Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Leacuri scandinave de frumusețe

Foto: Dreamstime

Deși nu există un remediu propriu-zis împo­triva îm­bă­trânirii, femeile s-au străduit totdea­una să-și păstreze cât mai mult tine­rețea și frumusețea. Iată câteva me­tode populare, cunoscute în Suedia și Norvegia.

Reîntinerirea feței

Loțiune cu castraveți

Se spală castraveți proaspeți, se taie în bucățele mici și se pun într-o sticlă. Deasupra se toarnă alcool de 50 grade și se păstrează la căldură (sau la soare), timp de două săptă­mâni. Apoi lichidul se strecoară și castraveții se aruncă. Loțiunea între­ține prospețimea și finețea feței. Se șterge fața dimineața și seara sau chiar de mai multe ori pe zi.

Mască de ou

Un ou crud se bate bine și se amestecă cu o lingură de miere și una de glicerină sau ulei vegetal. Ames­tecul se aplică pe față și se ține 2 ore, apoi se îndepăr­tează cu apă caldă. Compoziția se poate păstra la ghea­ță câteva zile. Trata­men­tul se repetă de 2-3 ori pe săptămână.

Aplicații cu lapte și iaurt

În Suedia femeile foloseau lap­tele, iaurtul și untul proaspăt pentru men­ține­rea tenului fin, moale. După ce se ungeau cu ele, le lăsau câteva minute pe față apoi se spălau cu apă caldă.

Ca regulă generală, după spălarea fe­ței cu apă caldă, se mai spală o dată cu apă rece, apoi se freacă cu un prosop aspru, până când se simte o senzație de căldură.

Tonic cu plante

Acesta se poate prepara la țară și numai primă­vara. Se strâng următoa­rele ierburi: frunze de păpădie (Ta­raxacum offi­cinalis), frunze de urzi­că, frunze de coada-șoricelului (Achillea milefolium), frunze de pat­lagină (Plantago payllum) și frunze de măcriș (Rumex con­fertus). Cam 80 grame de plante (amestec) se pun în apă rece (circa un litru), timp de 12 ore. Maceratul care rezultă se bea în timpul zilei, după ce se adaugă zea­mă de lămâie și miere.

Câteva săptămâni de tratament produc o îmbu­nătățire generală a tonusului muscular. (Dacă se folo­sesc frunze uscate se va pune în apă cam aceeași can­titate de plante, dar cele proaspete sunt mult mai efi­ciente.)

Poțiune cu lămâie

Folosită zi cu zi, păstrează ener­gia și vigoarea obrazului. O lingură cu zeamă de lămâie, o lingură cu miere caldă, o lingură cu ulei de măs­line se amestecă bine și se beau dimineața, înainte de masă.

Pentru strălucirea obrazului: drojdie și afine

Diluați o linguriță cu drojdie proas­pătă într-o jumătate de ceașcă cu suc de afine. Aplicați-l pe gât și obraz, bine curățate. Se lasă o jumă­tate de oră, apoi se spală cu apă rece, fără a freca pielea.

Tinerețe fără bătrânețe

Practicienii populari nu foloseau niciun re­me­diu sau rețetă de înfru­musețare prepa­rate pe cale chimică, considerându-le răufăcă­toare. Ei afirmau că cel mai bun „tratament de înfru­mu­sețare” era păstrarea sănătății în­tregului corp. În legătură cu aceas­ta, ei su­gerau urmă­toarele remedii, bune deopo­trivă pentru femei și bă­rbați.

* Se bea o infuzie de mu­guri de mesteacăn. A­ceas­ta îi ajută pe oa­menii de peste 40 de ani să-și mențină vigoarea și tinerețea.

* În fiecare primă­vară se face o cură de o lună cu zer de lapte (un litru pe zi). Se renunță la grăsimi, alcool, cafea și zahăr, în tot timpul acestui tratament.

* Se bea, o dată pe săptămână, circa 0,50 l „lapte de usturoi”, pre­parat în felul următor: laptele se dă în fiert și se intro­duc în el doi căței de usturoi tăiați mărunt. Se ia de pe foc și se lasă 10 minute să se răceas­că. Apoi se strecoară și se bea cald, dimineața, înainte de masă. Apoi, pentru a îndepărta mirosul neplăcut, se mestecă puțină rădă­cină de țelină.

Pentru menținerea tenului

* Luați o linguriță cu drojdie de bere (uscată) de trei ori pe zi;

* Cremă naturală de frumusețe: sfeclă proaspătă rasă și amestecată cu iaurt. Se aplică pe față și se lasă să se usuce. Apoi se îndepărtează cu apă caldă;

O variantă: o lingură cu zeamă de lămâie ames­tecată cu 3 linguri cu lapte și tărâțe de grâu vor forma o cremă groasă. Metoda folosită: ca și cea de mai sus.

* Un tratament special pentru piele: radeți câțiva cartofi cruzi (fără coajă) și aplicați această mască pe față timp de o oră, în timp ce cojile se pun pe nas. Pielea devine cati­fe­lată și de o culoare rozalie plăcută. Dispar și ridurile în același timp.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian