Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Bucătăria bunicii: Dulciuri cu aromă de toamnă

Foto: Shutterstock

• Vă propunem cinci rețete de pe vremea bunicii, care rezistă la orice test. Simple și sănătoase, o să vă amintească de anii copilăriei, când lumea mai mirosea încă a scorțișoară și-a mere coapte •

Tartă cu prune

Ingrediente (pentru o tavă, cu diametrul circa 26 cm): • Pentru aluat: circa 300 g făină, 150 g unt moale, 1 priză de sare, 50 g zahăr, circa 50 ml lapte, 1 gălbenuș. • Pentru crema de mig­dale: 100 g mig­dale măcinate, 100 g zahăr, 2 ouă, 90 g unt moale (tăiat bucățe­le). • Pentru umplu­tură: 500 g prune (de mai multe soiuri: corcodușe, renglote, prune bistrițene, pru­ne grase româ­nești). • În plus: unt și făină pentru formă, făină pentru planșetă, zahăr pudră presărat deasupra.

Mod de preparare:

* Aluatul: Se cer­ne făina într-un castron, se adaugă untul bucățele și se frământă ușor între palme. Se încorpo­rează sarea, zahărul, laptele și gălbenușul și se ames­te­că bine.

* Se frământă, apoi, un aluat neted, adăugând, eventual, puțină făină sau lapte. Se face o bilă, se în­velește cu folie de plas­tic și se lasă să se odih­neas­că circa 45 de minute într-un loc răcoros. Se-ncinge cupto­rul la 175°.

* Crema de migdale: Se amestecă migdalele, zahărul, ouăle și untul, până ce se obține o masă omo­genă.

* Umplutura: Se spală prunele, se rup în două și li se scot sâmburii. Fructele mari se taie în șpal­turi.

* Se întinde aluatul pe planșeta înfăinată (foaia să fie subțire) și se așează în formă, ridicându-l pe margini. Se înțeapă cu fur­culița din loc în loc, se toarnă crema de mig­dale peste el și se acoperă cu prunele. Se presară ușor cu zahăr.

* Tarta se coace circa 35 de minute și se ser­vește rece.

Budincă de mere cu rom

Ingrediente (pentru 6 per­soane): 2-3 mere, 500 ml lapte, 80 g unt, 2 prize de sare, 100 g zahăr, 4 ouă, 150 g făină, 3 linguri zahăr vanilat, 200 ml rom sau rachiu de mere (Calvados). • În plus: unt și zahăr pudră pentru formă, zahăr tos și zahăr pudră pen­tru pre­sărat deasupra.

Mod de preparare:

* Se spală merele, se taie în patru și apoi în șpalturi, după ce s-a îndepărtat partea lem­noasă. Se-ncinge cup­to­rul la 180°, se unge forma (20×30 cm) cu unt și se pre­sară cu zahăr pudră.

* Se pun pe foc laptele, untul, sarea și zahărul și se încing până ce se topesc untul și zahărul.

* Se bat ouăle și se adaugă puțin câte puțin făina și apoi amestecul de lapte, zahărul vanilat și romul, amestecând încet, fără întrerupere.

* Se toarnă compoziția în forma pregătită, se pun deasupra șpalturile de mere, se presară cu zahăr tos și se dă la cuptor.

* Se coace 30-40 de minute (se încearcă dacă e gata cu un pai sau cu o scobitoare). Budinca se servește după ce s-a presărat peste ea zahărul pudră.

Clătite cu afine

Ingrediente (pentru 4 persoa­ne): • Pentru aluat: 400 ml lapte, 3 ouă, 200 g făină, 4 linguri zahăr, 1 priză de sare, 2 linguri unt topit. • Pentru umplutură: 200 g afine, 2 linguri zahăr amestecat cu scorți­șoară. • În plus: unt pentru prăjit, miere pentru picurat deasupra.

Mod de preparare:

* Aluatul: Se bat ouăle cu laptele, se adaugă făi­na, zahărul și sarea și se amestecă cu telul, până ce se obține un aluat neted. Se lasă să se „umfle” 30 de minute.

* Se încorporează untul topit. Se încinge câte-o porție de unt într-o tigaie de teflon, se toarnă câte un polonic (mic) de aluat și se întinde în mod egal în toată tigaia, mișcând-o. Se prăjesc clătitele pe ambele părți, până ce se rumenesc frumos.

* Se procedează la fel până ce se prăjesc toate clătitele, iar când sunt gata, se pun una peste alta pe o far­furie și se țin la cald, în cupto­rul în­cins la 80°.

* Umplutura: Se aleg afinele, se spală și se zvântă. Se pliază clătitele în patru și se pun pe farfurii, după care se presară cu za­hăr și se pun afi­nele dea­supra. Even­tual, se „stropesc” cu pu­țină miere lichidă.

Mere coapte, cu sos de frișcă

Ingrediente (pentru 4 persoane): • Pentru merele coapte: 2-3 mere acrișoare, zeama unei jumătăți de lămâie, 50 g arahide (curățate de coa­jă), 40 g unt (bucățele), 2-3 linguri miere. • Pentru sos: 200 g brânză de vaci, 100 g smântână, 2-3 linguri frișcă lichidă, 1/2 linguriță esență de va­nilie, 3 linguri zahăr, scorțișoară pisată. • În plus: unt și zahăr pentru tavă (circa 20×30 cm).

Mod de preparare:

* Merele coapte: Se spală merele și, după ce li se scobește partea lemnoasă (cu o linguriță sau cu un aparat pentru scobit), se taie – pe lat – în felii groase de circa 1 cm. Se ung feliile, imediat, cu zeamă de lămâie (cu o pensulă). Se-ncinge cuptorul la 180°. Se toacă arahidele mărunt.

* Se unge tava cu unt, se presară cu zahăr și se așează în ea rondelele de mere. Se acoperă cu bucățele de unt, se stropesc cu miere și se presară peste ele arahidele mărunțite, după care se dau la cuptor și se lasă să se caramelizeze circa 15 minute (culoarea să fie deschisă).

* Sosul: Se a­mestecă bine brân­za de vaci cu smân­tâna, frișca, esența de vanilie și zahă­rul, se toarnă într-un bol și se presară dea­supra pudra de scorțișoară.

* Merele coap­te se servesc cu so­sul de frișcă și brân­­­ză.

Fructe coapte

Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 mere, 2 pere, zeama unei lă­mâi, 40 g unt, 4 lin­guri miere, 1 baton de vanilie. • În plus: unt moa­le pentru for­mă.

Mod de prepa­rare:

* Se spală me­rele și perele, se cu­ră­ță de coajă și se taie în două. Se așea­ză într-o tavă unsă cu unt și se stropesc cu zeamă de lămâie. Se-ncinge cuptorul la 220°.

* Se-ncing, într-o cratiță, untul și mierea și se adaugă miezul răzuit al batonului de vanilie (bato­nul se despică pe lung și se răzuiește miezul cu un cuțit). Se toarnă peste fructe, care se dau la cuptor și se lasă să se pătrundă 15-20 de minute (fructele se udă mereu cu siropul din tavă).

* Se scot fructele din tavă și se așează pe far­fu­rii. Siropul se toarnă înapoi în cratiță și se lasă pe foc să se caramelizeze (să fie auriu). Se toarnă apoi peste fructe, care se servesc calde sau reci.

Prăjitură cu nuci caramel

Ingrediente (pentru 4 persoane): • Pentru aluat: 200 g fulgi de ovăz, 125 g făină, 125 g zahăr brun, 125 g mălai, 1 priză de sare, 1-2 lin­gurițe praf de copt, 220 g unt topit, 2 ouă, 2 linguri zahăr va­nilat. • Pentru gla­zură: 500 g zahăr brun (foarte fin), 180 g miere, 180 g unt moale, 2 linguri friș­că lichi­dă, 50 g cio­colată amăruie tăiată mă­runt, 400 g sâmburi de nucă sau alune, 1 lingu­riță miez de vanilie (baton ră­zuit).

Mod de preparare:

* Aluatul: Se-ncinge cuptorul la 180°. Se amestecă fulgii de ovăz cu făina, zahărul, mălaiul, sarea și praful de copt. Se freacă spumă untul și ouăle, se adaugă zahărul vanilat, se amestecă cu amestecul de fulgi de ovăz și se frământă aluatul.

* Se-ntinde într-o tavă tapetată cu hârtie pentru copt, se dă la cuptor și se coace 20-25 de minute.

* Glazura: Se topește zahărul și se lasă să se caramelizeze până ce devine auriu. Se adaugă mierea, untul, frișca lichidă și se lasă să fiarbă încet circa 3 minute. Se ia vasul de pe foc și se încor­porează ciocolata, lăsând-o să se topească în com­poziția fierbinte. Se adaugă, apoi, nucile (alunele) și miezul de vanilie și se lasă puțin să se răcească.

* Se-ntinde glazura peste blatul copt, se lasă să se răcească și se taie bucăți.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian