Iată întrebarea pe care ar trebui să ne-o punem atunci când toamna se instalează în lume, răspândind, pe lângă frumusețea culorilor ei, și un sentiment de tristețe, de vag sufletesc, însoțit, adesea, și de alte stări neplăcute, precum lipsa de energie, pierderea interesului pentru activități pe care altfel le făceam cu plăcere, somnolență sau, din contră, stări de insomnie, lipsa poftei de mâncare sau mâncat excesiv, dureri de stomac, iritabilitate, dureri de cap, probleme de concentrare… Cauza stărilor neplăcute poate fi, însă, trecerea de la căldura verii la frigul toamnei, cu vânt și ploaie, care ne afectează în mod diferit, pentru că și noi, oamenii, suntem diferiți și reacționăm diferit. Ca de obicei, eu recomand gemoterapia, ca primă măsură de a ne readuce starea de bine. Și pentru ca fiecare să beneficieze din plin de ea, vă fac recomandări structurate pe diverse probleme, astfel încât să vă puteți regăsi mai ușor în „formula gemoterapică” ce vi se potrivește.
Recomandări pentru copii școlari
Oboseală, dificultăți la învățat – Cătină și semințe de Mesteacăn
Când copiii se simt obosiți și fac față cu greu la sistemul de învățământ online sau îi obosesc noile reguli de socializare limitată, pot fi ajutați cu o cură de o lună de zile cu Extract din muguri de Cătină (2 administrări pe zi), cu efect revitalizant, atât la nivel fizic, cât și la nivel psihic. Se poate adăuga și Extractul din semințe de Mesteacăn, care îi va ajuta să se concentreze, să fie prezenți și activi, va reduce stresul. Este gemoterapicul la care părinții se pot gândi să îl administreze copiilor și în perioada testelor, tezelor, examenelor.
* Pentru copiii slăbuți și anemici, recomand cura cu Extract din muguri de Cătină, Extract din muguri de Porumbar și Extract din mlădițe de Cătină roșie (o dată pe zi, din fiecare, timp de o lună de zile).
* Pentru emotivitate excesivă, vă puteți gândi să dați copilului Extract din muguri de Tei argintiu sau Extract din muguri de Smochin (dacă stările emotive sunt însoțite de tulburări digestive).
* În stările de oboseală fizică și psihică, din orice anotimp, atât pentru copiii peste 7 ani, cât și pentru adulți, atunci când căutăm o soluție rapidă de moment, fără o individualizare a recomandării, vă propun complexul gemoterapic Polygemma 8 – astenie psiho-fizică și memorie.
Recomandări pentru adulți
– Extracte gemoterapice care acționează în dezechilibre la nivelul sistemului nervos central –
Neurastenie – Arțar
Extractul din muguri de Arțar este recomandarea pentru persoanele cu stări de neurastenie, care pot fi însoțite și de fobii, ticuri nervoase sau nevralgii. Se poate asocia cu Extractul din muguri de Tei argintiu, mai ales când există și tulburări de somn, cu insomnie. Teiul argintiu este principalul gemoterapic cu acțiune anxiolitică (reduce stările de anxietate), astfel încât poate fi asociat oricând la alte scheme recomandate, atunci când sunt prezente anxietatea, emotivitatea sau insomnia.
Neurastenia cardiacului – Păducel
Dacă sunteți cardiac, trebuie să știți că Extractul din mlădițe de Păducel vă ajută și în manifestări ale sistemului nervos cu anxietate, insomnie sau în stări nervoase care amplifică manifestările neplăcute de la nivel cardiac, de tipul palpitațiilor, extrasistolelor. Acestea pot să apară nu doar la bolnavul de inimă, și atunci Extractul din mlădițe de Păducel își dovedește efectele binefăcătoare.
Astenia ateroscleroticului – Măslin
Persoanele care au nevoie de Păducel folosesc de multe ori ca gemoterapic și Extractul din mlădițe de Măslin, care este un hipotensor, dar și aterosclerotic, prin dilatarea şi creşterea elasticităţii vaselor arteriale, precum și ușor hipoglicemiant. Trebuie cunoscut însă și efectul său benefic la nivel cerebral, cu recomandarea de neuroprotector în stări de astenie ale persoanelor cu arterioscleroză (și în arterioscleroza cerebrală, în asociere cu Extract din muguri de Arin negru), în nevrozele fobice (claustrofobie, agorafobie), când se asociază cu Extractul din muguri de Migdal și Extractul din muguri de Tei argintiu, în cure de lungă durată.
Somnolență diurnă – Coacăz negru
Extractul din muguri de Coacăz negru este cel mai cunoscut și folosit gemoterapic, datorită acțiunii sale antiinflamatoare și antialergice. Prin acțiunea de tip cortison-like, stimulează glandele suprarenale și ne ajută, printre altele, și în reducerea stărilor de somnolență din timpul zilei. Poate fi administrat în cure prelungite, 1-2 administrări pe zi, în special de persoanele hipotensive, dar în cazul hipertensivilor se va administra o dată pe zi, în cure scurte, de 2-3 săptămâni, sub controlul valorilor tensiunii arteriale, care poate crește în cazul persoanelor cu tensiune mare și necorespunzător controlată prin medicație.
O stare de bine a persoanelor hipotensive – Rozmarin
Extractul din mlădițe de Rozmarin este cunoscut pentru efectele benefice la nivel hepatic și biliar. Persoanele cu dezechilibre la acest nivel este bine să îl considere și ca pe un remediu eficient de stimulare a funcțiilor cerebrale. El poate înlocui cu succes cafeaua noastră de dimineață, pregătindu-ne pentru a întâmpina o nouă zi. În cazul persoanelor hipotensive este remediul gemoterapic ideal, dar hipertensivii trebuie să îl administreze cu prudență.
Anxietate cu tulburări digestive – Smochin
Foarte frecvente sunt stările de anxietate pe fond de dezechilibru la nivel digestiv, cu manifestări de tip durere de stomac sau colon iritabil. Extractul din muguri de Smochin, singur – dacă stomacul este cel cu probleme – sau în asociere cu Extract din mlădițe de Merișor, dacă există un dezechilibru al întregului tub digestiv, pot constitui o cură benefică. Se asociază și Extract din muguri de Tei argintiu, în ambele situații, iar cura poate varia de la o lună la trei luni, în cazul unor dezechilibre cronice.
Astenia persoanelor cu dezechilibre tiroidiene – Ovăz
Extractul din mlădițe și radicele de Ovăz este recomandat în special în cazul persoanelor cu dezechilibre la nivel tiroidian (are acțiune modulatoare, fiind util în formele incipiente din hipertiroidie) cu manifestări de tipul agitație, nervozitate, iritabilitate, anxietate, debut de stări depresive, insomnie. Singura contraindicație este pentru persoanele cu boala Basedow.
Femei cu dezechilibre hormonale – Hamei
Extractul din conuri de Hamei le este recomandat femeilor anxioase, cu dezechilibre hormonale, care le fac sensibile și la schimbările spre anotimpul rece, având manifestări de tipul hiperexcitabilității nervoase și al insomniei, agitație, nevralgii diverse. Singur sau asociat cu Extract din muguri de Salcie, poate readuce calmul și echilibrul interior.
Cefaleea reumaticilor – Jneapăn
Persoanele care suferă de afecțiuni reumatice pot experimenta pe acest fond, asociat, adesea, și unei „melancolii de toamnă”, o cură cu Extract din muguri de Jneapăn, la care se pot adăuga Extract din mlădițe de Măceș și Extract din muguri de Viță-de-vie.
Comunicare, creșterea stimei de sine – Măr pădureț
Extractul din muguri de Măr pădureț s-a constatat că relaxează, calmează frica şi diminuează anxietatea, favorizează comunicarea, ajutând persoanele care au dificultăți să se manifeste în mod spontan. De asemenea, este util și în dificultăţi de concentrare. Este indicat și celor care nu reuşesc să se detaşeze şi să iasă dintr-un blocaj apărut la un moment dat în viața lor.
Stări de oboseală – Stejar și Orz verde
De câte ori vă simțiți obosiți, fără să aveți afecțiuni sau dezechilibre pe care să le luați în calcul, este binevenită o cură cu Extract din muguri de Stejar și Extract de Orz verde. Stejarul este un arbore falnic și puternic, care ne va da din forța sa și îi vom simți foarte repede acțiunea revitalizantă. Combinând în aceeași cură Extractul din Orz verde (sub formă de suc, obținut din culturile organice, de la „Plantextrakt”), veți adăuga un efect antioxidant, vitaminizant și remineralizant la cura dvs.
La toate aceste recomandări prezentate aici, adăugați odihna, care este un „ingredient” de bază, ce nu poate fi înlocuit cu nimic.
Să ne bucurăm de toamnă, pentru că bucuria ne întreține sănătatea și ne menține tineri și atunci când anii au trecut mai mulți peste noi!
Farm. CARMEN PONORAN