„Energia mea vine probabil de la părinți și de la bunicul meu, Petru Grigoraș, care a fost preot la Huși și care a murit împărtășind un bolnav în vremea tifosului exantematic”
– A fost și a rămas în primele rânduri ale luptei cu pandemia. Profesionalismul și spiritul de organizare au transformat-o într-o autoritate medicală a Moldovei. Generoasă și solidară, și-a pus pecetea pe stingerea mai multor focare de infecție, blocând pandemia, înainte de a deveni pericol comunitar –
„Noi, aici, la Iași, ne-am făcut meseria”
– Sunteți unul dintre specialiștii cărora românii trebuie să le mulțumească pentru încrederea suverană pe care le-ați dăruit-o, dovedind concret că boala poate fi stăpânită. În comparație cu Suceava, care devenise un infern, Iașul era alb, curat, cu spitale bine organizate, cu medici la datorie, o imagine a profesionalismului medical. Sunteți doctor, dar și manager. Ce înseamnă asta în plus, în meseria pe care o faceți?
– Este prea mult spus că aș fi unul dintre specialiștii cărora românii ar trebui să le mulțumească pentru încredere… Noi, aici, la Iași, ne-am făcut meseria, iar eu, ca experimentat conducător de spital de boli infecțioase, am căutat să fac tot ce cred și știu că e bine, atât în privința organizării, cât și în plan medical. Am început cu organizarea, pentru că prima perioadă a declarării acestei pandemii, începând cu jumătatea lunii martie, a fost grea, ne-a luat prin surprindere, era ceva care se desfășura ca o premieră, cu o bruscă ridicare de cortină peste un spectacol necunoscut. Prima măsură a fost să asigurăm materiale de protecție, o luptă ca în filmele de aventuri. Toată lumea se bătea pentru ele. Nu se găseau, ori se găseau în cantitate prea mică, eram nevoiți să stăm până noaptea târziu pe internet, ca să putem găsi vreun distribuitor care să ne poată livra cererea. Fără aceste materiale, cadrele medicale nu puteau intra la pacienți! Ne-a ajutat Dumnezeu să trecem cu bine peste această perioadă, după care a venit vremea medicației. Am avut tot ceea ce înseamnă paletă de medicamente indicate, conform protocolului dat de Ministerul Sănătății, pentru infecția cu Sars-Cov 2. Apoi a fost vorba de partea de comunicare și relaționare, în primul rând cu colegii din teritoriu, pentru a prelua cazurile cu risc și cazurile grave, și, bineînțeles, comunicarea cu pacienții. Vorbiți de „o încredere suverană”. Ei bine, această încredere suverană, pe care eu acum o deslușesc, amintindu-mi de modul în care urmează să te comporți la patul bolnavului, reprezintă acea energie pozitivă pe care trebuie să i-o insufli în momentul când ești în fața lui, când îți dai seama că, poate, chiar dacă are factor de risc, trebuie să aibă toată încrederea că lucrurile vor merge bine, că el va fi bine și se va întoarce în familie. Au fost și cazuri în care am avut internate familii, cu amândoi soții bolnavi, poate unul dintre ei la terapie intensivă. Atunci, drama medicului nu mai este de ordin strict medical, este și de ordin psihologic, ca să spun așa. Nu întâmplător avem trei psihologi care-și desfășoară activitatea în spital, în sensul că stau de vorbă cu acești pacienți. Este limpede că intervenția medicului este capitală, în special în momentul când faci vizita, adică contactul fizic, făcut mai mult din ochi. După cum știți, noi suntem îmbrăcați precum astronauții.
„Am întâlnit o solidaritate a populației cum nu credeam că poate exista”
– Credeți că stăpânirea pandemiei în România se datorează în mare parte și bunei organizări?
– Măsurile luate la nivelul Ministerului Sănătății, sub coordonarea Grupului pentru Situații de Urgență și a echipei de consultare științifică de la nivelul ministerului, sunt cele care au făcut ca România să poată stăpâni pandemia, care, după cum știți, a făcut ravagii în SUA, Italia, Spania, Franța sau Anglia. Deci, s-au luat măsuri bune și la timp la București. Acestea au avut rol benefic în limitarea infecției la nivelul României. În acest context, și Iașul a avut rezultate bune. Am avut întâlniri repetate, atât cu autoritățile locale, cât și cu direcția de sănătate publică a Iașului. Grație acestei situații, Iașul fiind un centru spitalicesc cu caracter regional, am putut să ajutăm județele din nord-estul țării. Pe lângă activitatea medicală, tot ce a însemnat aprovizionare, tot ce a însemnat organizare, a fost o muncă de echipă, atât cu administrația locală, cât și cu consiliul județean. În cele din urmă, am primit și ajutor financiar de la consiliul județean, astfel încât lucrurile să meargă ireproșabil. Dar în toată această activitate de aprovizionare, trebuie să vă spun că am întâlnit o solidaritate a populației cum nu am crezut că mai poate să existe în aceste zile. Financiar vorbind, am primit circa 500.000 de lei, plus multe materiale de protecție. Mitropolia Moldovei și Bucovinei, prin Înalt Prea Sfințitul Teofan, ne-a trimis, pe toată perioada stării de urgență, o masă caldă la prânz pentru 100 de persoane, adică pentru întreg personalul medical. Cu sprijinul financiar al Înaltpreasfinției sale, am achiziționat un aparat de ultimă generație, ca să putem testa personalul din spital. În acest fel, i-am testat pe toți cei 480 de salariați pe care-i avem. Nu am găsit probleme deosebite! Ne-am simțit sprijiniți, societatea civilă ne-a ajutat cu cât a putut, cu mult suflet.
– Care sunt specialiștii care v-au impresionat cel mai mult în perioada grea pe care am traversat-o?
– Sunt medicii epidemiologi care au lucrat în prima linie, la realizarea unor anchete epidemiologice deosebit de grele, în special în prima perioadă, când veneau un număr mare de români din afara țării. Sunt apoi colegii noștri de la camerele de gardă, de la serviciile de ambulanță, UPU și SMURD, precum și medicii din spitale, care nu erau infecționiști, dar au căutat pe cât posibil să tragă un semnal de alarmă în momentul în care au avut de-a face cu posibili suspecți. Pe scurt, consider că întreg corpul medical a fost pus în fața unei situații pe care a trebuit s-o surmonteze. Dacă nu am fi fost organizați toți într-o echipă, dacă nu am fi fost „mână de mână”, ca să zic așa, ar fi fost greu să trecem peste unele momente. Având la conducere personalități din domeniul medical, ministrul sănătății, domnul Nelu Tătaru, și colaboratorii săi, precum domnul secretar de stat Raed Arafat și domnul profesor Adrian Streinu-Cercel, am obținut rezultate pe măsură.
– Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a avut un rol important în combaterea pandemiei. Se bucură de mare apreciere și simpatie printre români.
– Adevărat! În această perioadă, la nivelul acestui Minister, am avut reprezentanți care au reușit să comunice foarte bine cu țara. Este foarte important ca oamenii de la vârful ministerului sănătății să comunice tot ceea ce se întâmplă în teritoriu, ori, domnul ministru Nelu Tătaru a fost prezent în toate zonele fierbinți. Mai mult decât atât, și dumnealui și colaboratorii săi au răspuns permanent la tot ceea ce însemna vreun semnal de alarmă din partea noastră, a medicilor întregii țări, chiar și la o mică nelămurire, și la o cerere care trebuia să ne ajute într-un domeniu sau altul. Cu siguranță, echipa care a coordonat măsurile de blocare a pandemiei, atât științific și medical, cât și administrativ, a făcut-o la cel mai înalt nivel. Nu a fost ușor, am văzut cum președintele Iohannis, de multe ori a ieșit în fața populației și a întărit toate aceste recomandări, toate aceste sfaturi pe care oamenii își doreau să le afle, probabil, de la personalitatea cu funcția cea mai mare în stat. Trebuie neapărat să spunem și că Prea Fericitul părinte Daniel a coordonat mersul bisericii fără greș, împreună cu factorii de decizie administrativi și politici. Făcând un arc peste timp, am văzut că la slujba Sfintei Liturghii care a avut loc duminica trecută, era o respectare, aș spune eu, aproape de perfecțiune, a modului de organizare a credincioșilor în fața Patriahiei din București. Dacă lucrurile se vor petrece și în continuare așa, dacă va fi o bună înțelegere, o bună comunicare, sperăm că vom putea stăpâni și în viitor provocările pandemiei.
„Mi-am propus să depășesc modelul bunicului meu”
– Moldovenii sunt, mai degrabă, oameni blajini. De unde ați moștenit energia asta, specifică, mai degrabă, „sudiștilor”?
– Energia mea vine probabil de la părinți și de la bunicul meu, Petru Grigoraș, care a fost preot la Huși și care a murit împărtășind un bolnav în vremea tifosului exantematic. Am avut acest exemplu permanent în fața ochilor, ba aș spune, chiar, că am vrut să îl depășesc. Mi-am spus mereu că voi face tot ce îmi stă în putință pentru ca pacienții noștri să beneficieze și ei de spovedanie, lângă patul de suferință. Am mers personal, la cât de mulți am putut, pentru a le oferi, pe lângă competență medicală, și încredere spirituală, speranță. Privind înapoi, aș spune că de aici îmi vine energia, din bucuria cu care îmi fac meseria, din știința de carte pe care am acumulat-o în ani și ani, din experiență, din credința în bine și din zestrea morală pe care o moștenesc de la cei care au fost înaintea mea.
– În aparițiile dvs. la televizor, v-ați exprimat tot timpul convingerea că boala poate să fie învinsă. Pe ce vă întemeiați afirmația?
– Am crescut ca medic în lumea agenților infecțioși, pe care vă mărturisesc că eu îi respect. Întreaga mea activitate a însemnat lupta cu aceste mici ființe pe care nu le vezi, dar care îți creează atâtea și atâtea surprize și-ți oferă în orice moment, iată, o altă situație inedită. Nimic nu este la fel în lumea agenților infecțioși, după cum și acest nou coronavirus nu este la fel cu alți viruși, ne pune atâtea și atâtea probleme, ne face să ne punem atâtea și atâtea întrebări. Acest exercițiu al luptei cu virusul, după lupta cu infecția HIV, pe care în prezent o tratăm, definește lumea în care m-am format ca infecționist. Experiența îmi dă, deci, dreptul să cred că și infecția cu coronavirus va fi învinsă. La boli infecțioase, avem pacienți care își desfășoară o activitate absolut normală, avem mămici infectate care nasc copii perfect sănătoși, vindecăm azi infecția cu virusul hepatitic C, ținem sub control infecția cu virusul hepatitic B și cunoaștem și stăpânim mult mai bine lumea bacteriilor. Aceasta este, deci, lumea în care am crescut, în care am învățat să câștig bătălii și în care m-am obișnuit să mă mișc (câteodată și pierdem).
– Din cuprinsul acesta atât de profund al meseriei de medic, face parte și credința în Dumnezeu?
– Știu dintotdeauna că Dumnezeu este în interiorul meu, în interiorul sufletului meu, în interiorul faptelor mele, în interiorul destinului… Acel dram de lumină care îți arde în suflet și pe care poți să-l dai mai departe celui aflat în nevoie, în suferință. Dumnezeu este în sufletul fiecăruia dintre noi, așa aș putea eu sintetiza încrederea unui medic în tot ceea ce face. După o viață de 30 de ani de activitate, pot spune că în sufletul meu există această încredere, această bună credință. Iar dacă buna credință există, atunci ce e val ca valul trece, și pot s-o iau de la capăt mereu.
„Rata de vindecare la boli infecțioase la Iași este mai mare decât media de pe țară”
– Stimată doamnă doctor, oare profesionalismul excepțional al medicilor pe care-i coordonați se datorează și universității ieșene? Își mai păstrează și astăzi strălucirea care a consacrat-o?
– Universitatea de medicină și farmacie din Iași este o universitate serioasă, a dat oameni deosebiți, care lucrează în țară sau în străinătate. În ultima vreme, lucrurile s-au schimbat, au intrat pe făgașul modern, ca să spun așa, iar întâlnirile științifice care au loc în țară sau în străinătate, modalitatea de comunicare au făcut posibilă apdatarea cunoștințelor științifice, pentru că, așa cum știți, medicii trebuie să învețe permanent. Se spune că un medic învață în fiecare zi. Cam așa stau lucrurile: fie că învață citind într-o carte, fie că ascultă ceea ce se spune undeva, într-o comunicare online, important este să cunoască și să comunice. Iată, dând peste această pandemie, ne-am făcut timp să comunicăm și să facem și știință, pentru că altfel n-am fi putut să obținem rezultate bune. Să știți că rata de vindecare la boli infecțioase la Iași este foarte bună. Este aproape 60% (58,2 %), un procent mai mare decât media pe țară.
– V-au modificat sufletește aceste luni de campanie anti-coronavirus? Credeți că ar trebui să ne schimbăm modul de a trăi? Cum anume?
– Aceste luni, precum și perioada care va urma, pot să vă spun cu siguranță că ne vor reseta mult viața. Nouă, medicilor, poate cu atât mai mult cu cât am fost obligați să lucrăm într-un ritm cu care nu am fost învățați, un ritm impus de evenimente. Rar s-a întâmplat, înainte, să învățăm ceva ca acum, din mers. Noul coronavirus ne-a obligat ca în fiecare zi să mai învățăm câte ceva. Ne-a învățat să evaluăm oamenii de lângă noi, am învățat să vedem cât de important este să te întorci teafăr acasă, să fii alături de-ai tăi. Eu fac parte dintr-o familie de medici, soțul meu, dr. Gheorghe Dorobăț, este profesor, iar fiul meu, Victor Dorobăț, este și el medic. O familie aflată în linia întâi a luptei cu pandemia.