Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru MARIUS F., F. AS nr. 1424: „Cum să mă recuperez după un atac cerebral?”

Dr. MIRCEA PEIA – specialist medicină complementară și reflexoterapie – Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: [email protected]

Accidentul vascular cerebral (AVC) este numele comun al mai multor tulburări ce apar la scurt timp după perturbarea aportului sanguin cerebral. Când circulația sanguină spre creier este blo­cată, celulele nervoase sunt depri­vate de oxigen și substanțe nutritive. Drept urmare, funcționarea neuro­nală poate fi alterată sau compro­misă definitiv. Din această cauză, cu cât este mai mare durata de timp în care un AVC rămâne netratat, cu atât mai mari vor fi leziunile și implicit sechelele neurologice. Succesul terapeutic depinde, deci, de promptitudinea instituirii tratamentului medica­men­tos.

În altă ordine de idei, AVC-ul este o afecțiune potențial letală, ce ne­cesită intervenție medicală de urgen­ță. După orice fel de AVC (ischemic, hemoragic) poate rămâne o arie de țesut cerebral mort (infarct cerebral), astfel încât recuperarea funcțiilor afectate depinde de capacitatea țe­sutului cerebral rămas neafectat de a suplini funcțiile celui afectat. În ca­zul unui accident cerebral, trata­mentul imediat vizează îmbunătă­țirea circulației sanguine. În acest scop, mai multe tipuri de medi­ca­mente pot veni în ajutor. Astfel, com­binația dintre aspirină, dipiridamol și copidrogrel reprezintă o formulă terapeutică (antiagregante plachetare) ce reduce tendința sângelui de a forma cheaguri, împiedicând agregarea plachetară în momentul în care sângele trece prin locuri înguste. Warfarina și Heparina sunt, de asemenea, medicamente anticoagulante, care acționează sinergic. Heparina are un efect ime­diat în reducerea tendinței de coagulare san­guină, în timp ce se așteaptă intrarea în acțiune a Warfarinei.

Terapia trombolitică ce folosește activatorul tisular de plasminogen poate împiedica sau reduce afectarea cerebrală, prin dizolvarea cheagurilor sanguine și restabilirea circulației.

Sigur că, așa cum probabil vi s-a spus, recupe­rarea parțială sau totală, consecutivă unui AVC, poate dura o perioadă de timp mai îndelungată, în funcție de severitatea afectării țesutului cerebral, de vârstă, condiția fizică și patologiile asociate care, la rândul lor, pot deveni factori de risc pentru instalarea accidentului vascular cerebral (hiperten­siune arterială, ateroscleroză, diabet etc.) În acest context, medicina complementară poate veni în ajutor cu remedii care pot grăbi recuperarea neuro-motorie și senzitivă. Dintre acestea, aș menționa Ginkgo Prim Max, Resveratrolul, Coenzima Q10, acidul Alfa lipoic, DVR stem neuro, complexul vitaminic B și, nu în ultimul rând, extractul de muguri de Arin-negru, gemoderivat consacrat în tratamentul sechelelor post AVC.

Să auzim numai de bine!

Dr. Li LuoXi – specialist în medicină tradițională chineză – București, str. Vasile Lascăr 169, sector 2, tel. 021/210.41.64, 0766/56.46.69

„Vă rog, ajutați-mă! Am hipersensibilitate pulmonară” (Răspuns pentru ELENA, F. AS nr. 1386)

Hipersensibilitatea pulmonară este în strânsă legătură cu imunitatea. Imunitatea organismului înseamnă „scutul” împotriva factorilor externi care amenință la un moment dat siguranța și existența organismului.

În medicina tradițională chineză, sistemul imunitar este protejat de trei „bariere”: prima barieră este una de protecție, care nu permite pătrun­derea în organism a factorilor per­tur­batori; în cazul în care prima ba­rieră cedează, intervine a doua ba­rieră, care încearcă să îi distrugă, nepermițându-le înmulțirea. În cazul în care trec și de această barieră și încep să se răspândească în corp, intervine cea de-a treia barieră, care încearcă să elimine din or­ganism bacteriile și virușii.

Imunitatea scăzută poate fi cauzată de:

* mediul înconjurător, tulburat de poluarea apei și a aerului, încălzirea globală;

* stilul de viață asociat cu stresul și dezechi­librul emoțional cauzat de gânduri, emoții și atitu­dini negative;

* alimentația nesănătoasă, în special mâncarea procesată;

* medicamentele folosite în exces, chiar și în cazul unei afecțiuni minore;

* lipsa mișcării, sedentarismul;

* unii factori naturali care perturbă echilibrul organismului, precum virușii, bacteriile, ciupercile.

Imunitatea scăzută se re­cunoaște astfel: – oboseală cro­nică – insomnie – lipsă de concentrare – energie scăzută, slăbiciune musculară – lipsa fericirii, nemulțumirea în plan profesional sau personal deter­mină o stare emoțională nega­tivă – diferite afecțiuni ale spli­nei, ficatului, tiroidei, rinichi­lor, pielii, plămânilor, stoma­cului, inimii sau o slăbiciune a organismului provocată de cancer, obezitate, reumatism.

Imunitatea poate fi re­do­bândită prin:

* Alimentație: consumul de alimente potrivite ano­tim­pului, dar și cereale, nuci, miere de albine, ulei de măsline, orez, paste, ceapă, usturoi, morcovi, supe, fructe și legume sezoniere. Se recomandă con­su­mul redus de zahăr, grăsimi, băuturi alcoolice sau carbogazoase, evitarea țigărilor.

* Somnul este esențial pentru o bună imunitate: 7-9 ore de somn pe noapte

* Gândire pozitivă

* Practicarea mișcării prin orice fel de sport, dans, gimnastică, plimbări în aer liber

* Plante consumate sub formă de ceai şi alte pro­duse naturale care întăresc imunitatea: ghim­birul, curmalele cu zahăr brun, goji, ginseng, chi­men, cimbru, oregano, echinacea, spirulină, alge marine, ciuperci negre, ridichi chinezești, struguri, castraveți, brânză tofu.

Rețete care consolidează imunitatea:

* Ceai de astragalus: Se toarnă apă fierbinte peste 100 g de rădăcină rasă sau pulbere, se îndul­cește cu miere și se consumă de două ori pe zi, timp de o lună.

* Suc de morcovi, roșii și miere – un pahar pe zi.

* Supă cu „yam” chinezesc (tuberculi chine­zești): 30 g de yam chinezesc crud sau uscat, 6 g gin­seng, 10 buc. curmale, 10 g de goji și carne de găină de curte se fierb aproximativ 3 ore și se con­sumă supa rezultată.

* Ceai de ghimbir îndulcit cu zahăr brun; per­soanele cu diabet îl pot consuma neîndulcit.

* Ceai de busuioc, ghimbir, lemn-dulce, curma­le și goji. Se consumă o dată pe zi.

* Practici alternative pentru echilibrarea imu­nității: masaj reflexo-terapeutic, acupunctură, exer­ciţii CHANG SHOU YANG SHENG GONG, plante chinezești precum: JIN SHEN GUI PI WAN și SHENG XUE JIAO NANG

Ca masaj terapeutic, de exemplu, în contextul actual al epidemiei, un exercițiu care ajută siste­mul respirator: se apasă pe stern ușor și se bate cu palma cam de 100 de ori, o dată pe zi.

În medicina tradițională chineză, fiecărui organ îi corespunde un punct la suprafața pielii, iar stimu­larea acestuia prin exerciții specifice duce la deblo­carea acestuia și permite o bună funcționare a orga­nismului. Pentru a activa punctele energetice ale unui organism, se practică exerciții CHANG SHOU YANG SHENG GONG. Medicina chineză consideră primordial să-şi înveţe pacienţii să se ferească de boli prin astfel de exerciții.

* În zona ombilicului, se recomandă a se purta o Centură cu plante, dintr-un amestec de peste 10 plante, care stimulează energia; se poartă o peri­oadă de 3 luni de zile, pentru imunitate, dar și pen­tru a combate oboseala și a proteja organele interne.

* De asemenea, pentru imunitate se recomandă Acupunctura, un tratament specific medicinei tradi­ționale chineze, care prin inserția unor ace subțiri la suprafața pielii, în puncte specifice, duce la întă­rirea imunității organismului. Prin inserția acelor în aceste puncte, foarte atent selecționate, se restabi­lește circulația energetică prin organism și boala este înlăturată.

Ing. chim. MIRCEA BOCAN – Alba Iulia, tel. 0788/23.38.73, 0258/86.56.77

„Am fost diagnosticată cu gastrită papulo-erozivă antrală” (Răspuns pentru RODICA D. – Galați, F. AS nr. 1418)

Pe lângă lista lungă de medicamente enumerate în scrisoarea trimisă redacției, mențio­nați că ați luat și argilă, dar nu știu ce tip de argilă ați consumat și în ce doze. Cum sunt întotdeauna deschis dialo­gului, vă precizez că un tratament co­rect, în cazul și pentru afecțiunea dvs., se face cu doze-șoc: 200 g de argilă ALGO pe zi vă garantează vindecarea în 2-3 luni. Așadar, nici măcar curele naturale nu se fac „după ureche”, pentru că nu dau rezultate. Men­ționez că argila ALGO se comercializează în magazinele naturiste și în farmacii ca supliment alimentar, fiind notificată de Ministerul Sănătății, dar dozele prescrise pe ambalaj (câte 5 g, de trei ori pe zi) nu vindecă bolile digestive grave! Pentru detalii despre cură mă puteți contacta la tel. 0788.233.873. Pentru a comanda argilă ALGO la preț de producător sunați la tel. 0258.865.677.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian