Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru FELICIA – București, F. AS nr. 1411 – „Caut tratament pentru cistită interstițială”

Dr. MIRCEA PEIA – specialist medicină complementară și reflexoterapie – Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: [email protected]

Deşi prezintă simptome asemănătoare cu cele ale unei infecţii vezicale (cistită), inclu­zând senzaţia imperioasă de a urina, arsuri sau crampe în timpul micţiunii, cistita interstiţială nu este rezultatul unui proces infecţios, ci al unei inflamaţii a peretelui vezical (mu­coasa internă), aparent fără o cau­ză precisă. Din acest motiv, diag­nos­ticul cistitei interstiţiale este greu de pus, numai după excluderea altor posibile cauze, cum ar fi vezica iritabilă, infecţia sau chiar cancerul de vezică urinară. Pe lângă faptul că este greu de diagnosticat, trebuie înţeles că lipsa unui tratament specific poate trans­forma cistita interstiţială într-o boală mutilantă, toc­mai prin severitatea sem­­ne­lor şi simptomelor ei care includ, aşa cum menţio­nam, micţiuni imperioase, arsuri la urinat şi dureri pelvine care, uneori, îmbra­că forme pa­roxistice. Tra­tamentul este îndreptat în mod special îm­potriva du­rerii şi a simpto­melor uri­nare.

Multe persoane afectate de sindromul vezicii dure­roase remarcă o îmbună­tăţire a sănătăţii după o dis­tensie a vezicii, care poa­te ajuta prin creşterea capa­ci­tăţii vezicale şi prin inter­ferenţa cu căile ner­voase de conducere a du­rerii. Toto­dată, stabilirea unui program al micţiunilor poate fi de ajutor, prin reducerea frec­venţei acestora.

În privinţa tratamentului me­dicamentos, trebuie spus că nu există în prezent o terapie standard pen­tru cistita interstiţială, iar stu­diile care au analizat medi­caţia indicată pentru afecţiunea în speţă au avut re­zultate contradictorii. De exemplu, analiza efectelor unui agent protector al mucoasei vezicale, pentosan polisulfat sodic, cu administrare orală (Elmiron), a con­cluzionat că, după 24 de săptămâni de tratament, nivelul global al ameliorării simpto­me­lor a fost similar cu cel obţinut în cazul admi­nistrării de „medi­camente” placebo. În acelaşi timp, administrarea ciclosporinei A orală (imuno­su­presor) a avut, din perspectiva răspunsului global la tratament, un efect mai bun decât cel exercitat de pentosan polisulfat sodic oral. La fel, amitriptilina, un medicament folo­sit curent şi ca anti­depresiv triciclic, a ameliorat sub­stanţial simptomele. Exis­tenţa atâtor incertitudini determină variaţii mari ale tipurilor de terapii posi­bile, astfel că pacienţii cu cistită interstiţială trebuie să fie conştienţi de faptul că tratamentele actuale nu sunt suficient de riguros validate clinic. Chiar şi aşa, tratamentul de elecţie rămâne, deocamdată, admi­nistrarea intravezicală a 6 doze de dimetil-sulfoxid, timp de trei luni. Cu excepţia câtorva situaţii în care s-a semnalat apa­riţia pasageră a unui miros de usturoi al urinii şi a cazu­rilor sporadice de cistită eozino­filică, trata­men­tul cu dimetil-sulfoxid este sigur şi are efecte benefice când este administrat precoce sufe­rinzilor de cistită interstiţială.

Un tratament revoluţionar al cistitei interstiţiale se poate face, în prezent, şi prin instilarea de Cysti­stat, soluţie care conţine sarea de sodiu a acidului hialuronic, de înaltă puritate, şi acţionează prin înlo­cuirea stratului deteriorat al epiteliului vezical.

Complementar trata­mentului alo­pat se poate administra produsul MSM, care reduce inflamaţia şi durerea în diverse patologii (inclusiv cistita inter­stiţială). Totodată, el contribuie la sinteza glucosa­min­oglicanilor şi a acidului hialu­ronic, menţinând integritatea şi stabilitatea epiteliilor şi a ţesutului conjunctiv.

Să auzim numai de bine!

Dr. IRINA SPUDERCA – medic specialist MF, competență USG – Clinica MedicalEs Izvor, București, tel. 0723/51.07.37

„Am hipertensiune și îmi curge des sânge din nas” (Răspuns pentru ANTON T. – Bacău, F. AS nr. 1412)

Stimate domn,

Una dintre cauzele tensiunii arteriale poate fi creșterea în greutate. În special grăsimea acumulată în jurul abdomenului, numită și grăsime viscerală (care conduce și la așa-numitul „ficat gras” sau steatozic) – constituie motivul pentru care se stran­gulează vena cavă, fapt care împiedică întoarcerea sângelui prin sistemul venos. O altă cauză este pierderea elasticității vaselor. Acest lucru se întâm­plă în timp, prin deficitul cronic de vitamina C.

Altă cauză poate fi colesterolul oxidat (LDL – sau cel „rau”) vizibil în analize. O altă componentă ce determină creșterea tensiunii arteriale este vâscozitatea crescută a sângelui.

Acum, să vorbim de modalitățile de prevenție, respectiv:

– Prevenția primară – utilă ca să nu faci hipertensiune;

– Prevenția secundară – respec­tive, aceea prin care să previi pu­seele de tensiune (deși ești pe medicație antihipertensivă).

Primul lucru și cel mai ușor de aplicat este să renunțați atât la adao­sul de sare, cât și să evitați alimen­tele ce au conținut ridicat de sare. Ca urmare a acestui regim dietetic, cu siguranță tensiunea va scădea cel puțin cu 1 unitate sau chiar cu 2 uni­tăți.

Al doilea lucru, la fel de impor­tant, dar cu rezultate în timp, este dieta.

Se recomandă schimbarea alimen­tației tradițio­nale românești (bazată pe carne roșie, lactate fermentate, ouă, alimente prăjite în ulei etc.) cu o dietă mediteraneană (în care să predomine salatele, rădăcinoasele, peștele, uleiul de măsline în salate, carnea albă gătită la cuptor sau fiartă, fructele etc.).

Este bine să existe măcar câte 3 zile pe săptă­mână în care proteina și grăsimea de origine ani­mală să fie înlocuite cu cele de origine vegetală, ca de exemplu: – Carnea să fie înlo­cuită de linte, năut, soia. – Untul și brânzeturile să fie înlocuite de nuci, alune, semințe de in, de susan, macadamia și do­vleac.

Mișcarea fizică, plimbările zilnice în aer liber prin parc cu o durată de minimum 30-60 de minute sunt și ele de o importanță majoră, deoarece se relaxează sistemul nervos.

Următoarea abordare, care nu le exclude pe primele, ci din contră, le completează, este Nutriția Celulară. Altfel spus, este nevoie de: – integratori de vitamina C naturală; – aminoacizi esențiali; – mi­nerale și vitamine; – magneziu – care are nenu­mărate roluri în echilibrarea tensiunii arteriale; – acidul alfa-lipoic – element-cheie pentru refacerea microcirculației; – acizii grași nesaturați PUFA, ce contribuie la echilibrarea colesterolului.

Așadar, există soluții multiple pentru reglarea tensiunii arteriale, dar ele pot fi personalizate nu­mai cu ajutorul unui medic care analizează și co­roborează investigațiile medicale, astfel încât rezul­tatele să ducă la vindecare și la o viață sănătoasă.

Dr. biolog VIORICA VINTILĂ – tel. 0744/487.659, e-mail: [email protected]

„Am insuficiență ovariană și caut un leac naturist” (Răspuns pentru F.M. – Iași, F. AS nr. 1363)

Folosim termenul de insuficiență ovariană când ovarele nu mai produc cantitatea nor­mală de estro­gen și nu mai eliberează regulat ovulele. Ovarele îndeplinesc două funcții: funcția hor­monală (se­cretă hormonii ovarieni – estrogenul și pro­­gesteronul) și funcția de repro­ducere. Atât timp cât funcția hormo­nală este dereglată, funcția de re­producere nu se poate manifesta.

Cauzele insuficienței ovariene pot fi:

– Defecte cromozomiale (cauze genetice).

– Toxine produse de chimioterapie, radiote­rapie, fumat, pesticidele și substanțele chimice din alimente, viruși etc., care pot accelera insuficiența ovariană.

– Dereglări hormonale datorate stresului (în special cel psihologic).

– Hipotiroidismul cu creștere în greutate față de normal (celulele grase fabrică estrogen).

– Alimentația nesănătoasă, cu consum de gră­simi, dulciuri, cafea, alcool.

– Anticoncepționalele orale sau medicamente antiinflamatoare.

– Sedentarismul.

Ca tratament naturist, se recomandă în primul rând îndepărtarea cauzelor, urmată de:

1. Trei căni de ceai pe zi, dintr-un amestec în părți egale de crețișoară și salvie. Din acest amestec se pun 4 linguri la 1 litru de apă clocotită și se infu­zează 20 de minute.

2. Cu fiecare cană de ceai se administrează, con­form prospectelor: brânca-ursului capsule, ex­tracte gemoterapice de mlădițe de zmeur și muguri de coacăz-negru (PlantExtrakt Cluj), elixir de fruc­te de soc, Evening Prim Rose cu vitamina E, 1 capsulă pe zi.

– Carpicon crema solidă (producător Hipo­crate pentru Romdan srl, cu bulină în care scrie Dr. Biolog Viorica Vintilă). Se administrează intra-rec­tal, 1 dimineață și 1 seară, din a 5-a în a 19-a zi a ciclului menstrual.

Prin îndepărtarea cauzelor și reglarea hormo­na­lă cu ajutorul acestor produse naturiste, producția hormonală se va regla și, la fel ca multe alte femei cu același diagnostic, veți putea rămâne însărcinată.

Farm. spec. PAUL TISMAȘ – tel. 0745/137.537, e-mail: [email protected]

„Fratele meu suferă de stomatită” (Răspuns pentru GABRIELA – jud. Brăila, F. AS nr. 1384)

Stomatita, fiind o suferință ce afectează mucoa­sa bucală, este strâns legată de ceea ce băgăm în gură, adică: hrană, lichide, aer. Astfel, alimentele puternic condimentate, car­nea prăjită, alcoolul, tu­tunul, dantura cariată și igiena precară a gurii duc inevitabil la apariția acestor infecții din cavitatea bucală. Ele tre­buie ur­gent corectate, iar periajul pre­lung al dinților să fie efectuat după fiecare masă. După periaj, se clătește gura cu o jumătate de cană de ceai călduț de mușețel sau gălbenele, în care se dizolvă o linguriță de bicarbonat de sodiu. De asemenea, gura poate fi clătită alternativ și cu 1 lingură de oțet de mere și miere, diluat într-o ju­mă­tate de cană de ceai de mușețel sau gălbenele. Seara, înainte de culcare, după periaj și clătirea gurii cu una din combinațiile amintite, se pun 30 de picături de tinctură de propolis sau propolis glicolic în aprox. 3/4 linguriță de miere de albine, iar acest amestec se suge ca o bomboană. Pe măsură ce se umple gura cu salivă, se în­ghite amestecul. Dacă această me­todă simplă nu dă rezultatele dorite, contac­tați-mă și vă voi prepara un produs mai puternic.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian