Prea bogată în calorii, berea le îngrașă repede pe femei, rotunjindu-le silueta, în schimb, când e vorba de frumusețe, virtuțile ei nu pot fi lăudate îndeajuns. Deși berea de azi, „îmbogățită” cu chimicale, nu se mai compară cu berea de altădată, preparată în gospodăriile țărănești, totuși, câteva „soiuri”, mai ales românești, preparate cu ape autohtone, pot fi folosite cu încredere.
Convinse că ce îi place stomacului îi place, cu siguranță, și obrazului, străbunicile noastre au încercat gustul berii și pe obraz. Minunea n-a întârziat să apară: pielea feței a apărut mai curată, mai hidratată, mai tânără. Şi în zilele noastre, ștersul feței cu bere, dar mai ales băile cu bere reprezintă un procedeu des folosit. Pe timp de vară, o sticlă de bere se toarnă în cadă, pentru diminuarea transpiraţiei excesive şi curăţarea pielii. Se foloseşte şi în saună, deoarece aburii de bere îmbunătăţesc starea capilarelor şi alimentarea pielii, ce devine moale şi catifelată. Dar cum nu toate cititoarele revistei au câte o saună la dispoziţie sau nu le permite starea de sănătate să stea în aburi fierbinţi, le recomandăm metode mai blânde, la fel de vechi şi foarte eficiente.
Rețete pentru față
* Loţiune pentru piele uscată. Peste două linguri de fulgi de ovăz se toarnă 125 ml de apă clocotită şi se infuzează 20 de minute. Infuzia strecurată se amestecă cu un pahar de bere. Se șterge fața cu ea.
* Loţiune pentru piele grasă. Trei linguri de frunze de mentă proaspătă sau uscată se infuzează în 250 ml de apă fierbinte, timp de 30 de minute. Se strecoară şi se amestecă cu un pahar de bere.
* Loţiune pentru piele îmbătrânită. În 500 ml de apă fierbinte se infuzează până la răcire 5-6 linguri de petale de trandafir proaspete sau uscate. După răcire, se adaugă 250 ml de bere şi se infuzează la rece, timp de 6-7 zile. Cu un tampon de vată înmuiat în loţiune, se curăţă bine pielea feţei, gâtului şi a decolteului, se lasă până se usucă complet, apoi se spală cu apă rece.
* Mască pentru mâini. Se fierb 150 g de cartofi, se face un piure şi se amestecă cu 250 ml de bere fierbinte. Masca se întinde pe mâini repede, ca să nu se răcească, deasupra se îmbracă mănuşi de plastic pentru vopsirea părului sau câte o pungă de plastic şi se înfăşoară fiecare palmă în prosop flaușat. Masca se ţine 15 minute şi se spală cu apă caldă.
Rețete pentru păr
Berea a fost apreciată şi ca un remediu excelent pentru îngrijirea părului. Cu ajutorul ei se tratau afecţiunile scalpului, se înlătura mătreaţa, se făceau coafuri complicate. Iată reţetele care s-au păstrat şi se folosesc cu succes şi în zilele noastre.
* Mască pentru păr deteriorat. Se bat 2 gălbenuşuri de ou de casă cu 150 ml de bere. Amestecul se unge pe păr, de la rădăcină spre capete, cu o periuţă de dinţi sau cu un tampon de vată învelit în tifon. Masca se ţine pe păr timp de 5-10 minute şi se spală cu apă călduţă.
* Şampon pe bază de plante. 500 ml bere blondă se aduc până la punctul de fierbere. Se pune în vas un amestec în părţi egale (câte o lingură) de conuri de hamei, flori de gălbenele şi frunze de mesteacăn, apoi se infuzează în termos sau sub o pernă, timp de 2 ore. Cu infuzia filtrată, se frecționează pielea capului de 2-3 ori pe săptămână. Se umezeşte părul pe toată lungimea lui şi apoi se spală cu multă apă caldă.
* Soluţie antimătreaţă. Peste un amestec din 2 linguri de urzică şi 2 linguri de salvie, se toarnă 500 ml de bere blondă adusă până la fierbere şi se infuzează acoperit 30 de minute. Infuzia se filtrează şi se foloseşte pentru fricţionarea scalpului. Procedura se face zilnic, înainte de culcare, timp de o lună.