Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Terapia cu cereale: GRÂUL, OREZUL și HRIȘCA

Foto: Shutterstock

– Grânele reprezintă cea mai eficientă terapie de dezintoxicare a organismului. Chinezii și japonezii le folosesc de sute de ani., pentru tratarea unor boli incurabile. Reluăm, la cererea multor cititori ai revistei, TERAPIA OSHAWA, prezentată de dr. CRISTIAN BOE­RESCU. Cerealele tocmai au fost recoltate din câmp și așteap­tă să-și arate puterea –

Medicina tradițională chineză și indiană de­mon­strează, pe baza unei expe­riențe de mii de ani, că principiul dezintoxicării este fundamental în terapeu­tică. Fără dezintoxicare, orice încercare de vindecare a bolii, orice remediu (chiar și naturist) este sortit unui succes limitat. Nu de puține ori, dezintoxicarea (spă­­la­rea organismului de reziduuri nocive) repre­zintă ea în­săși o metodă de vindecare cu rezultate spectaculoase, indiferent dacă e vorba de dezin­toxicarea prin post cu apă și pâine, cu ceaiuri și sucuri de legume, cu cereale etc. În Occident, prin­cipiul dezintoxicării a fost și este practicat de mari terapeuți, precum Kneipp, Kuhne, Oshawa, Breuss, dr. Jean Valnet și mulți alții. În Ro­mâ­nia, metoda a fost aplicată cu mult succes de cunos­cu­tul terapeut ing. Valeriu Popa, fiind integrată, astăzi, obli­ga­toriu, în toate tratamentele vindecătorilor na­tu­riști.

Metoda de dezintoxicare Oshawa

Face parte din medicina tradițională japoneză și a fost îndelung practicată de cunoscutul terapeut George Oshawa (1893-1966), cele­bru prin lucrările sale des­pre macrobiotică, știința unei ali­men­tații corecte, ba­zată pe con­sumul echilibrat de ali­men­te încărcate cu ener­gii ma­s­­culine (Yang) și femi­nine (Yin). Practicanții macrobio­ti­cii (milioane, în Occident, Ame­rica, Austra­lia și Cana­da), văd în ali­men­tație principalul drum către o sănătate per­fec­tă. Se spune, de altfel, că însuși Oshawa s-ar fi vin­decat sin­gur de tuberculoză prin ali­mentația ma­crobiotică.

În ce privește dezinto­xi­carea cu cereale, ea se bazea­ză pe: grâu, orez, mei sau hriș­că, cumpărate, dacă este po­si­bil, de la țărani, cât mai sănătoase și bine coapte, obți­nute din locuri unde nu s-au folosit îngrășăminte chimice. Cura de dezinto­xicare cu cereale du­rează 10 zile, folo­sin­du-se rețete rapide, ușor de pre­pa­rat. Cerea­lele vor fi con­su­mate în ori­ce can­titate (se poate mânca din ele pe săturate), în mai multe mese pe zi. Singurele adau­­suri per­mise: apa și sarea grun­joa­să.

Un studiu amplu, realizat la o uni­versitate de medicină din statul Texas (SUA), arată că un regim ce­realier inte­­gral scade canti­tatea de radicali liberi din sânge. Așa se explică efectele antican­ceri­gene ale curei cu cereale – dovedite în decur­sul anilor –, la foarte mulți subiecți care au recurs din dispe­rare la o asemenea dietă extremă.

Rețete cu cereale

Foto: 123RF – 2

1. Turtițe din grâu

Ingrediente: 500 g grâu curat, 1 linguriță sare grunjoasă, 150 ml apă.

Mod de preparare: Se macină fin grâul (cu o râșniță electrică sau cu o moară casnică de uru­ială), obținân­du-se făina integrală, din care se face o cocă cu apa și sa­rea. Se lasă la înmu­iat 30 de minute, apoi se fac turti­țele, care se coc în tigaie fără ulei, la foc mic.

2. Grâu, hrișcă sau mei copt

Ingrediente: 300 g grâu, hrișcă sau mei, 1 lin­guriță sare grunjoasă.

Mod de preparare: Se spală bine grâul și se pune în tigaie sau ceaun de fontă cu apă și sare, atât cât să-l acopere. Se lasă la foc iute până se evaporă apa și se amestecă continuu până grâul își schimbă culoarea și este ușor de mestecat. Hrișca și meiul pot fi coapte fără a fi umezite în prealabil.

3. Terci de grâu

Ingrediente: 200 g făină de grâu integrală, 400 ml apă și un vârf de cuțit sare grunjoasă.

Mod de preparare: Se pune apa cu sare la fiert. Când cloco­tește, se toarnă (în ploaie) făina de grâu integrală, până se obține consistența dorită. Se fierbe 20-30 de minute.

4. Supă de orez cu găluște de grâu

Ingrediente: 100 g făină de grâu integrală, 100 g orez, jumătate de linguriță de sare, 500 ml apă.

Mod de preparare: Din grâul măcinat, puțină apă și sare se face o cocă moale și se lasă la înmuiat 30 de minute. Se fac găluște mici care se pun în apa clocotită cu sare, se fierb 10 minute, apoi se adaugă orezul și se mai fierb 20 de minute.

5. „Lapte” de grâu

Ingrediente: 40 g grâu și 300 ml apă.

Mod de preparare: Se macină grâul (la râș­nița de cafea), se pune într-o cană mare și se toarnă apa fier­binte; se agită și se lasă la răcit. Înainte de a se consu­ma, se amestecă conținutul.

6. „Pilaf” simplu

Ingrediente: 100 g orez, 300 ml apă, 1/2 lin­guriță sare grunjoasă.

Mod de preparare: Se spală bine orezul și se pune la fiert cu apa și sarea într-un vas de fontă, la foc moderat, 20 de minute.

7. Hrișcă crudă

Ingrediente: 200 g hrișcă.

Mod de preparare: Se spală boabele de hrișcă, se pun într-un vas și se aco­peră cu apă. După 1-2 ore hrișca se înmoaie, se umflă și se poa­te consuma. Hrișca poate fi în­locuită cu grâu, cu condiția să fie pus la în­muiat cu o seară înainte.

8. Pastă de orez

Ingrediente: 200 g orez, 400 ml apă, 1/2 lin­guriță sare grun­joasă.

Mod de preparare: Se ma­ci­nă orezul cu o râșniță de ca­fea. Se pune apa cu sare la fiert. Când clocotește, se adau­gă făi­na de orez. Se fierbe 15-20 minute.

Exemplu de dietă:

Mic dejun: 1-2 căni „lapte” de grâu.

Ora 10: 3-5 linguri hrișcă crudă.

Dejun: 1) supă de orez cu găluște de grâu; 2) pilaf simplu cu făină de grâu copt sau turtițe de grâu.

Ora 17: 3-5 linguri de mei copt.

Cină: 1) terci de grâu; 2) pastă de orez cu turtițe de grâu.

9. Plăcintă de grâu cu orez fiert

Ingrediente: 500 g făi­nă de grâu integrală, 200 g orez, 1 linguriță de sare grun­joasă.

Mod de preparare: Se prepară o cocă cu apă căl­duță și sare din grâu integral și se fierbe orezul separat cu puțină sare. Se întinde coca cu un făcăleț pentru a obține o foaie de plăcintă, dar ceva mai groa­să decât cea de la patiserie. Se pune orezul fiert la mijloc și se rulea­ză foaia de plăcintă. Se pre­sară puțină făină integrală pe tavă, se așează 3 rulouri și se coc la foc iute 10-20 de minute. Se taie în felii groase și se mă­nân­că în decurs de 7-10 ore.

10. Fulgi din cereale (grâu, orez, secară, ovăz)

Se cumpără de la supermarket sau magazine na­tu­ris­te și se consumă ca atare, uscate, sau înmu­iate în apă, simple sau combinate și în cantitatea pe care o dorim.

11. Turtițele multicereal

Se prepară ca și cele din grâu. Pentru a pregăti coca, pe lângă făina integrală din grâu, se folosesc su­pli­men­tar mei măcinat și fiert, hrișcă măcinată în­mu­ia­tă cu apă 2-3 ore sau orez măcinat și fiert, ames­tecate în proporții egale sau după imaginația de mo­ment.

Evident, fiecare va adapta aceste rețete după nece­sită­țile personale sau după sfatul medicului și se pot face chiar asocieri parțiale cu unele legume și fructe de sezon.

Soldații romani au cucerit întreaga lume mân­când grâu, dvs. de ce să nu vă cuceriți sănătatea mân­­­când ce­reale? Succes!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian