* Vinetele. O mască preparată din terci rece de vânătă sau un prosopel înmuiat în suc de vânătă proaspăt stors se lasă pe față 20 de minute, apoi se spală cu apă rece. Efect: Albește pielea și decolorează petele maronii.
* Varza. Se prepară un terci din frunze tocate și se aplică zilnic pe față, pentru 25-30 minute. Efectul apare după o lună. Întărește pielea și o face mai albă.
* Cartoful. Se dau pe răzătoarea măruntă 3 cartofi curățați. Se adaugă 6 picături de ulei de măsline, o lingură cu lapte și 2 linguri cu tărâțe. Se amestecă bine toate ingredientele și se aplică pe față, pentru 20 minute. Efect: hrănește pielea, înlătură celulele moarte, tratează coșuri și arsuri.
– Terciul din cartofi învelit într-o bucată de tifon se aplică pe ochii umflați, apoi, după 25-30 de minute, pielea se șterge cu ceai de mușețel.
– Coșurile se tamponează cu terciul învelit în tifon sau se aplică compresa care se schimbă la fiecare 2 ore.
* Mazărea verde. Se folosește de domnișoarele necăjite că au pistrui. Două linguri cu mazăre crudă se pisează împreună cu 2 linguri cu zer, până se obține o pastă omogenă care se aplică pe față. Se spală după 30 minute, cu apă călduță.
* Morcovul. Masca din morcov colorează puțin pielea, de aceea se aplică seara, înainte de culcare. Se lasă 20 minute și se spală cu apă rece. Efect: curăță și hrănește pielea, o îmbogățește cu vitamine.
* Usturoiul. Sucul de usturoi este un remediu eficient pentru tratarea coșurilor. S-a observat demult cum coșurile tamponate cu suc se usucă rapid și dispar.
* Hreanul. Sucul de hrean are un efect puternic de albire a pielii. Se poate folosi atât pentru îndepărtarea pistruilor, cât și în tratarea coșurilor. Terciul obținut din rădăcină rasă mărunt și amestecată cu puțin lapte, se aplică pe față zilnic pentru 10 minute. Dacă aveți pielea sensibilă, înainte de prima procedură fața se unge cu ulei de floarea-soarelui. Masca nu se lasă mai mult de trei minute.
* Roșiile. Acizii organici din roșii dizolvă cu succes celulele cheratinizate (moarte). Aceasta permite folosirea legumei pentru peeling, mai ales pentru persoanele cu pielea grasă, cu porii dilatați. Se taie roșiile în felii, care se lasă pe față 25-30 de minute. Se spală cu apă caldă, apoi cu apă rece.
* Merele. Sucul de măr îmbogățește pielea cu vitamina C, asigurându-i elasticitatea. Cu jumătăți de măr se pot masa fața, gâtul și tot corpul pentru curățarea pielii. Pentru ca obrajii să fie rumeni (îmbujorați) se folosește o mască preparată din felii de măr fiert în lapte.
* Perele. Pulpa de pere coapte netezește pielea, o face mai elastică, închide porii. Se ține pe față 20 minute, se spală inițial cu apă caldă, apoi cu apă rece.
* Bananele și piersicile fac pielea mai fină și mai întinsă. Transformate în piure sau tăiate în bucățele, se aplică pe piele pentru 20-30 minute, apoi masca se spală cu apă la temperatura camerei.
* Lămâia. Sucul de lămâie înălbește pielea și închide porii dilatați. Dar atenție! Are o acțiune puternică, care irită pielea, de aceea se recomandă folosirea lui în amestec cu alte sucuri.
* Căpșunile. Din acestea se poate prepara cea mai parfumată și dulce mască pentru înălbirea pielii. Piureul din fructe se aplică pe față și gât, iar peste 10-15 minute se spală cu o lingură cu suc de lămâie, dizolvat în 200 ml apă fiartă și răcită.