• Sfaturi pentru toate tipurile de ten •
Un obraz de trandafir: apa de flori

Ușor de preparat în bucătărie, apa de flori înlocuiește perfect loțiunile tonice din comerț. Nu e nevoie decât să puneți apă la fiert (o cană) și să aruncați în ibric un pumn de flori sau de plante proaspete sau uscate. Lăsați-le să se infuzeze 15 minute, apoi strecurați. Pusă în sticle, această loțiune durează 15 zile.
Pentru ten normal – alegeți între infuzia de petale de trandafir, pătrunjel verde, flori de tei.
Pentru ten sensibil – apa de nalbă, nu-mă-uita sau de violete.
Pentru ten gras – apa de lavandă, de rozmarin, de salvie, de cimbru.
Pentru ten uscat – apa de mentă, de mușețel sau de petale de crin alb.
Ajutoare pentru tenul sensibil
Masca cu pulpă de caisă
Vremea lor a trecut, dar se mai găsesc la vânzătorii din piețe, importate din sud: caisele sau nectarinele dulci. Aveți nevoie numai de două fructe, ca să faceți o mască ideală pentru pielea sensibilă. Băgați-le pulpa în mixer sau zdrobiți-o cu furculița și amestecați pasta obținută cu o linguriță de miere foarte dulce (de tei). Aplicați-o pe față și gât, după ce v-ați curățat bine pielea. Lăsați să acționeze o jumătate de oră, apoi clătiți-vă cu apă călduță.
Crema de piersici
Zdrobiți carnea unei piersici coapte. Preparați o pastă, adăugând câteva picături de infuzie de petale de trandafiri. Aplicați-o și lăsați-o să acționeze zece minute. Clătiți-vă.
Îngrijirea tenului gras
Crema de castraveți
Ingrediente: o jumătate de castravete, un sfert de cană de infuzie rece de trandafiri, câteva picături de bitter suedez. Mod de preparare: băgați castravetele în mixer pentru a obține o pastă. (Cât o ceașcă de cafea.) Adăugați infuzia de trandafiri și picăturile de bitter. Amestecați, apoi aplicați compoziția pe față. Lăsați-o zece minute, clătiți-vă cu apă rece.
Mască astringentă cu cătină
Aveți pielea grasă, lucioasă, predispusă la puncte negre și coșuri? Alegeți fructe care au o acțiune astringentă asupra epidermei. Vara se recomandă afinele și murele, iar toamna târziu, fructele portocalii de cătină, care se desprind de pe ramuri și se clătesc rapid, puse într-o sită de plastic. Pasul următor: zdrobiți fructele cu o lingură de lemn, amestecați-le cu o jumătate de pahar de iaurt natural și cu o linguriță de praf de argilă. Pasta obținută se întinde pe față și gât și se lasă să acționeze cel puțin cincisprezece minute. Clătiți-vă apoi cu apă rece.
Tenul mixt
Cataplasme cu mere și lapte
Pielea dvs. nu e nici grasă complet, nici uscată, ci și grasă și uscată, pe porțiuni de obraz (nasul, bărbia și fruntea sunt grase, obrajii uscați). Acest fenomen e numit piele mixtă. Pentru a trata problemele legate de acest tip de piele, în vederea unei echilibrări, iată o rețetă țărănească din nordul Franței. Curățați un măr, tăiați-l bucăți și fierbeți-l în lapte (o cană). Trageți vasul deoparte, scoateți fructele pe o farfurioară, zdrobiți-le și încorporați iarăși laptele fiert în ele (călduț), puțin câte puțin, ca la maioneză. Adăugați o linguriță de făină și o linguriță de ulei de măsline. Când preparatul devine omogen, aplicați-l, cât e cald, pe față și gât. Lăsați să acționeze 20 de minute, apoi spălați-vă cu apă minerală.