Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

BOLI METEO: MIGRENELE

– Schimbările bruște de vreme, cu variații mari de temperatură și presiune atmosferică, produc amețeli și dureri cumplite de cap. Dacă medicamentele pe care le luați nu vă ajută, recurgeți la rețetele populare, testate prin sute de ani de experiență –

Gesturi salvatoare

Foto: 123RF – 3

* Dimineața, pe nemâncate, se fierbe un pahar cu lapte, se amestecă cu un ou crud proaspăt și se bea fierbinte, timp de 7 zile.

*Accesul de migrenă poate fi oprit imediat după apariția durerii cu o clismă cu cafea. La 200 ml de apă clocotită se adaugă 3 linguri cu cafea măcinată (de preferat din boabe neprăjite sau de culoare deschisă). Se fierbe la foc mic, timp de 3 mi­nute, apoi la foc foarte mic, 12 minute. Se ră­ceș­te, se strecoară și se introduce clis­ma – care nu trebuie ținută mai pu­țin de 5-10 minute. Metoda aceas­ta se folosește nu numai pen­tru ame­liorarea dure­rilor de cap, ea având un efect în diferite situații. Stimu­lează plexul solar, funcțiile ficatu­lui, colecis­tului, glandelor su­prare­nale, ajută la eliminarea toxi­nelor din tractul intestinal, îmbu­nătățește starea bol­navilor de ră­ceală (mai ales la începutul bolii, când apar primele simptome).

* În timpul durerii acute de cap, ajută și presarea frunții de sticla geamului (pentru înlăturarea elec­tri­cității statice). Același efect se obți­ne și prin presarea corpului de tulpina unui stejar sau mestea­căn. Este bine să beți și un sfert de pahar cu suc proaspăt de coacăze negre, de trei ori pe zi, sau câte un pahar cu apă fierbinte cu o linguriță cu miere.

* La persoanele cu stomacul bolnav se poate ca durerea să apară nu la stomac, ci în frunte, dea­supra sprâncenelor. În cazul acesta, timp de o lună, se bea ceai dintr-un amestec de flori de liliac (de prefe­rință de culoare albă) și pelin, în cantități egale. La un pahar cu apă clocotită se pune o lin­guriță cu amestec. Se bea în timpul zilei.

* Durerea constrictivă din zona cefei apare în caz de hipertensiune arterială. În cazul acesta, ajută un pahar cu ceai dulce concentrat, o ceașcă cu ca­fea și un păhăruț cu coniac sau rachiu, după care bolnavul trebuie să stea în pat 30 minute, sub o pla­pumă groasă.

* Durerile în zona cefei sunt provocate de osteo­condroza cervicală. Pentru eliminarea durerii, în acest caz se folosește masajul și frecționarea zo­nelor de la ceafă și până la umeri, dar mai ales după urechi, timp de 10-15 minute.

* Pentru micșorarea durerilor din zona cer­vicală, vreme de 7 zile pe lună, înainte de culcare, se aplică o bucățică de carne de pește proaspăt, în zona vertebrei a VI-a. Ajută, de asemenea, și con­su­marea de 150-200 g de scrumbie.

* Durerile provocate de surmenaj și nevroză trec dacă bolnavul bea câteva picături de valeriană, apoi stă în cada cu apă caldă în care se adaugă un pahar cu sare sau cu extract de pin.

* Dacă durerile au legătură cu tensiunea intra­craniană, se prepară un ceai din 7-8 crenguțe de dud tăiate mărunt, care se fierb într-un litru de apă timp de 10 minute şi se lasă o oră în termos. Se beau câte 3 pahare pe zi, în loc de apă, timp de 2-3 luni.

* Dacă durerea este insuportabilă, puteți folosi și o metodă rapidă: provocarea vomei, dar nu trebuie folosită prea des.

* Pentru reglarea tensiunii intracraniene, se bea suc de struguri (vara proaspăt, iarna pasteu­rizat) de trei ori pe zi. În primele zile se bea câte un pahar, apoi câte două, astfel încât pe parcursul unei luni să se ajungă la 3 l de suc pe zi. În timpul tratamentului nu se consumă mâncare grasă, carne, lapte, băuturi alcoolice.

* Puteți prepara și o fiertură din: valeriană (rădăcină), talpa-gâștei, mușețel, sovârf și coada-calului. O lingură de amestec se opărește cu 0,5 l de apă clocotită, se lasă acoperită până la răcire și se bea câte o lingură, de trei ori pe zi.

* La femei, durerile de cap pot fi provocate și de încălțămintea prea strâmtă sau de tocurile înalte. În cazurile acestea, se va aplica pe degetul mare al piciorului, pe partea lui interioară (unde el se atinge de al doilea deget), o bucățică de leucoplast cu boia de ardei, sau chiar o bucățică de ardei iute. Aici se află zona care răspunde de func­ționarea creierului și eliminarea durerilor de cap.

* Uneori, durerile de cap sunt provocate și de pieptenii din plastic care electrizează părul. Folosiți mai bine piepteni de lemn sau de os.

* Durerile de cap pot fi provo­cate și de parfu­muri și alte produse cosmetice cu miros pătrun­zător, de mișcările repetate provocate de mes­teca­rea gumei (care conduc la încordarea mușchi­lor), de lumina strălucitoare a soarelui și a becurilor puternice (care provoacă mijirea și încordarea ochi­lor).

* Ca măsură de prevenire a durerilor de cap, puteți folosi un procedeu foarte simplu: dimineața, când vă spălați, umeziți bine cu apă rece sau cu o bucățică de gheață adâncitura aflată la ceafă, în zona în care coloana vertebrală intră în cutia cra­niană. Pe locurile umezite nu vă ștergeți.

Soluții rapide

* Frunzele de liliac aplicate pe zonele dure­roase duc la dispariția rapidă a durerilor.

* Un pahar de suc de ceapă se amestecă cu un pahar de miere de albine și se consumă câte o lin­gură, înainte de masă.

* Se dau pe răzătoarea măruntă sau prin mașina de tocat 150 g de hrean, se amestecă cu 0,5 kg de portocale tocate, cu 300 g de zahăr și un litru de vin roșu. Amestecul obținut se fierbe pe aburi, într-un vas închis, timp de 1 oră. Se ră­cește, se stre­coară și se bea câte o jumătate de pahar la două ore după masă, sau când apar dureri. Se în­moaie un prosop în apă fier­binte și se înfășoară în jurul ca­pului, în așa fel încât să fie acoperite tâmplele.

* Imediat ce apare durerea, prepa­rați un pahar cu ceai negru foarte fier­binte, încălziți în ceai o linguriță și apă­sați cu ea pe aripa na­sului din acea parte pe care se simte durerea mai tare. După răci­rea parțială a linguriței, procedura se repetă. Apoi, cu lingurița din nou încăl­zită, se apasă pe lobul urechii din aceeași parte. Vârfurile degetelor se în­căl­zesc și ele de paharul cu ceai, după care se bea ceaiul.

* Se recomandă și o cură cu Kombucha (ciu­perca de ceai), timp de 30 de zile. Se beau nu mai puțin de 3 pahare cu ceai pe zi. Primul pahar se con­­sumă neapărat dimineața, pe nemâncate; restul, în timpul zilei.

* Rădăcină de ghimbir – 0,5-1 lingură cu pul­bere se infuzează în termos în 200 ml de apă clo­cotită, timp de 30 minute. Se bea de 2-3 ori pe zi.

* În lunile iunie-iulie se culege coaja de salcie căprească și se usucă. O linguriță cu coajă mă­runțită se infuzează în 200 ml de apă clocotită, până la răcire, într-un vas bine închis, apoi se stre­coară și se bea câte o linguriță, de trei ori pe zi, timp de 12 zile. Se face o pauză de 10 zile, după care se repetă încă 12 zile.

* Câteva fire de păr se răsucesc pe degetul ară­tător și se trage de pielea capului, de parcă ai vrea să o desprinzi de pe cutia craniană. Procedeul se repetă pe toată suprafața capului, de mai multe ori. Astfel, nu numai că se tratează durerile, dar se și depistează un loc unde se aude un sunet specific (un scârțâit), unde se localizează cauza durerii. Locul acesta trebuie frecționat cu orice preparat analgezic naturist sau de la farmacie.

* Dacă durerile de cap sunt provocate de sinu­zită, se ia un bulb de cyclamena (floare de cameră), se rade, se stoarce sucul și se amestecă cu aceeași cantitate de ulei. Se păstrează într-o sticluță, în fri­gider. Se toarnă câte două picături în nas o dată pe zi, după care stăm culcaţi pe o parte, pentru că apa­re o secreție purulentă. După 15-20 de minute, se spală gura și nasul cu 100 ml de apă în care se di­zolvă o jumătate de lingură cu sare și un sfert de lin­guriță cu bicarbonat de sodiu. Procedura se re­petă de câteva ori, până ce situația se ameliorează și durerile de cap dispar.

* Durerile de cap după beție se tratează cu sucul de la o portocală amestecat cu un ou crud, și băut imediat.

* Dacă durerile de cap sunt insuportabile, în­cer­cați o metodă bătrânească: preparați o fiertură concentrată de mărar și spălați-vă capul cu ea cât e foarte fierbinte. Acoperiți-l apoi cu un prosop încălzit și culcați-vă în pat timp de 1-2 ore. Repe­tați procedura de 2-3 ori pe zi.

* Inhalații cu aburi. Cantități egale de oțet de mere și apă se amestecă într-un vas și se pun pe foc până se ajunge la fierbere. Inspirați aburii timp de câteva minute, și durerea o să vă părăsească.

Rețeta se folosește în cazuri de dereglare a ten­siunii, suprasolicitare sau oboseală legată de ser­viciul încordat.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian