
• Buletinele meteo ne influențează puternic starea de spirit și sănătatea. Așa cum se întâmplă și în ultima vreme, când zilele reci și ploioase alternează cu cele fierbinți. Un specialist al problemei, d-na dr. NANA MARIA PREDA din Cluj, răspunde la întrebări și oferă soluții •
„Țuica, mai tare decât medicamentele”
– În vara care tocmai a început, zilele senine alternează cu valuri de ploi. De ce le dă de furcă unora dintre noi această schimbare permanentă a vremii?
– Între retragerea unui front atmosferic și apropierea celuilalt, asupra noastră acționează – într-o perioadă scurtă de timp, o mulțime de influențe meteorologice. Temperatura, presiunea aerului, umiditatea, încărcătura electrică din aer, lumina și circulația aerului se modifică, și nu toți oamenii suportă la fel de bine aceste modificări. O treime din locuitorii Europei nu se sinchisesc de schimbările de vreme: organismul sănătos se descurcă bine cu variațiile climaterice și suportă fără probleme diferențele mari de temperatură. O altă treime sunt afectați ușor, adică se simt puțin mai obosiți, iar ultima treime au probleme de sănătate importante. La aceste schimbări de vreme, femeile reacționează de 3-4 ori mai frecvent decât bărbații, astfel că cele care se plâng mai tot timpul de dureri de cap și amețeli ar trebui crezute. Nu este vorba de un pretext.
– La loc de frunte, între factorii meteo negativi, se află presiunea atmosferică. Ne putem antrena ca să luptăm cu ea?
– Împotriva presiunii atmosferice scăzute ne putem „căli” ieșind afară la aer, indiferent de vreme, cel puțin o jumătate de oră pe zi. Și suplimentele alimentare, mai ales magneziul, seleniul și antioxidanții, ajută organismul să se adapteze la climă.
– Conform unui studiu, orășenii sunt mult mai sensibili la schimbările de vreme, decât oamenii de la țară.
– Probabil fiindcă cei de la țară se mișcă mai mult în aer liber și nu-și petrec timpul în automobile și birouri climatizate sau în case bine încălzite.
– Mulți dintre ei se „înarmează” cu un păhărel de rachiu băut dis-de-dimineață. De ce?
– Pentru că țuica are un efect regularizator asupra sistemului nervos vegetativ și întărește organismul. Un studiu efectuat recent pe 14.000 de subiecți sensibili la schimbările de vreme arată că un păhărel mic de țuică consumat zilnic a dus foarte repede la dispariția durerilor de cap sau a dereglărilor de somn. Și în cazul pacienților suferinzi de migrenă, rachiul s-a dovedit a fi mai eficient decât medicamentele. Un efect pozitiv are și ceaiul de mentă.
Cea mai afectată e inima

– Deci, nu suntem ipohondri dacă ne dor genunchii când bate vântul dinspre răsărit?
– În niciun caz: afecțiunile provocate de vreme trebuie luate în serios. Un studiu efectuat în Franța arată că atunci când temperatura zilei scădea cu 10°, numărul infarctelor creștea cu 13 procente. Iar când presiunea atmosferică se modifica cu 10 milibari, rata infarctului creștea cu până la 12%. În mod evident, odată cu vremea se modifică și tensiunea arterială a pacienților. Iar acest fapt demonstrează că vremea influențează starea de sănătate.
– Cum poate face un front de ploi, de exemplu, să crească tensiunea arterială ?
– Iată o întrebare dificilă. Unii cercetători presupun că instabilitatea presiunii atmosferice dereglează cantitatea de lichid și organul de echilibru existent în urechea internă, influențând astfel tensiunea arterială și coagularea sângelui. Alții suspectează electricitatea atmosferică: s-ar părea că mai ales pe furtună, ionii invizibili „răpăie” pe creierul nostru, afectând producerea serotoninei. În acest caz, devenim depresivi, suntem mai sensibili la durere sau avem probleme cu stomacul, intestinul și digestia. Și așa-numiții „sferics” (unde radio emise de fulgere) pot acționa, pare-se, asupra dispoziției sufletești și asupra sănătății.
De ce se acrește laptele în frigider…
– Se spune că impulsurile electromagnetice care se produc mai ales pe furtună acresc laptele, întărâtă albinele și nu lasă să dospească aluatul cu drojdie…
– Fenomenul laptelui prins – inclusiv în frigider – i-a preocupat până-n zilele noastre pe mulți cercetători. Singura concluzie: impulsurile electromagnetice sau anumite câmpuri electrice accelerează – în mod evident – dezvoltarea bacteriilor. Dar de ce nu dospește aluatul pe furtună sau de ce își ies albinele din fire rămâne o enigmă.
– Tot impulsurile electromagnetice instigă și barometrele țărănești, făcute din mațe uscate de animale, să coboare seara, când vine vremea rea.
– Așa se presupune, dar faptul nu a fost confirmat. Cert este că și brotăceii care trăiesc pe copaci coboară cu câteva zile înainte de schimbarea vremii. Avem de-a face cu un instinct primar. În natură, fenomenul este valabil și în cazul rândunelelor: când zboară la mică înălțime, se strică vremea.
– Care este clima ideală pentru sufletul și trupul celor chinuiți de instabilitatea vremii?
– Presiunea atmosferică ridicată stabilă, aerul marin răcoros și uscat. În asemenea condiții, nici cei mai sensibili n-au motive să se plângă. În cel mai rău caz – la unii dintre ei –, crește ușor tensiunea arterială.
– Și în ce condiții de climă suferă cel mai mult organismul?
– Când aerul este cald și umed – un adevărat coșmar pentru persoanele sensibile. Când un asemenea front atmosferic se abate asupra noastră, foarte mulți oameni se plâng de migrene, astm, depresii, probleme de circulație, dereglări de somn sau infecții. Bătăturile și dinții încep să doară, coagularea sângelui are de suferit, și apare pericolul trombozelor. Și fronturile atmosferice venite dinspre Nord, care aduc mase de aer rece și umed și ploi interminabile, produc o serie întreagă de suferințe: dureri abdominale și reumatice, cicatrice dureroase și angină pectorală. De altfel, majoritatea infarctelor se produc iarna – 88% din cauza unui front de aer rece și a unei presiuni atmosferice scăzute.
– Vremea nu poate fi schimbată. Ne putem alina, măcar, durerile provocate de ea?
– Cei care știu ce pot aduce schimbările climaterice bruște ar trebui să țină un regim pe toată durata vieții: fără grăsimi animale și carne de porc. În schimb: mâncăruri ușoare, cu legume din belșug, fibre cu moderație și multă mișcare.
– Pentru un concediu plăcut ar trebui să ținem seama de bio-climă?
– Așa ar fi oportun: cei care suferă, de pildă, de dureri reumatice ar trebui să opteze pentru o zonă caldă și uscată. Cei predispuși la migrene ar fi bine să evite regiunile sudice, cu vânt.
– Și căror persoane le recomandați aerul marin?
– Astmaticilor, alergicilor sau hipotensivilor. Pentru că iodul și sarea din aerul marin (sărac în alergeni) înviorează metabolismul și dilată bronhiile, iar vântul și schimbarea de temperatură antrenează circulația sângelui. În orice caz, persoanele hipertensive sau cele cu probleme cardiace și dereglări ale glandei tiroide ar fi bine să-și petreacă vacanța în zonele de deal, cu climă blândă, sau în zonele joase de munte.
Remedii ale medicinei alternative
– Homeopatie: natrium sulfuricum și hepar sulfur (pentru astm)
– Acupunctură.
– Macrobiotică (alimentație bazată exclusiv pe cereale).
– Plante: roiniță, sunătoare.
– Masajul cefei și al calotei craniene, cu vârful degetelor.
– Respirații complete, în reprize de 5-10 exerciții.
– Săruri minerale: seleniu, magneziu, calciu, fier.
Influența condițiilor meteorologice asupra afecțiunilor curente

– Astmul – Crizele se declanșează când temperatura scade brusc, când presiunea atmosferică scade și viteza vântului crește concomitent. Crizele sunt mai frecvente iarna, dar se multiplică acum, în iunie, și spre finalul toamnei.
– Bronșita – Bronșita cronică se agravează pe timp urât, mai ales când aerul este poluat și temperatura scade. Crizele sunt frecvente iarna, dar și vara, în zilele calde, cu ceață umedă.
– Reumatismul și artrita – Crizele se declanșează cel mai adesea când subiectul e expus unei scăderi de temperatură a aerului sau pe vreme de vânt puternic. Crizele de artrită sunt mai frecvente toamna și la începutul iernii.
– Afecțiunile cardiace (hipertensiune, infarct) – Apar de obicei când presiunea atmosferică scade sau după o scădere bruscă a temperaturii.