Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Cum să ne ferim de pârjolul verii?

– Sfaturi reci pentru zile fierbinți –

– De parcă restricțiile impuse de pandemie nu ne-ar fi îndeajuns, trebuie să luptăm și cu arșița perpelitoare a verii, care face mercurul să explodeze în termometre. Ca să scăpați cu bine de zilele foarte calde, vă oferim câteva sfaturi răcoritoare, scoase din frigider –

Foto: Shutterstock

* Beți, beți, beți: Este un imperativ absolut atunci când crește tempe­ra­tura. În fond, prin trans­­pirație, organismul pierde foar­te mult lichid, care trebuie înlocuit. Beți apă mine­rală, ceaiuri de plante sau sucuri de fructe subțiate. Cei care trans­piră exagerat să încerce cu ceaiuri calde.

* Masaje reci: Dacă vreți să vă răcoriți repede, folosiți cuburile de gheață din con­ge­lator. Masați-vă ușor obrazul și decolteul cu gheață. La rece, porii se strâng imediat, iar pielea devine roz și proas­pătă. După masaj, ungeți-vă cu o cremă hi­dratantă.

* Duș călduț: În zilele extrem de căldu­roa­se, pros­pețimea absolută o puteți obține făcând dușuri călduțe! E drept că apa rece pare să răco­rească mai bine, dar numai în primul mo­ment, pentru că, conco­mitent, ea stimulează circulația sanguină. Urmarea: transpirație mai abundentă. După duș, lăsați pielea udă să se usuce la aer. Este un plus de răcoare.

* Siesta: Când soarele e sus de tot pe cer, re­duceți „mo­torul” și treceți la umbră! Pro­gramați-vă acti­vitatea fizică di­mi­neața sau seara. Un somn bun (nu lung) după masa de prânz, cu ven­tilatorul în priză, mo­bi­lizează energia consumată și vă face să vă simțiți în plină formă.

* Șervețele absorbante: Fața transpirată și nasul lucios au neapărată nevoie de șervețele absor­bante, care sug (ca o sugativă) grăsimea și transpirația, menținând tenul mat.

* Adio palme transpirate: O strângere „ume­dă” de mână este întotdeauna neplăcută, dar poate fi evitată. Un sfat bun pentru toți cei care au o asemenea tendință: în zilele căl­duroase, pulve­rizați-vă în palme un spray antitranspirant. În felul acesta, porii se îngus­tează, iar fluxul de transpirație este stopat.

* Îmbrăcăminte comodă: Nu purtați pe căldură haine și lenjerie strâmte – se lipesc foarte ușor de piele. Cu cât e mai largă îmbrăcămintea, cu atât circulă mai bine aerul de-a lun­gul corpului. Cele mai indicate materiale sunt bumbacul și inul, pentru că lasă aerul să p­ătrundă.

* Duș pentru față: Su­per-flash din sticlă. Apa mi­nerală împros­pă­tea­ză și ră­co­rește pielea cât ai zice pește. Pul­verizați-o pe față la orice oră din zi, chiar și peste machiaj. Ți­neți-o în fri­gider, ca să fie rece.

* Mușețel pentru ochi: Soa­rele prea puter­nic dăunează ochi­lor. Dacă sim­țiți că vă înțeapă sau vă ard, apelați la compresele cu mușețel. Băgați un plic cu mu­șețel în apă clocotită, așteptați să se răcească și aplicați tampoanele în­mu­iate pe pleoa­pe 10 minute.

* Prosoape ude: Simple și foarte eficiente în zilele extrem de calde sunt prosoapele ude! înmu­iați două prosoape în apă rece și stoarceți-le bine. Puneți unul pe ceafă, iar celălalt pe frunte. Respi­rați adânc și veți simți cum vă relaxați. Repe­tați procedeul de câte ori credeți că este nevoie.

* Picioarele sus: Tălpile încinse și picioarele obo­­site tre­buie masate bine. Doar astfel sân­gele poate să cir­cule. Loțiu­nile speciale pen­tru picioare răcoresc pie­lea, rela­xează și de­con­ges­tionează. În plus: stați cât mai mult cu pi­cioa­rele ridi­cate, pe un scaun sau chiar pe birou.

* Limpezeală răcoritoare: Din cauza căldurii, părul se pleoștește foarte repede, pentru că pielea capului trans­piră, iar pe ea se află o mulțime de glan­de sebacee. Iar când e într-adevăr cald, acestea funcționează la turația maximă. De aceea este bine ca după ce folosiți șam­ponul, să vă clătiți cu apă călduță (nicio­dată fierbinte), în care să turnați infuzie de mentă sau de ace de brad.

* Geluri hidratante: În­grijire + prospețime cât ai clipi! Gelul pătrunde ușor în piele, hidra­tând-o, astfel că ea nu devine lipi­cioasă. O parte din gel se volatili­zează chiar la supra­față, creând astfel o senzație foar­te plăcută de prospețime.

* Șosete răcoritoare: Da­că sunt din bum­bac, la fri­gider cu ele. Nu e nici o glumă! Sunt o ade­vărată binefacere pen­tru pi­cioa­rele încinse. Pu­neți-vă șose­tele astfel răcite și țineți pi­cioarele ridicate pe o mo­bilă.

* Brațele în apă: Vă sim­țiți obosiți, fără vlagă și nu ve­deți nici o șansă de destindere? Este momentul să folosiți ur­mă­toarea metodă: țineți bra­țele sub jetul de apă rece. Două mi­nute sunt ultra­suficiente. Pulsul se răcorește, iar dvs. vă simțiți brusc înviorați.

* Fitness în apă. Sport în zilele călduroase? Bineîn­țeles! Este momentul ideal pentru activitățile acvatice. Mișca­rea în apă rece vă men­ține forma fizică și, în plus, răcorește și îm­prospătează extraordinar. Doar la prânz, când soarele este greu de su­portat, ar fi bine să vă abțineți.

* Parfumuri ușoare, răco­ritoare: Vara, se află la mare preț! Dau o senzație de pros­pe­țime, iar pielea își păs­trează umezeala și suplețea. Evitați parfumurile grele, puternice.

* Atenție la machiaj: Fardurile care curg sunt o adevărată tragedie! Când e cald afară, evi­tați rimelul sau folosiți mas­cara și farduri pentru pleoape rezis­tente la apă. Dar atenție: dacă folosiți crema de plajă, fardul pentru gene – chiar rezistent la apă – s-ar putea să curgă din cauza grăsimii.

* Pudră pentru corp: Pu­dra absoarbe umezeala. Când sim­țiți că pielea vă arde, aplicați un strat subțire de pudră de talc. Ră­corește și dezodo­ri­zează.

* Mască post-plajă: După expunerea la soare, măștile (de fructe) regenerează pielea, irita­țiile se calmează, iar tenul este rehidratat.

* Nu uitați evantaiul: Sună cam spaniol? Exact. Dar când aerul încremenește, nu există nimic mai bun! Pro­fitați de vântul făcut cu o revistă sau un caiet.

* SOS în caz de insolație ușoară: Dacă aveți ghinionul s-o faceți, nu vă codiți – extrem de răcoritoare și calmantă este baia în lapte! Turnați în apa de baie (căl­duță) 2-3 litri de lapte și stați sub apă 20 de mi­nute. Enzimele din lapte au un efect an­tiin­flamator, iritațiile pielii cal­mân­du-se foarte repede.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian