Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

CREȚIȘOARA – (Iarba Maicii Domnului)

– Este o plantă de o frumusețe aparte, cu frunzele rotunjite și în­crețite, de unde și numele ei. Magia îi vine însă de la picăturile de apă pe care le ține ca-n palmă, strălucind asemenea unor cristale, în care se reflectă lumina soarelui. Înfățișarea aceasta „diamantină” a Creți­șoarei te face să simţi un „ceva” enigmatic în prospețimea ei verde, un „ceva” care este incredibila sa forță vindecătoare, căci este unică – nu doar prin frumusețe, ci și prin utilitatea ei, într-o grămadă de boli –

Denumirea științifică a Crețișoarei este Alchemilla vulgaris, iar în popor mai este numită și Iarba Maicii Dom­nu­lui, Acoperământul Maicii Domnului, Iarba fe­meilor etc. Multe dintre numele sale vin din me­dicina monastică, unde Creţişoara este consi­derată a fi purtătoarea harului vindecător al Mai­cii Dom­nu­lui. În vremurile pre-creştine, se spu­nea că zânele vin la revărsatul zorilor ca să presare cu mâinile lor fermecate picăturile de rouă de pe frunzele Cre­ţişoarei. Fiind sub pro­tecţia zânelor, această plantă ar fi avut darul reîn­tine­ririi şi al vinde­cării, mai ales asupra fe­mei­lor.

Descrierea plantei

Este o plantă perenă (rădă­cina ei dormitează iarna în pă­mânt), de 40-50 cm înălțime, familiară în zonele sub-mon­tane și montane. Înflorește în iu­nie și iulie, perioadă în care este și recoman­dată recol­tarea sa. O gă­sim mai ales la margini de pă­dure și pe fânețele umede. Crețișoara este mare iubi­toare de soluri mlăștinoase, crescând din abun­dență în verile ploioase și calde.

Recoltarea

Se taie tulpinile înflorite, cu tot cu frunze, dar fără rădăcini, pentru ca planta să se poată rege­nera după culegere. Tulpinile sunt destul de re­zis­tente, aşa încât este util un cuţit. Planta se poate folosi proas­pătă sau uscată. Uscarea se face în strat subţire, în locuri umbroase şi foarte bine aerisite. O dată pe zi, ea trebuie întoarsă, mai ales dacă în locul de uscare aerul nu circulă suficient. Terme­nul de valabilitate al plantei uscate este de maxi­mum doi ani.

Moduri de administrare

Pulberea de Crețișoară

Este foarte eficientă pentru oprirea sângeră­rilor menstruale abundente, dar și ca adjuvant con­tra hemoragiilor interne. Se obține prin mă­ci­­narea fină, cu râșnița electrică de cafea, a plan­tei uscate. Pulberea astfel obținută se depozitează în borcănele închise ermetic, în locuri ferite de lu­mină.

Administrare: câte o jumătate de linguriță – o linguriță rasă, de trei-patru ori pe zi, în cure cu o durată de până la trei luni. Pentru tratarea unor afecțiuni acute, cum ar fi infecțiile gastro-intesti­nale sau hemoragiile, se pot lua și 6 lingurițe pe zi, dar pe o perioadă care să nu depășească 7 zile.

Infuzia combinată de Crețișoară

Este foarte bogată în taninuri și cam ne­plăcută la gust. Se folosește mai ales extern. Se prepară folosind extracția la rece, combinată cu cea la cald, astfel: patru-șase lingurițe cu pulbere de frunze de Crețișoară se macerează 8 ore, într-un sfert de litru de apă, după care se filtrează, iar preparatul ob­ținut se lasă deoparte. Planta ră­ma­să du­pă filtrare se opărește cu în­că un sfert de litru de apă, după care se lasă să se ră­cească și se strecoară. În fi­nal, se combină ma­ceratul anterior obținut cu infuzia.

Administrare: infuzia com­­binată se folosește ex­tern, pen­tru spălături vagi­nale (cu iri­gatorul), care, fă­cute de două ori pe săp­tă­mână, stopează can­dida și fa­vo­rizează cicatri­zarea e­ven­tua­lelor răni (inclu­siv pe col). Băile de șezut se folo­sesc pentru prevenirea și com­baterea prolapsului uterin și herniei inghi­nale. Acest remediu este un puter­nic astringent, cicatrizând și tonifiind țesuturile.

Tinctura de Crețișoară

Se obţine astfel: se pun într-un borcan cu filet 20 de linguri cu pulbere de frunze de Crețișoară, peste care se toarnă două căni (în total 500 ml) de al­cool alimentar, de 50 de gra­de. Se închide borcanul er­metic și se lasă la macerat vre­me de două săptămâni, într-un loc căldu­ros, după care se filtrează, iar tinc­tura rezultată se pune în sticluțe mici, închise la cu­loare.

Administrare: se ia, de patru ori pe zi, câte o lin­guriță diluată în puțină apă. Curele durează 4-12 săptă­mâni și sunt recomandate mai ales ca efect preventiv. Contra afec­țiunilor grave, se recomandă ex­trac­tul, care este mult mai puternic.

Extractul de Crețișoară

Se obține din tinctura de Cre­ți­șoară, prin evaporarea completă a alcoolului. Aceasta va conduce la obținerea unei pulberi fine, extrem de bogate în principii active complexe și perfect asimilabile de organismul uman. În magazinele naturiste, găsim acest extract, combinat în pro­porții egale cu planta integrală, în capsule. Pro­dusul se numește CREȚIȘOARĂ EXTRACT și se admi­nistrează conform prospectului. De regulă, se iau câte 200-400 mg de extract de Crețișoară, de două ori pe zi, dimineața și seara.

INDICAȚII TERAPEUTICE

Crețișoara și fertilitatea feminină

Acum două decenii, am avut privilegiul de a-l întâlni pe unul dintre cei mai mari farmaciști din România, Horia Bucur. Domnia sa mi-a re­latat că în zona Alba, în care profesa, o mulțime de copii erau botezați Horia, un semn de profundă recunoștință din partea femeilor care reușiseră să aducă pe lume copii ca urmare a tratamentelor cu Crețișoară prescrise de d-l farmacist.

Crețișoara facilitează procrearea și ducerea la termen a sarcinii, prin trei acțiuni fundamentale:

* Reglatoare hormonale – reglează men­strele și ovulația.

* Tonice uterine – ajută, foarte important!, la prevenirea avortului spontan, chiar și după mai multe sarcini pierdute.

* Reglatoare ale proceselor trofice în zona vulvo-vaginală.

Crețișoara, de altfel, este printre puținele re­medii eficiente contra endometriozei, o afecțiune caracterizată de prezența unor fragmente de mu­coasă uterină (endometru) în afara localizării ei normale, una dintre principalele cauze ale infer­tilității.

Mod de administrare:

Intern, se administrează extractul de Creți­șoară, câte două capsule, de două-trei ori pe zi, în cure de 2-3 luni, urmate de 14-28 de zile de pauză, după care tratamentul se reia. Această terapie este eficientă și pentru femeile la care infertilitatea apare pe fondul menstrelor nere­gulate, al tulburărilor hormonale de după înceta­rea tratamentului cu anticoncepționale sau al ova­relor polichistice.

Extern, contra glenei ostile și endometriozei, se fac spălături vaginale cu infuzie combinată, cu ajutorul irigatorului. Infuzia combinată (apro­ximativ 100 ml) se introduce în vagin, unde se ține vreme de minimum 10 minute, așa încât prin­­cipiile active ale plantei să poată fi absorbite prin circulația periferică.

Crețișoara și menopauza

Cura cu această plantă reduce, până la eli­minarea completă, simptomele de debut ale me­nopauzei, cum ar fi bufeurile de căldură, trans­pirația nocturnă, hemoragiile menstruale ne­re­gulate sau prelungite, stările de nervozitate. Oda­tă instalată menopauza, Crețișoara previne tul­burările cardiace și hipertensiunea. De ase­menea, previne și tratează pruritul vaginal sau prolapsul uterin.

Mod de administrare:

În cura internă, se iau zilnic câte 4 capsule de extract de Crețișoară, vreme de 3 luni, după care se face o pauză de 2-4 săptămâni. Dacă trata­mentul şi-a făcut efectul, iar simptomele s-au estompat, se poate continua cu doze de între­ținere, de 2 capsule pe zi. Doar în cazul revenirii simptomelor neplăcute, doza de extract se va mări la valorile inițiale.

Extern – contra prolapsului uterin și mâncă­rimilor vaginale se fac, o dată la două zile, băi de șezut cu infuzie combinată de Crețișoară. Atât tratamentul intern, cât și cel extern, au efecte puternice, tonice uterine, prevenind prolapsul uterin. Sunt cunoscute cazuri în care acest trata­ment a funcționat nu doar profilactic, ci și ca terapie în sine, pentru ameliorarea acestei afec­țiuni.

Crețișoara și prevenirea demenței

Efectele promițătoare ale acestei plante au fost obiectivate printr-un studiu făcut în anul 2015, sub conducerea cercetătorului român Ele­na Negulescu. Acest studiu arată că principiile active din Crețișoară, împreună cu cele din Cre­țușcă (Filipendula ulmaria), au efecte de inhi­bare a enzimelor care produc degradările la nivelul creierului și, în final, demența. Ca trata­ment profilactic al dife­ritelor forme de demență seni­lă, se administrează pul­berile obținute din părțile aeriene înflorite ale celor două plante, combinate în proporții egale. Din acest amestec se ia câte o linguriţă, de trei ori pe zi, în cure de trei luni, cu o lună de pauză. Acest tratament este şi un bun adjuvant pentru prevenirea și tratarea episoadelor de depresie sau anxietate post-me­nopauză.

Crețișoara, tulburările menstruale și chisturile ovariene

Un studiu făcut în România, acum patru de­cenii, la Cluj-Napoca, sub conducerea dr. Petcu, arată că tratamentul cu Crețișoară are efecte foarte puternice pentru oprirea sângerărilor men­struale abundente. Apoi, Crețișoara are efecte reglatoare ale nivelului de estrogen și proges­te­ron. De aceea, este și o componentă importantă a tratamentului contra chisturilor ovariene, pre­cum și pentru tratarea tulburărilor (inclusiv de fertilitate) asociate ovarelor polichistice.

Mod de administrare:

Contra hipermenoreei, se administrează, din prima zi a ciclului menstrual, câte 3-4 lingurițe rase cu pulbere de Crețișoară pe zi, până la opri­rea completă a hemoragiei. Datorită acțiunii as­tringente a taninurilor din frunzele acestei plante, hemoragia este redusă considerabil.

Pentru echilibrarea hormonală de lungă du­rată, se recomandă cura cu extract de Crețișoară: câte 800 mg (aprox. 4 capsule) pe zi, în cure de 2-3 luni, urmate de 3-4 săptămâni de pauză.

Cura cu extract de Crețișoară este foarte bună și contra ciclului menstrual dureros (dismenoree) sau neregulat. Tratamentul face să dispară la menstruație senzaţiile neplăcute de balonare și de greutate în bazin, dar și crampele abdominale sau spasmele uterine.

Crețișoara și tratamentul cu anticoncepționale

Crețișoara este un excelent ajutor pentru fe­meile care renunță la trata­mentele cu anticon­cepționale. Atunci, în organismul femeii apar de multe ori dezechilibre hormonale majore, pentru care medicina alopată nu are trata­ment. O soluţie simplă şi foarte eficientă este tratamentul cu Cre­ţişoară, ad­ministrată sub formă de extract. De trei ori pe zi, dimineaţa, la prânz şi seara, se ia câte o capsulă cu extract de Creţişoară, în cure de două luni, urmate de 21 de zile de pauză, apoi tratamentul se poa­te relua. El reglează menstrele, previne apariţia unor tulburări cum ar fi hemora­giile menstruale prelungite, durerile de sâni, ac­neea etc. Extractul de Crețișoară ajută și la elimi­narea unor efecte secundare pe care le pot avea an­ticoncepționalele, cum ar fi infer­tilitatea sau tulburările emoțio­nale.

Crețișoara, colitele și diareea

Taninurile prezente în părțile aeriene ale Cre­țișoarei sunt un excelent ajutor contra proble­melor intestinale. Ele au o puternică acțiune anti­bacteriană la nivelul colonului şi, totodată, una astringentă. Aceasta înseamnă că înce­tinesc tran­zitul intestinal, opresc he­moragiile și ajută la ci­ca­trizarea leziunilor de la nivelul mu­coa­sei intes­tinale sau rectale.

Mod de administrare:

Ca tratament de ur­gență al diareelor acute, se ia o doză de şoc de 4-6 linguriţe cu pulbere de Cre­­ţişoară, în continuare luându-se câte o lin­gu­riţă, de trei ori pe zi, până la dis­pariţia simpto­melor. Acest tratament este şi un bun adjuvant în cazul en­terocolitelor și al colitei ulcerative (boala Crohn).

Crețișoara, fibromul uterin și nodulii mamari

Studii de caz, deocamdată izolate, arată că administrarea Creţişoarei în cure succesive duce la stoparea creşterii fibroamelor uterine sau chiar la scăderea în dimensiuni a acestora. Se admi­nistrează extractul de Crețișoară, din care se iau câte două capsule, de două ori pe zi, în cure de două luni, urmate de 15 zile de pauză, apoi tratamentul se reia. Aceste cure sunt recomandate și ca adjuvant valoros contra nodulilor mamari.

Mod de administrare:

Se fac cure de 3 luni, timp în care se administrează câte două capsule de Crețișoară, de două ori pe zi. Este un tratament care ajută, de cele mai multe ori, la stoparea creșterii nodulilor mamari. De ase­menea, scade intensitatea şi frec­venţa durerilor la nivelul sânilor, inclusiv înaintea și în timpul men­struației.

Contra afecţiunilor mamare, su­plimentar faţă de tratamentul in­tern, se aplică şi comprese pe sâni cu infuzie combinată de Creţi­şoa­ră. Se ţin minimum 60 de mi­nute pe zi.

Precauții și contraindicații la tratamentul cu Crețișoară

În caz de sarcină, tratamentul intern cu Cre­țișoară nu are contraindicații, fiind chiar reco­mandat în medicina populară pentru evitarea avortului spontan. Totuși, administrarea Creți­șoarei trebuie însoțită de supravegherea medicu­lui, în cazul femeilor însărcinate.

În cazurile de constipație acută, administrarea internă a pulberii de Crețișoară este contrain­di­cată.

În cantități mari, Crețișoara (mai ales pul­berea) va fi administrată la cel puțin 2 ore distanță de suplimentele ce conțin fier, deoarece taninurile din compoziția sa împiedică într-o anumită mă­sură asimilarea acestui oligoelement.

Crețișoara în formă de plantă uscată poate fi comandată de la firma Fares, online, la adresa https://fares.ro/ sau la tel. 0377.101.444.

Ex­tractul de Crețișoară sub formă de capsule se poate comanda de la laboratoarele DVR-Pharm, la adresa https://www.dvrpharm.ro/ sau la tel. 0736.270.998.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian