Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Leacuri indiene

Foto: Shutterstock – 2

– Despre remediile indiene, vechi de 4000 de ani, se spune că le-au fost date oamenilor de zei. Ele fac parte din Ayurveda, una dintre cele mai vechi terapii din lume. Încercați-le și dvs. puterea, dacă aveți necazuri de sănătate, pe care nu le puteți birui cu medicamente –

Busuiocul (Ocium sanctum)

Foto: 123RF – 2

Părți medicinale: frunze, flori, semințe și rădăcini.

Tuse, răceală, gripă: 10-12 frunze spălate și stri­vite și o linguriță rasă de ghimbir se prăjesc în­tr-o tigaie, la foc mic, până când frunzele se înmoaie. Se adaugă o cană cu apă și se fierb câteva minu­te. Se adaugă o linguriță de miere și se bea. – Se face infuzie din 10-15 frun­ze la două căni cu apă. Se bea cald. – Se stoar­ce su­cul a 10-15 frunze; se adaugă o linguriță de suc de ghimbir și o lin­gu­­riță de miere. Se amestecă și se consu­mă dimineața și seara. – Se folosește pudră din frunze de busuioc uscate, care se prizează pen­tru înlăturarea con­ges­tii­­lor na­zale.

Probleme digestive: se fierb 20 de frun­ze de bu­suioc în 250 ml de apă și se bea.

Inapetență: se mestecă 4 frunze de busuioc di­mi­neata, pe stomacul gol.

Probleme ale pielii: se face o pastă din câteva frunze proaspete și puțină apă. Se aplică pe zona afectată. Suplimentar, se consumă câte o linguriță de suc de frunze de busuioc zilnic.

Busuiocul proaspăt, pus în vază, ajută la împrospătarea aerului din locuință și alungă insectele.

Scorțișoara (Cinnamomum zeylanicum)

Foto: Dreamstime

Părți medicinale: scoar­ța, pudra frun­zelor uscate, uleiul din frunze, rădăcini sau scoarță.

Răceli, bronșite: se ames­tecă câte o linguriță cu scorțișoară, turmeric, ghim­­bir, piper negru, nuc­șoară și cui­șoa­re. Se adaugă trei lingurițe cu zahăr ne­ra­finat și se pisează până când se obține o pudră fină. Se consumă câte o linguriță cu pudră ames­tecată cu miere, de două ori pe zi.

Gripă: se fierbe o linguriță cu scorți­șoară într-o cană cu apă, la foc mic, până scade la jumătate. Se strecoară, se adau­gă miere și se bea cald.

Insomnie: se adaugă jumătate de lin­guriță de pudră de scorți­șoa­ră și o lin­gu­riță de miere la o cană de lapte cald. Se bea înain­te de culcare.

Gingivită: se fierbe o linguriță cu scor­țișoară în­tr-o cană cu apă. Se lasă se se ră­cească și se face gar­gară.

Regenerare ce­lu­lară: se face un ames­tec în părți ega­le (câte o lin­gu­riță) din scor­ți­șoară, nuc­șoară și frunze de dafin us­cate. Se pune amestecul într-o cană cu apă fier­binte. Conținutul se împarte în două și se bea pe durata zilei.

Tensiune nervoasă: se ia pudră de scor­țișoară atât cât se apucă cu degetele, se amestecă cu miere și se consumă înain­te de culcare.

Probleme ale pielii: se face o pastă din scorțișoară și suc de lămâie și se aplică zilnic pe locul afectat.

Dureri de dinți: se pun două pi­că­turi de ulei de scor­țișoa­ră pe o bucățică de va­tă și se aplică în jurul dintelui.

Stări de greață: se mănâncă puțină pudră de scorțișoară.

Cuișoarele (Syzygium aromaticum)

Părți medicinale: muguri uscați, ulei de cui­șoare.

Astm: se ames­­tecă 5 picături de ulei de cuișoare, o linguriță cu miere și un cățel de usturoi pisat. Se consu­mă îna­in­te de culcare.

Respirație urât mirositoare: se mestecă două cuișoare zilnic.

Indigestie: se prăjesc două lin­gurițe cu cui­șoare și se ada­u­­gă o cană cu apă fiartă. Se lasă să se în­moaie 30 de mi­nute. Se soar­be câte o linguriță, de patru ori pe zi.

Dureri mus­cu­la­re sau dureri de spa­te: se apli­că ulei cald de cuișoare pe zo­na afec­tată și se masează ușor.

Dureri de gin­gii sau de gât: se face gargară cu infuzie din cuișoare sau se mestecă patru cui­șoare.

Dureri de dinți: se aplică ulei de cui­șoare în jurul dintelui, pe gingie.

Stări de greață: se prăjește o jumătate de linguriță cu pudră de cuișoare, se ames­tecă cu o linguriță cu miere și se mă­nâncă.

În India, cuișoarele sunt mestecate împreună cu ierburi aromate și cu frunze de betel, pentru o respirație proaspătă și pentru a ajuta digestia.

Menta (Mentha spicata)

Părți medicinale: frunze, semințe, ulei extras din planta întreagă.

Probleme digestive (indigestie, flatulență, greață, diaree): se spală câteva frunze de mentă, se pun într-un bol, se adaugă puți­nă sare, 1-2 lingurițe cu suc de lă­mâie, o lingu­ri­ță cu coriandru și pu­țină pudră din se­mințe de chimion. Se adaugă puțină apă și se face o pastă. Se ia o linguriță din această pastă de două ori pe zi, înaintea meselor sau în timpul lor. – Se mes­tecă un sfert de linguriță cu semințe de mentă, apoi se înghit cu apă. – Se ames­tecă o linguriță cu suc de mentă cu o linguriță cu suc de lămâie și o lingură cu miere. Se consumă de trei ori pe zi. – Se bea ceai de mentă (o linguriță de frunze la o cană cu apă) sau lapte cald cu mentă.

Respirație urât mirositoare: se ames­tecă o linguriță cu suc de mentă în ju­mătate de cană cu apă. Se face gargară. – Se mestecă frunze de mentă proas­pe­te. – Se folosește pudră din frunze uscate de mentă, pentru curățarea dinților și a gurii.

Greață: se ține sub limbă o jumătate de lingu­riță cu pulbere de mentă, timp de 15 minute, apoi se înghite. – Se fierbe o linguriță cu mentă uscată și jumătate de linguriță cu nucșoară într-o cană cu apă. Ceaiul se bea călduț.

Coșuri și acnee: se pune puțină pastă de mentă (obținută din frunze zdro­bi­te) pe zona afec­tată sau se aplică frunze proas­pete pe coșuri și se lasă peste noap­te.

Diaree: se face un macerat din două lingurițe cu frunze de mentă uscate la 250 ml apă plată (se lasă la macerat 6 ore) și se consumă trei căni pe zi.

Chimionul (Chimionum cyminum)

Părți medicinale: fructe (semințe) us­cate.

Diaree: prăjiți 2-3 lingurițe cu semințe de chi­mion și măcinați-le fin. Adăugați câte un vârf de cuțit cu ghimbir, scorți­șoa­ră și piper. Ameste­cați-le într-o cană cu iaurt. Mâncați de două ori pe zi. – Ames­tecați câte o linguriță cu chimion, ghim­bir, scorțișoară și miere. Mâncați câte jumă­tate de lin­guriță, de trei ori pe zi.

Probleme digestive: fier­beți o linguriță cu chimion într-o cană cu apă. Adău­gați o linguriță cu suc din frunze de coriandru și pu­țină sare, pentru gust. Beți câteva zile, înainte de mese.

Oboseală accen­tua­tă: fa­ceți un amestec din câte o ju­mătate de linguriță cu chimion, coriandru, piper și linte. Fierbeți puțin într-o cană cu apă, adău­­gați sare și beți.

Flatulență: amestecați cantități egale de se­mințe măcinate de chimion, piper și ghimbir. Fa­ceți infuzie. Beți ceai cald de două ori pe zi, câ­teva zile la rând.

Insomnie: Presărați o linguriță cu pudră de chi­mion pe o banană tăiată în felii. Mâncați câte o porție în fiecare seară.

Stimularea lactației: amestecați o lin­gu­riță cu chi­mion cu puțin zahăr nera­finat. Beți cu lapte cald sea­ra, la culcare.

Coriandrul (Coriandrum sativum)

Părți medicinale: rădăcini, frunze, se­mințe, flori, fructe, ulei extras din planta întreagă.

Conjunctivite: se pun la colțurile ochi­lor câte două pică­turi de suc din frun­ze proaspete, diluat cu apă fiar­tă și ră­cită.

Tuse, răceală, gri­pă: se zdrobesc două lin­gu­rițe cu semințe de corian­dru și se adau­gă două lingurițe cu praf de ghimbir. Se pun într-o tigaie la prăjit, la foc mic. Se toarnă deasupra două căni cu apă. Se acoperă cu capac și se fierb câte­va minute. Se filtrează, se adaugă o linguriță cu miere (pentru gust) și se bea cald.

Dureri de cap: se face o pastă din se­mințe de co­­riandru usca­te și apă, care se aplică pe frunte.

Sângerări nazale: se pun în fiecare na­ră 5-6 pică­turi de ulei sau suc proas­păt de coriandru.

Probleme ale sinusurilor: se fierb 2-3 lin­guri cu semințe de coriandru într-un litru de apă și se fac inhalații.

Umflături: se aplică pe umflătură frun­ze de corian­dru umezite și zdro­bi­te. Con­comitent, se bea infuzie de coriandru (o linguriță cu semințe la o cană cu apă fier­bin­te).

Usturoiul (Allium sativum)

Părți medicinale: bulbul, uleiul de us­turoi.

Artroză: aplicați o pastă obținută din usturoi pisat, amestecat cu apă, pe zona afec­tată. Mâncați zilnic 1-3 căței de us­turoi.

Astm: fierbeți trei căței de usturoi pi­sați într-o cană cu lapte și beți înain­te de culcare. – Cu­rățați și zdrobiți un cățel de usturoi, fierbeți-l în jumătate de ceaș­că cu oțet din vin. Consumați rece, 1-2 lingurițe seara, înainte de culcare.

Probleme digestive: doi căței de usturoi zdrobiți se pun într-un pahar cu apă sau lapte cald și se consu­mă pe loc.

Febră: amestecați o lin­gură cu usturoi pisat cu o legătură de frunze de bu­su­ioc proaspăt, to­cate fin. Adăugați o cană cu apă și fierbeți la foc mic până când scade la jumătate. Consumați câte două lingurițe, de două ori pe zi.

Înțepături de insecte: se pisează doi căței de usturoi, se unge locul afec­tat, se lasă să acțione­ze timp de 10 minute și se clătește cu apă rece.

Reîntinerire: se mănâncă trei căței de usturoi zilnic sau se folosește usturoi cu regularitate în ali­mentație.

Sinuzite: amestecați o linguriță cu us­turoi pisat, o linguriță cu turmenic și două linguri cu miere. Consumați câte o linguriță zilnic.

Usturoiul este un afrodisiac natural și stimulează sistemul de reproducere.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian