Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Cu poliția, de-a „boala oarba”

Acum câteva luni, când România se afla baricadată în case 23 de ore pe zi, Poliția se înstăpânise peste bulevar­dele și străzile din țară. În pu­ținele minute în care ie­șeai din casă după cum­părături, cu „decla­rația” la buzunar, erai literal­mente orbit de girofarurile ma­și­nilor de Poliție, care se în­ vâr­teau hipnotic, nimeni nu știe cu ce mi­siuni secrete – într-o țară, de altfel, absolut pustie. Dacă întârziai 10 minute la țigară, în fața blocului, ori dacă, uituc, nu com­ple­taseşi bine „declarația”, primeai amenzi de mii de lei. Că amenzile respective, date cu o imputabilă larghețe de organele de ordine, au fost ulterior anulate de Curtea Constitu­țională, e cu totul altă discuție: problema era felul în care Poliția înțelegea să își facă trea­ba, derapajul ei aproape natural spre dicta­tura forței. În plină stare de urgență, Poliția Română își tră­ia, în sfârșit, plenar, adevărata vocație!

A trecut starea de urgență, amenzile cele grase au fost șterse, iar Poliția a dispărut, pur și simplu, din peisaj. De la excesul de zel din timpul stării de urgență, s-a trecut la un „jemanfișism” tipic mediului public de la noi. Absență totală! Polițiștii au revenit „la ale lor”: la vânatul cu radare a șoferilor grăbiți, la oprirea mașinilor în trafic!

Într-un moment în care euforia relaxării riscă să ne întoarcă (așa cum se întâmplă deja în Barcelona și în alte zone din Occi­dent) la restricții mai dure, într-un moment în care guvernanții par neputincioși să articuleze un discurs cordial, de convingere, iar nu de amenințare, Poliția ar putea juca rolul de tampon între autorități și populație. Adică, să facă ceea ce vedem că fac forțele de ordine în țările civilizate, Italia, Spania, Anglia, unde sunt prezente peste tot și intervin, cu discreție și cu bun-simț, acolo unde recomandările de protecție sunt în­călcate. Li se adresează civilizat oamenilor, le recomandă să păstreze distanța sau le atrag atenția patronilor de restaurante, plaje sau terase să respecte recomandările sani­tare. Doar o prezență activă, preventivă și empatică. Ar fi prea mult pentru Poliția Română? Dar pentru jandarmii care – că tot vine iarăși ziua de 10 august – stau și le­nevesc de luni bune pe salarii întregi, în așteptarea bine-meritatei pensionări? Când e vorba să caftească protestatari pașnici, sunt primii la apel, când ar putea să pună un pic de ordine în zonele scăpate de sub con­trol, nu mai e treaba lor. Ei se pricep doar la împărțit de pumni și amenzi, nu la relațiile cu oamenii. Dacă Poliția nu se trezește mă­car în al 12-lea ceas, ar putea ieși serios și­fo­nată după criza sanitară.

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian