
Daniel Funeriu face parte dintre românii care au reușit să se afirme în afara țării, exclusiv prin cultură și inteligență. Olimpic internațional la chimie, a ales să își termine studiile liceale în Franța, să urmeze apoi Universitatea din Strasbourg, unde și-a susținut doctoratul, și să se dedice cercetării de vârf. Dar nu pentru asta îl cunoaștem și-l prețuim noi, românii, pe Daniel Funeriu. Popularitatea lui a venit în timpul mandatului de ministru al Educației, între anii 2009-2012. El este ministrul care a pornit cruciada împotriva plagiatorilor de doctorate și a inițiat școlile profesionale de la noi în sistem dual, după model german. Întrucât a venit toamna, și în școlile noastre va suna clopoțelul, ne-am gândit că realizările și experiența pe care le are ar putea să facă lumină în disputele legate de soarta învățământului românesc, în vremuri de pandemie.
„În 2012, România avea cel mai mare salt la testele PISA din Uniunea Europeană”
– Domnule Daniel Funeriu, învățământul românesc a trecut, în cei treizeci de ani de tranziție, printr-o succesiune de reforme. Aproape că ne-am obișnuit ca ceva să fie mereu schimbat, fie în programă, fie în legislație, ce să mai vorbim de miniștri. Cu toate acestea, cred că majoritatea românilor nu este mulțumită de educația oferită de sistemul public. De ce nu înaintăm, în pofida reformelor?
– Greșit! Învățământul românesc nu a trecut prin nicio succesiune de reforme. Altceva s-a întâmplat: a fost condus de niște găști care ziua vorbeau la televizor despre „reforme” și noaptea dădeau legi și bani în folosul găștii care i-a dus la putere. Puținii oameni inteligenți și cinstiți care au condus ministerul au fost urgent dați afară. A existat o singură reformă reală: cea pe care am pus-o în practică prin Legea 1/2011, gândită de comisia prezidențială condusă de Mircea Miclea și adoptată în mandatul meu. A dus la rezultate bune. În 2012 România avea cel mai mare salt la testele PISA din Uniunea Europeană. După 2012, însă, lumea l-a pus premier pe Ponta și pesedeul lui, care a dat 66 de ordonanțe de modificare a Legii 1, în folosul găștii pesediste. Dintr-o simfonie, au făcut o manea proastă. E firesc ca oamenii să fie nemulțumiți de ceea ce se întâmplă, dar nu pot să le spun acestor oameni decât că au fix ceea ce au votat. Nu poți avea educație de calitate dacă pui premieri, prin vot, un plagiator și o tută. Știu, e cinic să spui așa ceva, dar, din păcate, adevărat. Iar eu nu am vocația mângâiatului pe creștet a electoratului, că nu candidez la nimic. Răspunsul la întrebarea „de ce nu înaintăm” e, așadar, simplu: până în 2009, educația a fost condusă de găști care aveau un singur scop, să facă bani și să capete putere. Între 2009-2012, am făcut o modernizare completă și de calitate a învățământului, prin Legea 1, iar din 2012 încoace, găștile pesediste, care în urma acelei reforme pierdeau sute de milioane de euro, au demolat tot, din prostie combinată cu ticăloșie. Dar să nu uităm cine i-a adus la putere: poporul, prin votul său.
„Nu are rost să ții la școală copiii mai mult decât pot ei să se concentreze”
– Ultima reformă a învățământului românesc privește programa. Ni se propune una mai suplă, din care nu vor mai face parte anumite ore. Latina o să dispară complet, de exemplu. Cum vedeți această nouă abordare?
– Prost! Dar să nu judecăm pripit, și să înțelegem ce s-a întâmplat, de fapt! În legea dată de mine în 2011, am scăzut numărul de ore săptămânal. De ce? Pentru că studiile arătau care e capacitatea de concentrare a copiilor în funcție de vârstă. Nu are rost să îi ții la școală mai mult decât pot ei să se concentreze. Dar, atenție: o parte din orele pierdute trebuiau făcute la after-school (care era prevăzut să fie generalizat) și la activități extrașcolare, dar prevăzusem și o prelungire semnificativă a anului școlar. Altfel spus, copiii ar fi avut parte, la finalul schimbărilor prevăzute în 2011, de mai multă carte, distribuită mai adecvat ritmului lor de învățare. Asta prevedeam, prin Legea 1, în 2011. Ce s-a întâmplat după? În 2012, guvernul lui Ponta a renunțat la această viziune și a adăugat ore, încărcând inutil copiii, dar făcând pe plac sindicatelor, prin păstrarea normelor didactice. În 2020, culmea, același pesede dă pe repede înainte o lege care obligă ministerul să taie din ore peste noapte. Nu tu prelungire a anului școlar, nu tu after-school generalizat, nu tu activități extrașcolare, ci, pur și simplu, tăiere peste noapte. În aceste condiții, nu ne putem aștepta la nimic bun pentru copii, nici dacă Einstein e ministrul Educației, pentru că ar fi obligat să aplice peste noapte o lege șchioapă, dată de peșediști. Revin la aceeași idee: votezi proști, ai parte de decizii proaste.
„În universitățile mari din SUA, corectitudinea politică e dusă la aberație”
– Dincolo de critici, există ceva bun în învățământul nostru, un capitol la care să excelăm sau la care să fim peste media unor state avansate?
– Performanța copiilor din urban e comparabilă cu media țărilor dezvoltate. Din păcate, în rural e dezastru. Jumătate dintre copii nu au putut lua 5 la matematică, la evaluarea națională, iar pentru 5 era suficient să ai cunoștințe de clasa a IV-a.
– La vremea anilor dvs. de școală, ați fost un elev strălucit. Olimpic internațional, ați decis, apoi, să urmați o universitate occidentală, în Franța, un vis al multor adolescenți români. Recent, ați făcut, însă, o declarație șocantă, afirmând că ați tăiat de pe lista posibilelor universități, luate în calcul pentru studiile fiicei dumneavoastră, instituții de învățământ celebre, precum Oxford, Cambridge, MIT, Harvard, Stanford și Yale, adică tocmai crema învățământului occidental. De ce?
– Oaou! Cred că e prima dată după 2009 când un jurnalist mă numește „un strălucit elev”! Sunt obișnuit cu minciuni anteniste, că aș fi un analfabet fără bac! Da, e adevărat că am fost șef de promoție la Universitatea din Strasbourg. Eu am plecat la 17 ani din România, în 1988. Copiii mei, a căror mamă, soția mea, e franțuzoaică, au trăit toată viața lor în Germania, deci e firesc să studieze acolo. Sigur că e benefic să pleci la studii în străinătate, fie că ești român, fie că ești portughez! De aceea, programul ERASMUS, prin care tinerii studiază în altă țară, e unul dintre programele de succes ale UE. Important pentru tinerii români care pleacă e să se și întoarcă, dar politicienii nu fac nimic pentru asta. Revenind la întrebare: fiica mea e un elev foarte bun la o școală din Germania. Sigur că ne-am gândit la universități mari din SUA, care în mai toate clasamentele sunt primele. Dar deriva ideologică de extremă stângă din aceste universități, în care corectitudinea politică e dusă la aberație, a făcut-o și pe ea să se răzgândească și să aleagă o universitate din Germania.
Exercițiu imaginar

– D-le Funeriu, vă propun un exercițiu imaginar. Presupunând că ați fi numit în noul guvern ca ministru al Educației, care ar fi prioritățile dumneavoastră? Ce e de făcut în viitor cu sistemul de învățământ românesc?
– Nu îmi face plăcere exercițiul, pentru că nu vreau să mai stau pe scaunul de ministru, dar să încercăm:
1. Aș prelungi cu o lună jumătate anul școlar. S-ar preda aceeași programă într-un timp mai lung, deci s-ar descongestiona materia, fără să pierdem conținut.
2. Aș testa toți profesorii și i-aș face fiecăruia, în funcție de lipsurile constatate la testare, un program de formare de un an. Cine nu se ridică la standardele necesare după un an, „out”.
3. Aș fuziona universități. De ce are Timișoara nevoie de patru universități și nu putem face, din toate patru, una puternică?
4. Aș pune în practică Legea 1 din 2011, în varianta sa originară.
5. În perioada pandemiei aș monitoriza la sânge, să văd dacă profesorii și directorii își fac treaba la clasă.
6. Aș tăia degrevările de ore ale sindicaliștilor: liderii de sindicat iau salarii de la sindicat, dar și de la școală, pentru ore pe care nu le fac. Nu e ilegal, pentru că prin puterea lor politică, sindicatele au băgat această posibilitate de căpușare a bugetului educației în lege, dar e profund imoral, mai ales în perioadă de criză.
7. Aș politiza funcțiile de director în minister și inspector școlar general județean: nu poți să faci schimbări rapide și profunde cu oamenii numiți de alt ministru, iar alegătorii trebuie să știe clar cine e de vină dacă ceva merge prost și cine trebuie votat în continuare dacă ceva se face bine.
8. Aș da ordin CNATDCU să verifice toate doctoratele demnitarilor.
9. Aș trimite profesori buni, prin rotație, și în locurile care duc lipsă de ei, și aș răsplăti mult profesorii din rural, care reușesc să facă treabă bună.
10. Cu un asemenea plan, chiar credeți că vreun partid politic ar avea curajul să mă numească ministru? Dar asta trebuie făcut, altfel, peste 10 ani, o să ne mirăm că ne plângem de aceleași lucruri.