Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Rețete de pe vremea bunicii

Foto: Shutterstock

„Iarăși bunica?”, veți întreba. „Chiar și când e vorba de fru­musețe, un domeniu aflat în per­petuu progres?” Răspunsul este afir­ma­tiv. Așa cum există o tradiție a rețe­te­lor de prăjituri, transmise din generație în generație, există și obiceiul perpe­tuării unor rețete de frumusețe, păs­trate și moș­tenite ca un tezaur de preț. Nu spune ni­meni să refuzăm cate­goric produsele cos­metice indus­triale, la fel de performante câteodată ca operațiile estetice, dar câte-o cre­mă sau o mască de față „à la bunica”, pe lângă faptul că pot fi preparate acasă, au și avan­ta­jul unor ingre­d­i­ente natu­ra­le și proas­pe­te, fără riscuri pentru obraz. De altfel, la ba­za cos­meto­lo­giei moderne se află tot re­țetele Cleopa­trei și ale fru­moasei îm­pă­ră­tese Sissi, chiar dacă nu­me­le lor a fost împins în uitare. Lă­sați-vă, deci, tentate de ele și grăbiți-vă să le preparați.

Demachiant cu iaurt

Amestecați într-un bol o jumătate de pahar cu iaurt, 1 lin­guriță cu miere lichi­dă de salcâm, 1 linguriță cu grâu încolțit dat prin râșnița de cafea, o jumătate de măr dat pe răzătoarea mică și 1 lingură cu suc de lămâie. Adăugați 10 g amidon (de cartofi) și amestecați. Mai adăugați câteva picături de ulei aromat de lavan­dă, vărsați conținutul într-un recipient de sticlă și păs­trați-l în frigider. Se șterge fața dimineața și seara, cu ajutorul unui tampon de vată.

Mască purificatoare cu argilă

Argila este un produs extrem de eficient pentru curățirea în profun­zime a tenului. Ea exercită o acțiune stimulantă și de reoxige­nare a celu­le­lor, catife­lând pielea și dându-i stră­lucire. Ar­gila repre­zin­tă ingre­di­entul de bază pentru nu­me­­roase pro­duse cos­me­tice, cum este și cel pe care vi-l pre­zen­tăm.

Ameste­cați o lingu­ri­ță cu argilă de culoare des­­chi­să (se gă­seș­te în co­merț), 2 lin­guri cu apă de trandafiri, 1/2 linguriță cu untdelemn de măs­line. Dacă aveți pielea grasă, adăugați și câteva picături de ulei esențial de lavandă. Aplicați masca pe fa­ța cură­țată înainte și lăsați-o circa 20 de minute. Se spală cu apă călduță, înain­te de a se întări.

Mască pentru fumători

Pielea fumătorilor este, în general, ofilită, uscată și cenușie. Îmbătrâ­nește foar­te repede. Iată o rețetă ex­trem de eficientă, bogată în vita­mi­nele B2, A și E.

Luați două lingurițe cu drojdie de bere pudră, 1 lingură cu untdelemn de măs­line, 1 lingură cu morcovi rași mă­runt, 2 linguri cu frișcă lichidă sau smân­tâ­nă foarte proaspătă și două fire de pă­trun­jel verde tocate mărunt. Amestecați toate ingredientele în­tr-un bol, apoi apli­cați compoziția pe față, punând deasupra un tifon. Lăsați să acționeze 15 minute. Spălați-vă din abundență cu apă rece.

Ou cu iaurt împotriva pielii lăsate

Bateți spumă un albuș de ou, apoi ames­tecați-l energic cu un iaurt natu­ral (nepasteurizat) sau cu aceeași cantitate de lapte praf. Adăugați sucul unei lămâi și amestecați mai departe. Aplicați pre­pa­ratul pe față și lăsați-l să acționeze vre­me de 15 minute. Spă­lați-vă cu apă mine­rală plată. Rezultatul: pielea va fi rege­nerată, odihnită, cu trăsăturile feței în mod vizibil destinse. Procedeul se repetă o dată pe lună.

Rețete antirid

Cu ou

Preparați o mască simplă din albuș de ou. El nu conține decât apă și proteine de albumină. Hrănește pie­lea, pentru că apa se evaporă, iar proteinele rămân. Întindeți-l pe față și lăsați să acționeze 15 minute. Când vă spălați, eliminați și ce­lulele moar­te, care vor face ca ridurile să pară mai plate.

Cu miere, lămâie și migdale

Ca să es­tom­pați ridurile mai mari și mai mici, apelați la fruc­te­le revitalizante. Ele conferă pielii un plus de tine­re­țe, vizi­bil ime­diat după apli­care. Amestecați deci 1 lingură cu miere po­lifloră cu câteva pică­turi de lămâie și 1 lin­gu­riță cu ulei de migdale (se găsește în farmacii). Acest elixir întinde trăsă­turile feței.

Grepfruit roșu și ou

În sucul unui grepfruit cu miezul ro­șu (ale cărui virtuți revitalizante au fost re­cu­noscute), adăugați un albuș de ou bă­tut spumă. Amestecați ușor, pentru ca lichidul să fie bine încor­porat și întin­deți produsul pe față și gât. Are efect anti­rid garantat.

Mască hrănitoare cu gălbenuș

Bateți două gălbenușuri cu câ­te­­va lin­gurițe cu untdelemn și puțină apă. Apli­cați amestecul pe față cu un tam­pon și lăsați să acționeze zece mi­nute, înainte de a-l clăti. Dacă mai rămâne un rest ne­fo­losit, puneți-l la frigider pentru a doua zi sau ungeți-vă cu el pe mâini.

Lapte și-atât

Se pare că laptele de vacă nefiert, cum­­părat de la țărani și aplicat pe față du­pă demachiajul cotidian, reprezintă un mij­l­oc excelent de combatere a ridurilor.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian