Dr. biolog VIORICA VINTILĂ – tel. 0744/487.659, e-mail: [email protected]

Boala Alzheimer este o afecțiune degenerativă a sistemului nervos central, care determină probleme de memorie, gândire și comportament. Este cea mai frecventă cauză a demenței, termen general folosit pentru pierderea memoriei și a altor capacități cognitive. Demența nu înseamnă nebunie, ci un set de simptome, precum afectarea memoriei și a gândirii.
Cauzele principale ale bolii Alzheimer sunt o combinație de factori genetici, comportamentali și de mediu. Din punct de vedere biologic, în determinarea apariției bolii Alzheimer sunt implicate anumite proteine de la nivelul creierului, care nu mai funcționează normal, perturbă activitatea neuronilor și eliberează substanțe toxice.
Alte cauze ale declanșării bolii Alzheimer pot fi: depresia, diabetul zaharat, hipertensiunea arterială. Acestea produc afecțiuni cardiovasculare care au ca urmare alterarea memoriei. Persoanele care au suferit un traumatism cranio-cerebral, cu pierderea stării de conștiență cel puțin o oră, sunt expuse unui risc major de a face boala Alzheimer. Fumatul și alcoolul sunt factori de risc pentru tulburările de memorie ce apar odată cu înaintarea în vârstă. Persoanele active din punct de vedere intelectual (cele care citesc, desfășoară activități stimulative pentru intelect sau legate de procesul de învățare) au un risc scăzut de a face boala Alzheimer. Medicii spun că boala Alzheimer nu are tratament pentru vindecarea bolii, dar se poate încetini agravarea simptomelor de demență și poate fi îmbunătățită calitatea vieții bolnavilor cu Alzheimer și a celor din jurul lui.
Tratamentul pentru încetinirea agravării simptomelor:
• Alimentație care favorizează sănătatea creierului – ulei de măsline, Vitamina C și Vitamina A, afine, căpșuni, roșii, broccoli, avocado.
• Drojdia de bere este indicată în terapia naturistă a bolii Alzheimer deoarece conține, printre alte vitamine benefice organismului uman, vitamina B12, care acționează asupra sistemului nervos central, mărește puterea de concentrare, favorizează eliminarea unor simptome specifice stresului psihologic. Vitamina B15, conținută, și ea, în drojdia de bere, favorizează schimburile de oxigen la nivelul țesuturilor și este un remediu-minune contra îmbătrânirii.
Cura cu drojdie de bere – constă în prepararea unui amestec din 1 linguriță cu drojdie de bere și 2 lingurițe cu miere de rapiță sau tei. Se freacă bine, până se obține o pastă omogenă. Doza zilnică este de 3 lingurițe cu drojdie astfel preparată, administrată pe stomacul gol dimineața, la prânz și seara. Cura se face două săptămâni pe lună, cu pauză de o săptămână și se poate relua. Cei care nu pot suporta gustul drojdiei de bere pot folosi, conform prospectului, drojdia de bere pastile (se găsește la plafar).
• Suplimente alimentare pentru regenerarea sistemului nervos și încetinirea agravării simptomelor bolii Alzheimer:
• GINKGO CURCUMIN 95, 1x1capsule/zi;
• MEMORY STEM, 3x1capsule/zi;
• OXY MAX, 3x 20 picături/zi.
Recomand, în plus, activități de dezvoltare a memoriei și atenției, prin dezlegare de integrame, diagrame, scrabble, practicarea unor jocuri de societate, plimbări în aer curat.
Farm. Carmen Ponoran – Director științific Plantextrakt, Secretar general ARGH, tel. 0726/76.60.43, www.plantextrakt.ro www.gemoterapie.ro
„Sufăr de gastrită și Helicobacter pylori” (Răspuns pentru PETRU, F. AS nr. 1428)

Rezultate foarte bune se pot obține în gastrită – inclusiv cu prezența Helicobacter pylori – cu gemoterapia (terapia cu muguri). Extractul din muguri de Smochin este principalul gemoterapic care acționează la nivelul tubului digestiv, în special în dezechilibre la nivelul stomacului. Mugurii de Smochin conţin mucilagii, substanţe enzimatice (lipaze, proteaze, cravină – un ferment cu acţiune similară pepsinei), vitamine (B, A, C), oligominerale, calciu, fosfor, fier, zaharuri, grăsimi, proteine. S-a demonstrat că protejează stomacul, ajutând la reglarea acidităţii gastrice (eficient în hipo sau hiperaciditate gastrică), reglează tulburările de motilitate gastroduodenale, susţin procesul de cicatrizare a mucoasei gastrice şi intestinale şi sunt eficienţi în manifestări ale stresului cu repercusiuni la acest nivel. Extractul se poate asocia cu alte gemoterapice, în funcție de problematica dezechilibrului de la nivelul tubului digestiv (stomac, intestin subțire, colon). În cazul dvs., vă recomand să urmați o cură de 2 luni cu Extract din muguri de Smochin – 2 administrări pe zi (dimineața și seara), Extract din mlădițe de Iarbă neagră – o dată pe zi și Extract din muguri de Nuc – o dată pe zi. Vă doresc multă sănătate.
Farm. spec. PAUL TISMAȘ – tel. 0745/137.537, e-mail: [email protected]
„Nu vreau să mă operez de ruptură de menisc” (Răspuns pentru Bogdan C. – Galaţi, F. AS nr. 1419)

Una dintre variantele de tratament ale rupturii de menisc este formată dintr-un extras de plante de uz extern şi o combinaţie de plante sub formă de ceai, de uz intern.
Extrasul de plante de uz extern are următoarea rețetă: într-un borcan de sticlă de aprox. 3 litri, se pun la macerat: hrean ras (în cantitate de cca 4 degete), muştar boabe (cca 3 degete), ardei iute mărunţit (cca 3 degete), scoarţă de salcie (5 degete). Peste acestea se adaugă oţet de mere şi miere care să acopere plantele, lăsându-se spațiu liber de o palmă şi jumătate până la gura borcanului. Se lasă la macerat 14 -15 zile, agitând amestecul. După cele două săptămâni, compoziția se filtrează prin tifon sau vată și se adaugă în lichid 4 linguri cu sare amară (sulfat de magneziu). Se agită până la dizolvarea totală, apoi, cu acest extras se masează articulaţia genunchiului de 2-3 ori/zi. Tratamentul se poate alterna prin aplicaţii de comprese reci, îmbibate cu tinctura obținută.
Pentru uz intern – se prepară dimineaţa, la prima oră, un decoct (15 minute fierbere) format dintr-un litru de apă, în care se adaugă: două rădăcini de ghimbir rase + 4 linguri scoarţă de salcie + 2 linguriţe cu scorţişoară + coaja a două lămâi. (Scorţişoara să nu se adauge de la începutul procesului de fierbere, ci mai spre sfârşit.) După 15 minute de fiert, se lasă lichidul să se răcească, se filtrează prin tifon și se adaugă în el zeama celor două lămâi (rase în prealabil) şi miere de albine, după gust. Acest preparat se bea pe parcursul a 24 de ore. Dacă acest tratament nu dă rezultatele dorite, contactaţi-mă.
Farm. Liliana Samson – Expert Good Days Therapy, tel: 0752/269.237
„Tot corpul meu emană un miros atât de neplăcut, încât nici eu nu îl pot suporta” (Răspuns pentru A. L., F. AS nr. 1326)

Procesul de transpiraţie este un mecanism specific organismului, prin care acesta elimină o parte din toxinele acumulate, reglează temperatura corpului etc. În mod normal, transpiraţia nu are un miros specific, acesta fiind sesizat atunci când este asociat cu prezenţa unor bacterii pe piele, fiind în unele cazuri destul de neplăcut sau greu de suportat, chiar şi după ce ne spălăm cu apă şi săpun. Cauzele apariţiei unui miros neplăcut pot fi provocate de probleme metabolice, fiind asociate cu diabet, tulburări hormonale, afecţiuni hepatice sau gastrointestinale etc. Unele medicamente, alcoolul, fumatul, pot produce de asemenea modificări la nivelul pielii, forţând organismul să elimine toxinele acumulate. Sunt situaţii în care anumite zone ale corpului elimină excesiv apa prin procesul de transpiraţie: palme, axile, tălpi, zona inghinală. Orice modificare la nivelul corpului trebuie să ne îndrume către medicul specialist pentru stabilirea unui diagnostic precis. Măsurile de igienă şi prevenţie trebuie să fie cât mai bine respectate. Este recomandat să purtăm haine din bumbac, ce permit pielii să respire, şi nu veșminte din supraelastic, ce ne încălzesc şi mai tare; consum optim de apă; legume şi fructe proaspete, bio; toaleta zilnică, prin spălare cu apă şi, de preferat, un săpun blând care să nu agreseze pielea. Pentru mirosul puternic în zona axilară, putem clăti pielea, după spălare, cu un pahar cu apă în care am lăsat o rămurică de busuioc sau o linguriţă cu bicarbonat. Malavit Loţiune ajută la normalizarea activităţii glandelor sudoripare, putând fi aplicată prin masarea zonelor cu transpiraţie excesivă sau prin băi locale, când soluția se diluează în apă. Inocell, supliment natural din extracte vegetale, prezintă indicaţii în sindrom metabolic, protejează şi susţine funcţia hepatică, cu rol esenţial atât în asigurarea echilibrului hormonal, cât şi în eliminarea toxinelor.
Multă sănătate!
Ing. chim. MIRCEA BOCAN – Alba Iulia, tel. 0788/23.38.73, 0258/86.56.77
„Vă rog, ajutați-mă! Respirația mea miroase a canal!” (Răspuns pentru ANA-MARIA, F. AS nr. 1423)

Am întâlnit un bărbat de peste 40 ani care din această cauză nu și-a întemeiat o familie. Consecințele acestor neplăceri pot fi extrem de grave! Guma de mestecat și apa de gură nu rezolvă cauza problemei, care este o enterocolită de putrefacție. Această afecțiune ne poate transforma în cadavre vii! Argila ALGO, luată în doze de 200 g pe zi, timp de 2-3 luni, rezolvă cu siguranță această problemă, fără efecte secundare! Pentru detalii referitoare la tratament, sunați-mă la tel. 0788.233.873. Pentru a procura argila ALGO la preț de producător apelați la tel. 0258.865.677.
(Răspuns valabil și pentru NASTASIA H. – jud. Mureș, F. AS nr. 1428, semnatara scrisorii „Ajutați-mi fiul să scape de halenă!”)