
Părintele Emil Velican (n. 1971) este preot în orașul Petrila, paroh al bisericii Sfântul Ierarh Nicolae, una dintre cele mai vechi ctitorii ortodoxe de pe Valea Jiului de sub Munții Parâng. Credincioșii lui sunt pe jumătate ciobani, oameni aspri, unii încercați de munca în adâncul pământului, ceilalți, de păstoritul pe pășunile așezate sub cer. Iar preotul Velican le e pe măsură. Statura și vocea adâncă îl anunță ca pe un om dur, care s-ar potrivi ca piatra pe piatră cu firea aspră a momârlanilor. Însă este numai o aparență. Preotul acesta masiv este plin de bunătate și dragoste și năzuiește către desăvârșire. Un om care a crescut duhovnicește sub înrâurirea unor chipuri luminoase ale ortodoxiei românești, precum părintele Iustin Pârvu și mitropolitul Bartolomeu Anania. Strădania lui este de a ajunge la măsura acestora, pentru a-i ajuta pe cât mai mulți dintre creștinii pe care îi are în grijă să afle calea spre Dumnezeu. L-am întâlnit în ograda plină de soare a bisericii, înconjurată de case țărănești, cu grădini strălucind de verdele limpede al primăverii.
„Cuvântul părintelui Bartolomeu Anania era de foc”

– Părinte, am venit special la Petrila ca să vă cunoaștem și să vă aflăm povestea, întrucât v-a mers vestea că sunteți un preot foarte iubit de enoriași, chiar dacă nu sunteți un om al locului, iar momârlanii sunt destul de reticenți față de străini. Cum a ajuns olteanul care sunteți în Transilvania?
– Sunt născut la Tg. Jiu, dar m-am apropiat de Ardeal destul de repede, din perioada primei facultăți, cea de Drept, pe care am absolvit-o la Cluj. Acolo l-am cunoscut pe părintele Ciprian Negreanu, pe atunci președintele ASCOR, care mi-a deschis ochii în unele privințe. Și tot acolo mi-am descoperit vocația de preot. Trezirea mea la credință s-a petrecut însă ceva mai înainte, în 1989, în primul an în care am dat la Facultatea de Drept și am picat. Era foarte greu pe atunci, ne băteam mulți candidați pe puține locuri. Totuși, de la mine avea toată lumea pretenții mari, pentru că părinții mei erau profesori. Eu însumi mă credeam buricul pământului, că toate le pot și toate mi se cuvin. Așa încât eșecul a fost ca un duș rece. Am început să-mi pun întrebări și așa mi-am început căutările spirituale. În Tg. Jiu aveam câțiva cunoscuți neoprotestanți și m-au invitat la casa lor de rugăciune. Am mers de mai multe ori, dar nu m-au convins. Nu mi-a plăcut când am văzut că o denigrează pe Maica Domnului. Deși nu aveam cunoștințe teologice, am simțit că trebuie să o apăr. În plus, nu-mi plăceau nici stilul lor de a face prozeliți cu orice preț, nici felul în care se rugau, într-un vacarm. Pe urmă a fost studenția de la Cluj, unde ASCOR era foarte activ, iar actualul părinte Ciprian, un lider carismatic. Până să ajung însă în cercurile ASCOR, obișnuiam să merg la slujbele duminicale de la Catedrală, pentru predicile extraordinare ale Arhiepiscopului Bartolomeu Anania. Rar mi-a fost dat să aud un asemenea orator. Cuvântul său era de foc, cu adevărat. Mă fascina, chiar dacă nu înțelegeam foarte multe din subtilitățile teologiei. Am început să fac pelerinaje la mânăstiri, care m-au întărit foarte mult. Atât de mult mi-a plăcut viața de mânăstire, încât mult timp am crezut că aș putea să mă călugăresc. În cele din urmă, m-am căsătorit, pentru că mi se potrivește mai mult viața de familist.
După Drept, am făcut Teologia, fiindu-mi deja limpede că acesta e drumul meu. I-am dezamăgit pe părinții mei, care făcuseră eforturi să mă țină la studii, în Cluj. Dar m-au înțeles și mi-au lăsat libertatea de a-mi alege drumul în viață.
– Cum ați ajuns preot la momârlani? E o probă grea pentru un tânăr duhovnic. Sunt oameni dârji, ancorați în tradiție.

– Am fost hirotonit de ÎPS Teofan, în 2003, pe seama unei parohii din Rovinari, unde am stat nouă ani și am legat o mare dragoste cu credincioșii din parohie. Mi-a fost greu să mă despart de ei, dar am fost nevoit. Avem cinci copii, era foarte greu într-un apartament de bloc, și doar aici, în Petrila, am găsit o parohie care să ne poată asigura o casă pe măsura nevoilor unei familii mari. În Ardeal există o tradiție a caselor parohiale, pentru ca preotul să locuiască alături de enoriași. De asemenea, a contat și că soția mea este din Călan și ne-am apropiat de locurile ei natale și de familia ei.
– Cum v-ați acomodat aici, printre oamenii de pe Valea Jiului? Momârlanii au renumele că sunt aspri și împietriți în tradiție.
– Nu mi-a fost chiar așa de ușor. Eram preot într-un oraș și am venit într-un orășel ale cărui cartiere sunt țărănești mai degrabă. Parohia noastră se află într-o margine a Petrilei și este alcătuită numai din case cu curți și grădini. Practic, se trăiește ca la țară. Locul e foarte frumos și liniștea deplină, pe de altă parte, oamenii locului, momârlanii, sunt altfel decât oltenii. Mai tăcuți, mai închiși. Mi-au trebuit timp și efort ca să mă adaptez. Oamenii din Petrila nu mai muncesc la mină decât într-un număr mic, căci mina Petrila s-a închis, iar Lonea se pregătește să intre în conservare în cel mult doi ani. În schimb, lucrează foarte mult în agricultură, la oi, urcă în munte cu turmele, au multe vite, nu se grăbesc la biserică în timpul săptămânii, cum se întâmpla la Rovinari, nici să se înghesuie măcar în ajunul hramului bisericii. De multe ori, fac vecernia numai eu cu soția, care a absolvit Teologia, și vine pe post de cântăreț. La Liturghia duminicală, în schimb, participă multă lume, avem și un cor de femei la strană… Pe de altă parte, după cum știți probabil, pentru că ați mai scris despre ei, momârlanii sunt foarte legați de tradițiile lor, chiar dacă de multe ori sunt în răspăr cu învățătura Bisericii. Ei țin, de pildă, Ziua Ursului, tratând un animal ca pe o zeitate răzbunătoare, căreia trebuie să i se supună și pe care trebuie să o cinstească. Mai au Marțea trăznetelor, precum și multe obiceiuri de înmormântare care vin dintr-un trecut imemorial păgân. Nici ei nu mai cunosc astăzi semnificațiile acestor practici, dar le respectă cu sfințenie, ca pe o zestre primită de la strămoși. Duc o adevărată luptă în sensul acesta, am încercat să le explic, dar nu poți obliga pe nimeni la nimic… E o problemă delicată și complexă pastorația în comunități atât de tradiționale ca acestea, iar preotul are nevoie de mult tact, de delicatețe sufletească și de ajutor de Sus pentru a se face înțeles și urmat pe calea credinței adevărate. Pe de altă parte, credincioșii noștri sunt oameni buni, harnici, cu dragoste de Dumnezeu, cu evlavie față de biserică și inclusiv faptul că nu se leapădă de anumite obiceiuri din moși-strămoși îi arată ca fiind statornici. Prin urmare, n-aș vrea să se creadă că sunt critic față de ei, vreau numai să subliniez anumite diferențe cu care cineva venit dintr-o altfel de cultură locală trebuie să se obișnuiască.
„Momârlanilor nu le place să fie mai prejos de nimeni”

– O mare parte din momârlani, cum li se spune localnicilor din zona geografică a Parângului, au lucrat și în subteran. Probabil că faptul acesta i-a apropiat mai mult de Dumnezeu…
– Cu toți mărturisesc că se rugau la Dumnezeu de câte ori coborau cu „colivia” în măruntaiele muntelui, dar nu e destul. E un pas, dar exigențele credinței noastre sunt mai mari. Or, mulți dintre ei au rămas la rugăciunea personală… Din trei sute de familii, duminica se adună la biserică cel mult o sută de persoane.
– Totuși, biserica aceasta, al cărei paroh sunteți, este impresionantă prin dimensiune și noblețe. E semn al evlaviei sau al mândriei momârlanilor?
– Au fost și sunt destui oameni credincioși și jertfitori printre ei, și de aceea au făcut un astfel de sfânt lăcaș. Dar cred că și mândria a jucat un rol. Momârlanilor nu le place să fie mai prejos de nimeni, vor să arate ce pot. Mândria poate fi o problemă în modelarea duhovnicească, dar poate avea și efecte benefice, uneori. Pentru un preot care are de lucrat cu oameni așa de mândri nu e ușor. Duhovnicia are roade bune numai cu cei care se smeresc cu inima… În orice caz, e greu de știut cum erau credincioșii locului în anul 1898, când a fost construită biserica. E posibil să fi semănat cu cei de azi, sau poate că aveau un alt fel de a fi. Secularizarea atinge toate comunitățile în timp și atunci domină o trăsătură de caracter sau alta…
„În timpul pandemiei, și noi, preoții, am avut nevoie de întărire duhovnicească”

– Cum a fost în perioada izolării, dictată de pandemia de coronavirus? Cum i-ați simțit pe oameni: cu dor de biserică, solidari cu păstorul lor, rămas singur să slujească Domnului…?
– Cei care sunt mai apropiați de biserică au suferit. Iar ceilalți, care dădeau mai rar pe la slujbe, s-au înspăimântat și s-au îndepărtat și mai mult. Aceștia din urmă n-au avut nevoie de interdicțiile guvernamentale ca să se răcească de biserică… Mi-e teamă că unii nu vor mai veni niciodată la slujbe, pentru că sufletul lor nu-i chema la întâlnirea cu Hristos și participau doar dintr-o anume obligație socială – că așa au deprins de la părinți, că așa se face… Eu m-am străduit să fiu aproape de toți cei care au avut nevoie, am mers acasă la ei, i-am spovedit și împărtășit, le-am răspuns la întrebări, le-am dat sfaturi duhovnicești. Pe de altă parte, și noi, preoții, am avut nevoie de întărire duhovnicească, pe care am căutat-o la cei care știam că ne-o pot da. Eu, unul, am găsit mare putere în exemplul sfinților din închisorile comuniste, care au pătimit îngrozitor și care, chiar dacă n-au avut parte de Liturghie, ani de zile, au rămas neclintiți în credință. De bine, de rău, noi am avut Sfânta Liturghie, nu ne-a interzis-o nimeni, nu ne-a bătut și nu ne-a pedepsit nimeni că o slujim. De aici, din întâlnirea și împărtășirea cu Dumnezeu, ne-am tras puterea cea mai mare.
– Ați cunoscut foști deținuți politici îmbunătățiți sufletește?
– O, da! În primul rând, pe părintele Iustin Pârvu, de la Mânăstirea Petru Vodă, față de care am mare evlavie. Este un sfânt! Mergeam la sfinția-sa ca să-i cer câte un sfat, și când mă primea în chilie, orice cuvânt din partea mea îmi părea inutil, orice întrebare – fără rost. Îmi ajungea să mă binecuvânteze și să mă lase câteva momente în preajma lui, căci deodată mi se limpezeau toate în minte și în suflet, mi se lumina viața și plecam încărcat de duh. În părintele Iustin am văzut cum suferința atroce s-a convertit în iubire desăvârșită. De asemenea, l-am cunoscut pe părintele Arsenie Papacioc, în fața căruia am avut certitudinea că sunt dinaintea unui sfânt. O bunătate nesfârșită iradia din acest om al lui Dumnezeu, care se curățase de toată zgura lumii în temnițele comuniste și se menținuse așa și în mânăstire. O pace de dincolo de această lume îl învăluia și ți se transmitea. V-am spus că îl ascultam cu venerație și pe vlădica Bartolomeu Anania… Și-apoi, a fost literatura scrisă de cei care suferiseră în pușcăriile comuniste. Am găsit acolo un adevărat Pateric românesc, începând cu primul fost deținut politic supranumit Sfântul Închisorilor, Valeriu Gafencu… Tot din literatură am aflat și de Părintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa, pe care n-am apucat, totuși, să-l întâlnesc în viața aceasta. M-a impresionat enorm tăria lui de caracter, lupta pe care a dus-o cu regimul comunist, chiar și după ce făcuse deja 16 ani de închisoare și și-a mai asumat cinci. Astfel de oameni sunt modele pentru totdeauna.
„Dumnezeu a îngăduit pandemia ca să ne revenim în fire”

– Părinte Emil, credeți că mai funcționează și astăzi modelul de preot pe care încercați să-l reprezentați și sfinția voastră, un preot cu mulți copii, cu repere morale și modele duhovnicești puternice?
– Știu și eu? Datoria mea este să încerc să mă ridic la nivelul a ceea ce predic. Dacă unii se vor folosi de exemplul acesta, vor fi câștigați pentru Dumnezeu, iar eu înseamnă că n-am fost chiar o slugă nepricepută. Sunt însă și credincioși care se miră că am cinci copii… Mai ales aici, unde sunt rari cei care au mai mult de un copil, doi. Ei au fost învățați așa, pentru că mereu au ciobănit prin munți și era greu să facă asta dacă aveau mulți copii. Dacă ai doar unul, îl lași la rude sau îl pui în desagă, în spate, și urci cu el, cu nevasta, cu tot calabalâcul, pe creste, dormi prin colibe, prin stâne, muncești pe rupte… Cu doi e mai dificil, iar trei deja te încurcă.
– V-am întrebat de modele, pentru că inclusiv în această criză sanitară prin care trecem putem identifica o miză spirituală. Nu credeți?
– Ba da, poate că pandemia care a lovit întreg universul este un avertisment divin. Dumnezeu ne-a pus într-o situație în care ne-am pierdut o parte din libertăți, ca să vedem ce înseamnă să fim văduviți de cel mai mare dar pe care ni l-a făcut și de care ne batem joc: libertatea. Dumnezeu ne-a dat inclusiv libertatea de a-l contesta, de a-l nega, de a nu-l asculta. Însă acțiunile noastre nu rămân fără consecințe. Nu pentru că Dumnezeu ne pedepsește, ci pentru că, abuzând de libertate, folosind-o greșit, ne îndepărtăm de dragostea lui Dumnezeu și ieșim din ordinea naturală a lumii și devenim sclavii fricilor, păcatelor și relelor noastre. Omul zilelor noastre se crede autonom și încearcă să-l înlocuiască pe Dumnezeu cu sine însuși. Rezultatul este o catastrofă. Așa încât eu cred că Dumnezeu a îngăduit pandemia de coronavirus pentru a ne ajuta să ne venim în fire. Vorba părintelui Zaharia Zaharou (Anglia), „Oare trebuia să vină această pandemie, ca omul să-și amintească faptul că e muritor?”. Fără coronavirus, noi nu știam că putem muri oricând de vreo boală oarecare sau în vreun accident? Se pare că nu mai eram conștienți de acest adevăr banal. Ne credeam nemuritori. De aici, spaima îngrozitoare care a paralizat întreaga lume. E o lecție pe care nu știu dacă am învățat-o. Mai degrabă nu, dacă este să vedem la ce atacuri a fost supusă Biserica și în timpul acestei pandemii. Totuși, să nu ignorăm faptul că această criză a aprins și mai mult credința în cei care cred cu adevărat în Dumnezeu. Mulți dintre aceștia au înțeles semnele vremii și s-au rugat cu mai mare ardoare. Sunt convins că unii dintre ei au apucat hotărâți pe calea sfințeniei. Și pentru ei nu ne va lăsa Dumnezeu!