Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Tratamente cu FRUCTE DE TOAMNĂ

• Culesul lor este în toi, și înainte de a le pune pe masă, e bine să vă reamintiți că pe lângă gustul lor minunat, sunt și bombe de sănătate. Deto­nați-le și veți deveni supermeni! •

Mere coapte

Ingrediente: mere proaspete.

Merele curățate de cotoare și semințe se pun la cuptor, la foc mediu, aproximativ 20 de minute. Se consumă unul-două mere coapte, de două ori pe zi (între mese).

Recomandări: stimulează pofta de mâncare și digestia, normalizează tranzitul intestinal, combat constipația, au efect fortifiant și regenerant psihic și fizic.

Decoct de mere

Ingrediente: 3 mere, un litru și jumătate de apă.

Merele nedecojite, dar curățate de cotoare și semințe, se taie felii. Apa se pune pe foc și, când clocotește, se adaugă me­re­le. Se lasă să fiarbă la foc scăzut 10 minute, apoi se lasă vasul acoperit cu ca­pac o jumătate de oră. Se strecoară lichidul și se bea câte o cană, de 3-4 ori pe zi, între mese.

Recomandări: gră­beș­te vindecarea în cazul răcelii, gripei, bronșitei și altor boli respiratorii. De asemenea, se recomandă în cazul bolilor reumatice și ale căilor urinare.

Mere rase

Ingrediente: mere, suc de lămâie.

Merele necojite, dar curățate de cotoare și de semințe, se dau pe răzătoarea fină, imediat înainte de a fi consumate. Se adaugă puțin suc de lămâie proaspăt stors. Se consumă câte unul-două mere rase, de două ori pe zi.

Recomandări: stimularea imunității, astenie psihică și fizică, convalescență, avitaminoze și demineralizare, tranzit intestinal, combaterea con­stipației, colită, gastrită, steatoză hepatică, litiază biliară.

Suc de pere

Ingrediente: pere coapte, proaspete și ze­moase.

Se lasă perele neco­jite, dar se curăță de co­toare și semințe, se storc, iar sucul obținut se bea proaspăt. Se con­sumă câte un pahar de suc de pere de 2-3 ori pe zi, cu jumătate de oră înainte de masă.

Recomandări: sti­mulează digestia, înlă­tură greața și stările fe­brile, ameliorează in­fec­țiile, inflamația și mi­crolitiaza urinară, prostatita cronică și ade­nomul de prostată.

Suc de struguri

Ingrediente: struguri proaspeți, foarte bine spălați.

Se desprind de pe ciorchine boabele de struguri și se bagă în centrifugă. Sucul obținut (must) se consumă proaspăt, nefermentat. Consumați câte un pahar de suc de struguri de 2-3 ori pe zi, cu jumă­tate de oră înainte de masă.

Recomandări: reconfortant, energizant și remineralizant, are o mare putere terapeutică. Pre­vine bolile sistemului cardiovascular prin faptul că scade nivelul crescut al colesterolului, echilibrează tensiunea arterială și „subțiază” sângele. De ase­menea, este binefăcător în bolile reumatice, res­pi­ratorii, în combaterea litiazei urinare, nefritei și a altor afecțiuni ale sistemului urinar. Este eficient și în gastrită, he­patită cronică, stea­toză hepatică, consti­pa­ţie cronică, litiază bi­liară, hemoroizi. Cerce­tări de utimă oră dove­desc că sucul de stru­guri, consumat în mod regulat, poate acționa împotriva cancerului de prostată, poate îmbunătăți unele abilități cog­nitive, prevenind declinul memoriei care se in­stalează la vârstnici.

Magiun de prune

Ingrediente: prune proaspete, care se desfac de pe sâmburi (bistrițene).

Se aleg prune bine coapte, se spală, se scurg de apă, se desfac în jumătăți şi se scot sâmburii. Se pun fructele, fără zahăr, într-un vas mai mare, pe foc, până încep să fiarbă și se în­moaie. Se trec printr-o sită rară, apoi se pun din nou pe foc, amestecând. Se lasă să fiarbă până magiu­nul este bine legat. Se pune cald în borcane bine spă­late și se închide ermetic. Se iau câte două linguri, de 2-3 ori pe zi.

Recomandări: este energizant, fortifiant, reco­­mandat în efort fizic și psi­hic, anemie, îm­po­triva oboselii, depresiei, asteniei. Normalizează tranzitul intestinal, combate consti­pația și atonia digestivă. De asemenea, susține să­nătatea sistemu­lui osos și a celui cardiovascular.

Decoct de gutui

Ingrediente: două gutui mari, un litru și jumătate de apă.

Se pune un litru și jumătate de apă pe foc. Se spală gutuile, se curăță de puf și se dau pe răză­toa­re. Se pun în apă, când începe să fiarbă. Se lasă pe foc mic, până când lichidul scade la jumătate. Se strecoară și se bea pe parcursul unei zile.

Recomandări: are efect emolient, astringent, antihemoragic, stimulator digestiv, fortifiant. Com­bate hemoragiile in­tes­tinale, uterine şi pulmo­nare. Are efecte binefă­cătoare în caz de diaree, dizenterie, enterocolită, hemoroizi, balonare, grea­ță, insuficienţă he­patică şi pancreatică, gastrită, intoxicaţii cau­zate de alimente sau de medicamente.

Decoct de măceșe

Ingrediente: 5 linguri măceșe, un litru și ju­mătate apă.

Tăiați măceșele în jumătate și îndepărtați se­mințele și puful cu ajutorul unei cozi de linguriță din plastic. Puneți apa pe foc și, când clocotește, adăugați măceșele mărunțite. Lăsați-le la fiert, pe foc mic, 10 minute. Infuzați-le 20 de minute, în vas acoperit. Strecurați decoctul. Se beau 3 căni pe zi.

Recomandări: sti­mu­lator al imunității, în special pentru creșterea rezistenței la răceală și gripă, în sezo­nul rece. Tonic al venelor, arterelor și capilarelor, sunt un remediu valoros în cazul tulburărilor de circulație. Combate microlitiaza, infla­mația și edemele căilor uri­nare și este binefăcător în enterocolită, hepatită cronică, colecistită, litiază biliară, dischinezie biliară.

Pulbere (făină) de roșcove

Ingrediente: pudră de roșcove (de la magazine naturiste).

Luați câte două lingurițe de pulbere de roșcove, în amestec cu jumătate pahar de apă, de trei ori pe zi. Adăugați pulbere de roșcove la preparatele dulci, în loc de cacao, pe care o înlocuiește cu suc­ces.

Recomandări: Pulberea de roșcove are efecte antibacteriene, antimico­tice, antiseptice și astrin­gente puternice, de aceea este eficientă în reglarea tulburărilor digestive și în tratarea diareei, dizen­te­riei, enterocolitei, gastri­tei. De asemenea este un me­dicament natural efi­cient împotriva hipercoles­terolemiei și nivelului cres­cut de zahăr în sânge.

Decoct de porumbe

Ingrediente: 6 linguri porumbe (fructele porumbarului), un litru și jumătate de apă.

Se pune apa pe foc. Se spală porumbele și se pun la apă când începe să fiarbă. Se lasă pe foc mic 10 minute, apoi se pun la infuzat 30 de minute. Se strecoară și se bea lichidul pe parcursul unei zile.

Recomandări: sti­mu­larea poftei de mân­care, dischinezie biliară, gastrită, diaree, dizente­rie, infecții urinare, boli reumatice (gută).

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian