Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

NOUTĂȚI TERESTRE ȘI SPAȚIALE

Foto: Shutterstock

Gaura uriașă de ozon a dispărut

Copleșiti de problema pandemiei, mulți dintre noi nici n-au știut ce amenințare îi pândește din cer, unde stratul de ozon s-a ales cu o gaură de dimen­siuni uriașe deasupra Arcticii. Gaura a fost observată de oamenii de știință la sfârșitul lunii martie. Apari­ția ei a fost pusă de specialiști pe seama vortexului polar, care anul acesta a fost extrem de puternic. În mod normal, la Polul Nord, asemenea condiții prielnice formării unei găuri în pătura de ozon nu obișnuiesc să-și facă apariția. Prima dată când a mai fost observat un fenomen asemănător a fost în 2011. Din fericire, gaura formată în primăvara aces­tui an în stratul de ozon de deasupra Arcticii n-a produs prea multe daune. Ea ar fi putut reprezenta un pericol pentru omenire, sporind numărul can­ce­relor și al deceselor doar dacă s-ar fi mutat mai mult spre sud, deasupra unor zone mai dens populate. La sfârșitul lui aprilie, serviciul Copernicus de monito­rizare a atmosferei a anunțat că pericolul a trecut cu totul, tot ce a rămas în urmă fiind… misterul. Încă este prea devreme pentru a atribui acest straniu fe­nomen schimbărilor climatice sau pentru a-i estima consecințele. „Nu știm deocamdată de ce dinamicile au fost atât de neobișnuite iarna asta”, au declarat specialiștii. „Cu siguranță că mulți cercetători vor întreprinde studii pentru a înțelege mai bine de ce a apărut uriașa gaură în stratul de ozon de deasupra Arcticii”.

NASA pregătește un nou closet spațial

Bucurie mare la Stația Spațială Internațională: astronauții sunt pe cale să primească de la NASA un WC nou-nouț. În viziunea creatorilor săi, noul closet ar urma să ducă cu un pas înainte actuala tehnologie spațială în materie de instalații igienice, astfel încât să o adapteze nevoilor sporite de confort pe care le vor avea astronauții în condițiile unor călătorii mai lungi, cum ar fi cele către Marte. Știm cu toții cât de neplăcută poate fi o defecțiune a toaletei, chiar și în locuințele noastre obișnuite de pe Terra, unde insta­latorul este la doar un telefon distanță. În spațiu, e­ven­tualele „accidente” ar putea reprezenta o adevă­ra­tă catastrofă, urât mirositoa­re. Noul closet spațial repre­zin­tă o îmbunătățire semni­fi­cativă față de actuala toaletă, care e veche chiar și pentru standardele oamenilor obiș­nuiți, ea datând din anii ‘90. Dar mai există probleme le­gate de Marte. Recent a avut loc o întâlnire între specialiști de vârf care au discu­tat despre ce presupune o misiune cu echipaj uman pe Marte, în materie de protecție planetară. Și asta, pentru că nimeni nu dorește să riște nici ca Planeta Roșie să fie contaminată de oameni, și nici ca oame­nii să contamineze Pământul cu posibile organisme de pe Marte. De pildă, este exclus ca astronauții care vor păși, într-o bună zi, pe această planetă, să aban­doneze gunoaie pe suprafața ei, așa cum au făcut astronauții Apollo când au fost pe Lună.

Pe scurt…

ASIA

Cercetătorii din Singapore au reușit să obțină curent din umbră, folosind presiunea existentă între lumină și întuneric.

EUROPA

Europenii sunt gata să-și schimbe alimentația dacă asta e de folos pentru binele climei și al mediului înconjurător. 1000 de oameni, din 11 țări, au afirmat în contextul unui sondaj că și-ar dori chiar să existe programe scrise în această privință.

GERMANIA

În primul sfert al acestui an, energiile nepoluante au produs mai mult de jumătate din curentul electric folosit în Germania. Sursele: panouri solare, instalații eoliene, microhidrocentrale.

NORVEGIA

În pădurile norvegiene fac pui mai multe păsări ca în anii trecuți. În comparație cu anul 2005, anul acesta numărul nou-născuților a crescut cu 1,6 mili­oane. Explicația? Pădurile virgine din Norvegia, cu copacii căzuți lăsați să putrezească natural, le oferă păsărilor „trufandale” la îndemână: larve, cărăbuși, viermișori…

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian