„Noi, cei trăiți în comunism, avem deja temele făcute”
– Bună ziua, doamnă dragă. Rar aţi fost văzută în acest teribil an, cu atât mai îndreptăţită întrebarea: „Ce mai faceţi?”.

– Bună ziua, Bogdana dragă, bună ziua, redacţiei Formula AS, a cărei admiratoare veche şi consecventă sunt. M-am ferit puţin de ochii lumii în ultima vreme, am preferat discreţia, dar voi sunteţi mereu bineveniţi. Telefonul tău mă găseşte acasă, sunt bine, atât fizic cât şi psihic, pentru că printr-o revoltă interioară bine gândită, îmi păstrez bagajul intelectual şi emoţional şi îl economisesc pentru vremuri mai bune. Chiar m-ai găsit extrem de bine dispusă! Tocmai m-am ospătat cu o mămăliguţă făcută de mine, acoperită bine cu brânză sărată, cumpărată din piaţă, de la un ţăran autentic. Buna dispoziţie vine şi din faptul că, în sfârşit, mi-a ieşit mămăliga! Ha! Ha! Aşa cum îmi place mie, cremoasă, cu o savoare în plus, dată de stropul de unt pe care-l adaug, luat, și el, tot dintr-o gospodărie țărănească. Fac asta cât de des pot: să cumpăr din pieţe, de la ţăranii noştri. Au produse minunate şi trebuie să-i ajutăm să supravieţuiască „luptei” cu supermarket-urile.
– Mă agăţ de tonul acesta exuberant ca să vă întreb cum reuşiţi să vă păstraţi bucuria. În ce vă găsiţi energia şi voioşia, în aceste vremuri îngrozitoare?

– „Îngrozitoare” este foarte elegant zis. Îţi răspund spunându-ţi că nouă, celor trăiţi în comunism, ne este puţin mai uşor, pentru că avem deja temele făcute. Avem o obişnuinţă reminiscentă de a ne supune, aparent, „ordinelor”. O făceam şi atunci în acţiunile noastre, în vorbele noastre, dar nu în minţile noastre. În ciuda vremurilor extrem de grele, eram liberi în gândire. Asta fac eu şi acum: îmi păstrez gândul liber. Cum? Citesc ce vreau, am preocupări care-mi creează plăcere şi confort, îmi umplu timpul numai cu lucruri care îmi ţin spiritul sus. Bunăoară, hrănesc pisicile şi porumbeii din cartier. Acest lucru face parte din ritualul meu zilnic, cu tipic, cu ore fixe. Pare banal, dar nu e, pentru că îmi porţionează ziua într-un mod benefic. Însă, cele mai importante sunt preocupările intelectuale: citesc cu nesaţ tot ceea ce mă pasionează. Tocmai l-am descoperit pe Platon în profunzimea lui şi sunt vrăjită. De la Egiptul Antic, care m-a fascinat mereu, la istoriile lui Zalmoxis, de la teoriile cuceririi spaţiului, la literatură clasică, savurez totul cu mare poftă şi simt cum devin mai bogată cu fiecare rând citit. Nu am avut timp la douăzeci şi cinci de ani să citesc cât aş fi vrut, atunci cariera era pe primul loc. Acum recuperez cu mare plăcere. Sunt, de asemenea, un avid consumator de documentare, ele îmi ocupă absolut toate serile. Nu ştiri, nu filme ieftine, ci documentare istorice, ştiinţifice, chiar culinare… Fiecare seară de-a mea este o călătorie, o ieşire dintr-un banal apăsător. Închid telefonul şi mă afund în drumurile fascinante ale acestor reportaje fabuloase. O altă preocupare sunt florile, pe care nu mi le permiteam atunci când eram mereu plecată. De frică să nu moară singure, nici nu aveam plante în casă. Acum le învăţ taina, le urmăresc zilnic, observ care iubeşte soarele şi care mai degrabă răcoarea, care vrea să fie bibilită şi care este mai distantă. Lunile de vară au fost dedicate şi redecorării balconului, mi-am creat un spaţiu unde să pot lua aer, să-mi beau cafeaua şi să citesc în soare. Toată viaţa mea am căutat să am un confort personal, unul intelectual şi unul emoţional. Aceasta este „sfânta treime” a supravieţuirii mele. Poate că oamenii cu familii îşi îndreaptă în aceste luni atenţia către copii, către partener, asta le devine preocuparea principală. Eu sunt o femeie singură, am nevoie de aceste hobby-uri care-mi umplu timpul în mod frumos.
„De mult voiam să-mi scriu amintirile…”
– Aţi renunţat la televiziune anul acesta. Lipsa muncii constante poate fi un inamic în lupta cu timpul… Nu vă îngrijorează asta?

– Nu duc lipsă de muncă. Tocmai preocupările de care v-am povestit umplu în stil mare timpul pe care poate, altfel, l-aş simţi apăsându-mă mai tare. Ca o dovadă în plus că muncesc tot timpul, vă voi spune cu bucurie că am făcut un lucru extraordinar anul acesta: pe 11 martie, exact când totul s-a închis pentru prima oară, eu m-am trezit dimineaţa, mi-am pregătit cafeaua şi i-am ales un loc de cinste pe birou, am scos din toc ochelarii pentru computer şi am aşternut primele rânduri ale cărţii mele de memorii. Azi cartea este deja tehnoredactată, e aproape de publicare şi mă voi bucura dacă cineva o va comanda, căci lansările sunt de neconceput încă. De mult voiam să-mi scriu amintirile, dar nu găseam vreme. Acum s-a potrivit perfect, mai ales că mintea mea a fost ore întregi, din fiece zi, plecată în trecut, printre imagini şi amintiri atât de dragi şi de frumoase, că prezentul acesta gri nu a avut nicio şansă să le răpună.
– Vă descurcaţi şi financiar, fără concerte şi televiziune?

– La şaptezeci şi unu de ani am, desigur, o pensie. Dincolo de asta, mi-am redus la minima necesitate cheltuielile. Poate că dacă bănuiam ce vremuri vin, nu mai scoteam CD-uri pe cheltuială proprie… Dar, din nou spun, experienţa de viaţă m-a învăţat să răzbat în toate aspectele ei. Eu sunt un Scorpion supravieţuitor, prin spiritul meu liber. Dacă mi se permite, aş povăţui oamenii să rămână curioşi în această perioadă, să studieze, asta le va da o cu totul altă perspectivă a prezentului. Dacă în supravieţuirea noastră mai adăugăm şi câte o faptă bună, atunci e perfect. Trebuie să iubim viaţa, dragii mei! Până o pierdem, o iubim, o trăim cu puţină încăpăţânare, cu un pic de umor, cu iubire şi cu gândul liber. La cele veşnice, doar spiritul vine cu noi, nimic altceva.