– Problemele podoabei capilare provoacă supărări dintre cele mai mari. Poluarea, alimentația proastă, stresul, diverse alte afecțiuni sunt numai câteva dintre cauzele incriminate. Cum le puteți rezolva, aflați parcurgând următorul chestionar –
* Care sunt greşelile întâlnite cel mai des
Mulți oameni folosesc prea mult șampon și, de asemenea, se spală, probabil, prea des pe cap. Din acest motiv, pielea capului se usucă și apare mătreața, care provoacă eventual și mâncărimi. Pentru ca scalpul să nu se degreseze prea tare, ar trebui să folosim cât mai puțin șampon cu putință și să ne spălăm mai degrabă rar, decât des. La fel de important este să folosim un produs mai delicat, care să conțină detergenți pe care pielea să îi suporte cu ușurință.
* Ne putem prepara singuri șamponul?
Pentru a obține o rețetă de bază, nu trebuie decât să topiți fulgi de săpun în apă clocotită. Dar, atenție: săpunurile naturale din plante produc un șampon care nu-i face deloc bine părului. După spălare, părul pare tocit și stă vâlvoi. De aceea, e bine să ne clătim după aceea, folosind o soluție acidă (acid lactic sau oțet).
* Vârfurile despicate reprezintă o boală a părului?
Părul sănătos nu este despicat. Dar de la o anumită lungime a părului încolo, despicarea abia dacă mai poate fi evitată, chiar și atunci când nu există o predispoziție în acest sens. Pentru că, cu cât mai mult crește părul, cu atât mai mult își pot face asupra lui efectul factori externi, precum lumina ultravioletă, aerul fierbinte al foehn-ului, vopseaua, smucirea și întinderea firelor. Pe măsură ce crește, orice păr devine, așadar, mai fragil. Cine vrea să evite despicarea vârfurilor ar trebui să opteze pentru nuanțatori în locul vopselei, să nu-și facă permanent și să poarte mereu o pălărie, atunci când stă la soare. Să se usuce pe păr cu aer călduț și să nu folosească decât arareori placa de păr sau ondulatorul.
Și ce putem face când părul a început deja să se despice? Într-o asemenea situație, sunt de ajutor produsele cosmetice pentru vârfuri despicate, care conțin de exemplu silicon, uleiuri sau pantenol, și cu ajutorul cărora mai putem amâna tăierea părului.
* Ce ajută împotriva părului gras?
Spălatul, desigur, chiar și zilnic, cu condiția să folosim un șampon cu acțiune delicată. Și amânarea spălatului ar putea, totuși, da roade. Glandele sebacee se adaptează și, după circa o săptămână în care nu ne-am spălat, nu mai produc decât foarte puțin sebum. În cazuri excepționale, când problema e deosebit de acută, ajută medicamentele care sunt utilizate și la combaterea acneei, pentru că reglează activitatea glandelor sebacee.
* Sunt plăcile de păr la fel de dăunătoare ca foehn-ul?
Chiar mai dăunătoare! Căldura excesivă îi dăunează părului, care e alcătuit de fapt dintr-o proteină. Și faptul că proteina se modifică atunci când e supusă unor temperaturi înalte poate fi observat dacă ne uităm la friptura din tigăile de gătit. Pentru a evita daunele, ar trebui să ne uscăm părul ținând foehn-ul ceva mai departe, astfel încât aerul care vine din el să nu fie atât de fierbinte. Când folosim placa de păr ca să ne întindem părul, nu mai putem să menținem o astfel de distanță. Nici asta nu-i priește structurii părului. Cine își întinde prea des părul riscă să-i provoace daune structurale, avertizează specialiștii.
* Putem folosi șamponul uscat pe termen lung?
Da. Asta nu dăunează nici părului, nici scalpului. Șampoanele uscate preiau sebumul și umiditatea la fel ca pudra folosită pentru bebeluși sau argila, iar apoi părul se piaptănă pentru a fi curățat. Dar reziduurile nu dispar complet, astfel încât, de obicei, după câteva folosiri, simțim o nevoie imperioasă să ne spălăm, pur și simplu, pe cap. Dacă aveți o reacție de tip alergic, ar trebui să clătiți imediat substanța din păr și să nu o mai folosiți altă dată.
* Există remedii naturale eficiente?
Da, mai ales uleiul din rădăcină de brusture și cel de cocos. Amândouă se recomandă tuturor celor care au părul foarte uscat și fragil. Cel mai bine e să vă dați dimineața un pic pe vârfuri, astfel încât părul să arate pur și simplu sănătos, nu și gras. Sau puteți îngriji cu ele pielea capului, lăsând ca uleiul să-și facă efectul peste noapte și clătindu-l apoi dimineața. Cine simte că are părul și scalpul de-a dreptul uscate după ce se spală pe cap ar trebui să facă o încercare. Mai ales dacă pielea capului mai dă și mâncărimi. Și ce e mai bine să folosim, ulei din rădăcină de brusture sau ulei de cocos? Efectul este același. Uleiul din rădăcină de brusture are avantajul că poate fi scurs ușor dintr-o sticlă și apoi întins pe păr, în vreme ce grăsimea de cocos este solidă la temperatura camerei (dacă sunt mai puţin de 25 de grade) și trebuie mai întâi încălzită în palme, până se lichefiază. Dar miroase mult mai bine.
* Este adevărat că ar fi mai bine să nu folosim silicon?
Da, măcar din motive care țin de protejarea mediului. Pentru că stațiile de epurare nu filtrează pe deplin siliconii din apele reziduale, iar substanțele pot ajunge în organism. Unii siliconi sunt otrăvitori pentru organismele acvatice și nu mai au voie, din luna februarie încoace, să fie integrați în anumite produse cosmetice care se îndepărtează prin clătire. În cosmeticele naturale nu se mai folosesc deloc siliconi. Părul arată mai voluminos, mai neted și mai sănătos, fără ca în structura lui să se fi schimbat ceva. În schimb, siliconii se prind atât de bine de firul de păr, încât adesea nu mai pot fi înlăturați cu una, cu două prin clătire, lucru care nu prezintă un avantaj. Pe termen lung, aceste substanțe se depozitează pe firele de păr și mai ales părul subțire devine apoi vizibil mai încărcat. Cine folosește zilnic șampoane sau balsam cu silicon va observa asta deja după câteva zile. Ca variante putem folosi uleiurile obținute din plante, care pot asigura și ele strălucirea și textura mătăsoasă a părului, ori pantenolul, care păstrează părul hidratat. Pentru a recunoaște siliconul pe etichetă, acordați atenție ingredientelor care se termină în „-con” sau „-xan” sau utilizați telefoanele inteligente. Aplicația „Codechek” indică numeroase ingrediente problematice. Pentru a face asta, nu trebuie decât să fotografiați codul de bare al produsului.
* Alimentația influențează părul?
Absolut! Mâncați bine, incluzând în alimentație suficiente vitamine și proteine și asigurându-vă astfel cisteina, acest element de bază al părului. Și nu transformați prea des ziua în noapte. Pentru că hormonul numit melatonină, care se formează mai ales în întuneric, joacă un rol în ceea ce priveșe creșterea părului. Studii individuale au arătat că îl stimulează. Nu doar lumina zilei, ci și cea electrică frânează producția de melatonină. De aceea, somnul suficient reprezintă, pentru a avea un păr frumos, un factor determinant. Între timp, au apărut pe piață seruri pentru păr cu melatonină (care se eliberează fără rețetă), care ar putea îmbunătăți creșterea părului și structura acestuia.
* Este mătreața provocată de o ciupercă?
Ciuperca Pityrosporum ovale joacă adesea un rol în această privință. De fapt, ea este complet inofensivă și se află pe pielea corpului și pe scalpul fiecăruia. Dar ea poate câștiga teren atunci când există prea mult sebum. Exact asta e problema în cazul eczemei seboreice, care afectează mai ales bărbații de vârstă mijlocie și se caracterizează prin apariția unor pete roșii pe față și pe pielea capului, și a unor cruste gălbui și unsuroase. În mod normal, nu poate fi vindecată, dar poate fi tratată cu succes în episoadele acute, în acest scop fiind folosite substanțe antifungice și antimătreață, eventual și creme sau geluri pe bază de cortizon. Alte cauze ale mătreții sunt, de exemplu, o formă rară a psoriazisului, care se manifestă pe suprafața capului (Psoriazis capitis), neurodermita, alergiile sau alte ciuperci care pot afecta scalpul. Mătreața poate fi însă și o simplă problemă sâcâitoare, de natură estetică, ce nu are la origine vreo boală. Atunci ea trebuie rezolvată reducând producerea ei cu ajutorul șampoanelor împotriva mătreții.
* Poate vopseaua de păr să determine apariția cancerului?
Nu. Nu există risc de apariție a cancerului din cauza vopselelor de păr, întrucât substanțele periculoase care ar putea face parte din compoziția acestora sunt de multă vreme interzise. În cazul culorilor acceptate în prezent, ele sunt complet inofensive, atâta timp cât le folosim conform indicațiilor. Produsele nu au grad de periculozitate toxicologic. Nici căderea părului nu ar avea nimic de-a face cu vopsirea acestuia. Cu o excepție: când se ajunge la o puternică reacție alergică, în urma căreia rădăcina părului e puternic afectată. Substanțele din vopselele de păr fac parte din cel mai des întâlniți declanșatori ai reacțiilor alergice. Acesta este motivul pentru care testul pe pielea din spatele cotului, recomandat în instrucțiunile de folosire, este util, chiar dacă nu este sută la sută sigur.
* Ajutor, îmi cade părul! Ce pot face?
Programați-vă la un consult de specialitate, cum sunt cele oferite de dermatologi sau clinicile universitare, și nu așteptați prea mult pentru a face acest pas. Cu cât începe mai devreme terapia, cu atât e mai promițător tratamentul. Deşi tratamentul cu minoxidil dă aproape mereu rezultate, el nu trebuie făcut însă înainte să ne prezentăm la un consult de specialitate. Un alt lucru care nu prea se dovedește util este să postăm pe portalurile medicale fotografii, în speranța unei prime estimări rapide din partea dermatologului (de pildă, contra sumei de 39 de euro pe Onlinedoctor.de).
* Ce se întâmplă în timpul consultului medical?
Mai întâi se clarifică dacă pacientul a suferit de boli grave sau a fost supus unor terapii dificile. Un factor important e și pe ce porțiuni cade părul, dacă e un proces difuz, care se întinde pe suprafețe mai mari, sau e un fenomen restrâns la anumite locuri. Cum arată părul la microscop? Pentru o tricoscopie sunt smulse 20 până la 50 de fire de păr, în scopul de a analiza rădăcinile și a vedea în ce fază se află diferitele fire. În cazul părului sănătos, peste 80% dintre fire sunt în faza de creștere, care durează între doi și șase ani, și în cadrul căreia părul crește cu circa un centimetru pe lună. Sub trei procente dintre firele de păr se află în faza de trecere și sub 20% în perioada de repaus, de două până la patru luni, la finalul căreia părul cade în mod natural. Prin intermediul tricoscopiei pot fi remarcate abaterile de la acest model și poate fi prognozat modul în care vor decurge lucrurile în următoarele luni. În funcție de cum decurge consultația, se poate recolta și sânge în vederea unor analize, pentru a se constata, de pildă, dacă pacientul are destul fier sau dacă valorile tiroidiene sunt normale. Sau dacă există alte indicii de boală. Una dintre cele mai des întâlnite forme de alopecie este cea condiționată genetic (alopecia androgenetică), care afectează atât bărbații, cât și femeile. Vasele de sânge care hrănesc rădăcina părului cu nutrienți se retrag. Ca urmare a alimentării insuficiente, părul cade. În cazul căderii părului pe o suprafață rotundă (Alopecia areata), de vină este sistemul imunitar. O cădere difuză a părului poate avea cauze multiple, de la deficitul de fier până la administrarea pastilelor anticoncepționale sau a altor medicamente care pot provoca alopecia.
* Ce rol joacă stresul?
Psihicul are o influență uriașă asupra părului. Despărțirile, hărțuirea, efortul excesiv, toate acestea pot face ca părul să crească mai greu, să devină mai subțire sau să cadă. Acest tip de alopecie debutează aproape mereu la patru luni după situația problematică ce a generat-o.
Dar legătura dintre păr și psihic se manifestă și în sens invers: dacă părul nu stă nicicum sau atârnă, având un aspect lățos, suntem posaci și nemulțumiți. Asta ar avea de-a face și cu faptul că, pentru cei mai mulți dintre noi, părul strălucitor și frumos este asociat cu o stare bună de sănătate. În plus, se pare că părul ne-ar exprima personalitatea, astfel încât, în zilele în care nu stă cum trebuie, trăim cu impresia că transmitem semnale greșite. Toate acestea pot conduce la așa-numitul fenomen Bad-Hair-Day: în zilele în care părul nu se lasă coafat, totul pare să ne meargă prost.
* Cum se tratează căderea părului
Pe cât posibil, tratăm problema care stă la baza alopeciei încercând o reglare hormonală sau depășind situația care a provocat stresul. Adesea se folosesc medicamente cu minoxidil, care se aplică pe pielea capului sub formă de spumă sau soluție. Minoxidilul dilată vasele de sânge, asigurând o mai bună alimentare a rădăcinilor părului cu nutrienți. Pentru bărbații cărora le cade părul din diferite motive, mai există o opțiune: pastilele cu finasteridă. Totuși, se bănuiește că medicamentul ar avea și efecte nedorite. De aceea este important să consultăm un medic înainte de a-l utiliza. Foarte promițătoare sunt medicamentele împotriva reumatismului, numite „inhibitori Jak”, care par să ajute mai mult decât orice altceva atunci când suferim de Alopecia areata (căderea părului din motive care țin de imunitate) dar, din păcate, tratamentele sunt extrem de scumpe: costă în prezent peste 10.000 de euro pe an.
* Putem cu adevărat încărunți peste noapte?
Pigmenții care-i dau părului culoarea nu pot cădea de pe lungimea firului de păr. Dar rădăcinile pot înceta peste noapte să mai asigure pigmenți noi, astfel încât nu mai crește decât păr alb și albim în mod prematur și accelerat. Printre situațiile în care poate să survină o asemenea problemă a rădăcinilor părului se pot de pildă număra infecțiile grave sau presiunile psihologice extreme. În cadrul acestui proces, celulele care produc pigmenți pier dintr-odată.