe care le petreceam sub grija ei. Mi se părea mie, sau o umbră ciudată trecea peste ochii blânzi ai Agripinei?
După război și instaurarea dictaturii comuniste, bunicii mei au devenit peste noapte dușmani ai poporului. Trecuți în categoria chiaburilor, au fost obligați să livreze statului cantități de cereale pe care nu le puteau produce. Vindeau tot ce puteau din casă, chiar și mici suprafețe de teren, și cumpărau grâne pentru cote, altfel ar fi fost arestați imediat ca sabotori. Erau șantajați, direct sau mai voalat, cu situația fiului lor, care risca să fie dat afară de la CFR, în caz de nesupunere a părinților.
În cele din urmă, perioada cea mai neagră s-a terminat prin cedarea proprietății către GAS-ul înființat atunci la Leorda, mai apoi CAP. A ajuns până la mine cinicul document-tip, dactilografiat pe o foaie de caiet dictando, completat de un scris șovăielnic și emis de Comitetul Executiv al Sfatului Popular al comunei Leorda, Raionul Botoșani, Regiunea Suceava către Sumanaru Costache. Îl reproduc aici, respectând grafia originală:
„Vă facem cunoscut că s’a aprobat trecerea în proprietatea statului a terenului la care ați renunțat, situat în comuna Leorda, satul Leorda, Raionul Botoșani Regiunea Suceava în suprafață de 24,50 ha, din care 20,20 ha arabil Pășune 1,46 ha fânaț 2,84 ha.
Preluarea bunurilor se face de către Comitetul Executiv al Sfatului Popular al acestei Comune.
Președintele Comitetului Executiv al Sfatului Popular Secretar”.
Două semnături (aproape) indescifrabile, prima în albastru, a doua în cerneală roșie, precum și o ștampilă a Sfatului Popular, cu stema Republicii Populare Române (victoria stelei roșii asupra bietului popor!), pecetluiesc spolierea bunicilor mei paterni. Se întâmpla în 1962, când eu aveam șapte ani și abia așteptam să mi se lege la gât cravata de pionier, ba chiar, uneori, o probam pe a fratelui meu, admirându-mă pe furiș în oglindă! Calvarul lor, ca al multora asemenea lor, se încheia odată cu tragicul proces de colectivizare.
Agripina și Costache erau aproape septuagenari când au ieșit, târâș-grăpiș, din perioada aceea de frică și umilință. La vârsta asta, îi țin cel mai bine minte, în casa lor aproape centenară. Camera „bună”, de la stradă, era dormitorul copiilor, iar între cele două geamuri stătea cufărul pe care-l am acum în stânga mea. Era doldora de pânzeturi, macaturi țesute în casă, ștergare de cânepă, cu care bunica acoperea pâinea, coaptă în cantități mari, odată pentru toată săptămâna.
Pe o măsuță, lângă peretele dinspre curte, trona mașina de cusut Singer cu manivelă (o șterg chiar acum, nu am uitat-o, e o moștenire prețioasă!), cumpărată de Agripina prin anii ‘60, de la o nemțoaică din Botoșani, care se pregătea de plecare. La acest Singer a cusut sute, poate mii de șorțuri, capoate, perdele (din tifon apretat!), pantaloni și cămăși, pentru că la nobila vârstă a căruntelii, neobosita mea bunică a devenit un fel de croitoreasă neoficială a satului, dând curs talentului ei înnăscut pentru croit, cusut și brodat.
*

Ei, dar uite cum, pe nesimțite, dimineața s-a transformat în amiază. E timpul să fac o pauză și să las pentru mai târziu alte obiecte împovărate de nostalgie, a căror poveste o port ca pe un dar prețios: scrinul din lemn de cireș și icoana Maicii Domnului Kazanskaia, moștenite de la mătușa Sofia Crețescu (Budală) din Iași. Nu voi uita nici fotografia unei tinere care râde în soarele lui iunie ‘41 în fața casei din Lespezi și ține în brațe o pisică dolofană. Da, e Ilenuța, cu părul strâns cuminte în onduleuri fine, cu guleraș brodat și aplice identice la buzunare. Tocmai l-a primit pe Meshugah, cotoiul cel nebunatic, de la prietena ei, Roza, al cărei tată, Iacob Weinstein, comerciant și prieten al familiei Maftei, venise cu vești alarmante din Iași: evreii urmau a fi deportați! Roza și ai ei au dispărut, așa cum avea să dispară și viața tihnită a moldovenilor.
Și voi mai ține minte alte și alte povești, care tâșnesc din obiecte, din mirosuri, din gusturi, fie sub soarele de martie, ca azi, fie sub liniștea frunzelor care cad.
ELENA-BRÂNDUȘA STEICIUC – Suceava
(Reproduceri după Călin Beloescu)