Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru MIHAI B. – Iași, F. AS nr. 1412: „Mi se usucă gura și am arsuri”

Dr. LUCICA SIMA – ROMVAC COMPANY SA – Centrul de Imunologie, Șoseaua de Centură nr. 7, Voluntari, Ilfov, tel. 0737/50.10.60, 0722/85.12.77, 021/350.31.09, fax: 021/350.31.10, www.imunoinstant.ro

Stimate domn, este posibil ca afecţiunea de care aţi suferit să se fi cronicizat. Reco­man­darea este să consultaţi un medic specialist, în vederea unui consult amănunţit, şi să solicitaţi efectuarea unor analize din spută, întrucât la nivelul respectiv poate trena o infecţie ascunsă, bacteriană sau micotică. O alternativă la terapia clasică medica­mentoasă este reprezentată de cea pe bază de suplimente alimentare din gama Imunoin­stant. Acestea sunt produse de firma Romvac şi se caracterizează prin proprietăţi antimicrobiene, anti­inflamatoare şi imunomodulatoare. Sunt produse naturale, lipsite de efecte adverse. Pentru a bene­ficia de un protocol de tratament adecvat, solicitaţi sfatul medicilor terapeuţi din cadrul Cabinetului de Medicină Complementară Romvac.

„Caut un tratament eficient pentru lichen plan bucal” (Răspuns pentru GABRIELA B. – Galați, F. AS nr. 1410)

Stimată doamnă, în cazul tatălui dvs., pentru a se administra un tratament ţintit este necesar în primul rând să se stabilească un diagnostic de cer­titudine. Acesta constă dintr-un consult clinic aprofundat, plus ana­lize de labo­rator. Analizele paraclinice con­stau în hemoleu­co­gramă, analize biochimice din sânge, examen microbiologic din probă locală, care să acopere un spectru larg de bacterii şi ciu­perci, plus anti­biogramă şi/ sau antifungigramă, eventual exa­men histologic din probă biopsică de la nivelul respectivelor leziuni. Domnul a efectuat acest panel de analize? Până la stabilirea unui diagnostic de certitudine, medicii terapeuţi din cadrul Cabinetului de Medi­cină Complementară Rom­vac recomandă, pentru a aduce un sprijin sis­temului imunitar, administrarea de produse din gama Imunoinstant, atât pe cale generală, cât şi local, pe leziuni. Odată diagnosticul stabilit, sche­ma de terapie cu aceste produse se adaptează la problemele identificate. Menţionez faptul că linia de produse Imunoinstant are un grad de eficienţă de 100%, dar numai după stabilirea certă a diagnos­ticului. Pentru a beneficia de terapia cu aceste produse, contactaţi cu încredere medicii terapeuţi de la Romvac Company. Multă sănătate!

Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN – medic primar ORL – C.M.I. „SANOMED” Sibiu, Str. Dr. I. Rațiu nr. 4, tel. 0722/73.52.72, e-mail: [email protected]

„Am încontinuu țiuituri în urechi” (Răspuns pentru AURA M. – București, F. AS nr. 1420)

Acufenele sau tinitus (vâjâituri sau țiuituri) sunt senzații sonore care nu-și găsesc originea într-o sursă de sunet exterioară pacientului. Ele pot fi subiective (percepute numai de bolnav) sau obiec­tive (sesizate atât de pacient, cât și de anturaj). Acufenele subiective nu sunt o boală de sine stătă­toare, ci un simptom în cazul unor tulburări func­ționale de diferite tipuri și localizări, care în timp pot duce la pierderea calității vieții (insomnie, an­xie­tate, depresie etc). Acufenele de care suferiți dvs. au o etiologie neurosenzorială, fiind percepute drept sunete continue sau intermitente, egale sau pulsatile, vâjâit, țiuit, foșnet, șuierat etc. Adesea, sunt însoțite de hipo­acu­zie neurosenzorială (slă­birea au­zului), vertij, tulburări de echilibru, grețuri, vărsături și transpirații. Fac­torul favorizant în declanșarea acu­fenelor și a tulburărilor de echilibru sunt stresul, hipertensiunea arterială, insuficiența circulatorie vertebro-bazilară, diabetul zaharat sau expunerea la zgomot și intemperii.

Tratamentul tinitusului este complex, adesea indi­vidualizat, și se poate schematiza astfel: exer­ciții fizice, aplicații locale calde (lumină infraroșie tip Solux), unde scurte, masaj cervical. Terapia me­dicamentoasă constă în perfuzii cu lidocaină/pro­caine, pentoxifilină/oxybral, vitamine B1 și B6, mezoterapie cu Gerovital H3, administrare orală de Ginkgo Biloba (Circulație cerebrală – ceai Fa­res) și Passiflora sau Valeriană (2 x 1 tabletă/zi). Este utilă aromaterapia cu efect sedativ, seara, la cul­care, cu Ocnasept spray (aerosol salin, 100% natural, cu extract din lavandă, busuioc, mentă, mu­șețel). „Ocnasept” poate fi comandat la 0722/20.27.36, 0722/73.52.72 sau e-mail: [email protected]

Dr. IRINA SPUDERCA – medic specialist MF, competență USG – Clinica MedicalEs Izvor, București, tel. 0723/51.07.37

„Sufăr de vitiligo, cauzat de stres” (Răspuns pentru LILIANA – Bistrița, F. AS nr. 1418)

Vitiligo este o boală de piele care are o cauză auto­imună sau genetică. Pe piele apar niște pe­te albe, cu mar­gine maronie, care nu sunt iritante, ci doar de­coloraţii. Petele apar ca urmare a defi­ci­tului de fa­bricare a me­la­toninei la nivelul celulelor der­mice. Când aceas­tă afec­țiu­ne apare pe scalp, firele de păr din zona afectată vor fi albe.

Boala poate avea drept cau­ză diverse patologii, cum ar fi disfuncția tiroidei și stresul.

Trebuie ținut cont de fap­tul că petele de vitiligo sunt sensi­bile la radiațiile UV (so­lare) și de aceea este bine ca expunerea la soare să fie pe cât posibil re­dusă sau evitată.

Suplimentele alimentare re­co­mandate, utile atât în prevenția, cât și în ame­liorarea acestei afecțiuni, sunt: • Complexul de vitamine B (naturale), în special vitamina B5, care ajută la scăderea homo­cisteinei (hormonul stresu­lui); • FitoSteroli (uleiuri esențiale din cereale inte­grale) – esențiali în refa­cerea integrității celulare; • Acizii grași poli­nesa­turați – importanți pen­tru stimularea funcțiilor hormo­nale; • Aminoacizii esențiali – cu rol de susținere în ac­ti­vitatea glande­lor endocrine și în fa­bricarea de către tiroidă a mela­to­ninei (hormon defi­citar în cazul viti­ligo); • Comple­xul de Caro­tenoizi (precursori ai vitaminei A) care protejează țesutul cutanat în fața radiațiilor UVA și UVB; • Antioxidanții precum Zincul, Sele­niul, Vitamina E și Vitamina C (toate din surse naturale) – sunt foarte importanți prin rolul lor în menținerea integrității celulare și în protecția tegumentelor.

Rezultatele nu apar peste noapte, dar se remarcă o îmbunătățire a aspectului pielii. Este necesară investigarea cauzei apariției afecțiunii, pentru a afla dacă nu ascunde o altă boală primară.

Vă pot oferi amănunte privind tratamentul și perioada de timp în care se pot vedea rezultate sau, chiar mai mult de atât, pot să vă ajut în stabilirea unei diete care să susțină vindecarea. Pentru pro­gramări și discuții pe această temă, mă puteți suna la tel. 0723/51.07.37.

VASILE STANCIU – fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48

„Am fost diagnosticat cu lichen bucal” (Răspuns pentru IOLANDA – Câmpina, F. AS nr. 1408)

Tipul de dermatoză ce v-a atins mucoasa bucală, provocând dureri în gât și leziuni lucioase, de cu­loare alb-opalescente, se încadrează în categoria lichen plan bucal; erupția de elemente veziculare foarte mici care acoperă limba are culoare albi­cioa­să, fiind confundată deseori cu Candida albicans.

Evitați situațiile de stres, medica­men­tele anti­ma­larice, antibioticele, con­­­tactul cu aurul, cu sub­stanțele chi­mice din gama revelatorilor de foto­grafii color.

Faceți o hemoleucogramă completă, inclusiv glicemia, diabetul având rol important în declan­șarea acestei afecțiuni.

Evoluția lichenului bucal poate fi progresivă, în pusee, sau se poate vindeca spontan, iar când leziu­nile sunt hipertrofice și ating limba pot fi recidive între 2-20 ani.

Tratamentul alopat, la indicația medicului: Pred­nison (30-40 mg, zilnic, până la dispariția erup­ției), infiltrații bi-săptămânale cu hidrocor­tizon diluat 1/1 și xilină 2%, topice (Kenalog, Volon Haft-Salbe, Orabase) sau retinoizi aromatici (Retin A – gel).

Tratament naturist: Tre-en-en, Carotenoid Com­plex, Suc Aloe, Apă argint coloidal. Clătiți gura cu ceai de busuioc, cimbru, salvie, coada-șoricelului, sânziene. Multă sănătate!

Farm. spec. PAUL TISMAȘ – tel. 0745/137.537, e-mail: [email protected]

„Am hipertensiune și îmi curge des sânge din nas” (Răspuns pentru ANTON T. – Bacău, F. AS nr. 1412)

Când tensiunea arterială este constant mare, se întâmplă frecvent să apară epistaxis (sângerări nazale). Drept urmare, trebuie să umblați la cauză, pentru a dispărea efectul. Pentru ca tensiunea arterială să intre în parametri normali, trebuie să aveți un regim alimentar hiposodat (cu cât mai puțină sare de bucătărie); să acriți mâncarea cu borș, roșii, bulion, corcodușe. Apoi, trebuie să scoateți definitiv din alimentație: cafeaua, toate formele de băuturi alcoolice, grăsimile și proteinele de origine animală, precum: smântâna, lactatele integrale, carnea de porc și derivatele. Veți folosi lactate de­gresate și carne albă (pasăre și pește), dar și aces­tea restricționate: carne, de maximum două ori pe lună, iar lactate și ouă, de două ori pe săptămână, în rest, hrană vegetală. Vă anunț că de la ștevie, lo­bo­dă și spanac nu va face nimeni nici hiperten­siune, nici diabet, nici calculi, nici colesterol, nici obezitate! Apoi, trebuie să beți multă apă plată, 10-12 pahare pe zi, și să faceți mișcare: plimbări pe jos, dacă se poate în pas grăbit sau chiar alergător, 1-2 ore pe zi. Dacă faceți aceste reforme în stilul de alimentație și de viață, dar continuă să vă curgă sân­ge din nas, contactați-mă, zilnic, între orele 16-22.

Ing. OVIDIU MIRCEA POCANSCHI – Cluj-Napoca, tel. 0264/58.11.36, 0757/73.15.58, e-mail: [email protected]

„Cum mă pot vindeca de foliculită?” (Răspuns pentru SOLTANA F., F. AS nr. 1392)

Stimată doamnă, vă recomand un tratament cu unguentul POCO. Vă veți unge cu unguent peste toate locurile dureroase. Veți stoarce și curăța cu un pansament steril toate locurile din care iese puroi. Acestea pot fi cauzate de un fir de păr care a crescut sub piele. După prima ungere, durerea va scădea. Un­gerile le veți face de două ori pe zi, dimineața și sea­ra, timp de cel puțin 20 de zile, până la vin­decare.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian