Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Hormoni din plante

Foto: 123RF – 4

– Există numeroase legume și fructe, din grădină sau din bucă­tărie, care se pot lua „la întrecere” cu hormonii artificiali. Estro­genii lor vegetali refac, în mod natural, echilibrul hormonal și nu au urmări negative –

SALVIA

– Reduce bufeurile și transpirația –

Este o plantă din familia labiatelor, care se nu­mără printre cele mai vechi plante medicinale din lume. Chiar și numele ei evocă puterea de a salva vieți

Acțiunea: Hormonii vegetali asemănători estro­genilor calmează bufeurile și stopează transpirația abundentă. Salvia readuce la ritmul normal centrul termo-regulator din creier (aflat în hipotalamus) și împiedică apariția transpirației.

Doza zilnică: 1-2 cești cu ceai înainte de-a ador­mi. Se opărește 1,5 linguriță cu frunze uscate cu o ceașcă cu apă, se infuzează 10 minute și se strecoară.

LEUȘTEANUL

– Ameliorează neplăcerile menstruației –

Hildegard van Bingen aprecia efectele vinde­cătoare ale leușteanului, pe care-l numea „planta uter”.

Acțiunea: Beta-sitosterolul pe care-l conține (asemănător estrogenului), ameliorează dereglările hormonale menstruale, dar și constipația climac­terică. Planta umbeliferă previne, în plus, infecțiile urinare (cistitele).

Doza zilnică: 3-4 cești cu ceai (se prepară ca cel de salvie).

SEMINȚELE DE DOVLEAC

– Domolesc iritarea vezicii urinare –

Sunt mai mult decât o gustare crocantă. Acizii lor grași, sănătoși, protejează inima, vasele san­guine și creierul, mai ales după vârsta de 50 de ani.

Acțiunea: 100 g de semințe conțin 20 mg de lignane, ceea ce le ridică la rangul de sursă de es­tro­gen de „primă mână”, care poate împiedica iri­tarea hormonală a vezicii urinare. Pe locurile 2 și 3 urmează semințele de floarea-soarelui și cele de susan.

Doza zilnică: 1 pumn de semințe.

SOIA

– Spulberă bufeurile –

Tofu, lapte de soia, Miso, Tem­peh… – previn – la fel ca estrogenii proprii organismului – afec­țiunile cardio-circulatorii.

Acțiunea: Soia conține o cantitate importantă de isoflavone, care sunt la fel de eficiente precum hormonii sintetici în caz de bufeuri și trans­pirație abundentă.

Doza zilnică: de ex. 1 iaurt cu soia, 65 g tofu, 200 ml lapte de soia.

BUSUIOCUL

– Leacul anti-îmbătrânire –

Condimentul clasic, cu șarm italian, este con­siderat drept suveranul plantelor vindecătoare. O arată însuși numele lui inițial: grecescul „basileus” înseamnă „domnitor”.

Acțiunea: Conține fitoestrogenul anti-aging Beta-sitosterol, care-i conferă părului volum și rezistență, pentru că, la nivelul rădăcinii, devine un fel de „captator” de testosteron. De ase­me­nea, întârzie ridurile și „căderea” obra­zu­lui.

Doza zilnică: 15-20 de frunze proaspete de bu­suioc, mărunțite și presărate peste salate.

RODIILE

– Uşurează suferinţele la menopauză –

Sâmburii acestor fructe, din familia răchitanilor, erau apreciați de femeile din vechiul Egipt ca anti­concepționale.

Acțiunea: Un studiu efectuat de „Korea Insti­tute of Science and Technology” arată că toate problemele legate de menopauză se ameliorează evident după 12 săptămâni de „tratament” cu rodii.

Doza zilnică: Sâmburii unei rodii mijlocii sau 150 ml de suc.

CAISE, CURMALE, PRUNE ȘI STAFIDE USCATE

– Ajută oasele și combat osteoporoza –

Fructele din Orient conțin substanțe minerale, microelemente și vitamine în cantități mari.

Acțiunea: Fructele uscate conțin numeroși fito­hormoni, care refac densitatea oaselor și protejează de osteoporoză.

Doza zilnică: 30 g.

USTUROIUL

– Reduce colesterolul și pericolul de tromboză –

Un „bulb” realmente miraculos, cu o lungă istorie: în anii 1500 î.Hr. erau con­semnate deja 22 de remedii pe bază de usturoi.

Acțiunea: La fel ca ceapa, usturoiul conține compuși vegetali de sulf, care reduc tensiunea arterială și nivelul coleste­rolului, crescute din cau­ze hormonale. În plus, micșorează pericolul de trom­boză și – conform unui studiu efectuat în Chi­na – și riscul de cancer intestinal. La fel ca ceapa.

Doza zilnică: 2-3 căței de usturoi.

SCHINDUFUL

– Moartea coșurilor și acneei –

Este o leguminoasă originară din Iran, fiind o componentă importantă a curry-ului.

Acțiunea: Fitoestrogenul diosgenină acționează împotriva coșurilor de pe față, de natură hormo­nală, împotriva acneei și a pielii aspre și uscate.

Doza zilnică: 3 cești cu ceai, pre­parat din 3 g de semințe mărunțite și 200 ml de apă.

SEMINȚELE DE IN

– Cheamă somnul și calmează bufeurile –

Cu peste 370 de miligrame la 100 g, conțin cea mai mare can­ti­tate de lignane din lumea plan­telor.

Acțiunea: Componentele lor calmează bufeurile, dere­glă­rile de somn și problemele de piele cauzate de climacteriu.

Doza zilnică: 25 g.

GERMENII DE ALFALFA

– Stopează pofta de mâncare –

În limba arabă, numele lor înseamnă „Tatăl tuturor alimentelor” și sunt o adevărată „bombă” cu proteine, vitamine și substanțe minerale.

Acțiunea: „Oferă” saponine asemănătoare pro­gesteronului, care activează metabolismul și sto­pează pofta de mâncare.

Doza zilnică: 2 pumni.

SPARANGHEL, MORCOVI, BROCCOLI, COACĂZE

– Întârzie procesul de îmbătrânire -

Legume cât mai variate – este alimentația optimă pentru perioada climacteriului.

Acțiunea: Alimentele enumerate mai sus conțin diosgenine și lignane, hormoni vegetali care încetinesc procesul de îmbătrânire a fie­cărei celule somatice și protejează pielea și pă­rul de agresiunea moleculelor de oxigen, și de radicalii liberi.

Doza zilnică: 120-150 g din cel puţin unul dintre aceste alimente.

1 Comment
  1. Multumesc,foarte interesant…. V-as ruga daca este posibil sa abordati in cadrul unui articol ce influenta au fructele proaspete sau confiate,legumele proaspete,unele lactate ,nucile,ciocolata…despre care am citit ca produc unor persoane marirea kaliului (potasiului ) in organism .Ma confrunt cu acest inconvenient..am facut analize recent ..nu am probleme cu rinichii,toate rezultatele sunt bune ,mai ales ca am 82 de ani…numai potasiu este 5,2…initial la o consultatie de cardiologie acum mai multi ani mi s-a spus in treacat sa nu mai mananc banane…sincer ,nu am luat prea mult in serios fiindca nu fac exces,iata ca nestiinta,lipsa comunicarii si-a spus cuvantul…daca se mai adaugau si alte informatii pe care trebuia sa le primesc atunci ,era simplu si poate ca acum era bine pentru mine…nu vreau sa citesc si sa ma informez doar din internet,unde mai sunt si exagerari ca de exemplu…la 5,5 potasiu se face dializa ptr. eliminare si la 5,9 se moare…
    Cu respect pentru dumneavoastra si revistei pe care o citesc de o viata,va multumesc pentru atentie…
    julieta vasilescu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian