
Născut într-un sat basarabean de pe malul Nistrului, educat la cea mai importantă școală de teatru și film din Moscova, actorul, regizorul și dramaturgul Ion Sapdaru este, azi, un mândru locuitor al Iașiului și unul dintre cei mai prolifici și mai de succes artiști români, binecunoscut publicului din țară și din lume, în special prin filmele tinerilor regizori ai noului val. Ion Sapdaru a ieșit, ca noi toți, din starea de urgență și traversează starea de alertă, așteptând cu nerăbdare să se redeschidă sălile de teatru și să reînceapă filmările.
„E absolut teribil ce ni se întâmplă”
– Domnule Ion Sapdaru, cum v-ați petrecut pandemia?

– Mă amuză întrebarea. Îmi amintește de clasica compunere de la începutul fiecărui nou an școlar, „Cum mi-am petrecut vacanța”. Consider că întrebarea trebuie pusă la prezent. Nu cred că pandemia a trecut, cred că ne aflăm în plină pandemie și nenorocirea asta are să dureze încă mult și bine. Pentru mine, pandemia era un termen istoric, ceva de domeniul trecutului. Citeam în cărți despre dezastrele epidemice prin care a trecut omenirea, dangătul clopotelor în toată Europa, căruțele acelea încărcate cu victime ale ciumei sau holerei însoțite de ciocli cu făclii de rășină și măști cu formă de păsări răpitoare, vaietele muribunzilor condamnați la carantină, nopțile iluminate de ruguri sinistre… Citeam și mă cuprindea un fior „artistic”, dacă pot să mă exprim așa. Eram fericit că m-am născut în secolul XX, că știința a atins culmi inimaginabile, că suntem ocrotiți de medicina modernă. O injecție banală, și trăiește omul, frate, o sută de ani! Ei bine, n-a fost să fie așa! E absolut teribil ce ni s-a întâmplat! Dumnezeu sau altcineva ne-a arătat cât de infimi și jalnici suntem noi, „stăpânii lumii”. Un „viermișor” invizibil a reușit să inducă mai multă panică și zăpăceală în lume decât orice război cu arme nucleare sau convenționale. Iar toți premianții Nobelului s-au dovedit a fi neputincioși în fața unui virus trivial. Nu mi-a venit să cred că ni se întâmplă așa ceva, iar cel mai urât lucru era că nu mai aveam niciun scop. Sunt sigur că omul din alte vremuri traversa mai ușor timpurile acestea de restriște. Stătea în casă și aștepta cuminte să treacă pandemia. Sau se retrăgea în munți, cum făceau personajele din Decameronul lui Boccaccio, și se desfătau cu petreceri și povestiri galante. Omul modern însă e un „homo publicus”, toate activitățile lui sunt axate pe interactivitatea socială. Mi-a venit greu să mă obișnuiesc cu ideea că mâine nu am voie să ies pe stradă, să mă duc la teatru sau la filmări, să mă întâlnesc cu prietenii, să intrăm într-o cafenea să bem o cafea, să discutăm, să facem planuri, să repetăm… Și nu m-am obișnuit, evident. Dormeam la ore nepotrivite, mâncam la ore nepotrivite, serveam câte o porție zdravănă de otravă pe facebook, mă copleșise un fel de „dolce far niente” funest.
„Despre ce Dumnezeu să scrii, când afară umblă Moartea cu coasa?”
– A fost și ceva pozitiv în retragerea impusă de pandemie?

– Da, la început, în martie, când s-a dat stop la toate activitățile în teatru, mi-am zis că e o binecuvântare nesperată. M-am bucurat că o să am timp pentru citit, că o să văd filme, că o să mă gândesc la spectacolele pe care vreau să le fac, că mă apuc să scriu o piesă nouă… Nu vreau să spun că am vegetat, dar nici mare lucru nu mi s-a întâmplat. Tot ce citeam mi se părea desuet, filmele pe care le vedeam erau penibile, spectacolele la care mă gândeam erau stupide, iar de scris… Despre ce Dumnezeu să scrii, când afară umblă Moartea cu coasa și nimeni n-o poate opri? Noroc cu spectacolele date pe net de marile companii teatrale europene. Cât privește prestațiile actorilor din România, poezelele citite în bucătării, dimineața, cu ochii cârpiți de somn, monoloage spuse în halate scămoșate, cu părul vâlvoi… astea au fost așa, micile monstruozități ale unui mare teatru. Dar retragerea din tumultul zilnic a fost, într-un fel, și benefică. Am stat mult timp cu ai mei. Am descoperit cu stupefacție că am un băiat mare, care până mai ieri parcă mi se încurca printre picioare, iar acum cântă din ce în ce mai bine la chitară bass, îl adoră pe Tarantino și mai vrea să se și dedice paleontologiei, pentru că, vezi Doamne, în România încă nu s-au făcut studii complexe în domeniul paleozoologiei, iar în ceea ce privește săpăturile cu fosile de dinozauri, acolo chiar e o delăsare crâncenă…
„Taximetriștii mei”
– V-a fost dor de taximetriștii ieșeni cu care aveți o grămadă de povești?

– Desigur că mi-a fost dor. Rubrica de pe Facebook care se numește „Taximetriștii mei” am deschis-o acum câțiva ani. Călătoresc destul de des cu taxiul, sunt un leneș incurabil. Am descoperit printre ei adevărați filosofi nativi. Au contact cu o mulțime de oameni, sunt informați, fac politică și au aprecieri uluitoare, au un umor special, de parcă ar fi cu toții strănepoții lui Creangă. Mulți mă cunosc și îmi furnizează povești delicioase, cu ei înșiși, cu viața de noapte a Iașiului, cu crime, prostituate, vedete pe care le-au dus la aeroport, îmi spun anecdote fără perdea… Și toate acestea, povestite într-un ritm alert, calculate să se termine la destinație. Eu doar trebuie să fiu ochi și urechi ca să le înregistrez în minte. Au fost cititori care m-au acuzat că le inventez și a trebuit să mă jur că nu fac asta, poate doar le stilizez nițel. Prima poveste pe care am postat-o a fost cu un taximetrist care m-a luat de la teatru și s-a simțit obligat să converseze cu mine mai elevat. Am discutat de unele, de altele. S-a plâns că în ultimul timp nu merge des la teatru, cu vremurile astea vitrege. La un moment dat, trecem pe o stradă cu gropi, săpături pe margine, moloz… Desigur, înjuram primăria, înjuram drumarii, guvernul nenorocit… Și, la un moment dat, taximetristul meu face ofticat un comentariu: „Eee, ce mai, vorba lui Caragiale!”. Eu ciulesc urechile. Aștept, dar „vorba” nu mai venea. „Care vorbă?”, întreb, intrigat, după vreo două minute. Taximetristul răspunde: „Oricare”. Cum să nu-ți fie dor de oamenii aceștia?
– Care e cea mai nouă poveste pandemică, cu taximetriști?
– Iat-o: acum nu mai ai voie să stai alături de șofer, trebuie să stai în spate. Toți taximetriștii și-au improvizat paravane între ei și călători. De plexiglas, de plastic, folie etc. Ieri, merg spre Ateneu, mă sună cineva și, nu știu cum a apărut în discuție replica cu cizmarul fără cizme. Și am început să ne întrecem la telefon cu comparațiile. „Ca tâmplarul fără ușă”, zic eu. „Doctorul fără plic”, zice amicul meu la telefon. „Țăranul fără pământ”, „romul fără cuțit”, „aviator fără parașută”, „prostituată fără pește”, „polițist fără pulan”, „rusul fără vodcă”… Taximetristul meu trage cu urechea, surâde și el. „Taximetrist fără rest”, zic eu, în glumă. Îl văd în oglinda retrovizoare că se încordează nițel. Apoi ajungem la Ateneu, bag mâna prin folia găurită, dau banii, primesc rest. Îi mulțumesc. Și când să cobor din mașină, taximetristul îmi zice: „Auziți, dar ce ziceți de… actor fără talent?”. Am râs, dar m-am încordat nițel.
„Comedie fără spectatori? Foarte trist”
– Cum este teatrul post-pandemie?

– Nu știu ce să zic. Când s-a dat relaxarea din luna mai, am revenit la Ateneul din Tătărași, unde am finalizat „Farmazonul din Hârlău”, montare pe care am început-o în februarie. Am fost precauți, am repetat cu măști, eram bucuroși că putem în sfârșit să repetăm, dar era al naibii de frustrant. Mai ales că premiera am dat-o fără spectatori. Comedie fără spectatori. A fost foarte trist. Mai am două proiecte suspendate din cauza covidului, aștept să văd ce vor spune directorii la toamnă. Am văzut câteva ,,momente teatrale” jucate pe lângă teatru, prin parcuri, în spații deschise improvizate și nu am fost foarte încântat. L-am întrebat pe un cunoscut, mare iubitor de teatru, cum i se par spectacolele astea. „E ca naiba”, mi-a zis. „N-am înțeles nimic, că se auzea muzica de la o terasă și unde mai pui că erau și mulți țânțari”. Dar eu zic: bine că e și așa. Să nu ne așteptăm la mari performanțe artistice în condițiile astea, că nu vor fi, dar cel puțin vom supraviețui. Sper. Cineva spunea că după pandemia asta, de fapt după experiența asta traumatizantă, teatrul nu va mai fi ce a fost. Oare?
„Măreția teatrului rus a apus”
– Ați avut, de curând, o premieră la Moscova. Despre ce e vorba?
– La Teatrul „Luna”, un teatru înființat în anii ‘90, după căderea URSS, s-a jucat piesa mea „Zgomotarul”, regizată de Alexandr Rihlov. În rolul principal, celebrul actor rus Oleg Marusev. „Zgomotari” erau numiți sonorizatorii din vremurile apuse ale teatrului acela frumos, când toate sunetele din spectacole se făceau live. Eu am apucat să văd într-o magazie instalațiile acelea ciudate, tobe uriașe umplute cu pietricele, „copite din lemn”, table late, de zinc, roți gigantice, căzi umplute cu apă, scândură pentru împușcături, instalații pentru vânt, valurile mării, ploaie, tunete… Aceste mașini infernale, mânuite cu iscusință de Zgomotari, creau o coloană sonoră divină spectacolelor de altădată. Piesa mea este povestea unui astfel de Zgomotar, ajuns la bătrânețe, singur și uitat de toți, care vine într-un studio ultramodern de înregistrări și dorește să înregistreze un spectacol despre viața sa, povestită doar prin zgomote făcute de el. Și în final, încearcă să se sinucidă în direct. Piesa, spune presa rusă, a avut succes, a și fost nominalizată la premiile de teatru „Steaua teatrală – 2020”. Așteptăm rezultatul. Eu n-am fost la premieră, din motive de Covid.
– Sunteți rodul școlii de teatru ruse. Care e diferența dintre teatrul rus și cel românesc?
– Nu pot să spun prea multe despre diferența dintre aceste două teatre, pentru că în ultimul timp, am văzut destul de mult teatru românesc și foarte puțin teatru rusesc. Mă mai documentez pe net, uitându-mă la spectacole rusești, care sunt urcate destul de târziu după premieră pe platformele de specialitate. Cu excepția câtorva spectacole ale lui Eimuntas Nekrosius (Dumnezeu să-l odihnească!), Rimas Tuminas, Lev Dodin, Dmitrii Crimov, Iurii Butusov, restul de reprezentații teatrale sunt neinteresante, se văd cu ochiul liber strădaniile (citește „scremetele”) zadarnice ale regizorilor de a epata cu orice preț. Montări fastuoase, nudism gratuit, actorie mediocră… Cam ca în teatrul românesc de azi. Dacă e să vorbim de diferența conceptuală, nu trebuie să uităm că marele teatru rusesc se sprijinea pe curentul literar al realismului critic practicat de marii scriitori ruși și pe celebrul sistem al lui Constantin Stanislavski care îi dă posibilitatea actorului să creeze personaje credibile. Aici este temelia măreției teatrului rus care, din păcate, a apus de mult. Teatrul românesc are o plămadă puțin diferită de cea rusească. Cred că teatrul românesc a fost mai deschis curentelor și formulelor teatrale moderne. Uneori au fost preluate creativ, alteori superficial.
– Spuneți-ne o poveste din timpul studenției, dar și din timpul lucrului cu artiștii ruși…
– Eram în anul 4, la clasa de actorie, la Institutul de Cinematografie din Moscova, VGIK. Am început să jucăm spectacolele de licență ale clasei de actori din Republica Moldova. Trebuie să spun că Institutul de Cinematografie are propriul studio de filme, „Kinostudia VGIK”, care funcționează ca o structură puțin independentă de facultate. Tarkovski, Shukshin, Koncealovski și alți mari cineaști și-au dat licența la acest studio. Tot în cadrul lui, pe o scenă dotată exemplar, se jucau spectacolele de licență ale secției de actorie. În primăvara anului 1989, într-o zi de vineri din martie, am jucat în premieră „Steaua fără nume”, cu un succes teribil, ținând cont de faptul că jucam în limba română. Eram fericiți și mândri nevoie mare. Apoi, euforici după succesul premierei, ne aprovizionăm de la magazinul „Vino-Vodka’’ cu cele trebuincioase, venim la cămin și îi ardem o beție din aia, apocaliptică. Ne-am trezit abia luni dimineață.
Cât despre actorii ruși, ei nu se deosebesc prea tare de cei români. Nu învață textul la timp, nu le place să facă figurație, vor numai roluri mari, bârfesc cu voluptate, întârzie la repetiții, citesc puțin, nu-și închid telefoanele, e o zbârnâială continuă la repetiții, sunt disperați după colaborări la tv sau în film, și aici îi înțeleg foarte bine… Dar sunt momente de grație în repetiții, când actorii ruși ating cote amețitoare de măiestrie, lucru pe care îl întâlnesc cam rar în teatrul nostru românesc.
„Actorul Sapdaru nu are voie să se întâlnească cu regizorul Sapdaru”
– Sunteți un actor preferat de mulți regizori mari. De ce ați simțit nevoia să faceți și dvs. regie?

– Nu sunt preferat de chiar foarte mulți regizori mari. Este adevărat că la Teatrul Național din Iași am lucrat cu câțiva regizori importanți din România, dar momentele acestea au fost rare și neînsemnate. În ultimii cincisprezece ani, am refuzat să joc în teatru din motive de sănătate, dar și pentru că regizorii mari care veneau să monteze la noi ori aveau niște proiecte abracadabrante, în care nu mă regăseam ca actor, ori timpul de montare al spectacolului era atât de scurt, că nu prea înțelegeam când am fi reușit să facem un spectacol ca lumea. Vă imaginați o tragedie de Shakespeare făcută în 18 repetiții? A fost un timp-record de repetiții și o perioadă tot record, cât a durat spectacolul: patru reprezentații! Am văzut că regizorii colaboratori își cam fac vacanța la Iași. Oraș frumos, trupă docilă, remunerație zdravănă, risc minim. Iar în cronici, în cele mai dese cazuri, oalele se spărgeau în capetele actorilor. Și atunci m-am decis să fac regie, să răspund eu în totalitate de spectacolul creat.
– Regizorul Ion Sapdaru cum se împacă cu actorul cu același nume?
– Greu. Paradoxul e că aceste două meserii sunt antagonice. Încerc pe cât e posibil ca actorul Sapdaru să nu se întâlnească nicăieri cu regizorul Sapdaru. Că ies scântei.
– Ați reînceput lucrul? Unde și în ce condiții?
– Teatrul nostru a început lucrul. Au fost mutate câteva spectacole în curtea teatrului, s-au pus bănci la distanță. Spectatorii vin la spectacole, dar mai mult din curiozitate. Am căutat și eu, pentru spectacolele mele, câteva locații prin Iași, dar nu am găsit, din păcate. La teatru se repetă câteva piese, eu îmi aștept rândul. Urmează să finalizez un proiect la Botoșani, apoi unul la Oradea. Dar, deocamdată, așteptăm să treacă epidemia.
– În ce spectacole vă poate vedea publicul și ce creații ale dumneavoastră se joacă și unde?
– La Teatrul Gruzin din Batumi, la Riga și Rezekne în Letonia, în Lituania, la Moscova, Kiev, Chișinău, Galați, Iași, Botoșani, Constanța, Tulcea. E vorba de spectacole pe care le-am montat, dar și de piese scrise de mine și puse în scenă de alți regizori. Se vor juca atunci când va trece pandemia, evident. Doamne ajută!
– Ce proiecte cinematografice aveți ?
– Sunt două filme în care am jucat și care nu au fost lansate încă din cauza pandemiei. „Berliner” – o comedie regizată de ardeleanul meu iubit, Marian Crișan, în care eu joc un fost ministru al Agriculturii ce își dorește să se facă europarlamentar. Este un film pe care l-am filmat integral la Salonta, „patria” lui Marian, un oraș cu oameni fascinanți. Al doilea film blocat este „Mireasa mortului”, făcut de Corneliu Gheorghiță, un regizor francez de origine băcăuană, excelent profesor de regie, la școala de film din Toulouse. În acest film am rolul unui românaș ticălos de la țară. Tipic pentru paleta mea de personaje cinematografice. Am dat un casting pentru un mini-serial englezesc în care trebuia să joc rolul președintelui Moldovei, un personaj fictiv, desigur. Filmările, din păcate, s-au suspendat din aceleași motive. Am mai primit câteva scenarii, dar erau despre pandemie și le-am refuzat.
– De ce vă temeți atât de tare de ea?
– Când e vorba de pandemie, nu-mi mai arde de glume. Nepotul meu s-a zbătut între viață și moarte, la propriu, trei săptămâni în spital. A rămas cu sechele. Fiul unei colege a venit de la facultate din Amsterdam cu covid și s-a chinuit o lună intubat. Am cunoscut pe cineva căruia nu i s-a permis să-și înmormânteze mama care s-a prăpădit din cauza virusului. Sunt foarte supărat pe această idee idioată promovată pe Facebook, precum că virusul nu există. Există și e mortal!