Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Rețete cu bere

Foto: Shutterstock

Prea bogată în calorii, berea le în­grașă repede pe femei, ro­tun­jin­du-le silueta, în schimb, când e vorba de frumusețe, virtuțile ei nu pot fi lău­date îndeajuns. Deși berea de azi, „îm­bo­gă­țită” cu chimicale, nu se mai com­pară cu berea de altădată, pre­parată în gos­po­dăriile țărănești, totuși, câteva „so­iuri”, mai ales româ­nești, preparate cu ape au­tohtone, pot fi folosite cu în­cre­dere.

Convinse că ce îi place stoma­cului îi place, cu siguranță, și obrazu­lui, stră­bu­nicile noastre au încercat gustul berii și pe obraz. Minunea n-a întârziat să apa­ră: pielea feței a apărut mai curată, mai hidratată, mai tânără. Şi în zilele noas­tre, ștersul feței cu bere, dar mai ales băile cu bere repre­zintă un proce­deu des folosit. Pe timp de vară, o sticlă de bere se toarnă în cadă, pentru dimi­nuarea transpiraţiei excesive şi curăţa­rea pielii. Se folo­seşte şi în saună, deoa­rece aburii de bere îmbunătăţesc starea capilarelor şi alimentarea pielii, ce de­vine moale şi catifelată. Dar cum nu toate citit­oarele re­vis­tei au câte o saună la dis­poziţie sau nu le permite starea de sănătate să stea în aburi fierbinţi, le re­comandăm me­tode mai blânde, la fel de vechi şi foarte efi­ciente.

Rețete pentru față

* Loţiune pentru piele uscată. Peste două linguri de fulgi de ovăz se toarnă 125 ml de apă clocotită şi se in­fuzează 20 de minute. Infu­zia stre­curată se a­mes­tecă cu un pahar de bere. Se șterge fața cu ea.

* Loţiune pentru piele gra­să. Trei lin­guri de frunze de mentă proas­­pătă sau uscată se infuzează în 250 ml de apă fier­binte, timp de 30 de minute. Se stre­coară şi se ames­tecă cu un pahar de bere.

* Loţiune pentru piele îmbătrâ­ni­tă. În 500 ml de apă fierbinte se infu­zea­ză până la răcire 5-6 linguri de pe­tale de trandafir proaspete sau uscate. După răcire, se adaugă 250 ml de bere şi se infuzează la rece, timp de 6-7 zile. Cu un tampon de vată înmuiat în loţiu­ne, se curăţă bine pielea feţei, gâtului şi a de­colteului, se lasă până se usucă com­plet, apoi se spală cu apă rece.

* Mască pentru mâini. Se fierb 150 g de cartofi, se face un piure şi se ames­tecă cu 250 ml de bere fierbinte. Masca se întinde pe mâini repede, ca să nu se răcească, deasupra se îmbra­că mănuşi de plastic pentru vopsirea părului sau câte o pungă de plastic şi se înfăşoară fiecare palmă în prosop flaușat. Masca se ţine 15 minute şi se spală cu apă cal­dă.

Rețete pentru păr

Berea a fost apreciată şi ca un re­me­diu excelent pentru îngrijirea pă­ru­lui. Cu ajutorul ei se tratau afecţiu­nile scal­pului, se înlătura mătreaţa, se făceau coa­furi complicate. Iată reţe­tele care s-au păstrat şi se folosesc cu succes şi în zilele noastre.

* Mască pentru păr deteriorat. Se bat 2 gălbenuşuri de ou de casă cu 150 ml de bere. Amestecul se unge pe păr, de la rădăcină spre capete, cu o periuţă de dinţi sau cu un tampon de vată înve­lit în tifon. Masca se ţine pe păr timp de 5-10 minute şi se spală cu apă călduţă.

* Şampon pe bază de plante. 500 ml bere blondă se aduc până la punctul de fierbere. Se pune în vas un amestec în părţi egale (câte o lingură) de conuri de hamei, flori de gălbenele şi frunze de mesteacăn, apoi se infu­zează în termos sau sub o pernă, timp de 2 ore. Cu infuzia fil­trată, se frec­țio­nează pielea capului de 2-3 ori pe săptă­mână. Se umezeşte părul pe toată lungimea lui şi apoi se spală cu multă apă caldă.

* Soluţie antimătreaţă. Peste un ames­tec din 2 lin­guri de urzică şi 2 lin­guri de salvie, se toarnă 500 ml de bere blondă adusă până la fierbere şi se infu­zează acoperit 30 de minute. Infuzia se fil­trează şi se foloseşte pen­tru fricţio­na­rea scalpului. Proce­dura se face zilnic, îna­inte de culcare, timp de o lună.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian