Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Călătorie în Scandinavia

Stockholm (Foto: Shutterstock)

– Suedia, Norvegia, Danemarca și Islanda și-au deschis granițele pentru turism. Chiar dacă nu putem să ajungem la ele, să știm, măcar, ce paradisuri terestre ascund –

SUEDIA

Libertatea de a cutreiera prin sălbăticie

Unele țări sunt mai tolerante decât altele atunci când e vorba de permiterea drumețiilor pe terenuri private, mai ales când e vorba de păduri și pășuni. În Suedia, de exemplu, drep­tul de a cutreiera în voie prin natură este înscris în Constituție. Acest drept, numit în suedeză Allemansratten, le permite tuturor cetățenilor să se deplaseze în mod liber chiar și pe proprietățile private. Asta înseamnă că te poți duce într-o pădu­re, pentru a-ți pune cortul lângă un loc bun de făcut focul, și de a merge la înot sau cu barca pe unul din­tre numeroasele râuri și lacuri. Și alte țări din Europa, precum Scoția, Austria și El­veția, acordă accesul publicului în unele zo­ne private, dar legile scandinave rămân cele mai favorabile drumeților. Există însă și unele restricții. În Suedia, este per­mis să faci focul în natură atâta vreme cât folosești crengile de pe jos. Nu este permisă ruperea sau tăierea crengilor decât dacă proprietarul este de acord. În rezervațiile și parcurile naționale, unde anumite animale și plante sunt protejate, se pot aplica reguli și mai stricte, cum ar fi de pildă cele legate de interzicerea mersului cu bicicleta sau aprinderea de focuri. În asemenea locuri, este interzisă și culegerea fructelor de pă­dure, a ciupercilor și a nucilor. De asemenea, oricine dorește să pescuiască în Suedia poate să o facă fără o licență specială. Pe cele mai mari lacuri, Vattern, Vanern, Malaren, Storsjon și Hjalmaren, poți să pescuiești și gratis. În schimb, pentru apele interioare ai nevoie de un permis de pescuit numit în suedeză „Fiskekort”. Tu­riș­tii pot cumpăra un permis pentru o zi, de la benzinării, hoteluri sau online, în va­loare de 50-100 de coroane suedeze (echivalentul a 5-10 dolari). Se pot achiziționa de asemenea permise săptămânale sau anuale.

Pentru cei care au nevoie de îndrumare pentru a trăi câtva timp în sălbăticie, există „cursuri de supraviețuire” care oferă sfaturi concrete legate de felul în care se poate procura hrana și face focul. Pentru amatori, există și cursuri mai lungi, care includ vânatul cu capcane, pescuitul și orientarea în pădure.

Suedia a început să-și relaxeze condițiile de călătorie im­puse în cazul anumitor țări din cauza pandemiei de corona­virus, iar primii vizitatori, din locuri precum Belgia, Croația, Franța, Grecia, Islanda, Italia și Spania, urmează să revină în Suedia cu începere din iulie.

DANEMARCA

O sală vikingă, din 1.000 de tone de stejar

Copenhaga

Inaugurarea celei mai noi atracții turistice din Danemarca survine în contextul în care autoritățile au relaxat restricțiile de călătorie, inclusiv cele pentru turiștii din majoritatea statelor europene, cu începere din 27 iunie. Pentru a vedea cum arăta odinioară o casă de adunare vikingă, poți vizita parcul Sagnlandet Lejre, de pe insula daneză Zealand. O mie de tone de lemn de stejar au fost folosite pentru reconstruirea uriașei încăperi, ridicate în apropierea unor situri arheologice care invocă o prezență vikingă masivă în zonă, cu sute de ani în urmă. În parcul care înconjoară sala, vizitatorii pot urmări istoria epocii vikinge, precum și pe cea a epocii fierului și a pietrei.

Destinații turistice în Danemarca

După ce, în luna martie, a închis multe in­stituții, Danemarca începe să revină încetul cu încetul la normal. Recent s-au redeschis mu­zeele, galeriile, restaurantele, teatrele, pisci­nele, cinematografele și magazinele. Indife­rent când anume vor decide autoritățile daneze să le permită accesul turiștilor dintr-o țară sau alta, iată principalele obiective care merită cu prisosință să fie vizitate:

* Relaxați-vă într-una dintre capitalele „Hygge”

Fano, o mică insulă aflată în dreptul coas­tei vestice a Iutlandei, este considerată o ade­vărată întruchipare a conceptului de hygge – un cuvânt scandinav intraductibil, care se referă între altele la modul de a-ți face viața cât mai fru­moasă, slujindu-te de tot felul de elemente care aduc con­fort și căldură vieții tale. Prin­cipala atracție este plaja lungă de 15 kilo­metri, din partea vestică a Fano-ului, care a trans­for­mat insu­la în prima sta­țiune bal­neară a Da­ne­marcei încă din secolul al 18-lea. Acolo se află și Son­­derho Kro, una dintre cele mai vechi pensiuni din Dane­marca, datând din 1722. În timpul lungilor seri răco­roase, oas­peții se adună în salonașul intim, cu pereți de lemn, în fața unui șemineu unde arde focul tot timpul. Sentimentul de tihnă constă și în faptul că cina se va încheia cu un pud­ding de orez, deser­tul tradițional al danezilor.

* Mergeți în drumeție pe traseul Kierkegaard

„Dacă pur și simplu continui să mergi, totul va fi în regulă”, a scris Soren Kierke­gaard (1813-1855). Pentru a-l onora pe filozo­ful danez, despre care se știe că prefera să-și elaboreze teoriile în timp ce se plimba, Dane­marca a inaugurat recent un traseu pe insula Zealand. Ruta de 12 kilometri îți permite să calci literalmente pe urmele filozofului exis­tențialist. Mergând pe traseu, treci pe lângă Gilleleje, un loc în care Kierkegaard se retră­gea frecvent, și găsești numeroase indicatoare cu citate din Kierkegaard, astfel încât nu cumva să te pierzi în gânduri în timp ce meditezi la sensul vieții și privești înspre mare.

* Suiți-vă pe un turn de observație pentru a zări Suedia

Cel mai înalt punct de ob­servație din provincia daneză Zealand le oferă vizitatorilor o vedere panoramică asupra celei mai mari insule a țării. Când atmosfera este limpede, se poa­te zări Suedia. Punctul de ob­servație este un turn care urcă într-o spirală blândă, per­­mițându-le vizitato­rilor să vadă și diferitele ni­veluri ale pădurii și să se apropie de natură și de copaci. Turnul din lemn și oțel, înalt de 45 de metri, face parte dintr-un parc de cățărare din pădurea aflată în apro­pierea orașului Has­lev.

ISLANDA

Cascada Skogafoss din Islanda

Turism cu teste

Islanda, o țară în care aproape toate cazurile de Covid-19 s-au vindecat, a decis, totodată, să le im­pună amatorilor de turism două săptămâni de teste (gratuite, ce-i drept) pentru coronavirus tuturor vizitatorilor. Guvernul a anunțat că turiștilor li se va da de ales între a face la sosire un test de coro­navirus sau a intra în carantină vreme de 14 zile. Nu este exclus să fie acceptat și un certificat de peste hotare, care să ateste că persoana respectivă a fost testată recent de coronavirus. Copiii vor fi exceptați de la testare. Inițial, Islanda va putea testa 500 de turiști pe zi, dar capacitatea de testare ar putea crește în decurs de câteva săptămâni la 4.000. Islanda a avut aproximativ 1.800 de cazuri confirmate, dintre care aproape toa­te s-au vin­decat. Țara, al că­rei număr de lo­cuitori se ridică la aproape 365.000 de suflete, a înre­gistrat doar 10 de­cese cau­za­te de Covid-19. „Inten­ția este să salv­gar­dăm progresul fă­cut până acum, atunci când călătorii vor în­cepe să revină în Islanda”, a co­mentat recent epi­demiologul șef Thorolfur Gud­na­son, pe marginea deciziei autori­tăților.

Vizitatorii au fost de aseme­nea îndemnați să respecte res­tricțiile vizând adunările publice. În pre­zent pot sta laolaltă maximum 200 de oameni.

NORVEGIA

Superbele fiorduri norvegiene

Navigație prin fiorduri

O fi dus coronavirusul la încetinirea turismului la nivel mondial, dar o zonă a turismului pare să se pregătească deja pentru perioada post-pan­demică: croazierele pe lacurile, fiordurile și zonele de coastă ale Norvegiei. Liniile de croa­zieră au fost printre primele lovite de pandemie. Între res­tricțiile portuare, ca­rantinele impuse la nivel național și te­me­rile izbucnite în rân­dul călătorilor că ar putea fi carantinați la bordul unei nave cu pasageri infectați au fost dintre cele mai rele din istoria liniilor de croazieră. Și totuși, a treia linie majoră de croazieră din lume, care este Norvegia, și-a propus deja să ex­tindă numărul porturilor în care vor acosta vasele, atunci când vor reîncepe călătoriile. Linia norve­giană de croazieră a anunțat că intenționează să adauge noi rute și porturi pentru intervalul 2021-2023. Perioada post-pandemie va aduce peste 20 de noi destinații în portofoliul rutelor sale inter­naționale.

(Conform unui raport apărut în „Miami He­rald”, aproximativ 100.000 de pasageri ai navelor de croazieră din întreaga lume sunt în continuare ostatici, pe mare, ai pandemiei cu Coronavirus, încă de la mijlocul lunii mai.)

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian