Nașterea

Semnul zodiacal al Gemenilor este însuși semnul copilăriei. Majoritatea viitoarelor mămici adoptă în timpul sarcinii un comportament mai așezat, mai matur, mai… matern. Dar nu la fel se întâmplă cu multe dintre femeile care poartă în pântece un viitor Geamăn. Acesta din urmă își face adesea simțită prezența, inducându-i mămicii în devenire un comportament jucăuș, uneori chiar năzdrăvan. Este ca și când mama nu s-ar aștepta să dea naștere unei ființe mici și neajutorate, față de care trebuie să dea dovadă de responsabilitate și de spirit de sacrificiu, ci s-ar pregăti să întâmpine un tovarăș de joacă. Această anticipare veselă este bună pentru psihicul mamei, dar ar trebui înfrânată nevoia de activitate fizică în exces și agitația. Sub influența ființei care se conturează în pântecele ei, mama poate ajunge chiar să arate mai tânără decât este în realitate. Nici burta parcă nu vrea să ia proporții. Se rezumă la o burtică ușor de ignorat, sub o îmbrăcăminte mai amplă. O minoritate de mame ale viitorilor Gemeni are însă parte de o altă față a monedei. Este vorba despre o agitație nervoasă, care poate genera o stare de îngrijorare aproape continuă. Dar, indiferent dacă primul tip de mămică se bucură de o sarcină ușoară și plăcută, în vreme ce al doilea coace în minte tot felul de scenarii cu drobul de sare care cade peste copil, un risc real le pândește pe amândouă. Și anume, cel de a face prea multă mișcare și de a solicita excesiv încheieturile brațelor, mai ales umerii. Soluția ar fi să facă un tip de mișcare care să le mențină în formă și să le liniștească. Cum ar fi, de exemplu, clasicul tricotat sau croșetat. Iar dacă simt nevoia unor mișcări mai complexe, își pot rearanja dulapul. Dacă au norocul de a avea un petec de curte, mișcarea în aer liber, cum ar fi yoga sau Qigong, are un efect deopotrivă calmant pentru minte și relaxant pentru corp.
Respectând aceste reguli, nașterea se va produce de regulă rapid, fără eforturi prea mari nici din partea mamei, nici a fătului. Asta, deoarece copilul este vioi și adaptabil. De multe ori, acești nou-născuți au o frumusețe aparte, venind pe lume cu un corp frumos proporționat, delicat, și cu trăsături clare și armonioase.
Sugarul
Părinții micuțului Geamăn, care cred că știu la ce să se aștepte de la un copil, o să-și dea seama pe parcurs că habar n-au. Chiar sugar fiind, Geamănul este un șmecher, căruia îi place să-și ia părinții prin surprindere. De exemplu, mama îl pune la sân și el se apucă să sugă energic. Bucurie mare! Dar după două minute se oprește, întoarce capul, gângurește. Mama încearcă să îl readucă la program. Nicio problemă. Avem alte două minute în care pruncul se ocupă cu râvnă de suptul laptelui. După care se congestionează la față și începe să plângă foarte convingător. Poate o avea nevoie de o schimbare de scutece, își zice mama. Dar nu. Scutecele sunt curate, iar sugarul pare să-și râdă în pumnișori. Probabil că asta și face. Dar n-avem cum să dovedim. O fi vorba de colici? – se întreabă părinții. Hai să-i facem un ceai de chimen. Micuțul e încântat să primească biberonul, dar se mulțumește doar să guste din ceai. Pentru el e mai interesant să se joace cu tetina. Și acum începe să caște. E clar că sesiunea de alăptare s-a încheiat și că el a dictat desfășurătorul. Și cam așa se întâmplă în toate celelalte domenii ale vieții lui de bebeluș.
E greu să imprimi un ritm și o disciplină unui sugar Geamăn atât de versatil, și puțini părinți reușesc să o facă. Merită, însă, să facă acest efort. Nu doar ca să nu-și dea ei ritmul vieții peste cap, căci micuțul e în stare să inventeze noi și noi trucuri, le are în sânge. Dar și pentru cel mic, pentru că, în lipsa unui program coerent, își poate deregla atât digestia, cât și somnul.
Pe cât poate fi de provocatoare și de obositoare viața alături de un june Geamăn, pe atât este însă și de distractivă. E un prunc care învață lucruri noi în fiecare zi, cu atitudini surprinzătoare și adesea amuzante. Trebuie descoperit în fiecare zi din nou, pentru că în fiecare zi îmbracă o nouă personalitate.
Preșcolarul

Există două trăsături distincte care ies la suprafață atunci când Geamănul ajunge să meargă la grădiniță. Primul este talentul lui înnăscut de imitator. Este în stare să maimuțărească într-o manieră convingătoare gesturile doamnei educatoare, sau pe cel mai plângăcios coleg din grupă. Evident, câștigă simpatie, pentru că este amuzant, și cui nu-i place să râdă?
A doua însușire e mai puțin simpatică decât prima. Este vorba despre îndemânarea, la fel de înnăscută, a micuțului Geamăn, de a adapta adevărul cerințelor lui de moment. În ciuda aparențelor, a minți nu e un lucru ușor. Cei mai mulți copii sunt transparenți atunci când îndrugă una gogonată. Nu și Geamănul nostru. Își debitează minciuna cu toată seriozitatea, este convingător, în ciuda tuturor probelor contrare, și nu îl trădează nici măcar limbajul corporal. Ce mai, este un mic actor, care-și speculează cu inteligență calitățile. Aceasta este perioada în care le revine celor care contribuie la educația lui să îl învețe că e mai important să se poarte corect, decât să scape nepedepsit atunci când face boroboațe. O modalitate este să i se explice că, odată cu minciunile repetate, își va pierde popularitatea la care ține atât de mult, căci micuțul Geamăn se simte cu atât mai bine cu cât se joacă cu mai mulți copii. Iar dacă educatorii săi reușesc să-l facă să asocieze noțiunile de moralitate și popularitate, năstrușnicul Geamăn va avea mult de câștigat pentru tot restul vieții. Asta și pentru că, în cazul lui, este mai adevărat decât pentru alții că primii șapte ani sunt decisivi cu privire la evoluția întregii sale personalități. Care, sigur că da, este formată dintr-un adevărat cocktail de subpersonalități, de care acest copil fermecător știe să se folosească după bunul plac. De unde și dificultatea în educare.
În anii de școală
Pentru cei mai mulți dintre copii, anii de școală încep inițial cu entuziasm, inițial, pornind de la ideea că e un fel de prelungire a grădiniței. După câteva zile, însă, copiii își dau seama că a început „greul vieții” și merg la școală cu proteste și uneori chiar plânsete, până când se obișnuiesc cu noul stil de viață. Geamănul nu face parte din această categorie. Pentru el, odată cu anii de școală începe… joaca. Fiindcă pentru Geamănul tipic, joaca este totuna cu experimentul social. Pe care-l gustă din plin.
De ce nu este traumatică integrarea elevului Geamăn în sistemul școlar? Răspunsuri sunt mai multe. În primul rând, avem aici un copil înzestrat cu o curiozitate vie, care pune repede lucrurile cap la cap. Pentru el, a învăța nu este un efort. Problema lui este: ce fac, după ce am înțeles? Căci în timp ce restul plutonului stă să rumege informația primită, Geamănul a procesat-o, a fișat-o și a început să se plictisească. Și atunci, pune o întrebare. O întrebare suficient de pertinentă, încât profesorul să considere că merită un răspuns. În timp ce profesorul răspunde, Geamănul, care se preface că ascultă cu interes, profită de schimbarea de roluri și începe să imite manierismele profesorului. Dă din cap aprobator, ridică sprâncenele… O face fin, dar ceilalți elevi observă și încep să se amuze. La sfârșitul răspunsului, Geamănul va da din cap, mulțumit din trei motive: 1. A scăpat de plictiseală. 2. A inversat rolurile, punându-l (subtil ) pe profesor să-i răspundă unui elev (adică lui). 3. A mai câștigat puncte de simpatie din partea colegilor, pe care i-a scos din rutină. Ca să nu mai vorbim despre profesor, care e evident mulțumit că are un elev atât de atent și de activ, încât pune întrebări pertinente. Toată lumea e mulțumită, fiecare în felul său. Totuși, mai mult decât alți copii, Geamănul are nevoie de supravegherea și ghidajul părinților sau bunicilor, din punct de vedere al temelor și al aprofundării celor învățate. Altfel, în loc să se aleagă cu o minte cultivată, va rămâne doar un scamator, a cărui minte ageră nu a fost șlefuită ori consolidată.
În adolescență
Pentru adolescentul Geamăn, viața sentimentală intră și ea la categoria jocuri. Problema este că amorul, fiind „un lucru foarte mare”, prietenul nostru poate să cadă în propria lui capcană. Iată cum se întâmplă asta: el știe să flirteze din fașă. Știe să clipească șăgalnic din ochi, să provoace un zâmbet, să se retragă pentru a crea suspans… pe toate le știe. Fără să îl fi învățat cineva. În perioada adolescenței, aceste calități îi sunt de mare folos, pentru a-și pune la încercare farmecul asupra celei sau celui pe care vrea să-l cucerească. Dar tocmai pentru că îi vine atât de la îndemână, ajunge destul de rapid să nu se străduiască prea tare. Și atunci îl tentează mai mult persoanele care sunt mai greu abordabile. Iar pe măsură ce investește mai multă energie și își bate mai mult capul cu tot felul de tehnici de învăluire și seducție, se poate trezi ambalat până peste cap, fără să-și dea măcar seama că a depășit de mult starea de cuceritor și a ajuns să fie îndrăgostit lulea.
Contrar unor păreri preconcepute, adolescentul Geamăn flirtează cu toată lumea, ca Geamănul imparțial ce se află, în sensul că aruncă o glumă, un compliment, o privire apreciativă în stânga și în dreapta, dar o face cumva prietenos și detașat, astfel încât persoanele vizate se simt bine, dar rareori iau personal aceste semne de atenție. Cei care nu-l cunosc îl pot lua în serios pentru un timp, dar nu prea mult, pentru că nu pot să nu observe că aceste mini-flirturi vizează o sumedenie de persoane. Problema devine acum a Geamănului pe care, de multe ori, persoana de care s-a îndrăgostit cu-adevărat nu-l crede, din pricina acestei măști sociale, a celui care acordă atenție în dreapta și în stânga. În mod paradoxal, însă, odată ce Geamănul cel cuceritor a căzut în propria lui plasă, deci s-a prins în jocul seducției inițiat chiar de el, afecțiunea sa se stabilizează, și el poate rămâne multă vreme în relația în care a investit la greu.
Tânărul adult

Ajuns la această vârstă care nu-i place cu adevărat (să nu uităm că Gemenii reprezintă copilul în roata semnelor zodiacale), fiecare Geamăn se vede pus în fața unei alegeri dificile, care va decide cine va deveni el în acea parte a vieții când societatea, mediul de muncă, justiția și opinia publică îi îngrădesc modul de manifestare. El nu se mai poate prevala de copilărie, pentru a se descurca într-o lume în care ludicul și improvizația nu fac parte dintre norme. Pentru a înțelege mai bine această dilemă de adaptare, e bine să ne amintim de mitul unor gemeni din mitologia greacă. Este vorba despre Castor și Pollux. Zămisliți de aceeași mamă, frumoasa Leda, cei doi aveau tați diferiți. Castor, ca fiu al lui Tyndareos, regele Spartei, era, desigur, muritor, în timp ce Pollux îl avea drept genitor pe însuși zeul suprem, Zeus, care o sedusese pe Leda, luând înfățișarea unei lebede. În ciuda filiației diferite, cei doi au fost uniți de o dragoste frățească ideală, dar Castor, fiind muritor, la un moment dat, a părăsit această lume. Disperat și revoltat, Pollux s-a dus în Olymp, la tatăl lui, revendicându-și fratele. Inițial, Zeus s-a opus, explicându-i fiului său că fiecare dintre cei doi frați aparținea unei lumi distincte. Dar perspicace și bun de gură, ca toți Gemenii, Pollux i-a pus tatălui său întrebarea încuietoare: „Dar dacă așa stau lucrurile, de ce ne-ați mai creat Gemeni?”. Zeus nu a avut răspuns la această întrebare atât de pertinentă și a trebuit să schimbe regulile (cu ocazia asta, înțelegem și de ce Gemenii sunt niște avocați atât de pricepuți). Mai-marele zeilor nu avea cum să anuleze cu totul regulile privitoare la zei și la muritori, dar, pus sub presiune cu argumente convingătoare de către fiul său Geamăn, a făcut o concesie importantă. Castor avea să revină la viață, dar cei doi nu mai aveau să se revadă vreodată. Ei aveau să petreacă, alternativ, câte șase luni în Olymp, respectiv pe Pământ. Tâlcul acestei povești este o explicație a naturii duale a Gemenilor. O parte se află mereu în regiunile superioare, în care inocența copilăriei se îngemănează cu inteligența creativă. Cealaltă este copleșită de cerințele și tentațiile lumii materiale, simțindu-se într-o permanentă stare de alertă. Întrebarea pe care fiecare dintre Gemeni ar trebui să și-o pună la această vârstă este dacă dorește să trăiască ancorat în valorile dublurii sale aflate în Olymp sau să se lasă pradă nevoilor sale materialiste, egoiste, profitând de numeroasele persoane mai puțin descurcărețe și versatile ca el. Cale de mijloc nu prea există.
În floarea vârstei
Este ușor de imaginat traseul în viață, după ce are loc alegerea pe care fiecărui Geamăn i se cere s-o facă, atunci când îi vine vremea să joace rolul adultului. Geamănul de tip Pollux (floare rară) este cel care își găsește împlinirea descâlcind cu mintea sa ageră probleme sociale în avocatură, jurnalistică, educație sau profesiile medicale. Acesta se simte înfrățit cu ceilalți oameni și are o calitate care-i conferă o noblețe aparte: este lipsit de prejudecăți. Nu-l interesează dacă un client, un elev sau un pacient e de altă etnie sau din alt mediu social decât el, dacă este un personaj influent sau modest. Îi tratează pe toți după aceleași criterii. Este o fire mult mai calmă decât cea a fratelui său Geamăn Castor, dar asta nu-l face nicidecum un personaj încet. Reacționează cu mare prezență de spirit atunci când e cazul, și e animat de criterii obiective, raționale. Pentru a se desfășura, are nevoie de un cadru social care să-i valideze ideile și să-l ajute să le (și să se) pună în valoare.
Fratele său muritor, Castor, dă naștere unei tipologii diferite, e Geamănul emotiv, ale cărui stări de spirit schimbătoare îl obosesc (și nu numai pe el) și care trăiește într-o stare de îngrijorare perpetuă. Încearcă să și-o ascundă în dosul umorului, adesea delicios, dar și în timp ce glumește, înconjurat de prieteni, îl bântuie griji, care mai de care mai mărunte, de genul: oare am lăsat descuiată ușa de la intrare? Din acest motiv, capacitatea sa de concentrare lasă de multe ori de dorit, în ciuda unei minți bine puse la punct. „Castorii” acestei lumi beneficiază de pe urma sporturilor elegante, cum ar fi tenisul sau artele marțiale, unde-și pot pune în valoare îndemânarea și își pot calma delicatul sistem nervos.
Din tipul Castor se recrutează și majoritatea Gemenilor cu calități artistice, care au însă nevoie de îndrumători echilibrați, ca să nu meargă la minima rezistență fără a-și dezvolta în profunzime potențialul artistic.
La vârsta senectuții

La această vârstă, Gemenii din ambele tipologii simt că au ajuns din nou pe terenul lor. Gata cu responsabilitățile stupide și restrictive (în opinia lor), pe care le presupune existența plictisitoare de adult. A fi în vârstă îți permite, nu-i așa?, să dai puțin în mintea copiilor… E o șansă pe care acești bătrâni-copii știu să o valorifice din plin. Au trecut prin perioada de tinerețe și maturitate și acum știu pe ce butoane să apese pentru a obține ceea ce vor de la cei condamnați să treacă prin acele etape ale existenței. Sunt niște șmecheri? Categoric. Dar o fac într-o manieră amuzantă de cele mai multe ori, cei pe care îi manipulează nu se supără nici când își dau seama de trucurile seniorului.
Geamănul rămâne nu doar psihologic un copil, ci și fizic. Da, părul devine sur și apoi albește, dar perpetua nevoie de mișcare îi menține mobilitatea și îndemânarea (dacă nu cumva a dus un stil de viață indolent). Nu are probleme să se cațere în copac pentru a culege primele corcodușe coapte sau să meșterească vreo jucărie mai neobișnuită pentru nepoți. Și apropo de nepoți, în epoca tot mai tehnologizată pe care o trăim, un bunic născut sub semnul veșnicului copil poate fi cel mai potrivit pentru a le descoperi urmașilor săi plăcerea jocului în lumea reală, atât de interesantă, în lipsa diverselor ecrane care ne seacă de multe ori de energie și de bucurie de viață. Sub influența bunicului Geamăn, nepoții pot avea revelația că o plimbare în natură le deschide lumi fantastice, în care pot vedea veverițe culegând ghindă din copaci, în care pot distinge cântecul spectaculos al mierlei sau pot descoperi că jocurile pe care le știe bunicul sunt de fapt mult mai interesante decât cele ce pot fi butonate pe calculator. Cadoul pe care-l poate face un bunic Geamăn nepoților săi e unul inestimabil – copilăria însăși.