Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Verdețurile de primăvară – Pătrunjelul, Leușteanul și Țelina

Foto: 123RF – 2

Printre lucrurile care ne-au pus tuturor la grea încercare copilăria, la loc de frunte se află ver­dețurile adăugate în supe și ciorbe, pe motiv că sunt „sănătoase”. Vă amintiți, desigur, de ne­plăcerea frunzelor de pătrunjel lipite de cerul gurii sau de tar­honul cu aroma lui de nesuferit. Ei bine, ceea ce părea o dulce păcăleală maternă e dovedit, astăzi, cu docu­mente științifice: frunzele legumelor rădăcinoase au efect curativ, cel puțin la fel de puternic ca părinții din care răsar.

FRUNZELE DE LEUȘTEAN (Levisticum officinale)

Medicii din Grecia Antică au fost primii care au lăsat însemnări despre efectele benefice ale frun­zelor verzi ale leușteanului asupra digestiei, asimi­la­ției și sistemului nervos. În medicina populară româ­neas­că, el era folosit ca plantă tămăduitoare pentru bo­l­ile de piept, digestive și pentru diferitele plăgi, dar și ca plantă magică pentru alun­gat ielele, zburătorii și alte spirite cu influențe dă­u­­nătoare. Mai ales tine­rii, se spunea, trebuie să con­su­me leuș­­tean verde, pentru a creș­te puternici, pentru a fi feriți de deochi, de ispite și de toate relele.

Iată în continuare câte­va utilizări terapeutice ale leușteanului:

– Indigestie, gastrită hipo­acidă – se iau înainte de ma­să câte­va linguri de plă­mă­deală de leuștean în vin. De asemenea, se consumă cior­be acre condimentate cu leuș­tean crud din belșug, adău­gat după ce mâncarea a fost luată de pe foc.

– Apetit alimentar exagerat – se mestecă 4-5 frunze proaspete de leuștean cu jumătate de oră înainte de masă (nu mai devreme). Ini­țial, administrarea leuștea­nu­lui generează o senzație de foa­me, însă la vreo zece minute, aceasta se calmează și apa­re o reacție opusă – de scă­dere a apetitului alimen­tar.

– Boli de piept cronicizate: bronșită, bron­șită tabagică, tuse re­manentă – se face o cură în care se bea un pahar cu suc de leuștean pe zi, în 2-3 porții. Tratamentul du­rează două săptămâni mini­mum și se reia de câte ori este nevoie.

– Constipație (inclusiv formele atone), coli­tă de pu­trefacție – se consumă suc de leuștean – un pahar pe zi, de preferință dimineața. Dacă sucul de frunze verzi de leuștean vi se pare prea tare, îl puteți dilua cu puțin suc de rădăcină de morcov.

– Ulcerații pe piele – frunzele de leuștean se spală bine, se zdrobesc pe un fund de lemn, se învelesc în tifon curat și se aplică pe locul afectat. Cataplasma ast­fel obținută se ține vreme de o oră, după care se în­depărtează, iar porțiunea tratată se lasă să se zvânte în aer liber.

FRUNZELE DE ȚELINĂ (Apium graveolens)

Sunt o adevărată colecție de vita­mine, minerale și fitohormoni. În medicina noastră popu­lară, zeama stoarsă din frunzele proaspete, vinul de țelină și siropul obținut în miere erau leacuri la mare preț pentru redobândirea vigorii, vinde­carea bolilor de piele și a reumatismului, combaterea sterilității și a bo­li­lor bătrâneții. În continuare, vă prezentăm princi­palele afecțiuni și tulburări în care este eficient trata­mentul cu frunze verzi de țelină:

– Sterilitate (la femei și bărbați), impotență hormonală – se bea în fiecare zi o ju­mă­tate de pahar cu suc din frunze de țelină dimineața și jumătate de pahar seara, în cure de minimum o lună. Su­cul de frunze de țelină este mai activ ca remediu hormonal decât cel de rădă­cină, având efecte pu­ternice și stabile în timp.

– Amenoree – folosind metoda prezentată în acest ar­ticol, se prepară un macerat în vin din frun­ze de țelină, în care se adaugă semințe zdrobite de mărar (zece linguri cu semințe la un litru de preparat). Se iau 2-3 lin­guri din acest vin medicinal înainte de mesele prin­cipale. Un tratament durează o lună, cu zece zile de pau­ză, după care se poate relua. Este un remediu efi­cient și pentru regula­rizarea ciclului menstrual, pre­cum și pentru înde­părtarea efectelor nocive ale anti­con­cepționalelor de sinteză.

– Disfuncții ale glandelor cortico-suprarenale, boli de rinichi croni­ci­zate – se bea câte un sfert de pahar cu suc de țelină înaintea meselor principale. Tra­tamentul are o durată de trei săptămâni, cu o săptămână de pauză.

– Cura de slă­­bire – o ju­mătate de pa­har cu suc de frun­ze de țe­li­nă băut înainte de masă cu 20 de minute are un efect de in­hibare a apeti­tu­lui ali­men­tar. Mai mult, efectele diuretice ale țelinei provoacă eliminarea apei din țesuturi, ducând la o scădere în greutate ra­pidă. La aceasta, se adaugă efectele de reglare a acti­vității glan­delor care pro­duc în organism cortizonul (nu­mit și hor­mo­nul de stres), care atunci când este pro­dus în exces, dă carnației și pielii un aspect „pufos”, ne­plăcut.

– Reumatism, gută – se beau 1-2 pahare cu suc de țeli­nă pe zi, vreme de 21 de zile. Este un tratament cu efec­te terapeutice foarte puternice, mai ales asupra per­soanelor vârstnice.

– Boli de piele (inclusiv cele de etio­logie necunoscută) – efectele diuretice, detoxi­fiante, reglatoare hormonal ale țelinei o recomandă ca un excepțional remediu în bolile de piele cele mai diverse. Se consumă sub formă de suc, 1-2 pahare pe zi, în cure de lungă durată (24 de zile minimum). Între altele, cura cu suc de țelină verde este recomandată în acneea juvenilă rebelă, în pso­riazis, în vitiligo, în eczemele alergice și de etio­logie necu­nos­cută, în sclerodermie.

FRUNZELE DE PĂTRUNJEL (Petroselinum hortense)

Foto: Shutterstock

Înainte să poposească în ciorbele românești, pă­trun­jelul s-a bucurat de o glorie internațională. Vechii greci îl împleteau în cununi pentru învin­gătorii jocu­rilor istmice, troienii îl foloseau ca nu­treț pentru cai, iar ro­manii îl trans­formau în ghir­lande cu care se împo­dobeau la ospețe. În ce pri­vește gloria lui medicală, ea în­cepe în Evul Mediu, odată cu călugării franciscani. Dar să vedem însu­șirile pătrunjelului românesc.

– Litiază biliară (pie­tre la vezica biliară) – se beau zilnic, pe stomacul gol, 2-3 pahare cu suc de pătrunjel verde preparat după una dintre cele două variante descrise în ca­setă.

– Adjuvant în ciroza hepatică – se admi­nistrează cu jumătate de oră înainte de fiecare masă un pahar cu suc din frunze de pătrunjel pe sto­macul gol. Tra­ta­mentul se face trei săptă­mâni, cu o săptă­mână de pauză.

– Celulită, pletoră (vinișoare roșii) – se face o salată numai din pătrunjel (frunze) tăiat foar­te fin, suc de lămâie, puțin ulei și eventual o roșie tăiată mă­runt. Se consumă îm­preună cu două felii de pâine prăjită, înain­te de masa de dimineață și de seară.

– Atonie digestivă – se consumă salata descrisă mai sus cu jumătate de oră înainte de me­sele principale.

– Blefarită, conjunctivită – se pun pe ochi comprese cu suc din frunze de pătrunjel, care se țin astfel vreme de 20-30 de minute. Tratamentul se face minimum șapte zile la rând.

Ghid de administrare

SUCUL – varianta I

Într-un mixer electric se pune o mână de frun­ze proaspete, tăiate nu foarte mărunt, după care se adaugă trei sferturi de pahar cu apă. Se mixează vre­me de 2-3 minute, apoi se lasă să mai stea vreme de un sfert de oră, după care se filtrează prin stre­curătoarea pentru ceai sau prin tifon. Se obține aproximativ un pahar cu suc de o culoare verde intensă, care va fi băut într-o sin­gură doză, dimineața, pe stomacul gol. Pentru curele de curățare a sângelui mai puternice se beau 2 pahare cu suc pe zi: dimineața și seara.

SUCUL – varianta II

O mână de frunze proaspete se taie foarte fin, ca zarzavatul pentru ciorbe. Se pun într-un vas de sticlă sau ceramică, se toarnă deasupra un pahar de apă călduță (dar în nici un caz fier­binte), după care se lasă să macereze la tempe­ratura camerei vreme de patru ore, după care se filtrează prin tifon. Se obți­ne ceva mai mult de un pahar cu suc, cu miros pu­ternic, specific frunzelor din care a fost preparat, doză care va fi consumată pe stomacul gol, ime­diat după preparare.

În cazul obținerii prin alte metode a sucului pur din frunze, nediluat cu apă, ca în reco­man­dările noastre, e ne­cesar ca dozele zilnice să fie reduse în mod cores­punzător (cel mai adesea nu se de­pășește o cantitate de 100-150 ml de suc nediluat pe zi).

Plămădeala în vin

Frunzele zarzavaturilor tăiate cât mai fin se pun într-un borcan până se umple pe trei sferturi, după care se adaugă deasupra vin natural (de preferință alb), așa încât să fie com­pletat volumul recipientului. Se în­chide borcanul ermetic și se lasă con­ținutul la ma­ce­rat vreme de două săptămâni, după care se filtreză lichi­dul. Se consumă câte 1-2 linguri din acest pre­pa­rat, înainte de mesele principale. În cazul în care nu este tolerat al­coolul, remediile din zarzavaturi se vor ad­ministra sub formă de suc.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian