Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Leacuri populare din Bretania

Foto: Shutterstock – 3

– Foarte diferiți – și ca fel de-a fi, și ca limbă – față de conaționalii lor care trăiesc la Paris, bretonii își cultivă cu încăpățânare tradiția, la loc de frunte aflându-se rețetele populare de sănătate. Remediile pe care vi le recomandăm sunt preluate dintr-o antologie de plante medicinale, intitulată „CUEILLETTES SAUVAGES”. Să vă fie de folos și de leac! –

CONSTIPAȚIE

Apa rece

Metoda naturală cea mai simplă și eficientă pentru a înlă­tura constipația este să bei dimi­neața, pe stomacul gol, imediat după trezire, un pahar de apă rece. Este un laxativ fără egal.

Flori de porumbar

Cea mai mică neplăcere le­gată de scaun se rezolvă cu ajutorul ceaiului de flori de porumbar. Se opărește o linguriță de plantă cu o cană de apă clocotită, vreme de 15 minute. Se bea dimineața, pe stomacul gol, vreme de trei zile.

Sirop de violete

Trei pumni de petale de violete se pun într-un re­cipient și se acoperă cu apă clocotită. Preparatul se face dimineața, apoi sticla se închide ermetic și se lasă la macerat până seara. Se strecoară, presân­du-se bine petalele ca să le iasă esența. Se pune zahăr pudră, de două ori greutatea lichidului. Se pune pe baie de aburi și se lasă să se îngroașe până ce seamănă cu un sirop. Se păs­trează în vas închis. Imediat ce aveți probleme cu intestinele, luați 2-3 lingurițe pe zi. (Are efect foarte bun și în tuse.)

Mic dejun laxativ

Fierbeți într-un ibric cu lapte 3-4 smochine tăiate în patru plus 12 stafide. Lăsați să se răcească. Se bea dimineața pe stomacul gol.

Peltea de soc

Mixați doi pumni de boabe de soc. Strecurați și puneți sucul la fiert pe foc foarte mic, până se în­groa­șă. Adăugați – cam o treime din cantitate – miere. Se iau două lin­guri dimineața, pe stomacul gol. Se păs­trează la frigider.

Supa bunicii

Puneți într-un litru de apă un pumn de as­ma­țui, un pumn de sfe­clă rasă, un pumn de salată verde și un pumn de urzici. Dați-le în câte­va clocote, sărați-le și adăugați pu­țin unt.

Coajă de portocală

Puneți la fiert coaja unei por­tocale proas­pe­te, vreme de o jumă­tate de oră, în 250 ml apă. A­runcați apa și fierbeți-o din nou, 20 de minute, într-o apă ușor îndulcită cu zahăr (20 g la litru). Scoateți coaja și lăsați-o să se usuce pe un șer­ve­țel. Mâncați-o a doua zi dimineața, pe stomacul gol.

AEROFAGIE, BALONĂRI, GAZE INTESTINALE

Infuzie de tarhon

Dacă după ce mâncați vă doare stomacul sau vi se umflă intestinele, presărați pe toate mâncărurile pul­bere de tarhon uscat sau, și mai bine, beți după masă o infuzie de tarhon. Se infuzează o linguriță cu plantă uscată cu 200 ml apă clocotită, vreme de 10 minute.

Vin de angelică

Într-un litru de vin roșu natural se pun la ma­cerat 30 g rădăcină de angelică, un vârf de cuțit de scorțișoară, puțină nucșoară rasă și un cuișor aro­mat. Se astupă sticla și se lasă 7 zile în loc răcoros. Se stre­coară și se trage din nou în sticlă. Efectul sporește dacă se adau­gă în băutură și 20 g sună­toare sau gen­țiană.

Ceai de sulfină

În loc de cafea, la sfârșitul mesei beți un ceai pre­pa­rat dintr-o lingură de sulfină us­cată, opărită cu o cană mare de apă. Se infu­zează scurt și se bea.

ENUREZIS

Ferigă sub cearceaf

Între saltea și cearceaf se pune un strat de ferigă proaspătă. Copilul n-o să mai facă niciodată pipi în pat.

Miere la culcare

Copilul cu enure­zis trebuie să ia seara, înainte de culcare, o linguriță cu miere. Cal­mează sistemul ner­vos și reține apa aflată în exces în organism.

Ulei de nucă

În fiecare seară, dați-i co­pi­lului bol­nav de enure­zis o felie de pâine prăjită, unsă cu ulei de nucă. O an­chetă făcută pe 210 copii între opt și zece ani arată că tratamentul s-a sol­dat cu succes, în proporție de 55%.

HIPERTENSIUNE

Ceai de părăluțe

Folosiți flori proaspete de pără­luțe (bu­tonei, sea­mă­nă cu marga­retele, dar sunt foarte mici), o lin­gură opărită cu o cană cu apă. Se lasă la infuzat 10 minute. Se beau două căni pe zi.

Suc de grapefruit

Beți în fiecare zi un suc preparat din două grep­frui­turi bine coapte. Tensiunea coboară la valori nor­male.

Orez și cartofi

Sunt la baza unui regim anti-hipertensiune, foar­te eficient. Includeți-le cât mai frecvent în alimentația dvs.

HEMOROIZI

Ceapă coaptă

Coaceți o ceapă necurățată în cuptor și aplicați-i frunzele, după ce s-au răcit, pe locul bol­nav.

Argilă și ceapă

Faceți cataplasme din argilă rece (amestecată cu apă) și apli­cați-le una sau două ore, în al­ter­nanță cu frunze de varză cru­dă, zdrobite bine cu ciocanul de șnițele.

Decoct de afine

Aplicați comprese impreg­nate cu decoct de boabe de afi­ne (un pumn de fructe se fierb într-un litru de apă, până ce lichidul se reduce la jumătate).

BUFEURI

Ceai de păducel

Suferință tipică menopau­zei, bufeurile cedează ușor în fața ceaiului de păducel. Se pre­pară o infuzie dintr-o linguriță cu plantă opă­rită cu o cană cu apă clo­cotită. Se lasă 10 mi­nute, apoi se bea. Doza: 2-3 căni pe zi.

Infuzie de salvie

Salvia este planta cel mai des folosită pentru a rezolva problemele ti­pi­ce ale me­nopauzei. Ex­­plicația constă în fap­tul că substan­țele pe ca­re le conține sunt foarte apro­piate de hormo­nii fe­mi­nini. Se administrează sub formă de infuzie pre­parată din o lingură de plantă uscată opărită într-un litru de apă în clocot. Se beau trei căni pe zi.

IMPOTENȚĂ

Baie stimulatoare

Dacă vă lipsește ardoarea erotică, puneți-vă nădejdea în rozmarin pentru a fi iarăși în formă. Reputat pentru virtuțile sale afrodisiace, uleiul de rozmarin își va face simțite binefacerile, ca adaos în baie. E suficient să amestecați 20 de picături cu o lingură cu lapte praf și să le di­zolvați în apa din cadă. Stați un sfert de oră, fără să vă spălați cu să­pun, pentru ca uleiul aromat să-și facă efectul.

Vin de țelină

Mixați o căpățână mare de țelină și amestecați piureul obținut cu 4-5 linguri cu zahăr pudră. Tur­nați deasupra un litru de vin alb curat și lăsați la macerat două zile. Se iau 2-3 păhărele pe zi.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian