Angină pectorală
* Infuzie din 7 linguri de fructe de păducel, 7 linguri de măceșe zdrobite și 2 linguri de talpa-gâștii. Se opăresc cu un litru de apă clocotită și se macerează în termos, 24 de ore. Se beau 150 ml, de 3 ori pe zi, cu 30 minute înainte de fiecare masă.
* Prim ajutor în caz de stenocardie: 5-6 picături de ulei de brad se toarnă în palmă și se fricționează zona inimii. În același timp, sub limbă se ține o pastilă de nitroglicerină şi o pastilă de Validol. Bolnavul trebuie să stea pe un scaun.
* Se presează punctele reflexoterapeutice de pe degetul mic, la distanță de 2-3 mm de baza unghiei. Dacă bolnavul este singur și nu poate să-și facă presopunctură, degetul mic poate fi mușcat cu dinții, la baza unghiei.
* Frecții circulare, de la stânga la dreapta (în sensul acelor ceasornicului) în jurul ultimei vertebre a gâtului (a șaptea vertebră).
* Miere de albine. Dimineața, la ora 6 (ora cea mai potrivită), pe nemâncate, și seara, înainte de culcare, se ia câte o linguriță. Mierea se ține sub limbă și se suge ca o pastilă. După aceea se bea un pahar de apă caldă. Cura durează până la terminarea unui borcan de 3 kg de miere de albine.
* Amestec din 10 lămâi, 5 căpățâni de usturoi și un litru de miere de albine. Sucul de lămâie se amestecă cu usturoiul pisat sau tocat și cu mierea și se lasă în frigider timp de 7 zile. Se consumă o dată pe zi 4 lingurițe de amestec, foarte încet. Fiecare linguriță se ține în gură câteva minute, până se dizolvă mierea. Fiecare următoare linguriță se ia după o pauză de 1 minut.
* Must de struguri: într-un litru de suc de struguri, se fierb timp de 10 minute 10 rădăcini de pătrunjel rase și 2 linguri de oțet de mere. Se amestecă cu 500 g de miere de albine și se fierb încă 3 minute. Se răcește, apoi se strecoară. Se consumă câte 3-5 linguri pe zi, înainte de masă. Este foarte indicat pentru oamenii în vârstă, pentru îmbunătățirea stării de sănătate.
Aritmie
* Ulei nerafinat de floarea-soarelui. Dimineața, pe nemâncate, se toarnă într-un pahar 30-40 ml de ulei, se amestecă cu pâine albă și se mănâncă. Se repetă imediat procedeul de 2-3 ori, după care se bea un pahar de ceai chinezesc (negru sau verde), cu dulceață sau miere de albine. Dacă gustul uleiului vi se pare de nesuportat, amestecați-l cu puțină sare. În cursul zilei, regimul alimentar va fi unul obișnuit, numai că trebuie redusă la minimum folosirea grăsimilor animale. Dacă în meniul bolnavului predomină fructele și legumele, după 7-8 luni de zile, bolnavul va uita unde se află inima, pentru că durerile și palpitațiile dispar.
* Semințe de bostan (dovleac). Se consumă de trei ori pe zi, împreună cu coaja. Semințele nu tratează boala, dar previn sau înlătură durerea.
* Salate de verzituri – Începând de primăvara, zilnic puteți mânca câte 2 farfurii de salată din frunze de păpădie (se țin 2 ore în apă cu sare, înainte de folosire), urzică, leuștean, mentă, mărar, ștevie, pătrunjel, frunze de tei, mesteacăn, lobodă. Când frunzele devin mai tari (aspre) din ele se pot prepara umpluturi pentru clătite și plăcinte, adăugând tot ce crește în grădină: dovlecei, cartofi, morcovi, napi, castraveți, sfeclă. Legumele împreună cu zarzavatul se dau prin mașina de tocat carne, se adaugă 2-3 linguri de ulei, puțin bicarbonat de sodiu, o lingură de oțet de mere, sare după gust, 1-3 ouă, 4-5 linguri de făină.
Dispnee cardiacă
* După fiecare masă, se recomandă să se consume câte 300 g de fructe de dud (pentru folosirea în timpul iernii, fructele pot fi congelate).
* Zilnic se consumă un amestec din: 0,5 kg de miere, sucul a 4 lămâi și 4 linguri de caise uscate și tocate.
* Se aplică pe ceafă, peste noapte, o compresă de oțet și apă, în proporții egale. Dimineața și seara, înainte de masă, se consumă o lingură de amestec compusă din 0,5 kg de lămâie tocată, 0,5 kg de miere de albine și 20 de bucăți de miez de sâmburi de caise pisate bine.
* Pulbere din semințe de mărar. Semințele se trec de două ori prin râșnița de cafea. Praful obținut se consumă de trei ori pe zi, câte 1/3 linguriță cu ceai sau apă, timp de 10-20 de zile (în funcție de reacția organismului).
Infarct
* Dacă vă aflați în preajma unui bolnav de inimă, care are un atac de cord, cu paralizia membrelor, puteți acorda primul ajutor efectuând un masaj energic, cu oțet, al mâinilor și picioarelor. - Se toarnă oțet în palmă și se masează energic creștetul capului. – Dacă aveți la îndemână medicamente, dați bolnavului o pastilă de aspirină și 25 de picături de Corvalol (sau o altă tinctură pe care o aveți la dispoziție).
* După un infarct miocardic este bine să folosiți „aspirină vegetală”, care se prepară din coajă de salcie. Se dă prin mașina de tocat imediat după ce este culeasă, cât timp este încă moale. O lingură de coajă se amestecă cu 1 pahar și jumătate de apă clocotită, se ține în termos o oră și se bea în loc de apă. Se folosește pentru toate bolile de inimă și în toate cazurile în care este indicată aspirina.
* Castane comestibile. Se curăță, se taie în bucăți, se usucă și se dau prin răzătoare pentru a se obține făină de castane. Se pot da apoi şi prin râșnița de cafea. În 0,5 l de vodcă sau țuică se adaugă 2,5 linguri din făină de castane și se lasă 21 de zile. Se beau câte 15 picături, de 2-3 ori pe zi, pentru funcționarea normală a inimii.
* Se mai recomandă după un infarct miocardic și tinctură preparată din nuci verzi. La data de 15 iunie se culeg 50-60 de nuci, se dau prin mașina de tocat și se amestecă cu vodcă slabă sau țuică diluată cu apă în proporție de 1:1, într-un borcan de 3 kg. Borcanul se ține pe pervaz, acoperit, la soare, timp de 12 zile, agitându-se des. Când culoarea lichidului devine neagră, se strecoară și se păstrează la întuneric. Se bea câte o lingură, de trei ori pe zi, înainte de masă. Tinctura se folosește și în cazuri de otrăvire, diaree, grețuri, jigăraie (pirozis).
* După un infarct miocardic, bolnavul să consume timp de 2 săptămâni câte jumătate de pahar de suc de morcov amestecat cu o linguriță de ulei, de 2 ori pe zi.
Dureri de inimă, hipertensiune, arterioscleroză
* 500 g miere de albine (cel mai bine de luna mai) se amestecă cu o cantitate egală de vodcă și se pune la foc slab, amestecându-se în permanență, până când la suprafața amestecului apare o spumă ca laptele. Când spuma acoperă bine toată suprafața, vasul se ia de pe foc.
* Se fierbe 1 l de apă și se toarnă în termos, apoi se adaugă, mărunțite bine: talpa-gâștii, troscot, mușețel, rădăcină de valeriană (odolean). Toate plantele se iau în cantități egale – câte o linguriță din fiecare. Se infuzează în termos timp de 30-40 de minute, se strecoară prin 3-4 straturi de tifon și se amestecă cu miere de albine. Toată compoziția se toarnă în sticle, se astupă bine și se lasă 3 zile la întuneric. Se bea în prima săptămână câte o lingură de două ori pe zi (dimineața şi seara), iar în continuare câte o lingură de două ori pe zi. La terminarea amestecului, se face o pauză de 10 zile, după care se poate repeta tratamentul. Întregul tratament durează un an de zile. Condiția principală este ca medicamentul să fie consumat cu strictețe, zilnic, la aceeași oră, până la ultima lingură.
* Usturoi cu untdelemn. O căpățână de usturoi se curăță, se pisează bine și se amestecă un pahar de ulei nerafinat. Se ține 10 zile la soare, se agită periodic, după care se amestecă cu sucul unei lămâi. Se ține 7 zile la răcoare și întuneric, agitându-se de 2-3 ori pe zi. Se strecoară, se stoarce bine și se adaugă 2-3 picături de ulei de eucalipt. Uleiul nu se păstrează mai mult de 3 luni. Se bea câte o linguriță de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă, timp de 3 luni. Tratamentul se repetă după o pauză de 30 de zile.
* Flori de lăcrămioare – se pisează și se umple cu ele o sticlă de culoare închisă, se toarnă alcool dublu rafinat (cât încape) și se îngroapă timp de 10 zile în pământ, la adâncimea de 40-50 cm. Tratamentul începe cu 3 picături, și la fiecare 2 zile se adaugă câte o picătură, până se ajunge la 7 picături pe zi. Dacă nu există reacții negative din partea organismului, se adaugă zilnic (începând cu a doua săptămână) câte o picătură, până când numărul lor va ajunge la 15. Dacă este nevoie, tratamentul se repetă după o pauză de 30 de zile, dar nu mai mult de 3 ori.
* Rădăcină de leuștean – se scot din pământ în perioada octombrie-noiembrie, se spală și se usucă. 50 g de rădăcină se mărunțește și se aduce până la fierbere într-un litru de apă. Se fierbe 10 minute și se infuzează în termos 15 minute. Se împarte în 5 doze și se bea în timpul zilei, la intervale egale. Zilnic se prepară ceai proaspăt.
* Ceai din petale de măceș. 4-5 linguri de petale de măceș se infuzează 30 de minute în 0,5 l de apă clocotită. Se beau câte 1-2 linguri, de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă, timp de o lună.
* Încetinirea bătăilor de inimă se tratează cu crenguțe tinere de pin. Se taie numai vârfurile (6-8 cm). 60 g de crenguțe tăiate mărunt cu foarfeca se amestecă cu 300 ml țuică, se astupă bine și se păstrează 10 zile la soare. Se beau câte 15 picături de 3 ori pe zi, cu 20 de minute înainte de masă.
* Cea mai cunoscută metodă pentru întărirea inimii este consumarea de 2-3 ori pe zi a amestecului compus din 30 g de miez de nucă pisat, 20 g de stafide și 20 g de cașcaval afumat.