Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Melancolii de toamnă sau depresie?

Foto: Shutterstock

Iată întrebarea pe care ar trebui să ne-o punem atunci când toamna se instalează în lume, răspândind, pe lângă frumusețea culo­rilor ei, și un sentiment de tristețe, de vag su­fle­tesc, însoțit, adesea, și de alte stări neplăcute, precum lipsa de energie, pierderea interesului pentru acti­vități pe care altfel le făceam cu plăcere, somno­lență sau, din contră, stări de insomnie, lipsa poftei de mâncare sau mâncat excesiv, dureri de stomac, iritabilitate, dureri de cap, probleme de concen­trare… Cauza stărilor neplăcute poate fi, însă, tre­cerea de la căldura verii la frigul toamnei, cu vânt și ploaie, care ne afectează în mod diferit, pentru că și noi, oamenii, suntem diferiți și reacționăm diferit. Ca de obicei, eu recomand gemoterapia, ca primă măsură de a ne readuce starea de bine. Și pentru ca fiecare să beneficieze din plin de ea, vă fac recomandări structurate pe diverse probleme, astfel încât să vă puteți regăsi mai ușor în „formula gemoterapică” ce vi se potrivește.

Recomandări pentru copii școlari

Oboseală, dificultăți la învățat – Cătină și semințe de Mesteacăn

Carmen Ponoran

Când copiii se simt obosiți și fac față cu greu la sistemul de învățământ online sau îi obosesc noile reguli de socializare limitată, pot fi ajutați cu o cură de o lună de zile cu Extract din muguri de Cătină (2 ad­ministrări pe zi), cu efect revita­lizant, atât la nivel fizic, cât și la nivel psi­hic. Se poate adău­ga și Ex­tractul din semințe de Mes­teacăn, care îi va ajuta să se con­cen­treze, să fie prezenți și ac­tivi, va re­duce stresul. Este gemoterapicul la care părinții se pot gândi să îl administreze copiilor și în perioada testelor, tezelor, examenelor.

* Pentru copiii slăbuți și anemici, recomand cura cu Extract din muguri de Cătină, Extract din muguri de Porumbar și Extract din mlădițe de Cătină roșie (o dată pe zi, din fiecare, timp de o lună de zile).

* Pentru emotivitate excesivă, vă puteți gândi să dați copilului Extract din muguri de Tei argintiu sau Extract din muguri de Smochin (dacă stările emotive sunt însoțite de tulburări digestive).

* În stările de oboseală fizică și psihică, din orice anotimp, atât pentru copiii peste 7 ani, cât și pentru adulți, atunci când căutăm o soluție ra­pidă de moment, fără o individualizare a recoman­dării, vă propun complexul gemoterapic Poly­gemma 8 – astenie psiho-fizică și memorie.

Recomandări pentru adulți

– Extracte gemoterapice care acționează în dezechilibre la nivelul sistemului nervos central –

Neurastenie – Arțar

Extractul din muguri de Arțar este recoman­darea pentru persoanele cu stări de neurastenie, care pot fi însoțite și de fobii, ticuri nervoase sau nevralgii. Se poate asocia cu Extractul din muguri de Tei ar­gintiu, mai ales când există și tul­bu­rări de somn, cu insomnie. Teiul argintiu este prin­cipalul ge­moterapic cu acțiune anxiolitică (reduce stările de anxietate), ast­fel încât poate fi asociat oricând la alte scheme rec­omandate, atunci când sunt prezente anxietatea, emotivitatea sau in­som­nia.

Neurastenia cardiacului – Păducel

Foto: Shutterstock – 3

Dacă sunteți cardiac, trebuie să știți că Extrac­tul din mlădițe de Păducel vă ajută și în manifestări ale sistemului nervos cu anxietate, insomnie sau în stări nervoase care amplifică manifes­tările neplăcute de la nivel cardiac, de tipul palpi­tațiilor, extrasistolelor. Acestea pot să apară nu doar la bol­navul de inimă, și atunci Extractul din mlădițe de Păducel își dovedește efectele binefăcătoare.

Astenia ateroscleroticului – Măslin

Persoanele care au nevoie de Păducel folosesc de multe ori ca gemoterapic și Extractul din mlă­dițe de Măslin, care este un hipo­tensor, dar și ate­rosclerotic, prin dilatarea şi creşterea elasticităţii vaselor arteriale, precum și ușor hipoglicemiant. Trebuie cunoscut însă și efectul său benefic la nivel cerebral, cu recomandarea de neuro­protector în stări de astenie ale persoanelor cu arterioscleroză (și în arterioscleroza cerebrală, în asociere cu Ex­tract din muguri de Arin negru), în nevrozele fobice (claus­trofobie, agorafobie), când se asociază cu Extractul din muguri de Migdal și Ex­tractul din muguri de Tei argintiu, în cure de lungă durată.

Somnolență diurnă – Coacăz negru

Extractul din muguri de Coacăz negru este cel mai cunoscut și folosit gemoterapic, datorită acțiu­nii sale antiinflamatoare și antialergice. Prin acțiu­nea de tip cortison-like, stimulează glandele supra­renale și ne ajută, printre altele, și în reducerea stă­rilor de somnolență din timpul zilei. Poate fi adminis­trat în cure prelun­gite, 1-2 admi­nistrări pe zi, în special de per­soanele hipotensive, dar în cazul hipertensivilor se va administra o dată pe zi, în cure scur­te, de 2-3 săptămâni, sub con­tro­lul valorilor tensiunii arteriale, care poate crește în cazul persoanelor cu tensiune mare și necores­pun­zător controlată prin medicație.

O stare de bine a persoanelor hipotensive – Rozmarin

Extractul din mlădițe de Rozmarin este cunos­cut pentru efectele benefice la nivel hepatic și biliar. Persoanele cu dezechilibre la acest nivel este bine să îl considere și ca pe un reme­diu eficient de stimulare a funcțiilor cerebrale. El poate înlocui cu suc­ces cafeaua noastră de dimineață, pre­gătindu-ne pentru a întâmpina o nouă zi. În cazul persoa­nelor hi­potensive este remediul gemo­terapic ideal, dar hipertensivii trebuie să îl administreze cu pru­dență.

Anxietate cu tulburări digestive – Smochin

Foarte frecvente sunt stările de anxietate pe fond de dezechilibru la nivel digestiv, cu mani­fes­tări de tip durere de stomac sau colon iritabil. Ex­tractul din muguri de Smochin, singur – dacă sto­macul este cel cu probleme – sau în asociere cu Ex­tract din mlădițe de Merișor, dacă există un dezechilibru al întregului tub di­gestiv, pot constitui o cură bene­fică. Se asociază și Extract din muguri de Tei argintiu, în am­bele situații, iar cura poate varia de la o lună la trei luni, în cazul unor dezechi­libre cronice.

Astenia persoanelor cu dezechilibre tiroidiene – Ovăz

Extractul din mlădițe și radicele de Ovăz este recomandat în special în cazul persoa­nelor cu dezechilibre la nivel tiroi­dian (are acțiune modu­latoare, fiind util în formele incipiente din hiperti­roi­die) cu manifestări de tipul agi­tație, nervozitate, iritabilitate, anxie­tate, debut de stări depresive, in­somnie. Singura contraindicație este pentru per­­soanele cu boala Basedow.

Femei cu dezechilibre hormonale – Hamei

Extractul din conuri de Hamei le este reco­man­dat femeilor anxioase, cu dezechi­li­bre hormo­nale, care le fac sensibile și la schimbările spre anotimpul rece, având manifestări de tipul hiper­excitabilității nervoase și al insom­niei, agitație, nevralgii diver­se. Sin­gur sau asociat cu Extract din muguri de Salcie, poate readuce calmul și echi­li­brul in­terior.

Cefaleea reumaticilor – Jneapăn

Persoanele care suferă de afecțiuni reumatice pot experimenta pe acest fond, asociat, adesea, și unei „melancolii de toamnă”, o cură cu Extract din muguri de Jneapăn, la care se pot adăuga Extract din mlădițe de Măceș și Extract din muguri de Viță-de-vie.

Comunicare, creșterea stimei de sine – Măr pădureț

Extractul din muguri de Măr pădureț s-a con­statat că relaxează, calmează frica şi diminuează anxietatea, favori­zează comunicarea, ajutând per­soa­nele care au difi­cul­tăți să se mani­feste în mod spon­tan. De asemenea, este util și în dificultăţi de concentrare. Este in­dicat și celor care nu reuşesc să se detaşeze şi să iasă dintr-un blocaj apărut la un moment dat în viața lor.

Stări de oboseală – Stejar și Orz verde

Foto: 123RF

De câte ori vă simțiți obosiți, fără să aveți afec­țiuni sau dezechilibre pe care să le luați în calcul, este binevenită o cură cu Ex­tract din muguri de Stejar și Ex­tract de Orz verde. Stejarul este un ar­bore falnic și puternic, care ne va da din forța sa și îi vom simți foarte repede acțiunea revitalizantă. Combi­nând în aceeași cură Extractul din Orz verde (sub formă de suc, obținut din culturile organice, de la „Plantextrakt”), veți adăuga un efect antioxi­dant, vitaminizant și remineralizant la cura dvs.

La toate aceste recomandări prezen­tate aici, adăugați odihna, care este un „ingredient” de bază, ce nu poate fi în­locuit cu nimic.

Să ne bucurăm de toamnă, pentru că bucuria ne întreține sănătatea și ne men­ține tineri și atunci când anii au trecut mai mulți peste noi!

Farm. CARMEN PONORAN

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian