Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Urgența toamnei: Sănătatea respiratorie și pandemia

Foto: Shutterstock

Am intrat în sezonul bolilor respiratorii, agravate anul acesta de infecția cu Co­vid-19. Realitatea este dură: sistemul medical este mai solicitat ca niciodată de pacienți cu diferite grade de insuficiență respiratorie. Coro­navirus este doar un capitol din ea. În România avem milioane de fumători activi și printre cele mai ridicate rate ale sindromu­lui bronho-pulmonar obstruc­tiv. În plus, incidența bronși­telor cro­nice, a astmului sau a cance­rului pulmonar este foar­te ridi­cată. Într-o situație atât de strin­gentă, speranța noastră se în­dreap­tă, din nou, spre trata­men­tele naturale. În sensul acesta, i-am adresat câteva în­tre­bări d-nei dr. Cristina Negru, mem­bru al echipei științifice DVR-Pharm, vechi cola­bo­rator al revistei noastre.

„Suntem un popor cu o sănătate pulmonară precară”

– Stimată dnă doctor, dincolo de epidemiile care vin și trec, cât de sănătoși suntem, ca nație, la nivelul aparatului respirator?

– Chiar dacă sună ca un clișeu pesimist, realitatea este dură: suntem un popor cu o sănătate pulmonară precară din cauza poluării, a alimen­tației nenaturale și, foarte important, din cauza educației. Cum putem vorbi despre sănătate respi­ra­torie, când avem 5,6 milioane de fumători? Iar dintre aceștia, 30,7% sunt de fapt… copii și adoles­cenți, cu vârste între și 15 și 24 de ani! Practic, avem peste un milion și jumătate de fumători foarte tineri, care-și distrug plămânii, aflați încă în for­mare. Iar dintre acești fumători, se selectează aproape toți bolnavii de cancer pulmonar, boală cu cea mai ridicată rată de mortalitate. România are 11.000 de noi pacienți oncologici de acest tip, în fiecare an! Însă fumatul nu produce doar cancer pulmonar. O altă boală foarte periculoasă și foarte răspândită, cauzată de fumat, este bronho-pneu­mopatia cronică obstructivă, cunoscută ca BPOC. Avem sute de mii pacienți care, zi de zi și noapte de noapte, se sufocă, la propriu!

– Există soluții pentru pacienții tabagici, care suferă de diferite forme ale bronșitei?

– Soluția cea mai bună pe care o știu este pro­dusul Telom-R Respirator. A fost conceput inițial pentru recuperarea capacității respiratorii post-infecție, fie ea bacteriană sau virală. Experien­ța ne-a arătat că patru capsule de Telom-R Res­pirator, luate zilnic, ajută la recuperarea măcar parțială a capacității respiratorii, în doar câteva luni.

– Cum e posibil acest lucru, în condițiile în care BPOC este considerată, cel puțin oficial, o afecțiune reversibilă?

Dr. Cristina Negru

– Cunosc literatura de specialitate, cu care sunt de acord. Doar că rezultatele unora dintre pacienții noștri nu țin cont de ea. Vă dau exemplul unei doamne care fuma de zeci de ani. Noaptea, mai ales, avea crize de sufocare teribile, fiindu-i efectiv teamă să adoarmă, pentru a nu muri asfixiată. A făcut o cură cu Telom-R Res­pirator, și, după șase săptămâni, rezultatele au depășit cel mai optimiste așteptări: a început să respire uniform (nu sacadat, ca înainte), iar tusea fumătorului aproape a dispărut. Acum poate dormi liniștită și poate urca scările, fără să se mai oprească la fiecare câteva secunde…

– La toți pacienții tabagici se observă recu­perarea funcției respiratorii?

– Din observațiile noastre de până acum, femeile fumătoare răspund mult mai rapid la trata­mentul cu Telom-R Res­pirator, decât bărbații. Am avut cazuri la care primele rezultate au apărut după doar o lună, și cazuri la care efectele au fost sesi­zate abia după jumătate de an de cură, deci, depin­de de particularitățile bolii. În cazul tusei persis­tente sau al hipersecreției bronșice, recomand administrarea în paralel a Siropului Telom-R, care este un antitusiv redutabil.

– Aceste produse ajută și bolnavii de astm – o categorie la fel de numeroasă la noi în țară?

– Telom-R Res­pirator, ajută mult la deconges­tionarea căilor respiratorii. Însă dincolo de cura cu extracte din plante, pacientul astmatic trebuie să ducă și un stil de viață sănătos. La fel ca și în cazul persoanelor cu BPOC, diagnosticul nu trebuie să conducă la resemnare, ci la acțiune spre vindecare!

– Astmul poate fi vindecat doar cu plante și cu un stil de viață sănătos?

– Acum câțiva ani, un tânăr din India a demon­strat că astmul este reversibil și a făcut vâlvă pe ma­pamond. El suferea de astm încă de când era elev și purta mereu cu el un inhalator. La început, nu putea alerga nici câteva zeci de metri, fără să inhaleze cortizon. Într-o zi a decis să lupte cu ast­mul. A început să facă efort zilnic, ridicându-și în­cet nivelul de antrenament. Înota și alerga pe dis­tan­țe tot mai mari, dar făcea și exerciții de respi­rație. După câțiva ani, el, care nu putea merge ni­căieri fără inhalator, a urcat… Muntele Everest! Așadar, e posibil!

– Astmul are o componentă alergică impor­tantă. Poate fi aceasta ținută sub control?

– Da, consumând alimente neprocesate, cu cantități reduse de zahăr, grăsimi animale sau trans. Evitarea E-urilor din alimentație scade sen­sibilitatea alergică. Ca noutate fitoterapeutică, noi am conceput for­mula Telom-R Alergo, cu care am obținut rezultate foarte bune în astm. De asemenea, cu Extractul de Tămâie se obțin foarte bune rezul­tate în micșorarea sensibilității alergice și în reducerea stresului, care este un factor de­clanșator al crizelor astmatice.

– Nu putem evita subiectul virozelor, care proliferează pe zi ce trece, în contextul debutului sezonului rece. Pot fi și acestea prevenite?

– Există multe căi de prevenție, dar cele mai importante sunt cele clasice: purtarea măștii, dis­tanțarea fizică și, foarte important, aerisirea spa­țiilor comune. Majoritatea infectărilor apar în spații închise, în care stăm cu persoane de care suntem siguri că nu sunt infectate, dar care au contacți pe care nu-i cunoaștem…

– Nu este la fel importantă și pregătirea or­ganismului, în special a sistemului imunitar, pen­tru a rezista la infecții?

– Cu siguranță, da! O imunitate bună, echili­brată, este factorul decisiv în prevenirea și tratarea infecțiilor, inclusiv cu SARS-CoV-2. Într-adevăr, se vorbește prea puțin despre acest lucru. Un stil de viață activ, cu măcar 60 de minute de mișcare pe zi, este de un imens folos. Chiar și expunerea de scurtă durată la frig este de mare ajutor pentru activarea imunității.

– Există vitamine și minerale care îmbunătă­țesc răspunsul imun la infecțiile virale?

– Pentru prevenție, sunt foarte utile vitaminele naturale din complexul B, dar și vitamina C. Reco­mand în mod special Vitamina C Alcalină, care este foarte bine asimilată de organism. Dintre mi­nerale, cele mai utile sunt Zincul și Seleniul natu­ral, foarte eficiente odată ce infecția s-a instalat, întrucât ajută la limitarea afectării pulmonare.

– Se vorbește mult despre faptul că vitamina D ajută în tratarea Covid-19. Este adevărat?

– Există un sâmbure de adevăr în această teorie. Odată ce sistemul imunitar a sesizat prezența unui virus în organism, vitamina D este cea care ajută celulele cu rol de apărare să-l neutralizeze. Totuși, nu trebuie uitat faptul că organismul uman știe să-și producă singur această vitamină, atunci când pielea este expusă la soare. De aceea, este bine să profităm de fiecare zi însorită, pentru a ne expune măcar fața, gâtul și mâinile la acțiunea binefă­cătoare a soarelui. În lunile de iarnă, recomand administrarea Vitaminei D naturale, extrasă din drojdie de bere.

– Produsele DVR, recomandate de dvs., pot ușura procesul de vindecare a infecției cu SARS-CoV-2?

– E o întrebare grea, pentru că avem experiență doar în cazurile de gravitate mică și medie. Dacă este vorba de calmarea tusei, foarte persistentă la pacienții cu Covid-19, pot spune că siropurile Telom-R și Telom-R pen­tru copii fac adevă­rate minuni. În fazele incipiente ale bolii, cele mai bune rezultate au fost obținute cu capsu­lele Telom-R, varianta de bază a produsului. La convalescenți, este de ajutor același Telom-R, care are efecte rege­nerante foarte ample.

– Recuperarea du­pă infecția cu Covid-19 nu pare prea ușoară. Mulți foști bolnavi se plâng că rămân cu se­chele…

– Acesta este un subiect nou și pentru noi. Cele mai multe afectări sunt la nivel respirator, unde obținem rezultate încurajatoare, cu Telom-R Res­pirator. Lucrurile pot căpăta însă o complexitate mai mare, când bolnavii suferă afectări nervoase, cardiace sau renale. Chiar și după infecțiile ușoare, pacienții au frecvent atacuri de panică. În aceste cazuri, cel mai indicat este extractul de Griffonia, dar și cu combinația dintre Extractul de Sunătoare și Magneziu.

EDUARD COMAN

Produsele laboratoarelor DVR-Pharm prezentate în acest articol pot fi comandate la tel. 0736.270.998 sau pe site-ul www.dvrpharm.ro

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian