Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Cine și cum comunică în pandemie?

Când, în 2012, a îndrăznit să pună la îndoială anumite decizii luate de Raed Arafat, fostul președinte Traian Băsescu s-a trezit cu toată presa ostilă pe cap, cu tot USL-ul în stradă și cu facțiunile dure ale gale­riilor de fotbal asmuțite asupra Guvernului. Raed Ara­fat, cel care pusese bazele sistemului de urgență SMURD în România, era văzut ca un pro­fesionist veritabil, în contrast cu po­liticianismul de care era acuzat de ad­versari președintele Băsescu. Lumea anti-băsistă – tot PSD-ul și bună parte din PNL-ul de azi, pe atunci aliați – a ieșit în stradă, ca să apere profesionalismul și probitatea mo­rală a lui Raed Arafat. În câteva săptămâni, guvernul lui Traian Bă­sescu a plecat de la Palatul Victoria, președintele în­suși s-a retras, mai apoi, la capătul celui de-al doilea mandat, dar, ridicat pe valul de simpatie publică de atunci, Raed Arafat a rămas la vârful deciziei me­dicale din România, indiferent de cine s-a suc­cedat la putere. A fost, inclusiv, ministru al Să­nătății, în Gu­vernul Victor Ponta.

Între timp, o serie de crize, printre care accidentul aviatic din Apuseni, căderea elicopterului SMURD de la Siutghiol sau „cazul Colectiv” au erodat imaginea lui Raed Arafat. Abia venit la putere, ministrul de Interne Marcel Vela s-a poziționat dur față de Arafat, părând decis să-l schimbe din funcție, după care a făcut, fără nicio explicație, un pas înapoi. A venit criza sanitară, iar Raed Arafat s-a do­ve­dit a fi singurul din aparatul guver­na­mental care știa ce e de făcut: un om format la Urgențe era în me­diul său în situația de urgență de­cre­­tată în contextul pandemiei de COVID-19. În multe momente, chiar a fost singurul din „trium­vi­ratul” ce apărea seară de seară la televi­zor care reușea să comunice, clar și direct, cum stăm și ce e de făcut.

Lunile au trecut, stresul izolării și-a lăsat amprenta asupra societății, încrederea în personajele care ies la televizor din partea guvernului e în vădită scădere. România se pregătește să treacă printr-o nouă fază critică în pandemia de COVID-19. Granițele se închid una după alta în jurul nostru, iar marele pericol pentru noi toți îl reprezintă credibilitatea erodată a celor puși să ia măsuri și să le comunice populației. Și nu mai e vorba aici de politicieni, ci de specialiști veritabili. Timp de 30 de ani, sistemul medical din România nu a reușit să impună o figură mai convingătoare decât Ra­ed Arafat, dovadă că PNL-ul s-a înhămat la criza COVID cu Arafat la comandă. Acum, însă, Arafat a de­venit „țintă mare” pentru adversarii măsurilor de protecție sanitară impuse de Guvernul PNL. Cei care îl apăraseră împotriva atacurilor lui Traian Băsescu, marele public PSD-ist, în special, sunt chiar cei care îl atacă acum cu fiecare prilej. Întrebarea e: când aveau ei dreptate, când apărau profesionalismul doc­torului Arafat sau acum, când toată expertiza docto­rului Raed Arafat nu mai face doi bani pentru ei? Iar a doua întrebare este: cât va mai întârzia Guvernul înainte să scoată nume credibile în zona medicală și politică din România? Când va învăța, în sfârșit, să comunice la „nivel înalt”?

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian