„Pe noi, pandemia ne-a adus împreună”

– Prima întrebare obligatorie pe care ți-o pun, având în vedere că nu ne-am văzut de mult, este cum te descurci în blestemata asta de pandemie?
– Contrar a ceea ce trăim în vremurile astea, eu – mulţumesc lui Dumnezeu! – am o dispoziţie foarte bună, pentru că s-a întâmplat ca, în plină pandemie, pe 3 martie, să nasc cel de-al doilea copil, pe fetiţa noastră, Aria Maria. Aşa că în acele două luni de stare de urgenţă, eu nu m-am simţit ca fiind o prizonieră a acestor timpuri, ci, din contră, le-am iubit, fiindcă am avut posibilitatea să mă regăsesc cu familia, mai mult decât aş fi sperat. Toţi patru, adică soţul meu, Radu (n. red. producătorul de film Radu Stancu), băieţelul nostru, Radu Matei, care pe 12 august a împlinit 4 ani, cea mică, Aria, şi cu mine, am stat împreună minut de minut, ceea ce pentru noi a fost un dar. Pe noi, pandemia ne-a adus împreună, lucru care m-a făcut nespus de fericită, pentru că am putut să împărţim primele luni de viaţă ale Ariei, în familie, şi să ne bucurăm unii de alţii. Iar asta m-a încărcat pozitiv mai mult decât pot să exprim!
– Paranteză: am remarcat că ambilor copii le-ai pus şi câte un nume de sfânt.
– Da, am ţinut mult la asta! Soţul meu spune că am vrut să am un pretext ca să le cumpăr mai multe cadouri. (râde) Dar, serios vorbind, eu provin dintr-o familie care m-a crescut cu sufletul către Dumnezeu şi mi-am dorit ca ambii copii să aibă câte un sfânt care să-i protejeze pe parcursul vieţii. Aşadar, noi le spunem, în mod curent, Radu şi Aria, dar fiecare mai are câte un nume de sfânt, pe care părintele, preotul, le-a rostit atunci când i-a botezat.
Numele bucuriei: Radu și Aria
– Să porți în pântece un copil, într-o perioadă de pandemie, nu e tocmai ușor. Revin asupra subiectului cu nădejdea că experiența pe care ai trăit-o le-ar da curaj și altora.
– Pe mine pandemia nu m-a speriat deloc, nici măcar la început, în perioada de izolare. Soţul meu chiar mi-a atras atenţia că eram „un pic prea liniştită”, dată fiind periculozitatea COVID-ului. (râde) Dar eu trăiam într-o stare de euforie atât de profundă, încât nici măcar virusul ăsta n-a putut să mi-o zdruncine. Pentru mine, venirea Ariei a fost o bucurie imensă, ca şi faptul că Radu şi-a îmbrăţişat surioara cu o indescriptibilă iubire! E adevărat că, timp de nouă luni, am avut grijă să-l şi pregătesc pentru apariţia ei: i-am arătat fotografii şi filmuleţe cu el, i-am explicat cum a stat el la mine în burtică, cum l-am hrănit la sân, cum a învăţat să vorbească, cum tăticul lui a avut grijă de el… I-am explicat totul prin prisma lui, ca să nu aibă impresia că e dat deoparte şi să nu devină gelos pe surioara lui. Iar misiunea a fost îndeplinită cu succes: în clipa în care am venit acasă de la spital, Radu o aştepta pe Aria cu sufletul la gură, ca şi când ar fi fost marele lui cadou! Am fost atât de fericită datorită reacţiei lui! Şi sunt în continuare! Iar puiul ăsta mic de tot, Aria, este un copil pe care dacă l-aş fi avut primul, aş fi fost dispusă să mai fac încă douăzeci! (râde) Radu este un copil cuminte, inteligent, ascultător, dar are o energie debordantă! Şi pentru că eu l-am obişnuit să se joace folosindu-şi din plin imaginaţia, casa noastră e mereu întoarsă cu fundul în sus. În schimb, Aria e foarte cuminte – din cauza asta, îi spunem „cuminţenia pământului”: mănâncă la trei ore, doarme liniştită, nu plânge deloc – cred că, în cinci luni şi un pic, nu a plâns decât de trei-patru ori, atât cât să-şi facă simţită prezenţa – , râde foarte mult, gângureşte… E o fetiţă atât de cuminte, de ne şi minunăm! Deci, trăgând linie, eu chiar nu pot să mă plâng de perioada de pandemie: când ai nişte copii atât de minunați, atât de buni şi de înţelegători ca ai mei, chiar nu poţi să te plângi. Plus că şi eu, deşi am stat acasă, nu m-am simţit deloc vinovată, aşa cum mi se întâmpla înainte, dacă nu lucram. Pentru că statul cu un copil nu e deloc lipsit de însemnătate şi nu e deloc ca şi cum ai sta degeaba. Pandemia şi naşterea Ariei au oprit timpul în loc pentru psihicul meu, şi l-au oprit în mod pozitiv. Apoi, din punct de vedere practic, soţul meu m-a ajutat foarte mult: cu piaţa, cu gătitul… Noi suntem genul de familie în care se găteşte acasă, în care pâinea se face în casă… Şi, de toate aspectele astea gospodăreşti, eu şi Radu ne ocupăm împreună. Şi eu, şi el, ducem dorul unor vremuri mai aşezate, mai calme şi mai afectuoase, pe care am apucat să le trăim în copilărie. De aceea ne dorim foarte mult să le dăm şi copiilor noştri bucuria şi sentimentul de ocrotire şi de siguranţă pe care doar viaţa într-o familie iubitoare ți le poate oferi.
Un rol visat demult

– Deci, vreme de cinci luni şi ceva, aţi trăit în patru şi în fericire…
– De fapt, după vreo trei luni şi jumătate, a venit mama la noi, să ne ajute, pentru că eu am început pregătirile pentru un film. Ulterior, a venit şi mama soţului meu, astfel încât bunicile „să lucreze în schimburi”, ca să nu le epuizăm. (râde)
– Despre ce film e vorba?
– Pentru moment se numeşte „Încrederea”, dar cred că acesta va fi şi titlul definitiv. Este un film al regizorului Emanuel Pârvu. Personajul principal masculin, Cristi, este interpretat de Şerban Pavlu, eu sunt Maria, iubita lui, iar alături de noi joacă niște copii foarte, foarte talentaţi. M-a bucurat enorm încrederea lui Emanuel Pârvu, care mi-a oferit un alt gen de rol decât genurile pe care eu le jucam deja de mulţi ani – puştoaice, tinere, cochete, genuri care mă ţineau într-o zonă de oarecare confort, pentru simplul fapt că, deşi am 35 de ani, încă arăt proaspătă, în stilul „aia mică şi drăguţă”. Adică toată lumea îmi spunea că arăt mult prea tânără ca să pot să joc o soţie sau o mamă. Acum, în schimb, cu Maria, sunt pe contre-emploi: am fost nevoită să operez diverse schimbări, ca să mă apropii de un anume aspect fizic, ca să arăt într-un anume fel, să mă comport într-un anume fel şi astfel să fiu cât mai convingătoare. De asemenea, m-a bucurat stilul de lucru al lui Emi: am avut parte de repetiţii foarte multe, în care el a încercat să ne îndrume astfel încât interpretările noastre să ajungă să creeze „notele” care să alcătuiască „melodia” poveştii pe care o are în minte. Am lucrat foarte mult, inclusiv pe tonul şi pe accentele vocii, care pot să schimbe total sensul unei replici. Datorită lui Emi, simt că am crescut în acest proiect, care – repet – mi-a oferit posibilitatea unei compoziţii actoriceşti de altă factură, într-un alt registru, adică exact ceea ce îmi doream de multă vreme să fac. Am vrea ca premiera filmului să aibă loc la anul, în toamnă, dar el ar trebui să înceapă să circule prin festivaluri încă de dinainte. Totul depinde de ce se va întâmpla în continuare cu pandemia, cu cinematografele, cu festivalurile… Practic, viaţa unui film asta înseamnă: festivalurile, în lipsa cărora e mult mai greu de promovat, şi cinematografele.
„Pauzele lungi sunt înspăimântătoare pentru actori”
– Faptul că ai început din nou să lucrezi este un mare noroc, la vreme de pandemie, mai ales că actorii șomează din greu…
– Da, liniştea pe care o am în suflet se datorează fericirii pe care o trăiesc în sânul familiei, dar şi acestui proiect despre care am aflat în plină pandemie, la scurt timp după ce am născut. Or, pentru mine, asta a contat foarte mult, mi-a dat un fel de aşezare interioară, de linişte. Norocul s-a repetat. Şi după ce l-am născut pe Radu, ştiam că peste doar trei luni aveam să încep lucrul în teatru, la „Regele Lear”, în regia lui David Doiashvili, o piesă în care o joc pe Cordelia. Acum, după ce am născut-o pe Aria, am ştiut că, în maxim două-trei luni, aveam să încep să lucrez la „Încrederea”. Aceste certitudini mi-au oferit garanția că nu aveam să mă confrunt cu o pauză foarte lungă – un gând înspăimântător pentru un actor. Actorului, în general, îi e foarte frică de pauze, iar actorului român îi e încă şi mai frică, pentru că, din păcate, noi nu avem workshop-uri, nu avem un loc al nostru unde să ne antrenăm, să rămânem „calzi”, pregătiți pentru viitoare proiecte. La noi, o pauză înseamnă, în adevăratul sens al cuvântului… o pauză. Iar într-o pauză, în afară de faptul că acumulezi frustrări, mare lucru nu cred că se întâmplă. Deci, din perspectiva asta, spun că m-a ajutat foarte mult siguranţa că aveam la ce să mă întorc. Rapid! Cu atât mai mult cu cât, deşi eu sunt angajata Teatrului Naţional din Bucureşti, situaţia în teatru, în general, nu e una prea fericită, din cauza acestei crize medicale. Când mă gândesc la teatru, sincer, mi se face teamă. Abia începuseră oamenii să vină la teatru, să prindă încredere şi să capete gustul pentru teatru, iar acum… uite ce se întâmplă. Pauza asta nu face bine nimănui: nici actorilor şi nici publicului.
– Că maternitatea te-a schimbat ca om e sigur, dar te-a schimbat oare şi ca actriţă? Talentul se poate maturiza?
– Să ştii că da, m-a schimbat şi ca actriţă! La ambele sarcini, eu m-am întors cumva la punctul zero al propriei mele persoane, atât ca om, cât şi ca artistă. Şi când spun „punctul zero” mă refer la un fel de proces interior, la o analiză de sine care mi-a dezvăluit multe întrebări şi multe răspunsuri în legătură cu cine şi cum sunt eu, în legătură cu valorile pe care le preţuiesc şi cu modul în care vreau să trăiesc şi să muncesc. Ambele sarcini m-au întors la mine însămi, la eul meu profund, şi m-au ajutat să-mi găsesc liniştea, inclusiv ca actriţă. Ca actor, niciodată nu eşti mulţumit de ceea ce faci, mereu ţi se pare că locul tău nu e acolo, şi când mai întâlneşti şi persoane care, din gelozie sau din cruzime, te denigrează, care îţi spun răutăţi aşa, direct, în faţă şi încearcă să te calce pe cap… nu e deloc ușor. Oricât te-ai stăpâni, te tulburi, frustrarea rămâne în tine și roade. De exemplu, când am rămas însărcinată, abia ce ieşisem dintr-un proiect în care mă confruntasem cu o colegă care mereu avea ceva de împărţit cu mine, care mi-a făcut foarte mult rău, care m-a şicanat în fel şi chip – lucruri remarcate inclusiv de mulţi alţi colegi, deci nu se pune problema că totul ar fi fost o „închipuire” a mea! – şi povestea asta mă dărâmase mental: eu cred că răutatea, invidia, bârfa, n-au ce căuta în meseria de actor, iar faptul că nu putusem să aplanez conflictul îmi lăsase un gust amar, o umbră pe care o târam după mine. În perioada sarcinii însă, mi-am regăsit echilibrul, bucuria noii vieți care creștea în mine mi-a dat o linişte interioară deplină. Această stabilitate reprezintă cel mai mare câştig al meu, ca actriţă, din ultimii zece ani. Prin urmare, când am mers la castingul pentru film, am mers cu o mare dorinţă de a face parte din proiect, dar şi cu liniştea că dacă n-aveam să obţin rolul, asta nu urma să reprezinte o tragedie. Orice urma să se întâmple era ceea ce trebuia să se întâmple. Am învăţat că nu trebuie să mai forţez lucrurile şi că nu trebuie să-mi mai doresc ceea ce nu-mi e scris: dacă un rol nu devine al meu, înseamnă că el nu trebuie să fie al meu.
„Dă-te la o parte! Fă-mi loc!”

– Există meserie artistică fără competiţie? Fără să lupți pentru ceea ce crezi că ți se cuvine?
– Fiecare avem locul nostru şi destinul nostru. Deşi, e drept, deja suntem foarte mulţi actori şi deja am început să ne întâlnim mai mulţi pe o singură vârstă, proiectele de teatru din care să vrei cu-adevărat să faci parte sunt puţine, proiectele de film sunt și mai puţine, iar din urma noastră vine o generație care manifestă o mare înverşunare. Înverşunare a existat şi în generaţia mea, dar pe cea de acum o simt cu mult mai necruțătoare, cu mult mai pe faţă şi mai „pe luate” şi având la bază o răutate pursânge. S-a ajuns la un veşnic „Dă-te la o parte, fă-mi loc că vin eu!”. Și mulți se dau la o parte, fiindcă am ajuns să acceptăm răul cu foarte mare uşurinţă, ca pe ceva implicit, şi să ne minunăm când vedem că un om e bun, deși îl bănuiam că „sigur ascunde el ceva”. E o situaţie foarte tristă şi înfricoşătoare!
– Crina, meseria de actriță e foarte solicitantă, cum o ții în echilibru cu viața de familie?
– Viaţa de familie şi cariera se completează perfect. Nu mi s-a părut niciodată că ocupându-mă de una, renunţ la alta. Şi sunt convinsă că, dacă până la vârsta asta nu aş fi avut o familie, n-aş fi fost atât de bogată sufleteşte cum sunt azi şi n-aş fi avut atât de mult de dăruit în profesie cum am acum. Eu mi-am dorit foarte mult o familie şi, dacă n-aş fi reuşit până la 35 de ani s-o am, cred că aş fi trăit cu o foarte mare frustrare, care s-ar fi reflectat şi în profesie. Da’ aşa, sunt liniştită, echilibrată şi mulţumită! Da, îmi doresc mai mult de la profesie, îmi doresc o paletă mai amplă de personaje, mai multe registre artistice, dar mă voi mula pe ceea ce voi primi în viitor. Cum spuneam, nu vreau să mă blochez pe anumite registre, la care visez eu. Important este să fac cât mai bine cu putinţă ceea ce mi se oferă.
– Ești o femeie foarte frumoasă! Te bucuri de darul ăsta, îi faci loc, și lui, în viața ta?
– Nu mă prea gândesc la asta în ultimul timp. Acum, când ies să beau o cafea cu o prietenă, gândul mi-e acasă, când sunt la teatru, stau cu gândul la copii, deși recunosc, când sunt acasă, mă gândesc uneori că mi-ar plăcea să plec singură într-o vacanță, dar ştiu că m-ar ucide dorul de-ai mei… Viața pe balansoar… Crina despre care mă întrebi există în zona asta, a proiectelor viitoare. Pe care încă nu am resursele necesare s-o las să prindă viaţă, dar în viitor, cu siguranţă îşi va face loc în existenţa mea. E vorba de două proiecte care depind doar de mine, ca să depăşească stadiul de gând frumos.
– Nişte proiecte care ţin tot de Crina, actriţa?
– Da, pentru că şi dacă voi ajunge să scriu şi să regizez, eu mă voi defini tot ca actriţă. Fiindcă aş scrie şi aş regiza tot din punctul de vedere al unei actriţe şi nu mi-aş permite să mă numesc scriitoare sau regizoare. Dar să lăsăm să se întâmple lucrurile şi mai vorbim atunci.
– Să încheiem interviul cu un exerciţiu de imaginaţie! Cum vezi viitorul Crinei Semciuc, dar şi viitorul nostru, al tuturor?
– Păi, viitorul Crinei e unul pozitiv şi măreţ! (râde) Sper ca universul să mă ajute să-mi îndeplinesc toate dorinţele, şi Dumnezeu să mă ocrotească în continuare. Iar în ceea ce ne priveşte pe noi, oamenii… îmi doresc enorm ca această pandemie să ne înalţe şi să ne ducă pe toţi către lumină, să ne înveţe să lăsăm în urmă frustrările, răutăţile, superficialitatea şi indecenţa. Mi se pare că în lumea de azi e mare nevoie de decenţă. Am uitat că decenţa e un fundament al vieţii. Dar poate că ne vom aminti. Sper că ne vom aminti. Cât mai curând şi cât mai mulţi.