Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

S.O.S. – Alergie la Ambrozie!

Foto: Shutterstock – 2

– Pe cât de armonios îi este numele, pe atât de periculos este polenul pe care îl răspândește. Atât de periculos, încât este consi­derat un risc pentru sănătate, iar planta este combătută prin lege –

Ambrozia – am auzit cu toții de ea și, mai ales, persoanele alergice, care sunt cele mai susceptibile la îmbolnăvire. Membră a clanului buruienilor, produce mari cantități de polen, începând de la mijlocul lunii iulie și până spre finalul lunii septembrie, iar în verile călduroase, cum este și cea de acum (în sudul țării, tem­peraturile au trecut de 35 de grade), polenul este dus de vânt la distanțe foarte mari.

În România, Ambrozia creș­te spontan, pe marginea drumu­rilor, a apelor, la marginea pă­durilor, pe terenuri neîntreținute, în grădini și parcuri neîngrijite, dar și în culturi de cereale și de floarea-soarelui, pe care le periclitează. În zonele montane nu crește. Este una dintre cele mai invazive plante de pe teritoriul ţării noastre, extrem de adaptabilă la condiţiile pedoclimatice.

Ajungând să fie considerată un risc de sănătate publică, a fost adoptată o lege și o hotărâre de guvern pentru combaterea sa (legea 62/2018; H.G. 707/2018). La un an de la adoptarea legii, un grup de persoane alergice la polenul Ambroziei au protestat pentru neaplicarea corespunzătoare a ei. Legea cere ca lucrările de combatere să fie efec­tuate între răsărire și apariția primelor inflores­cențe, până la data de 30 iunie a fiecărui an, iar în cazul reapariției focarelor de infestare, se reco­mandă efectuarea repetată a lucrărilor de comba­tere, pe întreaga perioadă a anului.

Cum arată Ambrozia, planta de care să ne ferim?

Ambrozie

Este foarte important să știm cum arată această buruiană, pentru a ne feri de ea.

Este o plantă cu talia de 50 -100 cm înălțime, chiar mai înaltă la maturitate, cu aspect de tufă, păroasă pe toată suprafața. Florile formează inflo­rescențe situate în vârful ramurilor, având forma alungită și compactă, asemănătoare unui spic.

Polenizarea este realizată cu ajutorul vântului, prin răspândirea grăunciorilor de polen. O singură plantă matură poate elibera în atmosferă câteva miliarde de grăunciori de polen și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germi­na­tive până la 40 de ani! În felul ei, o forță a naturii. Planta atinge perioada de maximă polenizare în lunile august – septembrie, dar se poate întinde și până la sfârșitul lui octombrie. (Ambrozia nu trebuie confundată cu Splinuța (Solidago virgau­rea), care înflorește în aceeași perioadă. Pe inter­net se difuzează imagini care fac această confuzie. Dar tot pe internet circulă și un videoclip care explică deosebirile dintre cele două plante.)

O alergie cu mare răspândire în rândul populației

Statisticile arată că în România, alergia la Ambrozie atinge aproxi­ma­tiv 5,35% din populația activă, cifră comparabilă cu cea pentru diabetul zaharat.

De obicei, alergiile la polenul de Ambrozie apar după 3-4 ani de expunere, astfel că simp­to­mele se instalează la copiii cu vârsta de cel puțin 4-5 ani. Există însă și cazuri de alergie la Am­brozie la copii și mai mici.

Care sunt manifestările alergiei la Ambrozie?

Cel mai frecvent, manifestările sunt de tip rinită alergică, cu afectare și la nivelul ochilor (conjunc­tivită) și pot avansa la astm alergic, dar pot apărea și simp­tome cutanate.

Apar și mâncărimi ale na­sului și ochilor, strănut în salve și lăcrimare, secreţii nazale apoase sau nas înfundat, sen­zație de mâncărime în gât și la nivelul ochilor, iar în cazul evoluției spre astm, accese de tuse, dificultate în respiraţie. Simptomele cutanate sunt de tip urticarie, care afectează mai frecvent zonele nasului, gurii, ochilor, dar și zona genitală și membrele.

Este important să apelăm la medic?

Da, este foarte important să apelăm la medicul alergolog, pentru că alergia poate să avanseze până la manifestări grave, amenințătoare de via­ță, precum șocul anafilactic, cea mai severă formă de reacție alergică, cu debut brusc, neașteptat, și tablou clinic deseori dramatic.

Cum ne protejăm

* Nivelurile de polen sunt cele mai ridicate di­mineața, prin urmare trebuie să evităm expunerea la polen în acest moment al zilei.

* Utilizăm aparate de aer condiționat cu filtre, închidem ferestrele, reducem timpul petrecut în aer liber.

* Nu uităm că polenul poate fi adus în casă și prin intermediul hainelor, părului sau poate fi transportat de animalul de companie.

Protecție prin gemoterapie și fitoterapie

Farm. Carmen Ponoran

Ne poate proteja eficient produsul fito-gemoterapic Alectra-spray cu efect de cor­tizon natural – produs original Plantextrakt, cu ingrediente active 100% naturale. Are în compoziție extract din muguri de Coacăz negru și extract din rădăcină de Astragalus membranaceus.

Coacăzul negru conține o serie de com­puși bioactivi cu acțiune antiinflamatoare și antialergică. Pornindu-se de la datele științi­fice existente privind acțiunea acestei plante, la noi în țară au fost finalizate în ultimii 4 ani două teze de doctorat, realizate de un medic și un farmacist. Doamna dr. Mihaela Orodan din Arad, medic primar Medicină de Urgență, după ce s-a convins de efectele benefice ale Coa­căzului negru în cabinetul său de terapii comple­mentare, a dorit să înțeleagă mai bine de unde vine forța lui, astfel încât, în colaborare cu cer­cetători de la facultăți din Cluj-Napoca și Bucu­rești, a întreprins o serie de studii fitochimice, farmacologice și clinice.

Tot la Arad, la Facultatea de Farmacie, doam­na farmacist Elisabeta Chișe, în colaborare cu alți cercetători și cu Departamentul de Cercetare Plantextrakt, con­dus de conf. dr. chim. farm. Neli Olah, a realizat cercetări pluri­disciplinare, pornind de la mi­croscopie fotonică și electro­nică și continuată cu alte tipuri de studii, pentru explicarea me­canismelor de acțiune și co­re­larea acestora cu efectele biolo­gice observate sau demonstrate, în vederea susținerii indicațiilor terapeutice.

Acțiunea Coacăzului negru este completată în formula Alectra cu cea a extractului din rădăcină de Astragalus mem­branaceus, cu efect adaptogen, de reechilibrare a organismului, fiind o legumi­noasă folosită în mod tradițional în afecțiuni aler­gice în China, Japonia și Coreea. Studii clinice rea­lizate în ultimii ani cu extractul de Astragalus au evidențiat eficiența acestuia și în cazul alergiei la Ambrozie.

Cum se va administra Alectra?

Pentru cei care suferiți an de an, pe perioada expunerii la polenul plantelor, inclusiv în cazul alergiei la Ambrozie: administrați în mod consec­vent Alectra, cu 2 săptămâni înaintea apariției polenului. Preparatul le este recomandat adulților și copiilor peste 12 ani, câte 3-5 pufuri, de 2 ori pe zi, direct în gură. Pentru copiii mai mici, reco­mandăm Extractul din muguri de Coacăz negru, care se poate administra de la vârsta de 1 an.

În cazul în care apar primele semne ale aler­giei la Ambrozie, nu întârziați să mergeți la me­dicul alergolog. Alectra poate fi administrată în continuare, până la obținerea unei recomandări medicale, dar și în paralel cu aceasta, pe perioada de expunere la alergeni.

Este important să creștem rezistența organis­mului, ce va avea ca rezultat și reducerea reactivi­tății la alergeni (fie că ne referim la polen, praf de casă sau alți alergeni), iar Alectra, administrat în cure de două luni, de două ori pe an, ajută orga­nismul să facă față acestor provocări.

Vă dorim să treceți cu bine sezonul alergiei la Ambrozie, cu încredere în puterea de reechilibrare pe care o poate aduce gemoterapia și fitoterapia.

Farm. Carmen Ponoran – Director științific Plantextrakt

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian