
„Iarăși bunica?”, veți întreba. „Chiar și când e vorba de frumusețe, un domeniu aflat în perpetuu progres?” Răspunsul este afirmativ. Așa cum există o tradiție a rețetelor de prăjituri, transmise din generație în generație, există și obiceiul perpetuării unor rețete de frumusețe, păstrate și moștenite ca un tezaur de preț. Nu spune nimeni să refuzăm categoric produsele cosmetice industriale, la fel de performante câteodată ca operațiile estetice, dar câte-o cremă sau o mască de față „à la bunica”, pe lângă faptul că pot fi preparate acasă, au și avantajul unor ingrediente naturale și proaspete, fără riscuri pentru obraz. De altfel, la baza cosmetologiei moderne se află tot rețetele Cleopatrei și ale frumoasei împărătese Sissi, chiar dacă numele lor a fost împins în uitare. Lăsați-vă, deci, tentate de ele și grăbiți-vă să le preparați.
Demachiant cu iaurt
Amestecați într-un bol o jumătate de pahar cu iaurt, 1 linguriță cu miere lichidă de salcâm, 1 linguriță cu grâu încolțit dat prin râșnița de cafea, o jumătate de măr dat pe răzătoarea mică și 1 lingură cu suc de lămâie. Adăugați 10 g amidon (de cartofi) și amestecați. Mai adăugați câteva picături de ulei aromat de lavandă, vărsați conținutul într-un recipient de sticlă și păstrați-l în frigider. Se șterge fața dimineața și seara, cu ajutorul unui tampon de vată.
Mască purificatoare cu argilă
Argila este un produs extrem de eficient pentru curățirea în profunzime a tenului. Ea exercită o acțiune stimulantă și de reoxigenare a celulelor, catifelând pielea și dându-i strălucire. Argila reprezintă ingredientul de bază pentru numeroase produse cosmetice, cum este și cel pe care vi-l prezentăm.
Amestecați o linguriță cu argilă de culoare deschisă (se găsește în comerț), 2 linguri cu apă de trandafiri, 1/2 linguriță cu untdelemn de măsline. Dacă aveți pielea grasă, adăugați și câteva picături de ulei esențial de lavandă. Aplicați masca pe fața curățată înainte și lăsați-o circa 20 de minute. Se spală cu apă călduță, înainte de a se întări.
Mască pentru fumători
Pielea fumătorilor este, în general, ofilită, uscată și cenușie. Îmbătrânește foarte repede. Iată o rețetă extrem de eficientă, bogată în vitaminele B2, A și E.
Luați două lingurițe cu drojdie de bere pudră, 1 lingură cu untdelemn de măsline, 1 lingură cu morcovi rași mărunt, 2 linguri cu frișcă lichidă sau smântână foarte proaspătă și două fire de pătrunjel verde tocate mărunt. Amestecați toate ingredientele într-un bol, apoi aplicați compoziția pe față, punând deasupra un tifon. Lăsați să acționeze 15 minute. Spălați-vă din abundență cu apă rece.
Ou cu iaurt împotriva pielii lăsate
Bateți spumă un albuș de ou, apoi amestecați-l energic cu un iaurt natural (nepasteurizat) sau cu aceeași cantitate de lapte praf. Adăugați sucul unei lămâi și amestecați mai departe. Aplicați preparatul pe față și lăsați-l să acționeze vreme de 15 minute. Spălați-vă cu apă minerală plată. Rezultatul: pielea va fi regenerată, odihnită, cu trăsăturile feței în mod vizibil destinse. Procedeul se repetă o dată pe lună.
Rețete antirid
Cu ou
Preparați o mască simplă din albuș de ou. El nu conține decât apă și proteine de albumină. Hrănește pielea, pentru că apa se evaporă, iar proteinele rămân. Întindeți-l pe față și lăsați să acționeze 15 minute. Când vă spălați, eliminați și celulele moarte, care vor face ca ridurile să pară mai plate.
Cu miere, lămâie și migdale
Ca să estompați ridurile mai mari și mai mici, apelați la fructele revitalizante. Ele conferă pielii un plus de tinerețe, vizibil imediat după aplicare. Amestecați deci 1 lingură cu miere polifloră cu câteva picături de lămâie și 1 linguriță cu ulei de migdale (se găsește în farmacii). Acest elixir întinde trăsăturile feței.
Grepfruit roșu și ou
În sucul unui grepfruit cu miezul roșu (ale cărui virtuți revitalizante au fost recunoscute), adăugați un albuș de ou bătut spumă. Amestecați ușor, pentru ca lichidul să fie bine încorporat și întindeți produsul pe față și gât. Are efect antirid garantat.
Mască hrănitoare cu gălbenuș
Bateți două gălbenușuri cu câteva lingurițe cu untdelemn și puțină apă. Aplicați amestecul pe față cu un tampon și lăsați să acționeze zece minute, înainte de a-l clăti. Dacă mai rămâne un rest nefolosit, puneți-l la frigider pentru a doua zi sau ungeți-vă cu el pe mâini.
Lapte și-atât
Se pare că laptele de vacă nefiert, cumpărat de la țărani și aplicat pe față după demachiajul cotidian, reprezintă un mijloc excelent de combatere a ridurilor.