
În Alba Iulia, cetatea istorică de la poalele Apusenilor, arta e celebrată regal. Noblețea obligă. În orașul Unirii și al Întregirii naționale, cu una din cele mai frumoase catedrale din țară și cu un centru vechi refăcut la nivel internațional, artiștii locului sunt mereu provocați către perfecțiune. Sorina Țibacov se numără printre ei. Invadate de o lumină hieratică și intensă, picturile sale transpun frumosul într-o lume plină de semne misterioase, de chipuri omenești ce pot aparține deopotrivă trecutului și prezentului.
„În Alba Iulia, cel mai mult îmi plac oamenii”
– Doamnă Ţibacov, dvs. v-ați născut în Moldova, la Bârlad, dar v-aţi stabilit în Ardeal. De ce sunt atrași moldovenii de Transilvania?

– Să ştiţi că eu din întâmplare am ajuns aici. Am studiat pictura la Iaşi, apoi am fost repartizată la Curtea de Argeş, la întreprinderea de porţelan, și acolo m-am întâlnit cu domnul Ţibacov, viitorul meu soț, de profesie artist ceramist. Aşa am ajuns la Alba Iulia. N-aș spune că mi-a plăcut neapărat locul. Comunismul a lăsat o pecete grea pe oraș. Sunt alte localități în Ardeal care mi-ar fi plăcut mai mult: Sibiul, Brașovul, chiar și Sighișoara. Anii roșii au umilit istoria Albei Iulia, au distrus frumusețea orașului vechi, cel care îmi plăcea mie atât de mult. Eu și soțul meu, de pildă, avem atelierul de creație pe o străveche arteră comercială, ce mergea până la gara mocăniţei, care urca în munți. Dar comuniştii au avut boala asta, cu aşezatul câte unui bloc perpendicular pe axele oraşelor, ele fiind sluţite și furate de identitate. Deși între timp s-a refăcut Cetatea Veche, care atrage turiștii ca un magnet, pentru mine, farmecul orașului s-a pierdut. Mie, însă, în Alba îmi plac, în primul rând, oamenii. Ei sunt adevărata inimă a orașului. Oameni cumsecade, tipic ardeleni. Aşezaţi, cu frică de Dumnezeu.
Umbrele grăbite din picturi
– Picturile dvs. par niște ilustrații de vise: fluide, tandre, romantice. Să fie vorba despre un fior moldovenesc?

– Nu ştiu în ce măsură mai are legătură cu mine locul în care m-am născut. La 15 ani am plecat de acasă. E posibil, totuși, să fi luat ceva și din Moldova. Dar pictura este, în primul rând, o meserie pe care o înveţi. Iar eu am învăţat meseria asta de la tatăl meu, Corneliu Vasilescu, care este unul dintre marii pictori ai țării. Ceea ce am învăţat de la tata nu m-a învăţat nimeni. Restul vine firesc, din interior, și e mai greu de explicat. Am vorbit odată cu o prietenă, scriitoare. Mi-a confirmat că şi ea păţeşte la fel. Îmi spunea: „Am nişte personaje care-mi scapă de sub control. Au început să se obrăznicească”. Și eu am nişte imagini care pare că trec prin picturile mele ca niște umbre grăbite. Câteodată pot să le prind pe pânze, câteodată nu.
– Cum au ajuns în picturile dvs.?
– Pictura e un mod de a-ţi consuma şi canaliza nişte energii. Eu sunt adepta picturii abstracte, deși cred că ea e greu de înţeles pentru publicul neavizat. Îmi vine în minte o replică faimoasă, dintr-un film al lui Nae Caranfil: „Mâna întinsă, fără poveste, nu capătă nimic”. Aşa şi pictura abstractă, este o mână întinsă care nu oferă povești. De aceea e mai greu de înţeles. Acuma, depinde şi de cel care priveşte. Poate cel mai bun răspuns în fața acestui mister l-a dat odată fiica mea, pe când avea numai trei ani, și mâzgălea ceva, cu nişte acuarele. Și o prietenă de-a noastră a întrebat-o: „Ce faci, Sonia, acolo?”. „Colorez”. „Și ce reprezintă?”. Fiica mea a măsurat-o de sus până jos, cu un aer superior, şi i-a răspuns: „Ce să reprezinte? Sunt culori”. Eu cred că pictura abstractă dezvăluie, totuși, cel mai mult din sufletul artistului. Chiar prea mult. E ca la slova scrisă. Când analizezi scrisul cuiva, poți afla multe despre el.
– Având în vedere că sunt greu de înțeles, puteți, totuși, să vă vindeți picturile?
– Am avut o experienţă foarte interesantă, cu nişte nemți. Avusesem o expoziție la Sibiu, la Brukenthal, şi tocmai s-a nimerit să fie Paştele catolic, când se întorc mulți sași din Germania în oraș. Și mi-au vizitat și mie expoziţia. Și într-o zi, m-am trezit cu nemții la Alba. Ce se întâmplase? Se întâmplase că un supraveghetor de sală le spusese nemților, cu mult foc și imaginație, povești, așa cum le deslușea el în lucrările mele abstracte. Iar ei au fost aşa de încântaţi de ele, încât au venit la mine şi au cumpărat lucrări. Și m-am gândit: Doamne, oare ce-o fi înţeles omul ăla din picturile mele? Ce le-o fi spus nemților?! Cu siguranță le-a spus povești! Poveștile care lipseau din picturile mele abstracte. Poate că asta e arta: o provocare, un îndemn să completezi cu imaginația ceea ce nu se vede într-un tablou sau nu se descrie într-o carte.
Fotografiile din talcioc
– Până la urmă, ați început să spuneți și dvs. povești în picturile dvs. Povești cu niște apariții feminine misterioase și plutitoare, ca niște umbre…

– Totul a început în ziua când am recuperat din talcioc niște fotografii vechi, care reprezentau oameni necunoscuți. M-am gândit mult la ei. Poate că n-au mai avut nicio rudă, de le-au fost zvârlite fotografiile în talcioc, împreună cu toată viaţa lor. Am găsit albume cu petreceri, cu căţei, cu pisici. Tone de fotografii!… Aș vrea să facem ceva cu ele, eu și soțul meu, un eveniment vizual pentru acei necunoscuți.
– Să ne mutăm din visele dvs. în realitate. Vă simțiți integrată în ea?
– Cred că în ultimul timp, lucrurile au luat o turnură ciudată. Nu mai contează ce faci, contează ce vârstă ai. Iar noi suntem aşa, o generaţie care nu există. Când eram tineri, adică aproape de anul 1989, cei care erau atunci artişti, mari maeştri, se uitau la noi cu dispreţ. Îmi amintesc cum eram studenți și am dat lucrări la Salonul anual de artă de la Iaşi, și profesorul nostru a zis că el nu expune lângă studenţi. Lucrările ne-au rămas cu greu în expoziţie. Pe urmă a venit ’89 și criteriile s-au sucit. Ne-am trezit că suntem, dintr-odată, bătrâni. Azi se fac selecţii nu pe criterii de valoare, ci de vârstă. Dacă apare un concurs, e musai să ai până în 25 de ani ca să participi. Pentru unii suntem prea tineri, pentru alţii prea bătrâni. Suntem aşa, pe nicăieri. Singura variantă de supravieţuire este să te retragi în atelier. Afară, lucrurile au luat-o razna.
Cinci generații de artiști
– Doamnă Țibacov, vă propun să vorbim și despre familia dvs., o familie de artişti căreia i-ați rămas credincioasă, și ca profesie, și în spirit…

– De fapt, în familia mea, suntem artiști de cinci generații. Primul din serie era frate cu străbunica mea. Îl chema Dumitru Tamaze și a fost un personaj fabulos. A plecat în Franţa, a avut o cârciumă la Paris, era prieten cu marele sculptor Bourdelle. La începerea primului război mondial, a lăsat baltă tot ce avea şi a venit în România, să lupte, împreună cu soţia lui, care deși era nemţoaică, a făcut frontul pentru români, la Crucea Roşie. După război, au rămas în Moldova. Dumitru Tamaze şi-a construit o casă la Bârlad, a înfiinţat „Şcoala de Arte şi meserii” şi a fost primul care a gestionat „Pinacoteca din Bârlad”, baza colecţiei de artă a muzeului actual. A murit în România. Nu era sculptor, dar cioplea minunat, lucra în lemn, făcea nişte mobilă deosebită. Mai există şi acum, la Liceul „Codreanu” din Bârlad, un liceu de elită al orașului, amfiteatrul decorat cu sculpturi făcute de „Moş Mitică”, că noi aşa îi spuneam în familie. Și eu am făcut gimnaziul la Bârlad, așa că îi vedeam zilnic sculpturile. Iar Moș Mitică Tamaze era un om minunat. Tatăl meu l-a iubit teribil. E aşa, un fel de Moş Crăciun în poveştile noastre. Ștafeta de artist pornită de Mitică Tamaze a fost continuată de bunica mea, profesoară de desen şi lucru manual. Apoi a urmat tata, Corneliu Vasilescu, unul dintre cei mai mari pictori contemporani și părintele expresionismului abstract românesc; un personaj unic în arta noastră plastică. După el, aș fi eu şi fiica mea. E ca râia, la noi, talentul. Nu mai putem scăpa de el. Fiica mea are o imaginaţie debordantă. Noi n-am încurajat-o, nu am vrut să meargă pe calea asta grea, a artelor plastice. Dar un critic de vază al României, Corneliu Antim, a descoperit-o și a scris despre ea elogios. Și ea a prins aripi. Făcuse un foarte bun liceu teoretic în Alba Iulia, dar vorba poetului, asta nu i-a folosit la nimic. Tot pe „calea pierzaniei”, adică a artei, a luat-o. A studiat designul grafic la Londra și a rămas acolo. În Occident, unde oferta e imensă, nu-i uşor deloc, ca artist vizual. Dar fata noastră şi-a făcut un public în Statele Unite, care o cumpără.
Cartea cu prăjituri și turtele dacilor

– Doamnă Țibacov, o să mutăm dialogul nostru, de la pictură la prăjituri, tot un fel de artă, și ele. Sunteți recunoscută ca o mare maestră a dulciurilor ardelenești, deși nici Moldova nu stă rău la capitolul „poale în brâu”… Ați scos chiar și o carte de rețete celebre…
– Venind din Moldova, am văzut că pe aici prăjiturile arată altfel. Soacra mea era unguroaică. Și ea, şi mătuşile, și surorile, dar și vecinele ei, care erau săsoaice, făceau nişte dulciuri fantastice, cu totul altfel faţă de cele din Moldova. Și am încercat și eu, și distracția s-a transformat în pasiune. Dar nu mă gândeam că aș putea face o carte cu toate acele rețete. Până când, într-o zi, am auzit la radioul maşinii vorbindu-se despre Editura „Compania”, înființată de scriitoarea Adina Kenereş și de soțul ei, poetul Petru Romoșan. Și cum pe Adina o cunoșteam de dinainte de ’89, am sunat-o și i-am făcut propunerea. Ea fiind ardeleancă, imediat a fost de acord, ba m-a rugat să adun şi alte reţete. Aşa s-a născut culegerea mea: „Cele 150 de reţete care fac fala bucătăriei transilvane”.
– V-ați folosit la maximum imaginația de artist. Ați făcut chiar și niște turte dacice. Cum v-a venit ideea lor?
– Consiliul Judeţean Alba a organizat, odată, „Festivalul cetăţilor dacice”. În acel an, festivalul s-a ținut în satul Cricău. Una din teme a fost: „Oare ce mâncau dacii?”. Şi am venit eu cu ideea. Grâu aveau dacii, ceva pâine făceau și ei. Am vorbit cu nişte muzeografi din Alba, care mi-au zis că dacii mâncau și brânză. Așa că m-am apucat să gătesc niște turte. Îmi amintesc că în casă erau 30°, şi eu coceam turte la o sobă de teracotă din Cricău! Dar mi s-a mai întâmplat ceva. Tot frământând aluatul, seara, nu am pus drojdie, dar am pus un pic de miere de albine şi am folosit făină neagră. Și mierea a început să fermenteze. A doua zi am văzut că aluatul se făcuse pufos. La fel au ieşit turtele. Pe unele le-am servit cu brânză de burduf iute şi cu miere de albine pe deasupra, altele cu păstrăv afumat şi cu vin. Am avut mare succes cu aceste rețete! O mulțime de lume a poftit să mănânce ca dacii, străbunii noștri.
Tortul cățeilor

– În elanul acesta de creat prăjituri, ați făcut dulciuri chiar și pentru animale. Trebuie să le spunem cititorilor noștri că, în casa dvs., pe lângă artiști, mai tronează și patru tekeli și șapte pisici. Lor ce dulciuri le-ați dedicat?
– Eu fac torturi pentru câinii mei, de zilele lor de naștere. Căci ei îmi sunt ca niște copii. Și fiecare copil are ziua lui ştiută, pentru că toți s-au născut la noi în casă. Le fac de obicei un blat de tort fără zahăr, mai mult ca o omletă, şi o cremă din urdă, cu miere de albine. Câinii au simţul dulcelui, pe când pisicile nu. Torturile astea au avut mare succes la câinii mei. Deși în ultima vreme nu le-am mai făcut, că n-am mai avut timp. Le-am dat câte o conservă de ziua lor.
Deasupra lumii, pe acoperiș

– Nu putem încheia dialogul nostru fără să-l invocăm și pe soțul dvs., Leontin Țibacov, un binecunoscut ceramist. Cum merge un mariaj între doi artiști?
– Colaborăm destul de bine. Ne certăm doar pe artă. Atunci ies scântei. Cel mai tare e însă când ne întâlnim și cu fiica noastră. Facem toți un „brainstorming” de să ferească Dumnezeu! Răsar ideile ca ciupercile după ploaie!
– Dar treburile casei cum le împărțiți? Vă întreb, pentru că aveți o casă foarte frumoasă, decorată cu mult bun gust.
– Aici e ciudățenia! Eu sunt mai mereu pe acoperiş și-l repar, că vin ploile, pe când soţul meu e cu zacusca și cu murăturile! Cu ani în urmă, au venit la noi nişte prieteni. Eu eram, ca de obicei, pe acoperiş, puneam ciment pe ţigle, iar soţul făcea zacusca. Când le-a zis că eu sunt pe acoperiş, au crezut că glumeşte. Dar legătura mea cu țiglele e veche. Așa cum fac și desfac și decorez toată ziua la casa asta, a noastră, cred că soarta mea o urmează pe aceea a lui Mitică Tamaze, străbunul meu talentat, ale cărui povești mi-au luminat copilăria. Și el și-a făcut casa cu mâinile lui. O bijuterie ce mai poate fi văzută în Bârlad. La urma urmei, și o casă e operă de artă. Un vis dintr-un vis…