Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Înapoi, la viața de dinainte

„La începutul lui august, vom putea reveni la o viață cvasi-normală”, afirma, la începutul săptămânii, ministrul Sănă­tă­ții, Nelu Tătaru. Motiv să încercăm să ne imaginăm cum era viața noastră îna­inte de pandemie, înainte de aceste ultime trei luni, care par mai degra­bă trei ani. Cum era România înainte de starea de urgență? Care era marea noastră grijă la vremea aceea? Se vorbea și pe atunci de imi­nența unei crize economice, dar în niciun caz la dimen­siu­nile generate acum de blocarea cvasi-to­tală a activității a numeroase fir­me și de în­chiderea unor domenii întregi de activi­tate. Dar marea discuție din societatea ro­mânească era legată de iminența alegerilor anticipate. Mulți le-au reproșat președin­te­lui și liderilor PNL obsesia pentru pre­luarea în pripă a puterii înainte de alegerile la termen. Iar venirea pandemiei nu a făcut decât să le întă­rească argumentele cri­ti­cilor. Întrebarea e dacă Guvernul Dăncilă, cu Carmen Dan ministru de Interne (și cu puteri discre­ționare pe duratata situației de urgență), s-ar fi descurcat mai bine, dacă ar fi ges­tionat mai bine criza, decât felul re­mar­cabil în care au reușit să o facă pre­șe­din­tele Iohannis și „guvernul său”. Re­la­xarea Uniunii Europene în materie de de­ficit bugetar și planul de revenire care se discută deja la Bruxelles pot fi și ele atuuri importante pentru guvernanți, în vederea viitoarelor alegeri. Numai că tim­pul e un mare dușman al PNL-ului, iar alegerile sunt strâns legate de stârpirea cât mai rapidă a epidemiei de COVID-19. Deo­camdată, PNL-ul face un joc încăpă­țânat de așteptare: nu a atacat niciuna din­tre marile reforme, nu s-a atins de niciun bănuț al aparatului bugetar.

Parte din răspunsul la șansele PNL-ului ține, desigur, de concurență. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, s-a remarcat în ultima vreme doar printr-un leșin teatral, în plină conferință de presă, acuzând stre­sul provocat de atacurile președin­telui. La USR, Dan Barna s-a remarcat doar prin acceptarea invitației la interviu, adresată de Ion Cristoiu, care nu i-a căzut deloc bine propriului grup de susținători. Cu adversarii scindați de propriile lupte in­terne, PNL pare tot mai convins că trage­rea de timp e soluția cea mai bună. Pro­blema este ca timpul de care trag să fie su­ficient de elastic, pentru ca partidul să-și păstreze șansele la măcar o treime din vo­turi, ca să poată forma noul guvern. Ori­zon­tul lunii decembrie e suficient de lung, iar la guvernare orice greșeală costă.

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian