Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

„Am un adenom polimorf pe glanda parotidă” (Răspuns pentru ELEONORA, F. AS nr. 1006)

Foto: Shutterstock

Este bine să încercați cât se poate de repede cura cu boabe de ienupăr (Juniperus communis). Este foarte efi­cientă în cazul diagnosticului dvs. Începeți tra­ta­men­tul cu o boabă de ienupăr înghi­țită întreagă, dimineața, pe stomacul gol. Creșteți doza cu o boabă pe zi, până ajungeți la 9 boabe, apoi scădeți cantitatea de boabe cu una pe zi, până ajungeți din nou la o boabă. După aceasta, faceți o pauză de două săptămâni, apoi repetați tratamen­tul. Atenție, nu confundați ienupărul cu tuia sau alte conifere. Multă sănătate.

SIMONA R. – Cluj

„Nu mă pot vindeca de anexită cu niciun tratament” (Răspuns pentru ELENA – Vatra Dornei, F. AS nr. 1146)

Anexitele și metroanexitele sunt datorate unor răceli acumulate în timp. Dar, atenție, dacă nu vă protejați îm­po­triva frigului, boala poate recidiva. Aveți grijă, mai ales în anotimpul rece, să vă pro­tejați picioarele cu cio­rapi groși, mai ales porțiu­nea gleznă-genunchi. Trata­men­tul constă din două procedee utilizate concomitent: autoenergizare și băi calde de șezut din plante, plus com­pre­se pe abdomen în zona ovarelor.

* Autoenergizarea: se freacă ușor palmele, nu pentru a fi încălzite, ci pentru a egaliza cele două energii, apoi se aplică direct pe zona ovarelor. Pro­cedeul se face dimineața și seara, timp de 5-10 mi­nute (la ciclu se întrerupe, după care se reia).

* Băile de șezut (la maximum 45°C) se fac folosind un decoct din următoarele plante: coada-șoricelului, coada-racului, coada-calului, salvie, cerențel – se pune câte o lingură din fiecare plantă la 3-4 l apă, se fierbe 15 mi­nute, apoi se lasă să se răcorească până devine supor­ta­bil. Baia durează 20 de minute. Urmează autoener­gi­za­rea, iar după 30 de minute se aplică comprese cu coa­da-calului: planta se opărește, se pune între două bucăți de ti­fon și se aplică pe abdomenul uns cu ulei sau ali­fie de gălbenele. Peste com­prese se pun două frunze de mușca­tă, câte una în drep­tul fiecărui ovar, apoi se pune un ma­­terial plastic și un prosop gros, se leagă în așa fel încât com­presele să stea cât mai mult calde. Se țin până dimi­neața. Rolul frunzelor de mușcată este să activeze cât mai mult compresa și să împingă în abdo­men substanțele active din plan­tă (așa cum pătlagina „trage”, muș­cata „îm­pinge”).

* Se vor bea trei ceaiuri de rădă­cină de cerențel pe zi (decoct, fiert 5 minute). Tratamentul durează 45 de zile (nu se socotesc zilele de ciclu, în care se face pauză). Se recomandă ca trata­mentul să înceapă cu 7-10 zile înainte de ciclu, se face pauza respec­tivă, după care se con­tinuă. În cazul în care ciclul se manifestă cu dureri și durează mai mult de 3-4 zile, se vor bea 3 ceaiuri de traista-ciobanului pe zi. Vă doresc multă sănătate!

SERGIU – București

„Soţul meu are sinuzită închistată maxilară” (Răspuns pentru ANA MARIA – Bucureşti, F. AS nr. 1234)

Operația propusă de medicul ORL-ist are mari șanse de recidivă. Soțul dvs. o poate evita urmând câteva tratamente ușor de pus în practică:

* Miere propolizată – 1-2 picături seara, în fiecare nară (cavitatea nazală comunică cu si­nu­surile maxilare și frontale).

* Inhalații cu apă și sare grun­joasă (2-3 lin­guri de sare la 1/2 l apă) – de 2-3 ori pe zi.

GEORGE T. – București

„Nu reuşesc să mă vindec de amigdalită” (Răspuns pentru ANDREEA, F. AS nr. 1326)

1. Vă veți vindeca de această afecțiune dacă faceți următorul tratament, foarte simplu, dar deo­sebit de eficient. Luați de la Apicola sau Api­mondia oțet de mere cu miere de albine. Într-un pahar cu circa 100 ml apă puneți 2 lingurițe de oțet de mere și după fiecare masă faceți gargară cu acest lichid. Gargara să fie foarte pro­fundă. După gargară, în­ghițiți lichidul, iar 2 ore nu mâncați și nu beți alt­ceva. După câte­va zile cu acest tra­tament, din gât se vor des­prin­de niște fal­se mem­brane, ca niște fleg­me, ast­fel eliminându-se in­fecția lo­cală. Este bine ca și în gospo­dărie, la ciorbe, sa­late etc. să fo­losiți numai oțet de mere, fiindcă vă creează o imunitate sporită, iar amig­dalita de care suferiți nu se va mai acutiza. Am încercat acest tratament în fa­mi­lie, l-am recoman­dat și cunoscu­ților de-a lungul anilor, mulți dintre ei scă­pând de infecțiile din gât, de dureri reu­matice, indigestii etc. Vă doresc mul­tă sănătate și numai bine. Doamne ajută!

LAURA – București

2. Sunt o femeie în vârstă și am suferit și eu de amigdalită de câteva ori, dar nu am apelat la doctori niciodată. M-am vindecat prin automasaj la gât, în dreptul amigdalei bolnave. Masam bine, chiar dacă mă durea, apoi făceam gargară cu puțin ceai de mușețel călduț, în care puneam antibiotic pisat. Înainte să faci gargara, amestecă bine ceaiul, astfel încât antibioticul să fie dizolvat. Gargara se face de câteva ori pe zi, numai cu ceai călduț. Să știi că amig­dalele sunt o barieră în calea micro­bilor și nu trebuie scoase decât în cazuri excep­ționale. Poți să faci trata­ment până stă vântul; dacă nu res­pecți anumite reguli, amig­dalita nu trece. Deci: să nu bei și să nu mă­nânci nimic rece. Când ieși din casă, să porți fular la gât, să fie aco­perite amigdalele bolnave. Afară să nu res­piri pe gură, că aerul rece infla­mează amigdalele. Dumne­zeu să-ți ajute să te vindeci!

ȘTEFANIA – Suceava

3. Inflamația amigdalelor cu­prin­de în cele mai multe cazuri și regiu­nile anatomice limitrofe (vălul pa­latin, faringele și laringele). Tre­buie acordată o atenție deosebită acestei boli pentru a se stabili con­duita tera­peutică optimă, în vederea înlătu­rării sau limitării efectelor și evoluției bolii, cunoscându-se faptul că, în for­mele mai grave, aceasta poate dege­nera în reu­ma­tism etc. Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să vă adresați unui medic specialist ORL, care vă va pre­leva exudat fa­ringian și apoi vă va face o an­tibio­gramă, insti­tuindu-vă astfel tratamen­tul cel mai eficient împo­triva agentului mi­cro­biolo­gic cauzal. Băieții mei s-au con­fruntat adesea cu această afec­țiu­ne, dar, în urma căutărilor și în­cercărilor disperate, am găsit so­luții eficiente de tratament.

* La cea mai mică jenă în înghițire, se va prepara un ceai concentrat din salvie (infuzie), care trebuie administrat sub formă de gar­gară de 2-3 ori pe zi. Este recomandat să se facă gar­gară timp de 7 zile. De asemenea, este bine să se în­ghi­tă câteva guri din această infuzie.

* Cura cu apă de mare proaspătă(10-12 zile consecutiv, de 2-3 ori pe zi, sub formă de gargară, completată cu briza marină) sunt eficiente în aceas­tă afecțiune. Apa de mare se recol­tează o sin­gură dată pe zi, dimineața, din locuri aflate cât mai în largul mării.

* Tamponarea amigdalelor și a regiunilor li­mitrofe cu albastru de metilen.

* Propolis (câte o linguriță) – de câteva ori pe zi, se mestecă în­toc­mai ca guma de mestecat. Sti­mu­larea imunității or­ga­nismului în special cu produse apicole, cu fruc­te și le­gume proaspete sub formă de sucuri.

* Atenție deo­se­bită la carențele de minerale ale organismului (în spe­cial lipsa calciului)! Îndepăr­tarea chirur­gi­cală a amig­da­lelor trebuie să fie ultima soluție, știut fiind rolul important pe care îl joa­că amigda­lele în apărarea or­ganis­mului. Băia­tul nos­tru, care făcea frecvent amig­dalită, apoi forma pul­tacee (cu pu­roi), a reușit du­pă aceste tra­ta­mente naturiste să se vindece complet. A­cum 6 ani, viața lui era un calvar. A­cum are 12 ani, iar boala nu i-a mai revenit.

VASILE T. – Ploiești

„Am glaucom avansat secundar” (Răspuns pentru CONSTANTINA – jud. Vaslui, F. AS nr. 1418)

Stimată redacție „Formula AS”,

Este minunat să poți ajuta pe cineva, chiar și cu un sfat! „Formula AS” ne oferă acest prilej de mulți, mulți ani, făcând acea punte nevăzută între oameni. Vă citesc cu plăcere și interes. Am avut sufletul îndoliat când a trecut în lu­mea drepților Sorin Preda, sau – mai nou – Bog­dan Lupescu, nemaipomenitul Bogdan, cu pana lui fermecată.

Să vă ajute și să vă ocrotească bunul Dumne­zeu în tot ce faceți!

Și acum răspunsul la întrebare:

Încerc să vă dau niște sfaturi din experiența mea în lupta cu această boală. Eu am glaucom la un singur ochi, de circa 2 ani (glaucom primitiv cu unghi deschis). Cred că e o moștenire pe linie maternă. M-am îmbolnăvit la vârsta de 80 de ani, pe fond de oboseală extremă și privare de somn, veghind și îngrijind – la acea dată – pe soțul meu, în ultimele lui luni de viață.

Mi-au fost de folos următoarele:

* Băi la șezut cu coada-calului (vezi Maria Treben, „Sănătate din farmacia Domnului”), pen­tru scăderea tensiunii intraoculare; în mod normal valoarea acesteia este de 20-22 mmHg, iar la mine ajunsese la 32 mmHg. Medicul specialist mi-a recomandat Cosopt – picături pentru reglarea aces­­tei tensiuni, dar eu folosesc Pilocarpină pică­turi (așa cum folosea mama mea cu mulți ani în urmă).

* Din alimentație să nu lipsească legume și fruc­te de culoare neagră, roșie și galbenă, cum ar fi: ardei gras, morcov, afine, coacăze negre, mure…

* Vitamine naturale (nu sintetice): A, B, C și E.

* Ore de somn: 7-8 pe zi.

* Fără televizor, fără telefon mobil, fără cuptor cu microunde.

* Fără cafea.

* Citiți recomandările din F. AS nr. 1403, ale d-nei dr. Irina Spuderca.

Vă doresc sănătate!

EUGENIA H. – Suceava, tel. 0230/53.12.88

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian