Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

LEACURI STRĂMOȘEȘTI – Durerile de rinichi

Foto: Shutterstock – 3

• Știința de vindecare a satelor românești era infinită. Nu exista boală fără de leac. Din ce s-a păstrat, vă oferim sfaturi sigure de „îmblânzire” a bolilor de rinichi. O zonă sensibilă, pe care toamna o pune la încercare •

Pielonefrita cronică

* Fasole fiartă. Un pahar cu fasole boabe înmuiate se fierbe într-un litru de apă, timp de două ore, pe foc slab. Oala se acoperă cu capac. Apa se strecoară, fasolea se toacă și se mănâncă fără sare și ulei, doar cu apa în care s-a fiert. Nu se mănâncă altceva. Se beau ceaiuri din plante, care se folosesc la tratarea rini­chilor. Dieta cu fasole durează 7 zile.

* Miere cu țelină. 10 linguri cu miere de al­bine se amestecă cu 5 linguri semințe de țelină pi­sate. Amestecul se în­căl­zește pe aburi (bain-marie) timp de 20 de mi­nute. Se bea câte o linguriță, cu 30 de minute înain­te de masă, timp de o lună. Dacă boala a căpătat formă cronică, tratamentul va dura mai mult timp.

* Argilă și oțet de mere. Argila se amestecă cu oțet de mere până se ob­ține o pastă. Se întinde pe o bucată de țesătură mai groasă și se aplică pe regiunea rinichilor. Se ține timp de 6 ore, șapte zile la rând. În același timp se ține o dietă alimentară, pâinea se înlocu­iește cu mămăligă, se bea ceai din mătase de porumb și din semințe de bostan.

Dureri insuportabile

* Coada-calului. Luați o pasti­lă de penicilină sau streptomicină și o pastilă de ampicilină. Apoi se in­fu­zează 30 g coada-calului într-un pahar de apă clocotită. După răcire, se strecoară, se stoarce bine și se bea câte 1/3 pahar de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă. Se bea nu mai mult de cinci zile.

* Următoarea rețetă, după coa­da-calului: o lin­gură de ovăz nedecorticat, pisat, se fierbe 15 mi­nute în 25 ml lapte, apoi se toarnă în termos și se lasă 45 de minute. Se consumă ast­fel: în prima zi, 1/2 pahar, a doua zi, un pahar, în zilele trei, patru, cinci etc. se adaugă câte un pahar, până când canti­tatea laptelui o să ajungă la un litru. Apoi cantitatea laptelui scade zilnic cu câte un pahar după aceeași schemă, până se ajunge la 1/2 pahar. Tratamentul se repetă de 3-4 ori.

Inflamații renale

* Decoct de vișin. Se culeg primăvara cren­guțe de vișin, când mu­gurii abia încep să crească. Se taie vârfurile crengu­țelor (lungimea de 8-9 cm), se spală, se usucă. Dacă ați cules mai multe cren­guțe, ca să le folosiți până la sfârșitul anului, se împachetează în hârtie de ziar. Într-un vas cu 2 litri apă rece, se introduc 8-10 crenguțe de vișin; se pun pe foc și se fierb 10 mi­nute, apoi se mai ține lichi­dul în termos sau în vasul învelit într-o plapumă groasă, încă 30 de minute. Se bea câte un pahar, îndulcit cu miere de albine, de 4-5 ori pe zi, timp de 10 zile. După o pauză de 10 zile, se repetă de 3-4 ori trata­mentul. Crenguțele se folosesc de 2-3 ori.

* În loc de apă, pentru băut se folosește ceai din mătase de porumb și muguri de mesteacăn. La 1 litru apă rece se pun câte 3 lingurițe din fiecare plantă și se fierbe 10 minute; se lasă decoctul aco­perit, să se răcească.

Pietricele sau nisip la rinichi

* Amestec de plante. Pentru eliminarea lor se bea fără dozare (cu cât mai mult, cu atât mai bine) ceai din 3 fructe de măceș, 4-5 flori de găl­benele, 2-3 linguri de mătase de porumb, 1 lin­guriță de troscot și 1 linguriță de imortelă. Plantele se fierb într-un litru de apă, timp de două minute, în vas aco­perit, și se lasă la ma­cerat timp de 10 ore, într-un re­cipient închis și învelit bine (sau în termos).

* Pipote de găină. Se iau 15 pipote de găină, li se scoate pielița interioară (de culoare galbenă). Aceasta se spală bine și se usucă în cup­tor, se face apoi din ea un praf și se păstrează în­tr-un borcan de sticlă bine închis. Se administrează timp de 2 luni, dimineața pe nemâncate, câte 1/2 lin­guriță, după care se bea apă. Peste 2-3 luni se re­petă procedura.

* Tulpini de mazăre. Se iau tulpini de mazăre, înainte de înflorire, se taie mărunt și peste 2 linguri de tulpini se adaugă 1,5 pahar cu apă fier­binte. Se lasă timp de 30 de minute la infuzat și se strecoară. Se beau câte 2 linguri înainte de fiecare masă, timp de o lună.

* Rețetă rusească. În spitalul din Kremlin, pentru conducătorii statului sovietic, nisipul din rinichi și bilă se înlătura cu un amestec din 300 ml suc de lămâie, 300 ml glicerină (din farmacie) și 600 ml apă distilată. Se bea câte o lingură, cu 30 de minute înainte de masă. Înainte de a fi consu­mat, lichidul se agită. Folosind metoda aceasta, îmbunătățiți și starea articulațiilor mici, deoarece se curăță și ele de săruri.

* Rădăcini de măceș. Se folosesc pentru eliminarea pietrelor formate cu mult timp în urmă. 8 linguri de rădăcini tăiate mărunt se fierb într-un litru de apă, pe foc mic, timp de 15 minute. Vasul se ia de pe foc, se învelește într-un prosop gros și se lasă așa 2 ore. Se strecoară și se bea câte 0,5 (jumătate) de pahar, de patru ori pe zi, timp de 40 de zile. După o pauză de 30 de zile, cura se repetă.

* Semințe de morcov. Pentru sfărâmarea pietrelor de la rinichi, bătrânii mai foloseau și semințe de morcov, care se râșnesc și se con­sumă de trei ori pe zi, cu 30 de minute îna­inte de masă (se iau pe vârful cuțitului) timp de 1-2 luni. Semințele se folosesc și sub formă de ceai: 3 linguri de semințe se infuzează în termos, cu trei pahare de apă clocotită, timp de 12 ore. Se bea cea­iul cald, câte 1/2 pahar, de 6 ori pe zi, înainte de masă și între mese.

* Frunze de brusture. Despre puterile de vindecare ale brusturelui știe probabil toată lumea. În tratarea pietrelor la rinichi, se folosesc frunzele verzi sau uscate; 60 g de frunze se infuzează în ter­mos cu 600 ml apă clocotită, timp de patru ore. Se beau câte 200 ml, de trei ori pe zi, înainte de masă. Rețeta propusă se folosește și în cazurile de ulcer stomacal, ulcer duodenal, pietre la ficat.

* Lămâi și glicerină. Pentru eliminarea nisipului se folosește o metodă radicală: 10 lămâi se spală bine cu apă fierbinte și se dau prin mașina de tocat. Se amestecă cu 2 litri de apă fiartă și ră­cită, plus 2 linguri de glicerină. Se lasă 30 de mi­nute într-un loc cald. Se strecoară și se bea câte un pahar la fiecare 10 minute. Tot amestecul trebuie băut în maximum două ore. După ce toată cantita­tea s-a băut, pe rinichi se aplică o pernă fierbinte sau câte­va sticle umplute cu apă fierbinte. În timp ce începe eliminarea nisipului, uneori apar și du­reri; de aceea se recomandă ca bolnavul să stea într-o cadă cu apă fierbinte sau să ia pastile de NoSpa.

* Semințe și flori de urzică. Se consumă, o dată pe zi, câte 3 grame de semințe de urzică, de preferință râșnite; se țin în gură 2-3 minute, apoi se înghit. În lipsa semințelor, se folosesc flori de ur­zică. Într-o sticlă se pun până la 1/3 flori de urzică, peste care se toarnă țuică până se umple sticla. Se lasă la macerat 10 zile, închisă bine și la întu­neric. Se bea câte o lingură cu 150 ml apă, de trei ori pe zi, după masă.

* Scaiul. Este o buruiană de care nu se bucură lumea. Dar nu degeaba a apărut el în natură. Este folosit în diferite afecțiuni, mai ales pentru pietre la rinichi. O lingură de plantă se pune într-un pahar de apă fierbinte și se fierbe timp de un minut, apoi se infuzează 12 ore. Se bea câte o jumătate de pa­har, de două ori pe zi, înainte de masă, timp de două săptămâni.

Glomerulonefrită

* Ceai de cimbru. O lingură de cimbru cu 1 litru de apă rece. Se aduc până la fierbere și se lasă vasul învelit bine, timp de 24 de ore. Se strecoară prin vată sau tifon și se beau câte 100 ml, de trei ori pe zi, timp de 20 de zile. Ceaiul din cimbru re­glează și funcționarea pancreasului.

Chisturi renale

* Suc de brusture. Frunze tinere de brustu­re se spală, se usucă și se trec prin mașina de tocat. Sucul se stoarce prin 2-3 straturi de tifon și se păstrea­ză într-o sticlă bine închisă, în frigider. Se bea strict după următoarea schemă, timp de o lună. Prima și a doua zi, se bea câte 1 linguriță, de două ori pe zi, a treia și a patra zi, câte 1 linguriță de trei ori pe zi, în continuare, câte 1 lingură de trei ori pe zi, luată între mese. Dacă timp de o lună pro­blema nu se rezolvă total, se repetă tratamentul încă o dată.

* Iarbă-mare și drojdie. Rădăcină de iar­bă-mare – se spală bine cu apă rece și se rade sau se toacă mărunt; se amestecă bine 30 g rădăcină, cu 2 linguri de zahăr și 1 lingură de drojdie. Se toar­­nă peste amestecul obținut 3 litri de apă și se lasă două zile într-un loc cald. Se bea câte 0,5 pa­har, de trei ori pe zi, înainte de masă, până se termi­nă li­chidul. După o pauză de 20 de zile, cura se re­petă.

* Nuci cu miere. Nuci verzi tocate se ames­tecă cu o cantitate egală de zahăr sau miere de albine și se lasă, bine închise, într-un loc fără lu­mină, timp de o lună. Sucul obținut se bea de trei ori pe zi, înainte de masă.

* Macerat de gălbenele. Un pumn flori de gălbenele se pun în 700 ml alcool dublu rafinat și se lasă la macerat două săptămâni, într-un borcan în­velit în țesătură de culoare neagră și la căldură (lângă sobă sau calorifer). Borcanul se agită zilnic. Alcoolul se strecoară prin tifon și florile se storc bine. Se bea câte o lingură cu 50 ml de apă de trei ori pe zi, cu 30 minute înainte de masă.

* Fiertură de semințe de in. Un pahar de apă și o linguriță de semințe de in se fierb cinci mi­nute pe foc mic. După răcire, se bea câte o jumătate de pahar la fiecare două ore, timp de două zile. Îna­inte de consum, fiertura se diluează cu apă fiartă.

Rinichi lăsați

* Ceai din flori și semințe. În cazul în care rinichii se lasă, apar dureri în zona lombară. Atunci, în afară de exerciții speciale, se bea în cantități nelimitate ceai dintr-un litru de apă, o linguriță de semințe de mărar, un buchețel de mu­șețel (5-6 plante), 1 linguriță semințe de in și 4 flori (inflorescențe) de salcâm alb. Plantele se fierb acoperite, timp de un minut, și se lasă până la răcire, cu capac.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian