Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru GHIȚĂ – Făgăraș, F. AS nr. 1435 – „Cum pot încetini evoluția retinopatiei diabetice?”

Dr. RAREȘ SIMU – Centrul de Sănătate şi Viaţă „Armonia”, Bucureşti și Cluj-Napoca, tel. 0766/29.84.58

Retinopatia diabetică apare ca o complicație a diabetului zaharat netratat corespun­zător. Valorile crescute ale glicemiei afectează vasele de sânge mici și me­dii, și astfel apar principalele compli­cații ale diabetului – retinopatia, ne­fropatia și chiar neuropatia diabetică. Cu cât nivelul glicemiei unui pacient este crescut o perioadă mai lungă de timp, cu atât crește riscul ca aceste probleme să apară. Există două forme de retino­patie diabetică: retinopatia nonproliferativă (forma mai ușoară) și retinopatia proliferativă (forma mai gravă). În forma neproliferativă pot apărea micro­hemoragii și acumulare de lichid la nivelul retinei, care în timp duc la îngroșarea acesteia, cu pierderea vederii. În forma proliferativă, apar la nivelul retinei vase de sânge noi, care sunt mai fragile, se rup și produc hemo­ragie. Aceste vase nou formate duc în timp la fibrozarea zonei, cu defor­mare și cu apariția dezlipirii de re­tină. De asemenea, prin formarea acestor vase la nivelul irisului se poa­te ajunge și la glaucom. Din cele descrise mai sus rezultă că pacientul diabetic trebuie să-și controleze foarte atent glicemia și să efectueze consult oftalmologic periodic pentru a depista din timp apariția retino­pa­tiei. Odată ce aceasta este declan­șată, trebuie luate măsuri pentru a preveni evoluția ei și pierderea vede­rii. Tra­tamentul alopat al acestei afec­ţiuni constă, în principal, în pro­ceduri cu laser, care au rolul de a limita leziunile retiniene, odată apărute. În plus, se mai utilizează tratamente cu injecții intraoculare cu corticoizi, în principal, în special pentru a reduce edemul ma­cu­lar.

Din punct de vedere al terapiilor comple­men­tare se recomandă un regim alimentar din care să fie eliminate grăsimile animale saturate, și care să fie bogat în antioxidanți – fructe și legume proas­pete. Din această ultimă categorie sunt indicate, în special, fructele de pădure. Ca terapie complemen­tară, vă recomand suplimente cu extract de afine și coacăz negru, doze mari de Co Q10, anumite en­zime care să curețe pereții vaselor de sânge și să aibă și efect antiinflamator și de drenare a lichi­dului acumulat în țesutul afectat (nattokinaza și serrapeptaza). Extractul de nopal – o specie de cac­tus – este util în special pentru normalizarea nivelului glicemiei. De asemenea, pentru a împie­dica apariția vaselor noi de sânge se recomandă cartilajul de rechin (600-800 mg pe zi). Efecte foarte bune la nivelul vaselor de sânge, în general, și al retinei, în special, au două remedii homeopate, Arnica D6 și Hamamelis CH200 administrate zilnic, în 2-3 doze.

Trebuie reținut că fumatul reprezintă un factor de risc major în retinopatia diabetică și deci se recomandă excluderea acestuia. În plus, la pacienții hipertensivi este recomandat controlul cât mai bun al valorilor tensionale.

Dr. biolog VIORICA VINTILĂ – tel. 0744/487.659, e-mail: [email protected]

„Mi s-au depistat trei noduli pe ficat” (Răspuns pentru PETRICĂ T., F. AS nr. 1420)

Prin extinderea examenelor ecografice, RMN și CT, sunt descoperite frecvent în ficat zone diferite ca aspect, comparativ cu ficatul normal. Aceste zone sunt denumite noduli, tumori sau pete în ficat. Deși denumirile sperie pacienţii, ducându-i cu gândul la cancer de fi­cat, în majoritatea cazurilor, aces­te formațiuni nu sunt canceroase.

Diagnosticul de cancer hepatic se pune pe baza următoarelor ele­mente, care sunt și posibile cauze: prezența virusurilor hepatitice (A, B, C), consumul de alcool, toxice profesionale, medicamente, ciroză hepatică. Ca simptome, se pun în evidență oboseala, insomnia, scăderea în greutate, dureri în partea dreaptă, sub coaste, ficat mărit etc. La analizele de laborator se descoperă: anemie, scăderea trombocitelor și leucocitelor, VSH de obicei crescută, AST, ALT, fosfatază alca­lină, bilirubină, GGT, GTO – crescute.

Nodulii necanceroși se pot clasifica în funcție de structura, simptomele și rezultatele analizelor de laborator, în: hemangioame hepatice și adenoame. Metastazele hepatice canceroase sunt celule can­ceroase din sânge care se opresc în ficat, datorită rolului ficatului de a filtra sângele din organism. Cele mai frecvente organe din care pot pleca celule canceroase sunt: plămânii, glanda suprarenală, ova­rul, colonul, pancreasul, stomacul, sânul, rinichii și esofagul. Sunt și cazuri în care tumora primară este foarte mică și nu poate fi depistată. Prin biopsia tumorilor hepatice, se poate determina această tu­moră primară, deoarece în tumora hepatică se găsesc celule caracteristice organului din care au plecat.

Cancerul hepatic sau he­pa­tocarcinomul este frecvent, dar este identificat în stadiul în care nu se mai poate trata. În majoritatea cazurilor, cauzele cancerului hepatic nu sunt cu­noscute, dar de multe ori diag­nosticul este pus începând de la descoperirea (de multe ori întâmplătoare) a unui nodul hepatic.

Întrucât nu descrieți simp­tomele (durere subcostală în partea dreaptă, care merge până la umărul drept, discon­fort în aceeași parte, scădere în greutate din cauze inexpli­cabile, greață, scăderea poftei de mâncare), dacă vi s-a recomandat un regim alimentar personalizat etc., vă sfătuiesc să consultați un medic gastroen­terolog sau hepatolog, pentru analize complete de sânge, CT toracic, abdominal și pelvis (pentru a găsi, dacă este cazul, tumora primară) și punerea în legătură cu un medic oncolog.

Toate aceste analize sunt de durată, așa că, până atunci ar fi bine să urmați următorul tratament na­turist, cu suplimente alimentare care au dat rezul­tate favorabile:

* Essiac cu 8 plante (de la Swanson), 90 capsule – 2×2 capsule/zi. Tel. de contact pentru comenzi: 0721/82.96.59 și 0754/85.85.23;

* Oncology Stem 120 capsule – 3x1capsule/zi.

* Hepatocurcumin 95 de 120 cps. – 2×2 capsule/zi.

Foarte important! Dimineața, pe stomacul gol, se beau: 500 ml apă, în care se adaugă 1 linguriță de bicarbonat de so­diu, 2-3 lingu­rițe cu miere (de preferat miere de rapiță) și zeama de la o lă­mâie, pentru alcali­nizarea sân­gelui. Celulele tu­morale și can­ce­roase nu se dez­voltă în mediul al­calin! Bând această apă alcalină, declanșați moartea programată a celu­lelor – altele decât cele sănătoase, indiferent de lo­calizare.

După instituirea terapiei alopate, mergeți în paralel cu terapia naturistă, pe care nu o întrerupeți.

* Oxy Max – 20 picături, de 3 ori pe zi (apă îmbogățită cu oxigen, atât de necesar în lupta celulelor sănătoase cu cele tumorale sau cance­roase).

VASILE STANCIU – fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48

„Vă rog ajutați-mă! Respirația mea miroase a canal” (Răspuns pentru ANA-MARIA, F. AS nr. 1423)

Mirosul neplăcut al gurii este determinat de un microb greu depistabil, care staționează în gât și în bronhii, coborând uneori la nivelul stomacului, unde – în combinație cu alimente precum ceapa, usturoiul sau alte condimente, dă senzația unei respirații urât mirositoare, chiar jenante.

Unele boli periodentare (stomatite, gingivite, parodontoză, abcese dentare), unele medicamente, bolile hepatice, constipația și stările infecțioase ale nasului sau faringelui pot favoriza halitoza pe timp îndelungat, chiar toată viața, în lipsa unui tratament eficace.

Dacă percepeți un miros fetid când respirați, fără a fi consumat anumite alimente (ardei iute, muș­tar, boia de ardei, mici, salamuri, carne de porc, zahăr) sau alcool (vodcă, țuică, vermut, coniac), faceți un test de biorezonanță.

* Halena mai poate fi declanșată de gastrita atro­fică și erozivă. Evitați 3 luni cafeaua, băuturile acidulate – Pepsi, Coca-Cola, sifonul, apa minerală – alimentele conservate cu excepția conservelor de pește.

* Se va renunța obligatoriu la fumat și consum de bere. Tratamentul naturist cuprinde: Jaro-Do­phi­lus, Mastic Gum, Grapefruit extract, Green Gold Solar, Super Digestaway, Imune și dietă, la indicația terapeutului.

Durata tratamentului este de 3 luni, după care întrebați fără jenă un prieten apropiat dacă, în timp ce purtați un dialog de la 30-70 cm distanță, per­cepe un miros neplăcut.

* O lună de zile beți dimineața, pe stomacul gol, 100 ml apă limpede de argilă (marca ing. Bo­can). Seara se pune într-un pahar cu apă o linguriță plină de argilă (folosiți numai linguriță de plastic), iar a doua zi agitați conținutul, lăsați 10 minute, după care se poate consuma.

* La ora 10, 15 zile pe lună, mestecați 1 g propolis.

* La prânz și seara, cu 15 minute înainte de masă, beți o cană de infuzie de pelin (anghinare, păpădie).

* Trei luni și după aceea la nevoie, după fiecare masă, faceți gargară cu ceai de salvie.

* După 3 luni de tratament, continuați să faceți gargară, seara, înainte de culcare, numai cu ceai din frunze de nuc (2 linguri frunze la 250 ml apă, se fierb 5 minute).

* Alimentele pe care le consumați trebuie să fie cât mai proaspete, neinfestate cu ciuperci, microbi, paraziți și să nu conțină substanțe chimice sau conservanți.

* Nu reîncălziți mâncarea preparată, nu gătiți în oale de aluminiu și evitați o perioadă preparatele pe grătarul cu cărbuni (mici, cârnați, fripturi).

* Consumați zilnic iaurt, kefir sau lapte bătut, brânză dulce, caș proaspăt de vacă, pâine prăjită sau cu graham, orez fiert, piure de cartofi, pește slab fiert sau preparat la grătar, pe aragaz, zarzavaturi, mâncăruri de praz, dovlecei, conopidă și mor­covi, sucuri proaspete, piure de hrișcă.

* Stabiliți-vă câteva reguli dietetice și ore de servire a mesei: mic dejun – ora 7, gustare – ora 10.30, prânz – ora 14, gustare – ora 16.30, cina – ora 20, gustare – ora 21.30.

* Dimineața și seara spălați-vă pe dinți și obrajii interiori (cavitatea bucală), alternativ, cu următoarele paste de dinți: Parodontax, Gano Fresh, Sensodyne, Genna Dent Homeo­patic, Genna Dent Menthol.

* Cu o periuță mai puțin aspră spălați limba.

* Clătiți gura, seara, cu Apă de argint coloidal.

Notă! Informații suplimentare

Dacă nu aveți diabet, consumați frecvent Bom­boane IBONS, fabricate din ingrediente naturale: trestie de zahăr, ghimbir, mentă, amidon. „IBONS MENTĂ” se găsesc numai în farmaciile Dona!

P.S. Consumați zilnic o cană de ceai verde sau negru. Substanțele conținute stopează dezvoltarea bacteriilor ce provoacă mirosul neplăcut al gurii.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian