Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Vești bune despre România – Români cu care ne mândrim

Foto: Shutterstock

– De la artă la sport și de la cercetare la inovare, performanțele românilor sunt recunoscute peste tot în lume, la cel mai înalt nivel. Iar premiile sunt pe măsură: poziții de top în instituții de renume mondial, granturi și premii de milioane de euro, trofee cu foarte bună reputație. După pauza impusă de pandemie, românii au revenit și mai motivați în domeniile în care excelează, iar știrile de bine despre ei vin una după alta –

ALEXANDRA BANEU – 1 milion de euro pentru cercetare

Alexandra Baneu

Este cercetătoare în cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj și se află pe lista câști­gătorilor granturilor „Consiliului European al Cercetării” (Starting Grants) în 2020. Pro­iectul propus de ea va beneficia de o finanțare totală în valoare de 1.175.100 de euro. Doar 13% dintre pro­iec­tele depuse au fost selec­tate pentru finanțare. Concur­surile „European Research Council” reprezintă cele mai exclusiviste și mai dificile competiții de granturi euro­pene, fiind numite și „No­belul granturilor europene”, iar câștigătorii lor sunt recu­noscuți drept cercetători de anvergură europeană, de la care se așteaptă con­tribuții științifice care să stimuleze schimbări importante în domeniile lor de activitate. „Ală­turi de o echipă deja formată și perfor­mantă, voi studia pentru următorii 5 ani «caietele» studenților medievali, având ambiția de a re­constitui o parte a istoriei universității me­dievale, din această perspectivă inedită”, a de­clarat presei Alexandra Baneu.

Dirijorul Cristian Măcelaru, în fruntea Orchestrei Naționale a Franței

Cristian Măcelaru (Foto: Guliver/Getty)

Dirijorul român Cristian Măcelaru a devenit, de la 1 septembrie, noul director muzical al „Orchestrei Naționale a Franței”, și a debutat în noua postură pe 24 septembrie, printr-un prim concert cu opere din Debussy și Rachmaninov. Cristian Măcelaru a con­dus pentru prima dată Orchestra Națională a Franței în 2018, parte a unui concert-portret dedicat com­pozitorului Claude Vivier. Anterior, Măcelaru a fost director muzical și dirijor al „Festivalului de Muzică Contemporană Cabrillo”, California, și dirijor prin­cipal al „Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii” din Köln. Anul acesta, Cristian Măcelaru și Orches­tra Simfonică din Philadelphia au fost distinși cu „Premiul Grammy”, la categoria „Cea mai bună interpretare instrumentală solo”, pentru albumul „Wynton Marsalis”.

Măcelaru s-a format ca violonist în România, la Timișoara, unde a crescut într-o familie cu 10 frați. De la vârsta de 17 ani, s-a stabilit în Statele Unite ale Americii.

ALINA ȘERBAN, cea mai bună actriță a Germaniei

Românca Alina Șerban a fost aleasă drept „Cea mai bună actriță a Germaniei”, cu rolul personajului Ali, din pelicula „Gipsy Queen”, o producție Austria – Germania 2019, în care a interpretat o emigrantă, mamă celiba­tară, de etnie romă, o femeie curajoasă, care luptă să le ofere copiilor ei o viață mai bună. Alina Șerban a primit distincția în cadrul ceremoniei de decernare a „Premiilor Uniunii Actorilor” din Germania.

Pentru interpretarea sa din „Gipsy Queen”, Alina Șerban a mai obținut și premiul pentru „Cea mai bună actriță” la „Festivalul Inter­național de Film Tallinn Black Nights 2019”, cel mai important festival de film din Țările Baltice, precum și o nominalizare la „Premiile Academiei Germane de Film” (LOLA).

Alina Șerban este actriță, dramaturg și regizoare. A studiat la UNATC București, „New York University” și a obținut diploma de masterat la „Royal Academy of Dramatic Art”, Londra.

Succese pe linie la tenis

Simona, cu trofeul de la Roma (Foto: Agerpres)

Vești bune ne vin în aceste zile și din zona sportului alb, atât de afectată de criza COVID-19. Reluarea, de puțină vreme, a competițiilor sportive de pe terenurile de tenis ne-a adus mai multe motive de bucurie. În afara victo­riilor Simonei Halep la Praga și Roma, care o mențin pe locul doi în topul mondial feminin, o altă știre pozitivă o are în prim-plan pe jucătoarea română de tenis Patricia Maria Ţig, care a câştigat, recent, primul său titlu WTA din ca­rieră, la Is­tanbul, în­tr-o competiţie dotată cu pre­mii totale de 225.500 de do­lari. Patricia Țig a învins-o în finală pe canadianca Eugenie Bouchard, sub privirile soțului ei, care îi este și antrenor (fos­tul jucător Răzvan Sabău), și ale fiicei lor.

Clujul, printre primele 6 orașe inovatoare din Europa

Foto: 123RF

Clujul se află printre cei 6 finaliști ai competiției pentru titlul de „Capitală Europeană a Inovării” în 2020 și ar putea câștiga 1 milion de euro, dă de știre „Comisia Europeană”. Un juriu format din experți inde­pendenți a selectat cele șase finaliste, după interviuri deta­liate cu reprezentanții unui număr de 12 orașe. Primele 6 orașe inovatoare din UE, fina­liste ale competiției din acest an, enumerate în ordine alfa­betică, sunt Cluj-Napoca (Ro­mânia), Espoo (Finlanda), Hel­singborg (Suedia), Leuven (Belgia), Va­lencia (Spa­nia) și Viena (Austria). Premiul recunoaște inițiative care transformă ora­șele europene în centre de testare a unor inovații și este finanțat prin programul de cercetare și inovare al UE, „Orizont 2020”. La sfârșitul lunii septembrie, comisia va anun­ța „Ca­pitala europeană a inovării 2020”, precum și ocupanții următoarelor cinci lo­curi, în cadrul unei ceremonii de premiere.

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian