
Sunt mai puțin de două săptămâni până la alegerile locale. Dar nu trebuie să ținem seama de calendar. Iminența votului se vede cu ochiul liber, din agitația cu care edilii aflați la putere încearcă să demonstreze cât de buni gospodari sunt și cât de mult se strofoacă să facă pentru alegători. Am bătut în lung și în lat țara în ultimele săptămâni, de la București la Oradea și de la Cluj în Țara Hațegului. Numai de-ar fi să adun sferturile de oră pierdute în trafic din cauza unor blocaje impuse de lucrări de infrastructură, câștigam o zi de muncă în plus și una în plus de concediu! Nu există drum de interes local sau județean, nu există străduță sau părculeț, unde să nu se toarne o lingură de beton, unde să nu se dea o pensulă de culoare, unde să nu se înalțe un gard – noua obsesie a primarilor noștri, după faza bordurilor suprapuse. Dar atenție, oameni buni! Dincolo de faptul că primarii încearcă să îngrașe porcul electoral înainte de Ajun, toată operațiunea din zilele acestea e, de fapt, o îngrășare a conturilor firmelor de casă. Nu se știe ce o fi la alegeri, să batem fierul acum, cât e cald!
Unii vor spune că lucrările care se fac la „heirup”, zilele acestea, trebuiau oricum făcute și ar fi fost oricum plătite, mai devreme sau mai târziu. De acord, numai că un bun gopodar, tocmai de-aia e bun gospodar, pentru că, vorba proverbului, „își face iarna car și vara sanie”, adică își programează pașii din timp. Asta înseamnă și mai puțin deranj pentru cetățeni (că nu sunt prinși într-un labirint de șapte lucrări simultane și nu le sună din șapte locuri gălăgia utilajelor grele), asta înseamnă și o mai bună drămuire a banilor, că nu faci licitații pe ultima sută de metri, dar, mai ales, înseamnă garanția unei calități mai bune a lucrării finale. Să nu ne iluzionăm: cele mai multe dintre lucrările care se fac zilele acestea urlă a treabă de mântuială. Se vede că sunt făcute pe grabă, o feșteleală a gardului, cât să arate frumos până la alegeri. Apoi, om vedea cu toții, care în toamnă, care în iarnă, care în primăvară, după topirea zăpezilor, cum, din gropile ivite în asfaltul proaspăt turnat, se vor arăta leoparzii.
*
Dincolo de competența electorală din aceste zile, deschiderea școlilor în pandemie este, și ea, un bun indicator al „heirupismului” primarilor. Avem exemple de școli și de orașe unde totul merge strună, și vedem atâtea exemple de „heirupism”, de încropeală pe ultima sută de metri, cu rezultatele pe care cu toții le bănuim…