Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Semne bune dinspre America și Europa

N-au trecut decât vreo două săptă­mâni de când Liviu Dragnea a apărut, într-o companie selectă, pe coperta prestigiosului cotidian american „New York Times”. O performan­ță, fără îndoială, chiar dacă articolul care îl viza pe fostul șef al PSD-ului, azi aflat la închisoare, nu era deloc „de bine”. Ancheta jurnaliștilor americani scotea la iveală un episod pe care îl știam și noi, de mai multă vreme, fără a putea demonstra, la acel moment, dedesubturile sale. Era acum patru ani, după câștigarea de către Donald Trump a președinției Statelor Unite. Contestat ve­hement în țară și în Uniunea Euro­pea­nă pentru atacul furibund la statul de drept, Liviu Dragnea a încercat, prin in­ter­puși, să ajungă în preajma noului li­der american. S-a pozat cu el la un di­neu, 10 secunde între felul doi și desert, și a pasat apoi fotografiile, făcute la re­pezeală, presei de casă din România. Un artificiu de imagine pe care l-a plătit ge­neros, aflăm acum din presa americană. Avem tendința de a uita repede astfel de evenimente. „New York Times” ne tre­zește însă la realitate: în urmă cu doar pa­tru ani, eram într-un real pericol de a ne trezi complet izolați pe scena interna­țională, unde Liviu Dragnea era total com­promis, iar Viorica Dăncilă era evi­tată cu grație.

Guvernul Dăncilă a căzut, iar veni­rea la putere a PNL-ului, văzută ca pri­pi­tă de unii (iar efectele se văd acum, pe plan intern, când întâmpină mari pro­ble­me în organizarea alegerilor, și nu doar din pricina pandemiei), a schimbat cu totul felul în care suntem priviți de către Occident. Chiar ambasadorul SUA la București a subliniat, lăsând deoparte falsa diplomație, că eșecul la locale al PSD-ului e semnul rupturii de trecut a Ro­mâniei. Tot zilele trecute, ministrul de Externe Bogdan Aurescu a fost pri­mit la Washington, fără intermediari, ca pe vremuri, iar vestea cu care a revenit în țară e că SUA își va întări serios pre­zența militară la Marea Neagră. O nouă veste bună vine dinspre Germania. Săp­tă­mâna trecută, preşedintelui Klaus Iohannis i s-a decernat Premiul „Otto cel Mare” al oraşului Magdeburg, pen­tru merite în susținerea ideii europene. Iohannis a fost elogiat de primarul me­tropolei ca fiind un „european convins, care în vremuri dificile militează pentru coeziunea şi dezvoltarea pe mai departe a comunităţii europene”. În discursul de „Laudatio”, ministrul de Externe ger­man, Heiko Maas, a întărit, de aseme­nea, implicarea clară a preşedintelui Io­hannis în favoarea Europei, a demo­cra­ţiei, a statului de drept şi a valorilor eu­ro­pene. Un premiu important și pentru România, încurajată să meargă pe di­rec­ția Vest. Ține numai de noi să le im­punem partidelor pe care le alegem să ți­nă clar direcția Comunității Euro­pene, uni­cul drum, în actualul context inter­na­țional. Viitorul nostru nu poate fi ima­ginat fără un parteneriat serios cu UE și SUA. Se anunță vremuri nu tocmai ușoa­re și e bine să știm că nu ne trezim cu ușa în nas când ne căutăm prietenii.

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian