Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Vârstele Fecioarei

Nașterea

Semnul Fecioarei este cel de-al șaselea semn din roata zodiacului, care cuprinde, în total, 12. Asta înseamnă că se găsește la jumătatea dru­mului, unde face un popas și privește înapoi. Nu întâm­plă­tor, verbul zodiei este „a analiza”. Se uită la drumul parcurs, ca să afle cine a devenit între timp, dar cu egală atenție scrutează stadiul în care se găsește în prezent. Pe toate planurile: fizic, emoțional și mental. Starea fizică îl interesează cu precădere, căci zodia este strâns asociată cu pro­fesiile medicale. Este deci lesne de înțeles de ce o viitoare mămică Fecioară se va îngriji cu minu­țiozitate de starea de sănătate proprie și de cea a pruncului. Va petrece ore în șir pentru a căuta cea mai sănătoasă alimentație din perioada de sarcină, va respecta cu sfințenie regulile de igienă și nu va lăsa să treacă neobservat nici cel mai mic semnal de alarmă. E posibil ca, dacă s-ar face o statistică, să se constate că mamele viitorilor prunci născuți în Fecioară să petreacă mai mult timp prin cabi­netele medicale decât femeile însărcinate cu prunci meniți să se nască în alte zodii. Există oare vreun motiv pentru care lucrurile se întâmplă așa? De­sigur, este vorba despre faptul că zodia Fecioa­rei guvernează cabinetele medicale, influențân­du-le și pe mamele care-și poartă copiii în pântec. Aces­tea se vor lupta cu perseverență cu toți po­sibilii și im­posibilii microbi și bacili care ar avea îndrăz­neala să se instaleze în casă. La sală nici nu mai au ne­voie să se ducă, nici să facă programatic gim­nastică, pentru că o fac oricum, tot timpul, prin casă. Ba împingând cu râvnă aspiratorul prin cele mai ascunse cotloane, ba ștergând cu dedi­ca­ția unui călugăr budist gresia și faianța din baie și bucătărie. Cum să nu fie în formă, când sosește momentul nașterii?

De regulă, pruncul născut în Fecioară nu vine pe lume cu dificultate, dar când ajunge, are o mulțime de pretenții. Este asemenea prințesei din basmul cu bobul de mazăre. Îl deranjează cel mai mic disconfort și își exteriorizează fără ezitare nemulțumirea. Fiind un semn zodiacal reprezentat printr-o figură umană („tânărul adult”), copilul are corpul și chipul armonioase, încă de la naștere.

Sugarul

O fi el frumos și plăcut de privit, dar e și pe măsură de năzuros. Protestează fără ezitare dacă apa de baie e prea caldă sau prea rece. Dacă pam­persul este prea strâns sau prea larg. Totul trebuie să fie perfect, pentru ca spiritul critic cu care s-a născut să nu se exteriorizeze pe loc. Sigur că sem­nalele sale de nemulțumire nu trebuie ignorate, dar cei care îl îngrijesc, dacă vor să aibă o exis­tență cât de cât liniștită, ar face bine să distingă între problemele reale și un soi de hipersen­si­bilitate a copilului. Dacă aceasta din urmă este în­treținută prin cocoloșeală, există riscuri serioase ca micuțul să se transforme într-o persoană ipohondră. Mai bine să învețe că se poate trăi câteva minute cu pampersul ud, decât să crească cu convingerea că „cineva” trebuie să-l elibereze instantaneu de orice disconfort minor.

Nici la capitolul alimentație lucrurile nu decurg fără probleme. Nu pentru că sugarul nu ar avea pof­tă de mâncare, ci pentru că, re­almente, are un stomac delicat. Din acest punct de vedere este reco­man­dabil ca mama care alăptează să fie atentă să nu mănânce alimente care să baloneze sau unele prea acide, căci pruncul Fecioară va reacționa fără greș față de gustul laptelui.

Fecioara este guvernată de Mercur, asociat cu metalul care-i poartă numele. Așa cum mercurul (sau argintul viu) nu poate sta locului, orice schimbare de temperatură făcându-l să salte mai sus în termometru, așa e și micuțul guvernat de el. Deși nu se poate deplasa singur (părinții nici nu-și dau seama ce fericiți sunt în această perioadă), nevoia de mișcare este prezentă. A-l scoate la plimbare cu regularitate, chiar dacă mai bate un vântișor sau mai cad niște picături de ploaie, îl va ajuta să se relaxeze și să doarmă. Oricât de con­fortabile ar fi condițiile de acasă, pruncii lui Mercur vor avea un somn chinuit și întrerupt, dacă nu le este îndeplinită nevoia de deplasare și schimbare a mediului.

Preșcolarul

Spre deosebire de ceilalți copii de vârsta lui care se avântă în lume curioși să descopere cum funcționează toate cele, Fecioara dă dovadă, încă de la această vârstă fragedă, de prudență. Va urmări cu atenție felul în care reacționeză o pisică, dar nu se va repezi să o tragă de coadă, ci va întinde probabil un deget să o atingă ușor, să vadă ce face. Dacă o va auzi torcând, o va mângâia, probabil tot cu un singur deget (în caz de ceva, să rămână cu celelalte), iar dacă și această apropiere funcțio­nea­ză, își va face curaj să o atin­gă și pe corp, dar tot cu precauție.

Încă de la această vârstă, putem observa că Fecioara preferă să învețe din experiența altora și analizează situațiile îna­inte de-a acționa. Invitat să facă un tur într-un „mon­tagne russe”, unde-i aude pe cei­lalți țipând și râzând, s-ar putea să refuze politicos sau să spună: „Dă-te tu primul!”. Într-un parc de distracții, va alege probabil trasul la țintă, cu po­sibilitatea de-a câștiga un premiu. Are ochi ageri și o mână sigură și, chiar dacă e doar un prichin­del, nu-i exclus să-l întreacă pe tata la astfel de probe. Să facă un efort fără să se aleagă cu ceva de pe urma lui, iarăși nu-l caracterizează.

Comportamentul său este reținut, dar această reținere nu este dictată atât de timiditate, cât de nevoia sa de-a se asigura că înțelege situația și o poate controla. Se bucură de compania celorlalți copii, îi face reală plăcere să se joace, doar că, în cazul în care are de ales, preferă jocurile care antrenează inteligența, cum ar fi un puzzle, celor care presupun tropăială și urlete.

Îi face realmente plăcere să învețe. Nivelul lui de concentrare poate fi surprinzător, iar dacă mai e și încurajat în direcția asta, rezultatele pot fi de-a dreptul remarcabile. Nu puține Fecioare învață încă de la această vârstă să scrie și să socotească.

În anii de școală

Planeta Mercur, cea care guvernează Fecioara, este asociată cu primele niveluri de învățământ, așa că nu e de mirare că școlarul zodiei nu întâm­pină probleme de adaptare. Ba, mai degrabă, l-ar putea deranja ideea de „anul 0”, care i se pare un fel de „n-ar mai fi”. El chiar vrea să învețe serios niște lucruri care să-i fie utile, mai apoi, în viață, sau care să-i formeze mintea cea ageră și orga­nizată. Asta, atâta timp cât nu se pierde în detalii, ceea ce i se poate întâmpla, fiindcă mintea lui este făcută pentru analiză. Iar analiza asta, află Fe­cioara la școală, te poate duce până în punctul în care nu mai vezi pădurea din cauza copacilor. Deci, ar avea de câștigat dacă cei implicați în edu­cația lui l-ar învăța până în ce punct e bine să se folosească de calitățile sale analitice, fără a pierde din vedere esența subiectului studiat.

Pentru că Mercur este o planetă a mișcării ne­contenite, Fecioara cea atentă stă cu ochii la profesor, dar ceva din corp tot trebuie să se miște. Fie bâțâie din picior, fie sucește între degete un pix, ceva trebuie să facă, ca să nu stea locului. Aceste dovezi de neliniște motrică pot da impresia de neatenție, când, de fapt, în cazul Fecioarei și al Gemenilor, ambele semne mercuriene, acesta este mai degrabă un semn de concentrare.

Un avantaj cert pe care îl are Fecioara și care o ajută să se facă remarcată constă în diversitatea intereselor sale. Nu o interesează, de exemplu, doar matematica și fizica, ci și, să zicem, biologia și muzica. Deschiderea mentală către multiple subiecte o ajută să câștige, în timp, o privire de ansamblu asupra vieții în general, fondată pe informație și observație – cele două puncte forte ale zodiei. Pericolul apare când subiectele de interes sunt prea multe, iar schimbarea direcțiilor de la unul la altul duce la risipire.

În adolescență

Există ceva în personalitatea Fecioarei care spune: „du-te-ncolo, vino-ncoace, lasă-mă și nu-mi da pace”. În adolescență, când majorita­tea tinerilor fac tot ce le stă în putință pentru a se face remarcați, Fe­cioara face același lucru, dar altfel decât ceilalți. E provo­ca­toare, dar cu măsură. După ce a comis gestul în­drăzneț, face un pas înapoi ca să analizeze reacțiile și își calculează ur­mătorul gest, în funcție de ceea ce a ob­servat. Vrea să cucerească, dar preferă să incite persoana vizată ca să se străduiască mai mult decât ea, pentru a fi sigur de impli­carea acesteia. Adolescentul din zodia Fecioarei are un simț al ridicolului prea pronunțat pentru a-și face șuvițe mov, a purta culori țipătoare sau a chiui pe stradă. Revolta sa adolescentină se mani­festă prin ironie (la care e mare meșter), prin­tr-o remarcă critică muș­cătoare, sau ascunzân­du-se în dosul unei con­descendențe pe care e departe de-a o simți cu ade­vărat.

Amestecul de senzualitate și puritate, de timi­ditate asociată cu o minte tăioasă e incitant, e ca o enigmă ce se cere descifrată. Și are un impact cu atât mai puternic, cu cât Fecioara nu-și dă sea­ma de combinație. La început, are impresia că toți ceilalți adolescenți sunt mai siguri pe ei, că au mai multe șanse să iasă în față. Din acest motiv, îi vine greu să își arate afecțiunea față de persoana care-i trezește iubirea adolescentină. E mai puțin vorba despre teama de-a fi respins, cât de spulberarea vi­surilor pe care și le-a făcut în legătură cu în­treaga poveste, așa cum se prefigurează în mintea sa. Prima poveste de amor joacă un rol esențial în viața Fecioarei, care poate rămâne cu respectiva persoană o viață, dacă aceasta nu-l dezamăgește. În caz contrar, va prefera o lungă perioadă de aven­turi care s-o consume mai puțin din punct de vedere emoțional, căci primul eșec va lăsa urme. Idealul interior va rămâne însă treaz și prezent, pentru cine va ști să îi inspire încrederea și pro­misiunea duratei.

Tânărul adult

Chiar așa este supranumită Fecioara, în cadrul progresiei zodiilor, „tânărul adult”, spre deosebire de celălalt semn guvernat de Mercur, cel al Ge­me­­nilor, care este descris ca fiind „veșnicul co­pil”.

În ipostaza de tânăr adult, Fecioara se simte cel mai bine. Este pe un maximum de formă fizică. Își atinge vârful de creativitate. Primește dovezile de care are nevoie pentru a fi sigură că mintea sa func­ționează excelent. Bucurându-se de con­firma­rea acestor daruri, Fecioara își dedică majo­ritatea energiei și a timpului vieții profesionale. Precum Capricornul, și Fecioara are nevoie să trăiască cu sentimentul utilității. Prin utilitate, ambele zodii înțeleg să participe la ceva practic, care să le fie de folos celor din jur. Mintea versatilă a Fecioarei o face capabilă să exceleze în multe profesii, dar mai cu seamă în medicină, farmacie, în industria medicamentelor. Fiind semn de pământ, înzestrat cu un fin simț al observației, Fecioara ajunge să pre­fere de multe ori ramurile medicinei alter­na­tive, cum ar fi fitoterapia, presopunctura, nutrițio­nis­mul, medicina tradițională sau homeopatică. Am vorbit deja despre faptul că însăși cabinetele medicale sunt guvernate de Fecioară, dar mai mult decât atât, toate instituțiile legate de sănătate sunt în afinitate cu ea.

Abilitățile mentale ale semnului, capacitatea Fecioarei de a fi rațională și rezonabilă îi deschid multe oportunități și în domenii care presupun luciditate, o cultură generală solidă și capacitatea de a face asocieri corecte. Ca de exemplu: presa, administrația publică sau învățământul.

După cum i-o arată și numele, Fecioara se nu­mără printre semnele care nu au neapărată nevoie de un tovarăș de viață. Este un semn eminamente social și sociabil, dar are nevoie mai mult de un schimb de idei, de preferință într-un cadru mai larg, cu colegii de breaslă, decât de o intimitate repetitivă, alături de o persoană cu care să nu poa­tă împărtăși un număr mare de preocupări și inte­re­se. Asta explică de ce atâtea Fecioare se căsă­to­resc cu parteneri provenind din aceeași profesie, sau cu persoane cu o minte deschisă și multe pre­o­cupări.

Odată făcută o alegere în acest sens, Fe­cioara reușește să susțină un parte­neriat pe ter­men lung. Cu condiția ca tovarășul de cu­plu să fie îngăduitor cu preocuparea sa inten­să față de tot ceea ce se întâmplă pe plan profesional. Dacă-i împărtășește această preocupare, precum și nevoia de mișcare (fără sport, excursii, ieșiri în natură, Fe­cioara se ofilește de-a dreptul), căsă­toria îi va da un plus de stabilitate și o va centra. În cazul în care Fe­cioara alege însă o persoană care are nevoie de multe clipe de intimitate și care să do­reas­că să facă totul „îm­preună”, Fecioara s-ar putea simți sufo­ca­tă și nu va re­zista foarte mult, într-un regim pe care va ajunge ra­pid să-l perceapă ca fiind restrictiv.

În floarea vârstei

Preocuparea pentru un trai sănătos și echilibrat face ca majoritatea Fecioarelor să se păstreze mult și bine într-o bună formă fizică și men­tală. Fe­cioa­ra are intestine deosebit de sensibile, care îi oferă indicii impecabile cu privire la ceea ce îi face bine și ce nu. De aceea, va ști să adopte o dietă po­tri­vită, care să fie însă la fel de gustoasă pe cât e de sănătoasă. Probleme pot să apară la Fecioarele care nu fac sport și a căror profesie le ține țintuite ore lungi în fața calculatorului sau în ședințe inter­minabile. Mișcarea este cel mai bun medicament împotriva multora dintre afecțiunile care decurg din sedentarism.

Calmul Fecioarei este unul aparent. În dosul chi­pului cu o expresie controlată, mintea evaluea­ză cu viteză tot felul de variante și scenarii, în urma lucrurilor pe care le aude. Această activitate continuă și asiduă a minții este un stres pentru un sistem nervos performant, dar delicat, cum este al său. Invariabil, Fecioara ajunge la un moment în care dorește să se degreveze de acest gen de stres, iar dacă nu practică sport și nu iese în natură, ar putea încerca să fugă de această tiranie a minții în direcția jocurilor de noroc. Pentru că aici nu mai trebuie să gândească rațional, ci se lasă în voia sorții. Același lucru se întâmplă și cu Gemenii, iar da­că ar fi să examinăm împătimiții jocurilor de noroc din cazinouri și de pe aplicații, procentajul mercurienilor s-ar dovedi semnificativ. La acest tip de Fecioare se observă o tendință maniac-de­pre­sivă, sunt vesele și active din primăvară până în toamnă, căzând în stări întunecate pe perioada anotimpului rece.

Fecioarele familiste reușesc să păstreze de multe ori echilibrul între membrii familiei, pentru că sunt firi inteligente și adaptabile. În creșterea copiilor se implică activ din punctul de vedere al educației, în ceea ce privește însă problemele emoționale ale odraslelor, preferă să le evite.

La vârsta senectuții

Alimentația corectă și sportul păstrează Fe­cioara într-o formă fizică decentă mult și bine. Mai ales dacă, pe lângă acestea, Fecioara se men­ține activă din punct de vedere mental, într-un do­meniu de activitate sau altul. Nu arareori se întâm­plă ca Fecioara pensionară să continue să lucreze cu jumătate de normă măcar, cultivând în timpul rămas un hobby, cum ar fi unul care ține de înde­mâ­nare. Se poate ocupa, de exemplu, de repararea și reglarea ceasurilor și orologiilor de colecție (nu pu­ține Fecioare au temperamente de colecțio­nari), poate să se apuce să gătească pentru pri­eteni și, dintr-una într-alta, să se trezească cu o firmă de catering. Ori poate fi vorba despre re­orga­ni­zarea tuturor cunoștințelor dobândite până la această vârstă și prelucrarea lor sub forma unor cărți sau a unor studii. Cel mai banal caz de bu­nic Fecioară este cel care stă în parc și joa­că șah cu un bunic probabil Gemeni, în timp ce ambii nu-i pierd din ochi pe nepoți. Mercur le per­mite amân­durora să aibă atenție dis­tri­butivă, în timp ce-și pun și mintea la încercare.

Față de copii și de nepoți, Fecioara ajunsă la vârsta senioratului își va păstra o atitudine critică, dar devenită mai puțin perfecționistă, mai constructivă și mai rezonabilă, în timp. Există, din păcate, și categoria de Fecioară acrită, care s-a lăsat dominată de pesimism și ne­­si­guranțe. Acest tip de Fecioară ar trebui ți­nut de­parte de nepoți, pentru că nu ar face decât să se cal­ce reciproc pe nervi. Dar până și aceas­tă tipolo­gie ar putea fi un izvor de cunoaș­tere și un model de gândire limpede pentru micuții agasați de veșnicele sale cârâieli.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian