Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru FELICIA S. – București, F. AS nr.1433 – „Sufăr de neuropatie diabetică”

Dr. MIRCEA PEIA – specialist medicină complementară și reflexoterapie – Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: [email protected]

Efectele pe termen lung ale diabetului apar încet și, în general, au puține simptome la început. Însă, cu timpul, complicațiile implică distrugerea vaselor de sânge mari și mici, ceea ce are drept rezultat apariția de procese patologice adia­cente grave, cum sunt afecțiunile car­dio-vasculare (aproape inerente), retinopatia diabetică, nefropatia (ce impune dializă), creșterea riscului de infecții prin alterarea capacității celulelor imu­nitare de a se apăra împotriva germenilor patogeni care intră în organism.

Printre aceste complicații se numără și neuro­patia periferică (diabetică) cauzată de valorile ridicate ale glicemiei care, încet dar sigur, distruge rețeaua de nervi (le afectează capacitatea de a trans­mite mesaje) ce conectează cre­ierul cu mușchii, pielea și cele­lalte organe. Înțepă­turile, senzația de arsură, pares­tezia (amorțire) sunt simptome obișnuite ale neu­ropatiei dia­betice, iar cu timpul, în lipsa unui tratament adecvat și a unui regim dietetic corect, se poate ajung la pierderea totală a sen­sibilității în zonele afectate. Mai mult, dis­trugerea nervilor care controlează funcțiile auto­nome (sistemul neuro-vegetativ) poate duce la creșterea frecvenței car­diace, accentuarea sudorației, apariția unor probleme de con­trol sfincterian și chiar a impo­tenței, în cazul bărbaților.

Nu este de neglijat nici faptul că diabetul duce la scăderea flu­xu­lui de sânge care ajunge la extremități (în special picioare), fenomen care, alături de distrugerea struc­turilor nervoase periferice, poate determina apa­riția unor răni deschise (ulcerații), mergând până la gangrenarea zonei afectate.

În cazul dvs., precum și în cazul altor persoane afectate de neuropatie periferică, consecutivă dia­be­tului, medicația alopată și regimul alimentar ră­mân vectori terapeutici indispensabili și, de aceea nu voi insista pe aceste aspecte, care rămân la latitudinea medicului dvs. curant. În schimb, con­sider că este important să cunoașteți căile tera­peutice naturale prin care această patologie poate fi controlată, în contextul mai larg al complicațiilor diabetului.

Astfel, s-a constatat că un deficit fiziologic pre­lungit de magneziu favorizează insulino-rezistenţa, fenomen ce face ca glucoza să rămână în sânge și să întrețină un nivel prea mare al glicemiei. Asigu­rarea unei doze zilnice de 400-500 mg magneziu ameliorează efectul insulinei injectate și contribuie la atenuarea complicațiilor diabetului (neuropatie, alterarea sistemului nervos). Sursele naturale de magneziu organic sunt produsele alimentare obți­nute din cereale integrale (paste, pâine, orez), legu­mele uscate (fasole albă sau roșie) și oleaginoasele (nuci, migdale, fistic) care conțin acizi grași mono­nesaturați ce protejează arterele.

Afinul – mirtilina conținută de frunzele acestui arbust are un efect hipoglicemiant dovedit, prote­jează vasele sanguine și combate complicațiile hi­perglicemiei, fiind un remediu utilizat în tratarea oricărei forme de diabet.

Merișorul de munte – la fel ca afinul, frunzele și fructele merișorului conțin principii active (fla­vonoide, arbutozida) cu acțiune antidiabetică.

Eucaliptul, Ginsengul și Ginkgo-biloba sunt plante exotice cu puternice efecte antidiabetice și acționează prin stimularea producției pancreatice de insulină, diminuarea glicogenezei hepatice și sporirea troficității pereților vasculari.

O altă categorie de remedii hipoglicemiante, indicate în controlul diabetului și al complicațiilor sale, include castravetele amar (Momordica cha­rantia), răchitanul și schinduful.

În sfârșit, dar nu în cele din urmă, extractul de muguri de dud-negru, uleiul de luminița-nopții, tinctura sau uleiul volatil de cimbru, uleiul de in sau cel de cânepă, drojdia de bere, acidul gama-aminobutiric (GABA) sau coenzima Q10 sunt, la rândul lor, remedii necesare atât pentru controlul valorilor glicemiei, cât și pentru stimularea proce­sului de refacere a structurilor nervoase deteriorate, dar și pentru stimularea producerii neurotrans­mi­țătorilor implicați în conducerea impulsului nervos (acetilcolina, dopamina).

Să auzim numai de bine!

Farm. Carmen Ponoran – Director științific Plantextrakt, Secretar general ARGH, tel. 0726/76.60.43, www.plantextrakt.ro www.gemoterapie.ro

„Vreau un leac din plante pentru hirsutism” (Răspuns pentru ANCA D., F. AS nr. 1433)

Carmen Ponoran

Stimată doamnă, ați men­ționat, pe lângă hir­sutism, și chis­turile ovarie­ne. Vă propun o cură cu ex­tracte gemote­ra­pice, care să vizeze ambele as­pecte, prin acțiune reglatoare hormo­na­lă (Extract din mlă­dițe de Zmeur și Extract din amenți de Salcie) și antiin­flama­toare (Extract din muguri de Coacăz negru și Extract din mlădițe de Cimișir). Mlădi­țele de Zmeur și amenții de Salcie au acțiune estroge­ni­zantă și re­glatoare pe axul hor­monal hipo­talamo- hipo­fizo-suprare­na­liano-genital. Vă recomand să urmați o cură de trei luni, după urmă­torul program: Ex­tract din muguri de Coacăz negru dimineața, Extract din mlădițe de Zmeur și Extract din amenți de Salcie de două ori pe zi (le puteți lua îm­preună), iar Extract din mlădițe de Cimișir o dată pe zi (acesta se ia doar timp de o lună de zile). Ge­mo­terapicele se admi­nistrează câte 2 ml din fiecare, diluate în puțină apă, înainte de masă, cu 20-30 de minute. Cura se poate repeta la nevoie, după o pauză de o lună de zile. Numai bine!

„De aproape doi ani iau fier și sunt tot anemică” (Răspuns pentru BRÂNDUȘA D., F. AS nr. 1433)

Starea de rău pe care o semnalați necesită un consult medical amănunțit. O posibilă cauză poate fi chiar medicamentul Tardyferon pe care l-ați luat timp îndelungat fără rezultate, dar și fără să re­nun­țați la el. Consultând prospectul, veți vedea că manifestați chiar o parte din reacțiile adverse pe care le poate produce acesta. De asemenea, este contraindicat în anemia care nu are legătură cu carența de fier, care ar putea fi situația dum­nea­voastră.

Ca abordare cu produse naturale, vă propun o cură de 3 luni cu extracte gemoterapice cu acțiune revitalizantă și antianemică: Extractul din mlădițe de Cătină roșie (Tamarix gallica) și Extractul din muguri de Alun (cu recomandare și în anemia feri­privă) și Extractul din muguri de Porumbar, un puternic revitalizant. De administrat câte 2 ml din Extractul din mlădițe de Cătină roșie și cel din mu­guri de Alun, de 2 ori pe zi (pot fi luate împreună) și Extractul din muguri de Porumbar, 2 ml o dată pe zi (nu în același timp cu celelalte). Extractele gemoterapice se diluează în puțină apă și se iau înainte de masă cu 20-30 de minute. Multă sănătate vă doresc!

Dr. biolog VIORICA VINTILĂ – tel. 0744/487.659, e-mail: [email protected]

„La doar 13 ani, fiul meu are păr pe tot corpul” (Răspuns pentru ANONIMĂ – Iași, F. AS nr. 1419)

Creșterea unei cantități excesive de păr pe anu­mi­te părți ale corpului (față, piept, spate, picioare și mâini) se identifică sub numele de hirsutism sau hipertricoză. Aceasta este o afecțiune a bărbaților, dar se manifestă și la femei. Cantitatea ex­cesivă de păr pe care o are băiatul dvs. pe corp este determinată în mare măsură de bagajul genetic, dar poate apărea și din cauza hormonilor an­drogeni în exces, în principal testosteronul.

O altă cauză a apariției părului în exces este Sin­dromul Cushing, atunci când corpul copilului este expus la niveluri ridicate ale hormonului cortizon. Cel mai adesea hirsutismul se manifestă din cauza hiperplaziei glandei suprarenale congenitale, afec­țiu­ne moștenită, ce se caracterizează prin produce­rea anormală de hormoni steroizi, inclusiv cortizo­lul și testosteronul, de către glanda suprarenală. Obezitatea poate provoca o creștere a producției de testosteron.

În situația de față, cel mai important lucru este să afli cauza reală a acestei afecțiuni. De aceea, adresați-vă medicului de familie, să vă dea trimitere la medicul endocrinolog, iar acesta să vă recoman­de o tomografie computerizată de glandă suprare­nală. Tratamentul medicamentos, cu laser sau alte metode, după aflarea diagnosticului, aparține me­dicului endocrinolog.

Eu vă pot recomanda un tratament naturist, ba­zat pe: – regim alimentar fară carne roșie, cu pește, cereale, legume și fructe proaspete, care nu trebuie să lipsească din alimentația zilnică.

Pentru reglare hormonală, vă recomand Car­picon „S” cremă solidă (producător „Hipocrate pentru Romdan”, cu bulina în care scrie Dr. Biolog Viorica Vintilă Produs original), supozitoare ad­ministrate intrarectal, unul dimineața și unul seara. – Sportul este foarte important în această afecțiune; vara se pot face înot de 2 ori/săptămână, alergări zilnice, baschet etc., iar iarna se pot face patinaj și înot, în bazin acoperit. – Local, se face, în primul rând, o epilare a părților acoperite cu păr în exces, cu ajutorul cremelor de epilat. Apoi se vor folosi produsele ACORELL pentru încetinirea creșterii firelor de păr. (Telefoanele pentru comandă sunt: 0310/05.01.93, 0756/99.99.49.) Pentru control, faceți o fotografie la începutul tratamentului și una după 3 luni de tratament.

Ing. chim. MIRCEA BOCAN – Alba Iulia, tel. 0788/23.38.73, 0258/86.56.77

„Am fost diagnosticată cu gastrită papulo-erozivă antrală” (Răspuns pentru RODICA D. – Galați, F. AS nr. 1418)

Pe lângă lista lungă de medicamente enumerate în scrisoarea trimisă redacției, menționați că ați luat și argilă, dar nu știu ce tip de argilă ați consumat și în ce doze. Cum sunt întotdeauna deschis dialogu­lui, vă precizez că un tratament corect pentru afec­țiunea dvs. se face cu doze șoc: circa 200 g de argilă ALGO pe zi vă garan­tează vindecarea în 2-3 luni. Așadar, nici curele naturale nu se fac „după ure­che”, pentru că nu dau rezul­tate. Men­ționez că argila ALGO se co­mer­cializează în magazinele naturiste și în farmacii, ca supliment alimentar, fiind notifi­cată de Ministerul Sănătății, dar dozele pre­scrise pe ambalaj (câte 5 g, de trei ori pe zi) nu sunt sufi­ci­ente pentru a vindeca bolile digestive grave! Pentru detalii despre cură mă puteți contacta la tel. 0788/23.38.73. Pentru a comanda argilă ALGO la preț de producător sunați la tel. 0258/86.56.77.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian