– Nu e vorba de „iritațiile nervoase”, de care nu scapă nimeni în ziua de azi, ci de iritațiile apărute pe piele, în zona genitală și anală. Nu tocmai ușor de tratat, ele trebuie vindecate, înainte de a se transforma în infecții dermatofite. Remedii precum cele care urmează pot atenua pruritul –
IRITAȚII GENITALE
Comprese locale antifungice

* Înmuiați un tifon într-o infuzie de cimbru și aplicați-o pe locul cu probleme. Cimbrul conține timol, un remediu puternic contra ciupercilor parazite. Pentru prepararea infuziei, opăriți două lingurițe de cimbru proaspăt sau uscat cu o cană de apă clocotită, lăsați să se răcească vreme de circa 20 de minute, apoi aplicați compresa pe piele.
* O altă plantă eficientă contra ciupercilor parazite este ghimbirul care conține 2-3 substanțe antifungice. Radeți 30 de grame de rădăcină de ghimbir, turnați deasupra o cană cu apă clocotită, amestecați, apoi lăsați să se răcească vreme de 20 de minute. Aplicați infuzia pe piele cu ajutorul unui tifon.
* Medicina chinezească folosește reglisa împotriva iritațiilor anale și genitale. Opăriți 6 lingurițe cu rădăcină de reglisă transformată în pulbere, cu o cană cu apă în clocot și lăsați-o să se infuzeze 20 de minute. După ce lichidul se răcește, înmuiați în ea un tifon și tamponați zona bolnavă.
* Oțetul de mere este, și el, un remediu eficient, pentru că aciditatea lui oprește dezvoltarea ciupercilor. Aplicați-l o dată pe zi, cu ajutorul unui tampon de tifon, cu excepția faptului când există zone de piele vie, deschisă.
Măsuri de igienă: Piele uscată și curată
* După o activitate care v-a făcut să transpirați sau când afară e foarte cald, schimbați-vă hainele umede. Transpirația favorizează dezvoltarea ciupercilor. Faceți duș și îmbrăcați-vă cu desuuri și haine uscate. De asemenea, nu stați prea multă vreme într-un costum de baie umed.
* Spălați-vă îmbrăcămintea sport după fiecare purtat.
* Dacă suferiți de ciupercă la unghiile picioarelor sau între degete, când vă îmbrăcați, urmați ordinea – ciorapi (șosete), chilot, pantalon, ca să evitați contactul cu ciuperca de pe picioare, care se propagă rapid și în regiunea inghinală.
* Nu folosiți niciodată un prosop cu care v-ați șters deja. Ciupercile parazite se simt minunat în mediul umed și murdar. Riscați să contractați o infecție.
* Utilizați săpun și produse de baie neparfumate.
* După baie, uscați-vă foarte bine zonele anale și genitale, eventual cu un foen fixat pe treapta cea mai joasă.
Purtați îmbrăcăminte adecvată

* Îmbrăcați-vă în haine lejere, care să lase pielea să respire. Ținutele strâmte, pe corp, favorizează apariția iritațiilor inghinale.
* Purtați numai chiloți din bumbac, mai ales dacă faceți sport. Bumbacul absoarbe transpirația și protejează pielea sensibilă.
Apelați la pudra de talc
* Înainte de a vă îmbrăca, pudrați-vă zonele iritate cu pudră de talc neparfumată sau cu făină de porumb. Absorb umezeala și țin pielea uscată.
Ceai sau tinctură de mărul-lupului, rostopască sau spânz
Când iritațiile inghinale tind să ia forma unor noduli dureroși, care formează la suprafață un fel de spuză, folosiți tamponările cu ceai sau tincturi de mărul-lupului, spânz sau rostopască. Au eficiență imediată. Le găsiți în plafaruri și magazinele naturiste, sub formă de preparate realizate de fitoterapeuții din Munții Apuseni. Toxice, când sunt administrate pe cale internă, folosite pe cale externă nu au nici o contraindicație.
Lepădați kilogramele în plus
* Dacă sunteți prea grași, pierdeți câteva kilograme. Cutele formate de piele, în general umede, favorizează apariția ciupercilor parazite.
IRITAȚII ANALE

Sunt o problemă destul de frecventă, mai ales în cazul bărbaților. Deși pare cumva jenant, vorbiți despre ea imediat ce apare, cu medicul de familie. De vină sunt transpirația și sărurile umede pe care ea le depune pe piele, dar și frecatul excesiv sau folosirea produselor iritante – săpunuri, detergenți cosmetici etc. Hemoroizii și fisurile anale pot provoca, de asemenea, iritații și, mai cu seamă, infecții. E important de știut că adeseori aceste neplăceri sunt legate fie de lipsa de curățenie sau, dimpotrivă, de o igienă excesivă (frecat prea dur cu hârtia igienică) care alterează starea mucoaselor. Cu cât întârziați să vă adresați medicului, cu atât situația se complică, prin apariția de leziuni cutanate cauzate de scărpinat, o sursă de agravare a bolii.
Calmați iritațiile
* Într-un lighean încăpător, dizolvați 3-4 linguri cu bicarbonat de sodiu într-o palmă de apă călduță. Faceți o baie anală, vreme de 15 minute.
* Hamamelisul este un detergent natural dermatologic, care, în plus, prin acțiunea lui astringentă (strânge țesuturile) contribuie la reducerea tumefacției care provoacă pruritul. Îmbibați un tampon de vată cu apă de hamamelis (se găsește în magazinele naturiste) și aplicați-l pe zona cu probleme. Poate apărea o mică senzație de pișcăciune.
* Compresele astringente cu ceai negru pot păcăli tumefacția și iritația. Vărsați apă clocotită peste 1-2 pliculețe de ceai, lăsați-le să se răcească, apoi aplicați-le pe locurile dureroase.
Reguli corecte de igienă

* Pentru a evita să iritați pielea extrem de sensibilă din zona anală, utilizați hârtie igienică fină, necolorată și neparfumată.
* Adoptați o tehnică japoneză extrem de eficientă, care prevede spălarea regiunii anale cu apă călduță, de fiecare dată după ce mergeți la toaletă. Uscați apoi zona cu un prosopel absorbant, fără a mai folosi hârtie igienică.
* Feriți zona anală de transpirație, mai ales dacă mergeți în săli de sport. Faceți duș imediat după antrenament, uscați-vă bine și pudrați zona cu pudră de talc neparfumată.
* Când copilul dvs. suferă de iritații în zona anală, vegheați să aibă totdeauna unghiile tăiate scurt, pentru a limita leziunile provocate prin scărpinare și pentru a împiedica propagarea ouălor de oxiuri.
Consultați medicul
Dacă suferiți de iritații anale cu pierderi de sânge sau când apar sub pielea din zonă noduli, mergeți de urgență la medic. Prezența lui se impune și când iritațiile și pruritul se mențin după aplicarea măsurilor descrise mai sus.